Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

mr. Metal Primer, jak ředit

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

mr. Metal Primer, jak ředit

Příspěvekod Petr Štejnar » 13 bře 2025, 14:57

Chci použít mr. metal primer je to tento, Obrázek
Použil jsem ho zatím jen jednou. Tak jak je v lahvičce tak je hustej, naředil sem ho možná tak 1:1/3 ale nebylo to ono stříkalo to takovej povlak a zanechávalo vlásky jako od pavouka. Vzhledem k tomu že jsem toho na stříkání měl jen drobek tak sem dál nelaboroval. Teď mne ale čeká další použítí a tak se raději zeptám. Zajímá mne tedy jak to ředit. Chci to na fotolepty a kovovou hlaveň. Samozřejmě stříkat. Za radu předem děkuji.
Petr Štejnar

• Odpovědět s citací

Re: mr. Metal Primer, jak ředit

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 13 bře 2025, 15:22

Já ho používám z lahvičky, nanáším štetcem na lepty. Na leptech docela funguje, seschne do tenoučké vrstvy, ale na kovové hlavni nezafungoval a barva šla dolů raz dva po pásce. Měl by fungovat hlavně na díly z bílého kovu myslím a fotolepty. Jinak je to zbytečný dávat.
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod eiben » 13 bře 2025, 18:55

Ted jsem ho pouzil na retizek (imitace retezu na tank) i hlaven tak, ze jsem si trochu nalel na ubrousek a retizek i hlaven v nem vytrel. Kovovou hlaven jsem potom zavrhl a ani nestrikal zdala se mne tezka jak prase tak jsem dal normalni a po nastriku mezi kovem nebo plastem stejne nevidim vubec zadny rozdil . Ty lepty muzes zlehka pretrit steteckem. Ja je nalepil na tank a potom stetcem pretrel s Metal Primer
eiben

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Lang » 14 bře 2025, 00:03

Petr Štejnar píše:Chci použít mr. metal primer...
...Zajímá mne tedy jak to ředit. Chci to na fotolepty a kovovou hlaveň. Samozřejmě stříkat. Za radu předem děkuji.

Ředit ředidlem Mr. Color Thinner 110 - sám jsem si to někdy napsal na lahvičku s Mr. Metal Primerem, co mám doma, jen už nevím, kde jsem to vyčetl (možná na stránkách GSI)

Ale po čuchu to odpovídá :)

Edit - teď koukám na tu fotku - na tom svém Primeru nemám " -R ". Mám nějaký pravěký (SF-242), tak doufám, že to má pořád stejné složení...

Tady je k tomu něco ohledně ředění atd, z Britmodeller:
https://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/235117112-mr-metal-primer-r-it%E2%80%99s-use%E2%80%99s/
Petr Lang

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 14 bře 2025, 05:45

Normálně naředit Mr. Thinerrem a stříkat. Je to lepší
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kalousek Petr » 14 bře 2025, 09:07

Použil jsem pod barvy řady MC .
Přílohy
Mr.METAL PRIMER Položky MP242,B504.jpg
Petr
Kalousek Petr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod TomášR » 14 bře 2025, 09:28

V případě použití podle letáku mi tedy úplně nedává smysl štětec v lahvičce. :-k Já to tedy používám na lepty, na druhou stranu, ze by tam ta barva pak držela, jak přibitá, se také nedá říct.
TomášR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kalousek Petr » 14 bře 2025, 10:28

Mám Mr. Metal Primer (MP242) dlouhá léta .Jestli se liší od zde zmíněného Mr. Metal Primer-R nevím ,předpokládám ,že účel použití a jeho aplikace budou stejné .
Petr
Kalousek Petr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Štejnar » 14 bře 2025, 12:22

Kalousek Petr píše:Mám Mr. Metal Primer (MP242) dlouhá léta .Jestli se liší od zde zmíněného Mr. Metal Primer-R nevím ,předpokládám ,že účel použití a jeho aplikace budou stejné .

Sám jsem si toho písmenka R na konci všimnul a snažil se najít nějaké informace. Marně, ale koupil jsem to koncem loňského roku. Vzhledem k tomu že někdo tu píše že to aplikoval štětcem a jiný rovnou z lahvičky stříkal, tak si myslím že v tom bude právě ten rozdíl ale jen odhaduji. Ten muj s R stříkat z lahvičky rozhodně nejde, i při naředění to nebylo moc dobré a bude se to muset asi ředit více. Jakým ředidlem to ředit vím ale jde mi o ten poměr.
Petr Štejnar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Štejnar » 14 bře 2025, 12:26

Jinak na lahvičce je přímo uvedeno MP242:250. Štěteček ve víčku není.
Petr Štejnar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kalousek Petr » 14 bře 2025, 16:11

Za ty dlouhý roky co přípravek mám ,mně nepřipadne nutnost ho ředit ,ani nepozoruji jakýkoliv náznak usazenin na dně .Stačí pro jistotu protřepat ,kápnout pár kapek do pistole a při standarním tlaku (1 Bar) stříknout na Surfacerem již stříknutý povrch .Vznikne vrstvička ne úplně hladká ,která dělá dojem laku .Pak pistoli propláchnout čističem .Po té se nanáší barvy Gunze MC ,pro které je přípravek primárně určen - tak jsem to alespoň pochopil .Je možné ,že přípravek s koncovkou R je další moderní ekologická ztřeštěnost - proto ty problémy .
Petr
Kalousek Petr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod eiben » 14 bře 2025, 18:37

a ten surfacer drzi na leptech jak ???? Rekl bych, ze by postup mel byt opacny
eiben

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kalousek Petr » 14 bře 2025, 19:11

Na leptech jsem to já zatím nezkoušel , proto bych se držel toho co zde píše Martin Černý .Jak vidno ,v návodu se o leptech nic nepíše .Já na ně použiji starý dobrý Humbroly z neekologických časů - mám jich dost .
Petr
Kalousek Petr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Lang » 14 bře 2025, 19:21

eiben:
Postup, který cituje Petr Kalousek byl kdysi oficiální návod na českých stránkách Gunze (dovozce Eduard), s tím, že se jedná o speciální základ určený pod barvy Metal Color - proto se dával na surf. Jestli to byla jen nějaká vlastní cesta Eduardu (myslím, že v té době, cca před 25 lety, tento postup doporučoval v sekci "Jak použít" přímo pan Pádár, mj. vynikající modelář), nebo oficiální návod, nevím.
Z toho důvodu jsem také tenkrát tento Metal Primer kupoval - a doposud je krásně čirý, v konzistenci ředidla.
V průběhu let (a možná to tak měl výrobce od začátku) z toho byl najednou základní primer na lepty a resin (teď, když už mobil dokáže překládat podle fotky z japonštiny, tak si schválně zkusím načíst etiketu té mojí 25-ti leté lahvičky - pak dám vědět...

Petr Kalousek:
S tím eko výrobkem to bude možná pravda - hledal jsem teď k tomu info na stránkách mr-hobby.com a pouze v japonštině je tato informace (zajímavý je konec)

Zde je překlad z Japonštiny:

Mr. Metal Primer Vylepšeno
Produktové číslo: MP242

Cena: 275 jenů

Detaily informací o produktu
Jedná se o základní nátěr, který znesnadňuje odlupování barvy nanesené na kov. Tu naneste na leptané díly a kovové díly modelu předem a po úplném zaschnutí natřete barvou Mr. Color nebo podobným, abyste zlepšili přilnavost a zabránili odlupování barvy. Přilnavost ke kovovým materiálům je oproti běžným výrobkům výrazně zlepšena. Stejně jako běžné produkty může být natřen na jiné materiály než kov, jako je pryskyřice.

*Vzhledem k obtížnosti získávání některých surovin jsme od výrobního cyklu v říjnu 2022 přešli na nové ingredience. V důsledku změny přísad se barva kapaliny změnila z mléčně bílé na průhlednou. Produkty s nálepkou "Vylepšená průhlednost!!" jsou vyráběny s použitím nových přísad.
Petr Lang

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Štejnar » 16 bře 2025, 11:11

Dnes sem s tím stříkal podruhé. Nejprve jsem zkusil přímo z lahvičky, neřeďěné. Nejde to, z pistole kromě kapaliny jdou i vlásky, takže takto je to nepoužitelné. Naředil jsem to 1:1 a stříkal znovu, takto to už jde. Nicméně je to divné, na větších plochách to dělá takové krupičky. Na malých ploškách je to OK, tam vidět není. Stejný "krupičky " zůstávají i na kalíšku v pistoli, jak se snižuje hladina. A stejně tak v lahvičce kde jsem ředil. Až to zaschne tak uvidím jak to bude znát, možná to tak ale má bejt a další vrstva barvy to záhladí.
Petr Štejnar

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna