Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

lak/wash

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

lak/wash

Příspěvekod po2475 » 13 bře 2025, 09:47

Ahoj, potřeboval bych pls poradit. Přešel jsem z Revellek na Vallejo Air. Nabarvil jsem vallajekama, přelakoval Vallejo plolyurethane gloss varnish
https://www.airbrushcentrum.cz/vallejo- ... yS-cgDXuod

A potom jsme začal dělat wash olejovou barvou v tubě https://www.mn-modelar.cz/abteilung-502-2 zředěnou enamel odourless thinner https://www.modelartikl.cz/produkt/9310 ... 2lftuaCZtB

a lak se mi začal na některých místech loupat.

Omlouvám se za amaterskou otazku, dřív jsem stříkal revelky lakem Gunze - B513 - Mr.Super Clear Gloss a nikdy jsem neměl problém. Je to tím, že ty vallejo air jsem zalakoval také akrylovým lakem a to ředidlo od olejovek ho rozpustí?
Díky
po2475

• Odpovědět s citací

Re: lak/wash

Příspěvekod Renda » 13 bře 2025, 09:59

Je
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod po2475 » 13 bře 2025, 10:23

Ale ten Gunze , co jsem používal do teď ve spreji je také akryl co koukám a nikdy jsem s tím problém neměl(na akrylové revelky). Chtěl jsem ted poprvé lakovat pistolí , tak jsem koupil vallejo lak na vallejo barvy (syn s tím problém nemá, ale používá zase jen washe od vallejo).

Máte někdo doporučení čím to tedy před washem zaláknout. Mám použít zase ten Gunze ale do pistole ( i když na něm také píšou, že by neměl jít na akrylové barvy)
po2475

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 13 bře 2025, 11:20

Všechny spreje jsou dnes laquer akryly. Tudíž asi to nejodolnější z barev.
Na běžnou aqueous akrylku enamelka (syntetika) působí a nažírá ji. I když někdo říká že ne.
Máš 3 typy barev a už se zde milionkrát probíralo jak které lze použít na sebe.

Když to vezmu dle sebe- GS LAK a na to ten wash. Pokud bude vše dobře proschlé, nic to neudělá.
A nebo si pořiď aqueous washe a máš pokoj i na aqueous barvy.
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod po2475 » 13 bře 2025, 11:30

Hmm, teď to zkoumám a asi přejdu na akryl washe taky od valleja.Bude to jistota. díky
po2475

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 13 bře 2025, 11:43

;-I
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Robert Lebl » 13 bře 2025, 11:46

Polyuretanový ne, musíš použít tento
https://www.airbrushcentrum.cz/vallejo-pomocne-produkty-26517-permanent-gloss-varnish-leskly-lak-60-ml-id-5951

případně polomatný (ten používám já)
https://www.airbrushcentrum.cz/vallejo-pomocne-produkty-26519-permanent-satin-varnish-polomatny-lak-60-ml-id-5953
„Umělec nepotřebuje kritiku. Umělec potřebuje ocenění. Když potřebuje kritiku, není to umělec.“ — Gertrude Stein
Robert Lebl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod po2475 » 13 bře 2025, 11:52

Ten polyuretanový jsem vzal omylem, potom jsem si říkal, že to snad neva, že je to jen lepší jejich akryl.
po2475

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Robert Lebl » 13 bře 2025, 12:22

Ještě bych ti mohl doporučit k těm Vallejo air na stříkání zpomalovač. Stačí dvě kapky do kalíšku s barvou, zlepšuje to rozliv barvy na povrchu.
https://www.airbrushcentrum.cz/vallejo-pomocne-produkty-71262-airbrush-flow-improver-zpomalovac-17-ml-id-3372
.
„Umělec nepotřebuje kritiku. Umělec potřebuje ocenění. Když potřebuje kritiku, není to umělec.“ — Gertrude Stein
Robert Lebl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod po2475 » 13 bře 2025, 13:51

Ok, ten mám, zatím jsem ho moc nepoužíval, díky
Někde jsem četl i návod , kde do vallejek je super přidat směs tvořenou z 70% zpomalovače 30% ředidla a k tomu přidat 10% retarder. Jo, tu je odkaz, ale nezkoušel jsem -možná zkusím

http://www.arcforums.com/forums/air/ind ... d-acrylic/
po2475

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Lang » 14 bře 2025, 22:09

po2475 píše:Ok, ten mám, zatím jsem ho moc nepoužíval, díky
Někde jsem četl i návod , kde do vallejek je super přidat směs tvořenou z 70% zpomalovače 30% ředidla a k tomu přidat 10% retarder....

Máš tam v popisu (překladu) překlep (ale zásadní) - kdepak 70% zpomalovače, ale Flow Improveru!
To by takhle bylo tak retardováno, že by to neuschlo (:) , viz originál.
A omlouvám se za štourání do téma.

"The formula is 90% liquid (70% Vallejo flow improver + 30% Vallejo thinner) and 10% retarder (vallejo retarder)=100% formula YOU MUST ADD IN THE RETARDER, IT IS THE SECRET SAUCE. It is is what makes the mixture make the paint more resilient."
Petr Lang

• Odpovědět s citací

Příspěvekod markII » 15 bře 2025, 18:55

to Petzr Lang:
ono je to zamotané páč na tom na webu airbrushcentrum (onen odkaz), mají trochu zavádějící popisky. U Flow Improveru zároveň uvádějí že se jedná o zpomalovač (Airbrush Flow Improver - zpomalovač) a u Retardéru to mají uvedené taky(Retarder - zpomalovač). Oni v principu oba produkty zpomalují zasychání, ale ten Flow Improver (rozlívač) má zlepšovat rozliv barvy a Retardér(zpomalovač) pak dobu schnutí. Retardéru nelze dát více jak 10%, kdež to u improveru- rozlívače doporučuje výrobce poměr 3 kapky Improveru na 10 kapek barvy, ale jeho maximální množství nijak neomezuje. (což je jasně výjádřeno v té FORMULI)
Je zajímavé, že oproti GSI, kde retardér- zpomalovač zároveň tu barvu ředil, tak že jste o to snižovali množství ředidla, u Valleja nic takového nepíšou.
markII

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Lang » 16 bře 2025, 00:25

Jj, přesně jak píšeš. Stačí si projít jen ty odkazy v tomto vlákně a je vidět, že to české pojmenování u výrobků ve zmíněném obchodě je slušně řečeno zoufalé (jak kdyby to pojmenovávala nějaká AI). Sice dál v detailu už to je vysvětleno správně, ale pak se lehce stane to, co je zde zmíněno - záměna polyuretanového laku za akrylový, v zmíněném mixu by to pak byla záměna Flow Improveru za Retarder.
Když se budu držet odkazů v tomto vlákně, tak se mi líbí, jak to má Modelartikl.
Když bych tu záměnu akryl / PUR ukázal na nějakém příkladu z domu - zkuste si připevnit obložky, nebo okna akrylovým tmelem a praskliny ve zdi zamáznout PUR pěnou. No, ne že by to nešlo, ale... :shock:
Petr Lang

• Odpovědět s citací

Příspěvekod po2475 » 19 bře 2025, 17:07

Jasně, diky za opravu.
po2475

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna