Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ Zájmové skupiny ‹ Italske letectvo 1939-45
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

S.79 Sparviero

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: S.79 Sparviero

Příspěvekod Jakub Vilingr » 25 úno 2024, 23:13

Luboš Pavel píše:https://youtu.be/E85smDiX4Pk?si=AYdRJ9TgtqMxDNc2

Doplnění vyše umístěné fotografie od potápěčů

Tohle video je prostě skvělé!

S.79_film-03.jpg
Červeně naznačená část jsou horní vrata nad pumovnicí a to odkryté je až za. Nicméně tam jsou ty dvě schránky...

S.79_film-04.jpg
Zde je vidět, že celá přední část S.79 byla kovová a chybějící zbytek bylo plátno

S.79_film-05.jpg
Ty dvě obdélníkové schránky mi připadají, zda to nemůžou být nábojové schránky pro boční kulomety...

Luboš Pavel píše:Tak teď jsem za pako já. Jak mě Kuba upozornil, to odkryté je až sekce za pumovnicí. Omlouvám se všem za zmatek :?

To tedy rozhodně pako nejsi, přeci jen je ta S.79 porostlá bordelem a taky mi chvilku trvalo, než jsem se zorientoval. Nicméně je tam stále vidět mnoho zajímavých konstrukčních detailů a to je prostě paráda.
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Luboš Pavel » 27 úno 2024, 12:23

Tak ještě jedna fotka z Ali d Italia č.9 :wink:
Přílohy
ali pumovnice.JPG
http://www.modelari.org
Luboš Pavel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 09 bře 2024, 19:06

Kvalitní práce konstruktérů u společnosti Eduard?
Začal jsem instalovat bočnice ze sady 481131 SM.79 interiér zadní části trupu 1/48. Mým cílem je mít maximálně otevřenou S.79, tedy boční střeliště, dveře, zadní vrchní střeleckou pozici, pumovnici a vrata nad pumovnicí. Bohužel konstrukce vykazuje několik zásadních závad:
1.) konstrukce zasahuje do pumovnice, respektive jí vůbec neřeší
2.) v konstrukci chybí vynechaný prostor v bočních oknech a to na levé i pravé straně
3.) trubková konstrukce mezi dveřmi a oknem neodpovídá podkladům
4.) konstrukce od dveří dozadu má šikmé vzpěry jen v jednom směru, nikoli do "V"
5.) chybí cca 30 mm konstrukce mezi resinovou bočnicí interiéru posádky v prostoru pumovnice, proč?
6.) sada zcela opomíjí vodorovnou konstrukci v celé šíři trupu cca v horní úrovni dveří
7.) sada zcela ignoruje konstrukci vrat nad pumovnicí (zábavné je, že tato konstrukce je přítomna v sadě pro S.79 na Trumpeter 48454
8.) sada taktéž neřeší vzpěry jdoucí do podtrupové gondoly a vzpěry propojující levou a pravou stranu
Konstruktér evidentně předpokládal, že to nikdo nikdy stavět nebude, tak to nějak splácal pohledem z okna. Tím pádem, je konstrukce od dveří dozadu zcela nepoužitelná a to včetně perforovaných vodorovných nosníků. Sada stála 925,- Kč a je k ničemu. Měl jsem to raději prolít hrdlem, i když nepiji...
:bad:

S.79_inner_construction-01_MF.jpg
červeně správný průběh konstrukce, modře okna :-(

Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lubomír Tomík » 10 bře 2024, 00:30

Hmm. Takže si obstarám akurát tú podvozkovú sadu, škoda. Nejaké univerzálne perforované nosníky, pásky, tuším existujú samostatne..(?).aspoň mám pocit.
Luboš Tomík MCMLXV.
"Čo sa človek natrápi, než o všetko príjde."
Milan Lasica
Lubomír Tomík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zimage » 03 bře 2025, 13:33

pokusim se ozivit tohle vlakno. Snazim se vybojovat 1/48 Sparviero. Kombinuju vylisky Trumpetera a Heavy retro Eduardu. Moc dekuju za summary, co ma ktera stavebnice spravne.

Kde porad trochu plavu jsou pouzite barvy:

Interier - je to kombinace zelene (kabina) a sede (trup) nebo komplet zelene (Verde Anticoro) jak rika v navodu Trumpeter i Eduard? Videl jsem spoustu variant. V eduard info jsou treba fotky muzejni masiny s dvoubarevnym interierem. Co je spravne?

spodni plochy letadla 281-5 (Buscaglia) - Eduard rika stribrna, starsi obtisky Sky models a kniha SIAI S.79 parte 2 rikaji Grigio azzurro chiaro. Priznam se, ze ta stribrna me prekvapila. Co je spravne?

Dekuju za pomoc
Přílohy
IWYbcjZh.jpg
Zimage

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mirek glock Říha » 03 bře 2025, 19:07

Popravdě ten interiér je oříšek. Ale asi bych dal dvoubarevný. Muzejní letadla nejsou záruka, ale tady bych se k tomu přiklonil. Spodek stříbrný je zajímavá teorie, ale stříbrná se v době výroby toho Sparviera nepoužívala. Podle mě byl spodek šedý ale spíš Griggio Mimetico. GAC1 se začala používat později. Pokud teda něco nepřestříkali což nemůžu vyloučit, ale nezdá se mi to. Vyrobené to bylo v roce 1940 u SIAI v rámci série 24 letadel. Objednávka měla číslo 35, ale šlo o výrobní serii číslo 41.

Ještě doplním, že továrna SIAI měla přestat používat stříbrnou v roce 1939. Mohli mít starší zásoby, ale před touto seríí vím v roce 1940 ještě o třech jiných, čili bych si tipnul že ne. Jinak návod Eduardu sedí na paletu používaných barev u SIAI.
Ptejte se na co chcete, já na co chci odpovím.
Mirek glock Říha

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zimage » 03 bře 2025, 20:49

Super, dekuju. Udelam dvoubarevny. Na tu interierovou sedou mas nejaky doporuceni?
S Griggio Mimetico jsem pocital na cumak a nabezky. Z fotky ty masiny to vypada na 2 ruzny barvy. Pokud je teda Griggio Mimetico spodni barva, tak jakou barvou je udelanej prestrik predku toho letadla podle Tebe?
Přílohy
s.79.jpg
Zimage

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mirek glock Říha » 04 bře 2025, 06:03

Ahoj ano, jsou to dvě různé barvy. Předek byl natřen zřejmě "námořní" Grigio Azzuro Chiaro 3. Ta byla obvykle na horních plochách námořních letadel.
Mirek glock Říha

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zimage » 04 bře 2025, 09:11

Myslis tu tmave sedou Grigio Azzuro Scuro 3?
Zimage

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mirek glock Říha » 04 bře 2025, 17:48

Zimage píše:Myslis tu tmave sedou Grigio Azzuro Scuro 3?

Ano to je ona. Mělo to snížit viditenost zepředu. Časem tím natřeli i celé 79 (myslím z vrchu). I na nějakých SM.84 byla šedivá kamufláž, ale ty vypadají dost světle. Jinak třeba Ro.43, Z.506 nebo RS.14 nosily tu barvu na horních plochách běžně.
Mirek glock Říha

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lubomír Tomík » 04 bře 2025, 21:47

Možno známa informácia, ale dám to sem..
Firma ResArm resp.Quinta Studio má v ponuke zaujímavý komplexný set, príp. aj jednotlivé doplnky hlavne na bombarďáka. Majú zastúpenie u MN-modeláŕ tuším. Aspoň tie motorové kryty si obstarám. Sú tam hlavne vyriešené zberače k výfukovím prstencom.
Nechce mi sem mobil vložiť lepší obrázok ale na internete sa to dá dohladať po zadaní: Resarm 1:48 Sm.79
Přílohy
Screenshot_2025-03-04-21-45-38.png
Luboš Tomík MCMLXV.
Milan Lasica
Lubomír Tomík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lubomír Tomík » 04 bře 2025, 21:55

Zimage píše:Super, dekuju. Udelam dvoubarevny. Na tu interierovou sedou mas nejaky doporuceni?
S Griggio Mimetico jsem pocital na cumak a nabezky. Z fotky ty masiny to vypada na 2 ruzny barvy. Pokud je teda Griggio Mimetico spodni barva, tak jakou barvou je udelanej prestrik predku toho letadla podle Tebe?

K tomu aršíku od Sky-models. Dobre si omrkni rozmerovú a tvarovú zhodu kódovích písmen aj proporcie. Dosť im to neštimuje aspoň čo som si ja porovnával u niektorích mašín. Eduard je na tom myslím lepšie.
Luboš Tomík MCMLXV.
Milan Lasica
Lubomír Tomík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mirek glock Říha » 05 bře 2025, 06:47

Proporce na Skydecal nepatří k tomu lepšímu Eduard je lepší. Co se týká těch resinů, viděl sem u MN jen ten set na nakládání bomb a už není. To by bylo třeba dodělat celou pumovnici z leptů od Eduardu ale ty jsou myslím na tu jejich stavebnci nebo sem viděl kdysi nějaký drahy resin, musím se podívat možná mám někde odkaz. I tak to bude masakr.
Mirek glock Říha

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zimage » 06 bře 2025, 13:31

Urcite pouziju obtisky eduardu v kombinaci s vlastnima maskama. Ja ten manual na skydecals studoval jen kvuli barvam konkretni masiny a na to uz mam odpovedi. Dik
Zimage

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na Italske letectvo 1939-45