Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Prepadávajúce sa spoje

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Prepadávajúce sa spoje

Příspěvekod Juraj Paškuliak » 21 led 2025, 13:52

Trápi ma jedna vec - keď zlepím polovice trupu, prepadávajú sa mi spoje. Biely tmel od Tamky nepoužívam, lebo som sa naučil že je k ničomu. Lepím Tamiya extra thinom a tmelím sekunďákom. No aj napriek tomu sa spoje prepadávajú.

Pri posledných kitoch som to riešil tak, že po zlepení trupu som mesiac čakal, kým sa spoje prepadnú a potom som brúsil tmelil a pokračoval, ale niekedy ani to nepomáha.

Napríklad mám niekoľko mesiacov dokončenú Aviu päťstovku, na ktorej som si včera všimol, že na spodnej strane trupu, kde bolo veľa tmelenia a brúsenia, sa prepadol spoj, a dosť je to vidno, lebo spodné plochy sú v striebornej.

Poznáte na tento problém nejaké riešenie, alebo sa s tým mám zmieriť?

Pridávam aj jednu fotku na ktorej to je vidieť.
P1211730.JPG

Juraj Paškuliak

• Odpovědět s citací

Re: Prepadávajúce sa spoje

Příspěvekod David Hényk » 21 led 2025, 14:20

Já myslím, že se tomu při nejlepší vůli zabránit nedá, a nebo ne ve všech případech. Tamyia Extra Thin je hodně agresivní a proto jsem přešel na Gunze na doporučení jiných, že toto není tak agresivní. Momentálně mám Fialové (vršek), ale možná existuje ještě slabší? Upřesní jistě jiní.
Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Libor Jekl » 21 led 2025, 14:27

"Slabší" by mohlo být s modrým vrškem. Nicméně, zabránit se tomu nedá - sám to řeším tak, že všechny spoje přetmeluji řídkým vteřiňákem, i když žádná propadlina ve spoji není.
Merlins always drip oil... If don't... worry!
Libor Jekl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 21 led 2025, 14:40

Je to lepidlom - čím dlhšie schne, tým hlbšie penetruje/rozpúšťa plast a spoj sa potom po odparení prepadne. Buď používaj rýchlejšie schnúci typ - Tamiya Quick Setting, prípadne Gunze alebo rovno na také spoje používaj čistý MEK. Nie je otázka agresivity, ale rýchlosti odparovania. Z tohto pohľadu je naopak Tamiya Extra Thin menej agresívna ako tie spomínané.

Ale ani to Ti úplne nezaručí, že sa to niekde nezapadne. Treba to nechať poriadne vyschnúť a až potom brúsiť. Aj keď sa to zdá na prvý pohľad suché, v skutočnosti to vie schnúť aj niekoľko dní. A ak to zabetónuješ podkladom a farbou, tak to vylezie aj po týždňoch.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 21 led 2025, 15:34

Může pomoci i po slepení a krátkém odpočinku spoje vzít rydlo s dostatečným Véčkem (ne MRP apod. užovky), spíš Tamiya, Olfa atd., spoj proškrábnout rydlem do určité tlouštky plastu, prostě neprojet skrz. Následně vteřinové lepidlo, nebo epoxid HpH a spoj znovu zalít a po vytvrzení vybrousit. Němelo by to pak už pracovat. Proškrábnutím se odstraní plast v nejbližším okolí natažený lepidlem a ten co zbyde je dost hluboko. Tohle bych asi dělal spíše u NMF povrchů.
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Juraj Paškuliak » 21 led 2025, 16:46

Vďaka za rady, chalani. Asi som robil chybu, že som dával veľa lepidla, a na to sekunďák, ešte kým to nebolo preschnuté.

Keď budem najbližšie nakupovať farby, objednám aj lepidlo od Gunze a vyskúšam ho.
Juraj Paškuliak

• Odpovědět s citací

Příspěvekod markII » 21 led 2025, 17:22

Všem velký dík za osvětlení problému. Vždycky jsme si nadával. jak je možné, že jsem tu propadlinu přehlédl, ale problém je evidentně mimo můj zrak. =D> =D> =D>
markII

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna