Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

4 x Panther fahrgestell, 1/72

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

4 x Panther fahrgestell, 1/72

Příspěvekod Zahy » 07 lis 2024, 17:53

Úraz mě na chvilku připoutal k lůžku. Tak jsem si řekl, že sem nasypu dosavadní průběh stavby. Třeba někoho zaujme. Ač spíš letadélkář, tak se mi kdysi různými dary sešli 4 stavebnice a já se je rozhodl stavět najednou. Konkrétně to je Panther D od Dragonu a Panther G od Vespid. A k tomu Jagdpanther od Zvezdy a od Vespidu. Průběh stavby jsem občas fotil, takže jej zde mohu stručně obrázky popsat. Třeba mě to nakopne až se budu moci zvednout z postele k dalšímu postupu.
.
Přílohy
Celek-1a.jpg
Aktuální stav
Celek-2a.jpg
Aktuální stav
Hotovo (letadla): MiG 23ML, MiG 21F
Zahy

• Odpovědět s citací

Re: 4 x Panther fahrgestell, 1/72

Příspěvekod Zahy » 07 lis 2024, 18:07

První model by měl znázorňovat už trochu profláklý Flakpanther z Jindřichova Hradce. Jako základ použiju stavebnici Panther D od Dragonu. Flak plánuji od Orange Hobby. Ze všech čtyřech bude na tomto kousku nejvíce práce. Přestavba na Bergepanther sebou zákonitě přinesla odstranění stropního panelu trupu a tím pádem odhalený interiér. Plný počátečního elánu jsem se jal do 3D CAD modelování vnitřností trupu. Stálo mě to dost času, ale nakonec jsem to dotáhl a nechal vytisknout na 3D tiskárně. Navíc jsem dovnitř doplnil pár detailů z destiček a drátků + nějaký náklad a vybavení z různých doplňkových sad. Pak už jen klasika: barva, patina atd. Takže dnes mám trup připravený na zavření. Na posledních fotkách je vidět, že jsem se s tvorbou interiéru zbytečně rozmáchl. Moc z toho vidět nebude. Ale co už, já a teď už i vy víte, že to tam je.
Přílohy
Berge-1a.jpg
Základ trupu s vyřezanými otvory a odstraněnými technologickými výztuhami
Berge-2a.jpg
Sestava CAD vymodelovaného interiéru trupu
Berge-3a.jpg
3D vytištěné díly
Berge-4a.jpg
První pasování 3D tisku do trupu
Berge-5a.jpg
Interiér se postupně plnil
Zahy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zahy » 07 lis 2024, 18:12

Další obrázky znázorňují postup na tvorbě interiéru trupu Bergepantheru.
.
Přílohy
Berge-6a.jpg
Interiér kompletně zaplněný a na sucho poskládaný
Berge-7a.jpg
Vše zpět rozloženo na podsestavy a připraveno na barvy
Berge-8a.jpg
Fáze barvení
Berge-9a.jpg
Hotový poskládaný interiér
Berge-10a.jpg
Hotový poskládaný interiér
Zahy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zahy » 07 lis 2024, 18:14

A nakonec dva obrázky k Bergepantheru, co se nevešly.
Přílohy
Berge-11a.jpg
Zavřeno nasucho - takhle málo je z toho vidět
Berge-12a.jpg
První úpravy základny a kanonu Flaku
Zahy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zahy » 07 lis 2024, 18:29

Druhým o trochu složitějším projektem je Jagdpanther od Zvezdy. Protože detaily je tahle stavebnice oproti konkurenci nejslabší a nechtěl jsem stavět dva úplně stejné Jagdpanthery, rozhodl jsem se tento model přetvořit na časnou verzi. V plánu je tedy vozidlo 314 od Schwere Panzerjäger Abteilung 654. To znamená hodně úprav. V 3D CAD jsem si nakreslil a nechal vytisknout early typ mantlu kanónu. Původní odřezal a narouboval tištěný. Stropní plát jsem kvůli lepší detailnosti nahradil dílem ze stavebnice Vespid (jsou tam dvě verze). Na model jsem pomalu začal doplňovat svary, odstranil zahloubení pro vezené vybavení na bocích trupu atd. Nějak budu ještě muset vymyslet kde získám jednodílnou hlaveň a jak vytvořím zimmerit. Dále plánuju nahradit většinu detailů, takže ze stavebnice nakonec zůstane holá kostra s podvozkem.
.
Přílohy
Jagdpanther-314-1a.jpg
Podvozek sestaven a začaly hrubé práce na nástavbě
Jagdpanther-314-2a.jpg
Hrubé práce pokračují
Jagdpanther-314-3a.jpg
Hrubé práce dokončeny a začíná doplňování svarů
Jagdpanther-314-4a.jpg
Současný stav
Zahy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zahy » 07 lis 2024, 18:38

A aby bylo téma kompletní, tak zbylé dva podvozky plánuji postavit jen s malými vylepšeními, protože Vespid odvedl úžasnou práci. Panther G bude 702, zanechaný v obci Vladislav. U Jagdpantheru plánuji kamufláž buďto 144 z krabičky, nebo jeho sourozence 143 ze Znojma.
Přílohy
Panther-1a.jpg
Panther 702 - Vespid - deformace blatníku jsem se co nejvíce snažil udělat dle fotek
Panther-2a.jpg
Panther 702 - hrubá stavba
Panther-3a.jpg
Panther 702
Jagdpanther-143-1a.jpg
Jagdpanther - Vespid
Jagdpanther-143-2a.jpg
Jagdpanther - Vespid
Zahy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod david76 » 07 lis 2024, 21:29

U toho Jagdpanthera pozor na ventilátor na přední části stropu. Jinak teda úžasná práce.
david76

• Odpovědět s citací

Příspěvekod cencul.sk » 07 lis 2024, 21:49

David bol rýchlejší - pre zamýšlané camo JP #143 alebo #144 z 25 Pz.Div. je potrebný strop s ventilátorom, boli to výrobky MBA, ktoré to takto mali. Tu je o tom nejaké rozprávanie https://www.tapatalk.com/groups/missinglynx/cz-1945-t42921-s10.html alebo ešte tu https://www.tapatalk.com/groups/missinglynx/jagdpanther-air-intake-vent-on-roof-t317490.html

Pre Zvezdu odporúčam zohnať zimmerit od Monroe Perdu https://www.monroeperdu.com/172-Scale-Zimmerit-for-ZVEZDA-JagdPanther_p_136.html
MP JP zimm.JPG

Inak - skvelá séria [-o< =D> , tie vlastné 3D veci, to by som chcel tiež takto si to raz sám navrhovať :shock:
cencul.sk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zahy » 11 lis 2024, 14:56

Děkuji za info.

Ventilátory na obou JP řeším, ale bez mučení přiznávám, že jsem si toho všiml až díky článku v Modeláři.

Zimmerit plánuji vytvořit pomocí pasty od Sirahobby, případně kdyby se nedařilo, tak mám v záloze greenstuff. Obojí ale bude chtít hodně tréningu nanečisto. O setu Monroe Perdu jsem neměl ani tušení. Ještě to zvážím.
.
Zahy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zahy » 07 led 2025, 09:55

Drobný postup na early JP a Berge.

Budoucí early JP má slepenu korbu a doplněny zbylé svary. Zároveň jsem dotvořil kanón, jehož sestavu tvoří 3D samodomo tisknutý a kreslený štít, samodomo soustružená nedělená hlaveň a zbylá 3D tištěná hlaveň od Vespid models.

Berge se hnul o trochu více. Mimo slepení korby, které skoro kompletně skrylo pracně vytvořený interiér, jsou z korby odstraněné všechny detaily, které budou nahrazeny. Potom opět svary. Dolepen je podvozek, který je obut do resinových pásů Armory (s těma jsem se trochu natrápil). Vytvořil jsem zakrytování otvoru po věži, což je soustružený duralový špunt oblepený detaily z plastových destiček a zbytků leptů. A pak jsem již mohl přistoupit k napasování základny flaku. Tu bylo nutné lehce zkrátit a vytvořit nové kotvící prvky. Zároveň jsem na základnu doplnil pár dalších detailů. Základnu jsem zapozicoval pomocí čepů do otvorů v korbě a zatím je na fotkách přiložená jen nasucho.
.
Přílohy
JP-EARLY-1.jpg
BERGE-13-1.jpg
BERGE-13-2.jpg
BERGE-13-3.jpg
Zahy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod hoenny » 07 led 2025, 13:02

Máš to super... Honza
Don´t give up, hold on tight!... Hoenny´s way
hoenny

• Odpovědět s citací

Příspěvekod cencul.sk » 09 led 2025, 23:04

Tiež sa mi tieto stavby páčia
cencul.sk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jiří Kozák » 20 led 2025, 09:30

Super práce! Jagdpanther 314 ventilátor na stropě bojového prostoru určitě, na bocích měl jako většina Jagdpantherů 654 abteilungu pouze náhradní články pásů a tažné lano, vše ostatní včetně držáků bylo odstraněno a přesunuto na zadní část nástavby, motoru a na horní část motoru. 314 byla pěkně nafocená britskými vojáky.
Jiří Kozák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zahy » 21 led 2025, 12:50

Děkuju za podporu,

samozřejmě se snažím vycházet z fotek nejen na 314 od 654ky. Proto jsem zahloubení pro vybavení vezené na bocích zaslepil a také hodně z posledního času věnoval metodice tvorby zimmeritu a který je právě pro zvolený JP klíčový. Nakonec zvítězila metoda pomocí pasty Sira hobby. Asi by ten vzorek měl být ještě o trochu jemnější, ale v tomto měřítku už je to nad moje možnosti. Místa nanesení zimmeritu a jeho oprýskání jsem se snažil opět podle fotek. Plus jsem přidal z různých sad PE díly, především blatníky. I ty jsem se snažil deformovat dle fotek.
.
Přílohy
JP-EARLY-2.jpg
JP-EARLY-3.jpg
Zahy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von mantinel » 21 led 2025, 15:19

Tady bych u toho zimmeritu neviděl ani tak chybu v tom, že je to nad tvoje možnosti, ale spíš ve volbě použitého přípravku. V 72 bych volil hodně najemno nanesený žlutý tamiya dvousložkový tmel. Nebo zvolit ten kupovaný, jak radil Cencul. Tohle by zbytečně sráželo vynaložené úsilí.
von mantinel

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno