K tej bielej výseči si myslím že by fakt mohlo ísť o svetelný odraz. Žeby mali tie prvé dva stroje natočené kolečka tak aby tie výseče licovali zarovno? Technicky možné to je ale...
Luboš Tomík MCMLXV. "Čo sa človek natrápi, než o všetko príjde." Milan Lasica
Slunce jde přímo zepředu a osvětluje přivrácenou část disku. Je to předpokládám mírně vystupující kužel. Třetí a čtvrté letadlo je pootočené malinko víc doprava, a proto je osvětlený jen konec hřídelky. Letadla vzadu jsou otočená ještě víc doprava, a není osvětlené nic.
Ještě je mi záhadou, že by mechanici pro tuhle krásnou linii natočili kola 5 Fokkerů prakticky stejně, tedy bilým výsekem vpravo nahoru? Vše je možné. Každopádně na této fotografii jsou větrací otvory na přídi vidět.
Pánové díky za vaše názory, pomohlo mi to vytvořit si na to vlastní obrázek. Přikláním se k variantě "žádná výseč", protože nevěřím na takovou náhodu, případně záměr, která by nastavila ty výseče na kolech jedním směrem. Plus jsem projel fotky co mám na stroje Jasta 18 a nikde jsem na výseč nenarazil. Takže kola umyta a už čekají na nový nástřik. Ten odvětrávací otvor, víceméně charakteristický pro stroje vyrobené u Albatrosu, je tam patrný a vědět to dřív, nestavěl bych tuhle mašinu, ale vybral si jinou. Bohužel s křížkem po funuse a tak už to nechám tak. Je to opravdu takový zkušební kousek a poučení pro další generace, aby nevěřili návodům. Poslední podnět, který si tady z toho odnáším je, že by nebylo od věci vytvořit skupinovou stavbu ma Fokkery. Hodím dotaz a uvidíme
Davide, nedalo mi to a začal jsem hledat a bádat...a ejhle...tady jsem našel fotografii na řadu Fokkerů a Albatrosů Jasta 40 (černý trup a bílý ocas) a všimni si kol. Některé se lesknou (bílá výseč) některé ne. A to včetně Albatrosu na konci řady. Takže myslím, že Fokkery od Jasty 18 to měly stejné...měl by to být odlesk slunce.
No vidíš, na tuhle fotku jsem včera koukal (kvůli něčemu jinýmu) a nedocvaklo mi to. Ale máš samozřejmě pravdu, je to odlesk na lesklém potahu kol. Super, díky za potvrzení.