Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Dotaz na Eduard

General Discussion
Odeslat odpověď
Příspěvků: 48893 • Stránka 3146 z 3260 • 1 ... 3143, 3144, 3145, 3146, 3147, 3148, 3149 ... 3260
  • Odpovědět s citací

Re: Dotaz na Eduard

Příspěvekod Vl.Šulc » 29 pro 2024, 23:11

Ano. Popisuje to Kuba Nademlejnský v článku o aplikaci našich obtisků v Infu.

Dodal bych, že jako u každé jiné činnosti, ať už je to řízení auta, lyžování nebo sex, je třeba se tu činnost naučit, důkladně ji natrénovat a udržovat naučené návyky. Stále platí staré dobré “učit se, učit se, učit se”.
Vl.Šulc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pavel535 » 29 pro 2024, 23:42

Vl.Šulc píše:Ne, další Zlíny už dělat nebudeme.

děkuji za odpověď. Škoda, ale chápu.
pavel535

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vl.Šulc » 30 pro 2024, 00:04

Děkuji za pochopení (:)
Vl.Šulc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vory » 30 pro 2024, 06:45

Pane Šulci , nedá mi to vyjádřit se taky k obtiskům. Teď jsem dělal dvě Fw-190 A8 /R2 weekend . Čisla v žluté a červené barvě
nepoužitelná , vůbec nekryjí a vše prosvítá . Uděláte krásnou stavebnici , ale ty obtisky to opravdu degradují.
Takže je vše nutné řešit přez masky.
Petr Vorobok
vory

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tango » 30 pro 2024, 10:56

Dobrý den pane Šulci, měl bych jednu zvědavou, spíše technologickou otázku. Momentálně stavím MiG-21SMT 1/48, výlisky z roku 2022. Když jsem začal začišťovat díl překrytu kabiny (díl G8), zarazila mě jeho tloušťka. Proto jsem zahrabal v (naštěstí bohaté) zásobě "náhradních dílů" na Vaše čtvrtkové jednadvacítky a vytáhnul stejný díl staršího data výroby a díl z roku 2022 má ve vrchní části skutečně skoro o polovinu větší tloušťku, než díl starší.
Měl jsem jen smůlu na špatně vylisovaný díl, nebo se v průběhu let "hnula" forma? Případně jakým způsobem může dojít k takovému rozdílu u stejného dílu, ze stejné formy, jen odlišného data výroby?
Přílohy
PICT0186.JPG
Jaroslav 'Tango' Hátle
účetní mafie SPL Liberec
Tango

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vl.Šulc » 30 pro 2024, 14:04

Nejsem si tím úplně jistý, ale myslím si, že se na tu kabinku dělala nová forma.
Vl.Šulc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vl.Šulc » 30 pro 2024, 14:33

vory píše:Pane Šulci , nedá mi to vyjádřit se taky k obtiskům. Teď jsem dělal dvě Fw-190 A8 /R2 weekend . Čisla v žluté a červené barvě
nepoužitelná , vůbec nekryjí a vše prosvítá . Uděláte krásnou stavebnici , ale ty obtisky to opravdu degradují.
Takže je vše nutné řešit přez masky.
Petr Vorobok

S kryvostí barev je to stejné, jako s lakem. Zásadní rozdíl mezi starými a novými obtisky tam není. U všech obtisků je vždy limitující korelace mezi tloušťkou obtisku a kryvostí. Pokud chcete dosáhnout vyšší kryvosti, musíte udělat tlustší vrstvu barvy. Pak je otázka pohledu producenta i zákazníka, co má pro něho větší váhu. My se to snažíme vybalancovat. Nicméně plné kryvosti u obtisků nelze prakticky dosáhnout ani u velmi tlustých obtisků, a po pravdě řečeno, my jsme se o to ani nikdy nesnažili. Takže i naše staré obtisky plnou kryvost neměly, námitky na to, pokud si pamatuji, nikdy nebyly. Na co byly námitky, byla tloušťka obtisků od Cartografu. O těch se dnes traduje, že byly vždy skvělé a modeláři je milovali. To je ale jen taková novodobá legenda. Když jsme začali dovážet obtisky Aeromaster, tisknuté Cartografem, a začali jsme dávat Cartografy do našich stavebnic, užívali jsme si dobré tři roky hejty na to, jak jsou ty obtisky tlusté a tvrdé. Přesto plnou kryvost, především u světlých barev a při nanášení obtisku přes kontrastní rozhraní kamuflážních polí, také neměly a nemají.

Současné obtisky jsou velmi tenké, což samozřejmě ovlivňuje jejich kryvost. Ale jak už jsem zmínil, stejné to bylo u našich starých sítotiskových obtisků. Nikdy to nenegovalo jejich použitelnost, a pro většinu modelářů to není problém. Chápu, že vždy budou lidi jako Vy, pro které to problém bude, ale celkem na rovinu, je vás tak málo, že to není důvot ke změně technologie. Ostatně, jsem si celkem jist, že kdybychom Vás poslechli, přineslo by to jen nespokojenost a další potíže.

Co bych Vám poradil je nanést obtisk dvakrát. Díky tenkosti obtisků to nijak zásadně nezvyšuje tloušťku naneseného obtisku, a kryvost se výrazně zvýší. Výsledná tloušťka vrstvy je přesto podle mě nižší, než když ten motiv nastříkáte.
Vl.Šulc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jeňýk » 30 pro 2024, 15:20

Protože, jak už jsem se zmínil, jsem si podělal obtisky na g10 a řešil to cestou nejmenší újmy na psychice, mám tu dvě zajímavé fotky. Žlutá 7 z RC G-10, versus žlutá 6, asi z dualcomba F, nebo G pt.1. Počítám, že lem vznikne tak, že větší číslice v barvě lemu je překryta menší žlutou číslicí. Rozdíl v sytosti je na první pohled patrný.
Přílohy
20241229_221119.jpg
20241228_213641.jpg
Jeňýk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Dub » 30 pro 2024, 15:45

Vl.Šulc píše:Co bych Vám poradil je nanést obtisk dvakrát. Díky tenkosti obtisků to nijak zásadně nezvyšuje tloušťku naneseného obtisku, a kryvost se výrazně zvýší. Výsledná tloušťka vrstvy je přesto podle mě nižší, než když ten motiv nastříkáte.

Tahle rada by měla cenu, pokud byste ty barevné/světlé obtisky dávali do stavebnic 2x.
Jsem líný nevyhraněný modelář 40+. Stavím pomalu a nekvalitně a přesto mě to občas baví.
Rozcestník na moje stavby na MF: Roční rekapitulace staveb letadel čs. pilotů
MF oblíbené skupinovky: MiG-21 v čs. službách, 80. výročí SNP, B-534 do každé vitrínky
Michal Dub

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 30 pro 2024, 16:25

U těch čísel bych řekl že jsou dvě žluté. U sedmičky je zvolená více do oranžova, u šestky více do pastelové žluté. Pokud grafik zvolí špatně, vezme až moc akurátní odstín z Pantene palety tomu co má být cílem, a nepočítá třeba právě s tím že by mohla barva na tmavém podkladu trochu degradovat i přes to že je pod ní tenká bílá, pak to vyjde vyblitý/divný. To je bohužel trošku nešvar digitisku a je potřeba s tím počítat a volit nepatrně tmavší odstíny. Na aršíku to pak vypadá občas divně, ale po nanesení je to ok.
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod slavkoss » 30 pro 2024, 16:34

nemate v plane podkridelne zavesniky na pridavne nadrze pre Fw 190 v 32jke, popropade podtrupove zavesniky ER 4?
dakujem za odpoved.
vsetko naj v Novom roku.
slavkoss

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vory » 30 pro 2024, 16:41

Díky za vysvětlení. Když už budu počítat předem s tou kryvostí , nebudu tolik
překvapen a budu mít masky připravené předem , nebo budu volit jinou kamufláž.
Petr Vorobok
vory

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Josef Steinocher » 30 pro 2024, 16:43

Martin Černý 'Černoch':
A není třeba i možné, že ten bílý lem u sedmičky ji dělá opticky světlejší?
Možná se mi to jen zdá, ale řekl bych že ta 109 se 7 je i víc nasvícená.
1.jpg
1.jpg (3.94 KiB) Zobrazeno 1745 krát

2.jpg
2.jpg (3.75 KiB) Zobrazeno 1739 krát

:wink:
Naposledy upravil Josef Steinocher dne 30 pro 2024, 16:49, celkově upraveno 1
'' Poznal jsem neomezenou moc a držel jsem ji v rukou a vím o ní jediné: Přivádí muže k šílenství. ''
Alexander III. Makedonský
Josef Steinocher

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Clario » 30 pro 2024, 16:45

Hezká ukázka, jak je posuzování barev z fotografií ošidné. Na těchto fotkách bych si klidně tipl, že žluté číslo může mít totožný odstín. Obě fotky jsou barevně dost odlišné, první je výrazně víc posunutá k zelené. Je to vidět na modelu i podložce. Navíc na první fotce je černý lem, který nejbližší okolí opticky ztmavuje a na druhé fotce je lem bílý, který naopak zesvětluje.
Clario

• Odpovědět s citací

Příspěvekod CARLOS CHECA » 30 pro 2024, 16:49

Přesně tak ;-I
Vystřelim z děla, páč mašinkvér je na hov.o M:-) !!!!!
Koupím různé modely 144 i rozestavěné, nabídněte, děkuji [-o<
CARLOS CHECA

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 48893 • Stránka 3146 z 3260 • 1 ... 3143, 3144, 3145, 3146, 3147, 3148, 3149 ... 3260

Zpět na Diskuse