No ja mám tiež jeden dotaz, keď už tu máme na svetle sveta ten "šmírák" . Ten predpokladám vzniká postupne, ako je ukončené hodnotenie jednotlivých modelov, prepísaním bodov z listu modelu do spoločnej tabuľky, čiže až po ukončení hodnotenia konkrétneho modelu, ale ešte stále pred podaním protestov. Nechápem ako je potom možné, že prichádza ku prepisovaniu položiek ako, geometria, čistota stavby, alebo povrchová úprava, čiže položky, kde sa strhávajú body za nedostatky. Nemyslím si že by malo prichádzať k prepisovaniu akýchkoľvek položiek po ukončení hodnotenia modelu, ale pochopím ešte, že pri položkách najmä detailov, kde sa body pridávajú, môžu rozhodcovia po ukončení hodnotenia všetkých modelov výnimočne opraviť nejaké body za detaily, keď si trebárs uvedomili, že niekde niečo ohodnotili nesprávne a pri porovnaní s ostatnými modelmi na to prišli. Ale dodatočne upravovať body ktoré sa strhávajú za nedostatky ??? Na základe čoho ? Opätovne si model zoberú na stôl, znova ho hodnotia a nájdu nové chyby ???

Navyše aj pri tých detailoch je tých gumovaní a prepisovaní viac než dosť.... Nečudujte sa potom, že to zaváňa snahou o manipuláciu, navyše keď to aj ovplyvní umiestnenie modelov, čo je tiež v "šmíráku" prepísané.
A ďalšou vecou, ktorú proste nikdy nepochopím a zdôrazňujem netýka sa to plošne všetkých, ale niektorých rozhodcov ( stretávam sa s tým pomerne často a príde mi to u nich už ako miestny folklór ) je to, ako modely ktoré nemajú žiadnu plastičnosť povrchu a majú minimálnu patinu ( väčšinou sa jedná iba o napustené linky paneláže ) od nich dostanú 4-5 bodov a modely ktoré majú všestranne a vierohodne prevedenú patinu, dostanú 6 bodov. Keď už teda dávajú za minimálnu až žiadnu patinu nezmyselne toľko bodov, prečo potom kvalitne patinované modely nedostanú 9-10 bodov ???