Nápad postavit hned dvě letadla najednou ve mně zrál už nějakou dobu. Původně to měla být simultánní stavba dvou „Falců“ – jeden v červeném „Ferrari“ kabátě z Jasta 5 a druhý v dnes už klasickém zbarvení Rudolpha Bertholda, resp. jím vedené Jasta 18, které mimochodem považuji za jeden z vůbec nejpovedenějších markingů z WW I. Dokonce natolik, že když Eduard ohlásil reedici svého Albatrose D III., obsahující i toto zbarvení, okamžitě jsem své plány přehodnotil: nepostavím dvě stejná letadla v různém markingu, ale naopak, dva rozdílné stroje ve stejném kabátě!
Pfalz D. IIIa jsem stavěl z víkendovky vylepšené o leptanou sadu, z níž jsem použil hlavně díly interiéru včetně upínacích pásů, díly chladiče a zejména pláště kulometů. Jinak stavba bez problémů, jediným „neuralgickým místem“ je napojení spodních křídel na trup vyžadující zatmelit poměrně širokou spáru v ne úplně přístupném místě. Stavebnice má už nějaký ten rok a je to vidět (mimo jiné i v grafice návodu), ne že by nebyla přesná, jen díly a jejich detaily nejsou tak jemné, jak jsme si rychle zvykli u nejnovějších počinů téhož výrobce. Na druhou stranu, třeba silné kolíky na vzpěrách a široké otvory pro jejich ukotvení jistě ocení všichni, kdož mají (jako já) potíže se sestavováním nosných ploch. Před časem, při představení téhož modelu na fóru padla zmínka, že ve stavebnici chybí jeden důležitý detail – jeho odhalení bylo ponecháno jako „soutěž pro všímavé“. Trochu jsem o tom dumal a dospěl k názoru, že oním chybějícím dílem musí být potrubí chlazení motoru, tudíž jsem jej doplnil s pomocí olověného drátu

Zbarvení jsem se, jak u mě už zvykem, pokusil zatraktivnit a opticky rozbít pomocí předstínování, podle šablon stříkané flekatice, olejového wasche a „šminek“ od TAMIYE. Ideálem je samozřejmě vzhled éra, které už má něco za sebou, což, jak jsem si dodatečně uvědomil, byla možná chyba – podle informací v návodu se sám Berthold, po té co utrpěl těžké zranění, bojových letů na tomto typu neúčastnil, stroj byl pouze připraven k jeho potřebě (což na druhou stranu neznamená, že s ním nelétal někdo jiný