Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Iwata alebo Harder & Steenbeck

How to
Odeslat odpověď
Příspěvků: 546 • Stránka 27 z 37 • 1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 37
  • Odpovědět s citací

Re: Iwata alebo Harder & Steenbeck

Příspěvekod kyli » 10 črc 2024, 19:53

S těma měkkýma tryskama souhlas. Mám Infinity a nějak jsem jí nepřišel na chuť. Před pár měsíci jsem dostal k narozeninám Tamiyu HG Super fine a zatím spokojenost.
Za ty peníze za mě paráda. Infinity zatím leží v krabičce..
He-219 Uhu
Spitfire Mk.Vb
Fw-190 D-9
Me-262
Bf-110 D-3
kyli

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ivanp » 11 črc 2024, 07:55

V rozpočte do 4000 Kč sa dá kúpiť od Iwaty skvelý univerzál HP-CR 0.3 mm, dajú sa s ním nastriekať tenké čiary aj celé kamufláže na eroplánoch väčších merítok. Niekomu môže chýbať nastaviteľný zadný doraz ale z osobnej skúsenosti sa dá na to rýchlo zvyknúť.
Pokiaľ by bola absencia nastaviteľného dorazu predsa len problém, existujú veľmi podobné nástroje s lepšou výbavou GSI PS-289/PS-274 alebo Tamiya Spray-Work HG Airbrush - w/Integrated Cup.
H&S pištole sú háklivejšie na zachádzanie. Síce stále vlastním Infinity aj Evolution, dnes by som už do nich nešiel.
ivanp

• Odpovědět s citací

Příspěvekod eiben » 11 črc 2024, 11:33

S kazdou pistoli se musi opatrne zachazet. Mam rad Harder & Steenbeck, ze maji samocentrovaci trysky. Mel jsem nebo jeste mam i Tamiyu a zarval jsem u ni pri cisteni zavit na trysce. Objednal jsem novou a za 2 mesice se rozpadlo gumove tesneni od trysky. Nove tak male tesneni jsem v zadnem obchode nenasel tak pistole lezi 1 rok v supliku. Ale strikalo se s ni jinak dobre. Nevim jak to ma Iwata, ale s temi sroubovacima tryskama se musi velice opatrne
eiben

• Odpovědět s citací

Příspěvekod TomášR » 11 črc 2024, 14:39

Mně se podařilo trysku z Evolutionu zničit, kdy mi samotná spadla volným pádem ze stolu na plovoucí podlahu. Zákon schválnosti - dopad na špatnou stranou. Proti tomu je šroubovací tryska, pokud nestrhneš závit, na svátek.
TomášR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kyli » 11 črc 2024, 16:47

Já u té Tamiye žádné těsnění na trysce nemám. Mají to zmáknuté tak, že těsnění není třeba.
He-219 Uhu
Spitfire Mk.Vb
Fw-190 D-9
Me-262
Bf-110 D-3
kyli

• Odpovědět s citací

Příspěvekod eiben » 12 črc 2024, 05:28

Mam Tamiya Sparmax SX 0,3 a tam to gumove tesneni je ktere nejake agresivnejsi cisteni oproti teflonovemu nevydrzi. Je to levnejsi model.
Jinak si myslim, ze kazda pistole ktera nema krytku na trysce nebo jehle se po padu na tyhle kriticka mista porouci do vecnych lovist at je to Iwata, Fengda nebo H&S
eiben

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ivanp » 12 črc 2024, 09:13

U Tamky treba rozlišovať medzi radou Sparmax ktorá sa vyrába na Taiwane a HG Airbrush ktorá sa vyrába v Japonsku. Už sa to tu riešilo že Iwata CR a vyššie rady / GSI PS-xxx / Tamiya HG Airbrush sa vyrábajú v rovnakej fabrike (BB Rich).
U modelov s naskrutkovanou tryskou sa mi osvedčilo vôbec sa jej nechytať a čistiť len prebublávaním, zatiaľ sa mi nestalo že by sa takáto tryska upchala. Spravidla po prebublaní len vytiahnem ihlu dozadu, zotriem riedidlom, trochu lubrikantu a naspäť do pištole.
ivanp

• Odpovědět s citací

Příspěvekod eiben » 12 črc 2024, 11:17

Jasně. Píšu, že jsem měl levnější řadu Tamiya - Sparmax
eiben

• Odpovědět s citací

Příspěvekod TomášR » 12 črc 2024, 15:59

eiben: jestli to byla reakce na mne, psal jsem, že mi spadla jen samotná tryska, samo, že ne celá pistole. Nenapadlo by mne, že je to až tak měkké.
TomášR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Recoil » 12 črc 2024, 17:22

Aai najväčší "záťažový test" absolvovala moja IWATA 0.18 pri detailnom striekaní na plech. Človek sa ľahko pozabudne a ani nevie ako a zrazu nechcene gravíruje... :? . Bočný tlak ihly na trysku je určite niečo, čo nechcete. Moja Badger Velocity 0.21 aj Iwata CM-C to ustáli bez poškodenia trysky. Velocity (Renegade séria) je určená hlavne pre automotive, ak sa nemýlim a vie byť pekne nebezpečná. Neraz som sa s ňou škrabol cez rukavicu pekne hlboko do prsta. Rukavicou ako maslom a prstom tiež. Bez skrivenia.
BADGER ANTHEM 155 0.3 0.75 BADGER 100 LG 0.26 0.77 BADGER RENEGADE VELOCITY 0.21 0.33 BADGER SOTAR 20/20-2F 0.2 IWATA CM-C Plus0.18
IWATA HP-AH 0.2 PAASCHE RAPTOR 0.2 0.25 0.38 0.66
PAASCHE TALON TG-3AS 0.2 0.25 0.38 0.66TAF3 (1.00)

FICO KLOBÁSY!
Recoil

• Odpovědět s citací

Příspěvekod cencul.sk » 14 črc 2024, 08:58

Nefer píše:Ahoj,

využiju staré vlákno ať nezakládám další.

Po letech služby (skoro bych řekl 10?) odešla moje fengda do pistolového nebe, a já přemýšlím, čím ji nahradit. Díval sem se jenom tak z rychlíku po Iwatách, a ty ceny jsou teda mazec - 3, 5, 8 nebo klidně i 11 000 :shock:

Fakt se to vyplatí, je to takový rozdíl? Přemýšlím, jestli teda zainvestovat nebo zase vzít nějakou fengdu, se kterou sem byl vlastně v zásadě spokojený. Co byste teda doporučili? Rozpočet tak do 4 000, na 5 bych se asi nechal ukecat :grin:

Prečítal som si príspevky následujúce po Neferovej žiadosti o radu na kúpu Iwaty ?? v cene 4000 - 5000Kč, a s tých v úvodzovkách "rád" čo tu padlo, by sa jednému zatočila hlava... :? Snáď 2, max 3 príspevky vecné, ostatné škoda reči... To má fakt niekomu pomôcť s výberom ??

Ja som začínal s Fengdou BD-208 0.3mm. Striekalo sa s ňou dobre, ale tým, že pištol nepoužívam pravidelne, som ju musel rozoberať častejšie, než sa aj tu na MF pre čistenie radí: ..iba prebublám, trysku nerozoberám, len otriem ihlu a pod... MNE to nefungovalo, a po nie dlhom čase sa pokazili tesnenia. Tak som objednal celú sadu tesnení, všetko vymenil, ale proste 700Kč za kúpnu cenu sa prejavilo...

Potom som zainvestoval do Iwaty HP-CP 0.30 mm a to je pri čistení úplne iná liga. Pištol takmer pri každom čistení rozoberám podľa tohto VIDEA s jediným rozdielom, že trysku uťahujem iba prstami. Pištol som mal rozobratú X-krát, a dodnes žiaden problém.
Tým, že robím iba 1:72, som kúpil aj Iwatu HP-BH 0.20mm na jemné práce, lebo tam už 0.3mm tryska nefunguje, ako by som ja chcel. S čistením je to na 100% rovnaké, ako s HP-CP 0.30 mm

Ja na tvojom mieste Nefer, by som nešpekuloval, ak si bol Ty s Fengdou spokojný, a fungovalo ti to tak, ako malo, kúpil by som rovnakú pištol znovu. Neviem, ako je to s pištolami TAMIYA, Procon a pod, ale na serióznu Iwatu je 5000 Kč asi málo.
cencul.sk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 14 črc 2024, 10:13

Tryska v pištoliach Iwata a podobných, bez samocentrovania, sa nevyťahuje, až kým pištoľ neprestane fungovať správne... A až keď prestane fungovať správne, tak sa odšrubuje, vyčistí a vráti naspäť. Uťahuje sa iba prstami. Kľúč na trysky je v nich iba na uvoľnenie trysky.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Recoil » 14 črc 2024, 19:29

Cencul- lepší nástroj na trysky IWATA je tento na obrázku. S ním ti nebude tryska tancovať po stole ako slečne/pani z videa. Je to držiak a klúč na dotiahnutie zároveň. Dotiahneš ním trysku lepšie než prstami (lepší grip a tým pádom kontrola). Preveriť kompatibilitu so svojim IWATA a/b si musí každý sám (no Eclipse).
Přílohy
CLNW1-A1_850x230.jpg
BADGER ANTHEM 155 0.3 0.75 BADGER 100 LG 0.26 0.77 BADGER RENEGADE VELOCITY 0.21 0.33 BADGER SOTAR 20/20-2F 0.2 IWATA CM-C Plus0.18
IWATA HP-AH 0.2 PAASCHE RAPTOR 0.2 0.25 0.38 0.66
PAASCHE TALON TG-3AS 0.2 0.25 0.38 0.66TAF3 (1.00)

FICO KLOBÁSY!
Recoil

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kyli » 15 črc 2024, 07:31

cencul.sk píše:
Nefer píše:Ahoj,

využiju staré vlákno ať nezakládám další.

Po letech služby (skoro bych řekl 10?) odešla moje fengda do pistolového nebe, a já přemýšlím, čím ji nahradit. Díval sem se jenom tak z rychlíku po Iwatách, a ty ceny jsou teda mazec - 3, 5, 8 nebo klidně i 11 000 :shock:

Fakt se to vyplatí, je to takový rozdíl? Přemýšlím, jestli teda zainvestovat nebo zase vzít nějakou fengdu, se kterou sem byl vlastně v zásadě spokojený. Co byste teda doporučili? Rozpočet tak do 4 000, na 5 bych se asi nechal ukecat :grin:

Prečítal som si príspevky následujúce po Neferovej žiadosti o radu na kúpu Iwaty ?? v cene 4000 - 5000Kč, a s tých v úvodzovkách "rád" čo tu padlo, by sa jednému zatočila hlava... :? Snáď 2, max 3 príspevky vecné, ostatné škoda reči... To má fakt niekomu pomôcť s výberom ??

Ja som začínal s Fengdou BD-208 0.3mm. Striekalo sa s ňou dobre, ale tým, že pištol nepoužívam pravidelne, som ju musel rozoberať častejšie, než sa aj tu na MF pre čistenie radí: ..iba prebublám, trysku nerozoberám, len otriem ihlu a pod... MNE to nefungovalo, a po nie dlhom čase sa pokazili tesnenia. Tak som objednal celú sadu tesnení, všetko vymenil, ale proste 700Kč za kúpnu cenu sa prejavilo...

Potom som zainvestoval do Iwaty HP-CP 0.30 mm a to je pri čistení úplne iná liga. Pištol takmer pri každom čistení rozoberám podľa tohto VIDEA s jediným rozdielom, že trysku uťahujem iba prstami. Pištol som mal rozobratú X-krát, a dodnes žiaden problém.
Tým, že robím iba 1:72, som kúpil aj Iwatu HP-BH 0.20mm na jemné práce, lebo tam už 0.3mm tryska nefunguje, ako by som ja chcel. S čistením je to na 100% rovnaké, ako s HP-CP 0.30 mm

Ja na tvojom mieste Nefer, by som nešpekuloval, ak si bol Ty s Fengdou spokojný, a fungovalo ti to tak, ako malo, kúpil by som rovnakú pištol znovu. Neviem, ako je to s pištolami TAMIYA, Procon a pod, ale na serióznu Iwatu je 5000 Kč asi málo.

Taky jsem začínal na Fengdě BD-180 a byl jsem s ní spokojený, nastříkal jsem s ní vše, co jsem potřeboval (viz ten He-219 Uhu v podpisu). Taky časem došla a já koupil tu Infinity, s níž jsem se nesžil, jak už jsem psal a teď mám tu Tamiyu a za mě dobré.
Proto jsem mu ji navrhnul jako jednu z variant, protože dát cca. 2 800,- za pistoli v této kvalitě, není myslím špatné.

https://www.jm-modely.cz/airbrush-tamiy ... escription
He-219 Uhu
Spitfire Mk.Vb
Fw-190 D-9
Me-262
Bf-110 D-3
kyli

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Egerman » 15 črc 2024, 11:15

ad Tamiya: podle mého názoru se jedná o neprávem opomíjené pistole. Jsou kvalitní, práce s nimi v pohodě. A nechají si hodně líbit. Za víc než 10 let jsem potřeboval měnit těsnění na jehle. Koupil jsem ho, pak jsem zkusil dotáhnout to původní a jede to už další tři roky v pohodě. Nedokážu si představit, co by to muselo být za prasečinu aby někomu praskla tryska. Akorát nejspíš s tamkou nebudete tak cool.
„Problém současného světa je, že hlupáci jsou si skálopevně jistí, ale lidé inteligentní jsou plní pochybností,“ nositel Nobelovy ceny Bertrand Russell.
Egerman

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 546 • Stránka 27 z 37 • 1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 37

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna