Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Avia BH.10

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 212 • Stránka 5 z 15 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 15
  • Odpovědět s citací

Re: Avia BH.10

Příspěvekod Dr. zvied » 20 čer 2024, 21:38

Mě takové kvantum tmelu nepřekvapuje. Naopak, jsem zvědavý jestli to pomohlo, nebo jestli budeš ještě "opravovat" některá místa.
Zrovinka mám teď podobnou tmelící anabázi.
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mirek O » 20 čer 2024, 21:54

Vem to fakt poyesterákem na auta. Dobře drží, rychle schne, super se brousí ...
http://www.hphmodels.cz - modely a novinky u HpH
Mirek O

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 20 čer 2024, 23:04

Dr. zvied píše:Mě takové kvantum tmelu nepřekvapuje. ...

Já vím, ono to na mé fotce vypadá, jako by na to tom čumáku byl tmelu metrák. Ale díváš se zvětšeninu. Vem v potaz, že ve skutečnosti je délka trupu bez motoru a směrovky necelých 9 cm. A skutečná v tloušťka vrstvy tmelu je max 1 mm.

Dr. zvied píše: ...Naopak, jsem zvědavý jestli to pomohlo, nebo jestli budeš ještě "opravovat" některá místa.
Zrovinka mám teď podobnou tmelící anabázi.

Ano, pomohlo to. Po přebroušení mezery mezi díly a propadlina zmizely. Po nastříkání surfem se pár pár míst na opravu ještě najde, ale jde o pár bublinek a vytmelení spáry mezi trupem a pylonem, který jsem přilepil až po prvním přebroušení trupu.

Mirek O píše:Vem to fakt polyesterákem na auta. Dobře drží, rychle schne, super se brousí ...

Jo, jo, ten tmel znám a dokonce ho mám doma. Jediná věc, co mě na něm vadí, že ten tmel je dvousložkový a při přípravě tmelu se tmel musí promíchat s tužidlem. To by samo o sobě nevadilo. Jde o poměr tmelu a tužidla. Nepamatuji se ten poměr z hlavy, ale vím že i při relativně velkém množství připravovaného tmelu se dává tužidla velmi málo. Namíchat tmel v malém množství je proto poměrně složité, těžko se dodržuje správný poměr tmelu a tužidla. A když se dá tužidla jen o trochu víc, tmel vytvrzuje dost rychle a musí se hodně spěchat s jeho nanášením. Takže na opravu pár důlků se mi to nevyplatí míchat.
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Navrátil » 21 čer 2024, 05:46

Můžeš použít žlutý dvousložkový Tamiya, což je to samé jako ten na auta, ale x-krát dražší. Výhodou je, že je to v malým balení a poměr se řeší jednoduše. Přidáváš to tvrdidlo tak dlouho, dokud tmel nemá barvu víčka. Pak je namíchaný správně a není problém. Schne rychle, nepropadá se atd. stejně jako ten na auta. Další variantou dvousložkových jsou tmely jako Miliput, kdy sežmouláš dvě modelíny ve stejném množství a máš namícháno. Tomu jsem teda já na chuť nepřišel, ale funguje to stejně. Dvousložkový tmel má své kouzlo. Možná se zdá, že je s tím víc práce na přípravu, ale ve finále je s tím míň práce a je to celý rychlejší než klasika. Ber to jen jako názor, žádné dogma. 100 lidí, 150 chutí :roll:
Naposledy upravil Navrátil dne 21 čer 2024, 13:20, celkově upraveno 1
Navrátil

• Odpovědět s citací

Příspěvekod boticka5 » 21 čer 2024, 06:51

Ten polyesterový tmel je super ale mě vadí že smrdí, přesto ji používám. Ten Tamiya mi už několikrát nefungoval prostě vůbec neztuhnul. Poměr u polyesteru neřeším prostě tam na malé množství dám třeba jen či setrů špejli z víčka a funguje to. Jinak poměr je napsanej na plechovce
boticka5

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 21 čer 2024, 12:33

Omlouvám se, vypadá to, že jsem se nevyjádřil příliš přesně. Proti dvousložkovým tmelům vůbec nic nemám. Sám je používám. Třeba vnitřní prostor přídě v místě za motorovou přepážkou jsem vyplnil právě dvousložkovou "plastelínou" (potřeboval jsem do této části přídě doplnit materiál, abych ji mohl vybrousit do správného tvaru). I zmiňovaný dvousložkový automobilový tmel požívám, i když většinou ne na modely.
Ale na opravy drobných nedostatků po prvním přebroušení trupu Avie mi přišlo lepší použít klasický řídký tmel, protože jsem potřeboval vyplnit jen pár jemných rýh a několik bublinek. No a řídký tmel do nich lépe zateče. Pravda, proti dvousložkovému tmelu déle zasychá a mírně se smršťuje, ale to mi v tomto případě zas tak moc nevadí.
Když jsem napsal, že v malém množství se u dvousložkového automobilového tmele hůř trefuje poměr tmele a tužidla, měl jsem na mysli opravdu malé množství tak do 0,5 ml (spíš ještě méně). Konkrétně na zatmelení těch pár rýh a několika bublinek mi stačilo namočit párátko do surfaceru a každé z inkriminovaných míst zalít jen malinkou kapkou tmele.

A jak bylo řečeno kousek výše, každý máme svoje postupy, které nám vyhovují. V každém případě děkuji za vaše rady a názory, Díky nim jsem přehodnotil svůj přístup k dvousložkovému automobilovému tmelu a začnu ho více používat. Zvlášť u rozsáhlých přestaveb, do kterých se často pouštím, se ta úspora času bude určitě hodit. 8-)
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 21 čer 2024, 16:07

Nakonec stačilo jedno (hrubé) přetmelení s následným přebroušením, potom nástřik surfacerem a jedno jemné přetmelení drobných chybiček, opětovné přebroušení a finální nastříkání surfacerem ...

IMG_7641.JPG
IMG_7642.JPG
IMG_7643.JPG
IMG_7644.JPG
... a hlavní díly jsou připravené pro další práci.

IMG_7645.JPG
IMG_7647.JPG
Když se díly narychlo složí, začíná to vypadat jako letadlo. Hlavní rysy konstrukce Avií BH už to nezapře. Myslím, že teď už v tom už původní díly z Avie BH.9 nikdo nepozná.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Navrátil » 21 čer 2024, 17:18

Ještě přejeď jednou ty spráry u křidélek. Tam ti to ujelo a bude to vidět.
Navrátil

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 21 čer 2024, 17:58

Díky za upozornění. Máš dobré oči. (:)

Na křídlech ještě budu pracovat. Současný nástřik surfaceru mi posloužil hlavně pro kontrolu povrchu křídla po provedených úpravách jeho velikosti a tvaru. Ještě na nich chci naznačit přechod mezi přední částí potaženou překližkou a zadní částí potaženou jen plátnem a zespodu taky dorýt drobné krytky. To se neobejde bez broušení, takže se dostane pozornosti i křidélkám a jejich okolí.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hansi » 21 čer 2024, 20:46

Podľa fotiek to vyzerá, že na ľavej strane trupu Ti nesedí v mieste kabíny horná hrana trupu, ako keby si mal v tom mieste príliš obrúsenú a zaoblenú hornú hranu - máš tam vlnovku.
Hansi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 22 čer 2024, 11:33

Hansi, je to tak. Naštěstí to není nic hrozného, je to podbroušené o půl milimetru. Trocha tmelu a opatrného broušení to napraví. (:)
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Navrátil » 22 čer 2024, 16:43

To máš z těch zvětšených fotek. Pak tě honíme jak nadmutou kozu :)
Navrátil

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 22 čer 2024, 17:26

Jo, jo ... ale já vím, že to se mnou myslíte dobře. :)
A taky ... kdybych sem dával malé fotky, určitě by se našel někdo, kdo by si stěžoval, že ty fotky za moc nestojí, jsou malé a není na nich nic vidět. :wink:
Naposledy upravil KLuK dne 23 čer 2024, 16:57, celkově upraveno 1
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 22 čer 2024, 21:44

Určitě zůstaň u těch velkých fotek.
Dobře se to potom kritizuje. :-D
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mirek O » 22 čer 2024, 22:03

Tady se mi líbí
http://www.hphmodels.cz - modely a novinky u HpH