Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ 100 let československého letectví
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Hodek Hk-101, 1:72, Airmastr

Pravidla fóra
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Hodek Hk-101, 1:72, Airmastr

Příspěvekod standa_ent » 12 čer 2024, 10:41

Toto malé letadlo mě vždy lákalo. Doma už mám jeden postavený cca před 20-30 lety (resin Master X), ale chtěl jsem jej mít detailnější a víceméně na úrovni, které poskytují dnešní technologie. Proto se dostal i do výrobního programu Airmastr — opět se jedná o resinový 3D tištěný model. Model už má nový systém podpěr, které jsou nezbytné při tisku, takže se jich zbavuje celkem snadno.

Kabinka bude vacu z materiálu PET-G (nežloutne) a o její výrobu se postará zavedená firma Rob Taurus, což je záruka kvality.

Největší výzvou budou barevné pásky na čumáku při barvení modelu — zkusím připravit nějaké intuitivní a použitelné masky, díky kterým by se dal ten čumák pohodlně nastříkat (to udělám teď v průběhu stavby).

Model má možnost otevřených klapek. A stejně jako všechny ostatní modely z produkce Airmastr je k dispozici jak v 1:72 tak i v měřítku 1:48.
Přílohy
Hk101.jpeg
Hodek Hk-101, 1:72
Původně jsem si chtěl jen tak pro radost složit pár kousků a připomenout si koníček z dětství. Když jsem byl malý, představoval jsem si, jak mám kompletní sbírku podle knihy Letadla československých pilotů v 1/32. Pak jsem přišel na to, že je to nereálné. Nicméně už to mám skoro kompletní, akorát v 1/72 (aktuálně 665 postavených).
standa_ent

• Odpovědět s citací

Re: Hodek Hk-101, 1:72, Airmastr

Příspěvekod kvaker » 12 čer 2024, 18:26

Krásně letadlo. Nešlo by rozvinutím plochy z 3D modelu "fousy" na příď navrhnout a vytisknout i jako obtisk? V 1/72 to bude pomoci masek dost obtížné.
Kdy bude stavebnice i s kabinkou v prodeji, prosím?
kvaker

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standa_ent » 12 čer 2024, 21:12

kvaker píše:Krásně letadlo. Nešlo by rozvinutím plochy z 3D modelu "fousy" na příď navrhnout a vytisknout i jako obtisk? V 1/72 to bude pomoci masek dost obtížné.
Kdy bude stavebnice i s kabinkou v prodeji, prosím?

Obávám se, že ten tvar je tak komplikovaný, že prosté rozvinutí plochy nebude úplně stačit, resp. nikdy tam ten obtisk nedáte tak, aby ty linky byly naprosto rovné (to by musel být 3D obtisk). Mám v hlavě nápad na takový přípravek - masku, kterou by se to mělo dát relativně v pohodě zvládnout, ale je třeba to otestovat v reálu. Každopádně je to výzva - ty modré linky jsou extrajemné. Na původním Hodkovi je mám malované rukou...

Kdy bude stavebnice v prodeji - záleží na tom, jak to zvládne Robert Vaněk (Rob Taurus). Trošku jsme jej zavalili kabinkami i na další stavebnice, ale odhad je cca 2 - 3 týdny. Ovšem máme ještě jednu komplikaci s tiskem obtisků - dodavatel nám je natiskl špatně, opraví to, ale teď se mu pro změnu pokazil stroj a čeká na součástku z Japonska... To je všechno jak naschvál. Voláme si obden - snad by to mohlo být také do těch 2 - 3 týdnů.
Původně jsem si chtěl jen tak pro radost složit pár kousků a připomenout si koníček z dětství. Když jsem byl malý, představoval jsem si, jak mám kompletní sbírku podle knihy Letadla československých pilotů v 1/32. Pak jsem přišel na to, že je to nereálné. Nicméně už to mám skoro kompletní, akorát v 1/72 (aktuálně 665 postavených).
standa_ent

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kvaker » 13 čer 2024, 00:43

Děkuji za informace.
kvaker

Odeslat odpověď

Zpět na 100 let československého letectví