Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

1/48 F-35A Tamiya - early USA, beast mode + všechny doplňky

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: 1/48 F-35A Tamiya - early USA, beast mode + všechny dopl

Příspěvekod Szwarc.Robert » 24 úno 2024, 14:49

Tohle vypadá opravdu dobře, budu pečlivě sledovat a pak opisovat :-D Ať se daří ;-I
Szwarc.Robert

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 24 úno 2024, 16:51

Pár kamarádů si přečetlo začátek tohohle vlákna. Jeden mi psal něco ve smyslu: ať nefňukám a zamřu jako chlap! Druhej mi napsal, že jsem snad vyhlásil Eduardu válku... Nenene, nic takovýho - jen prostě vyfotím a popíšu co vidím - zbytek je na modelářích.

Aby bylo jasno, tak tryska sama o sobě jako doplňkový díl je navržená parádně, vizuálně odpovídá originálu, přesně pasuje tam kam má, je to celé vymysleno mozkem - k tomu nemám nejmenší výhrady. Zásadní výhradu mám jen k odfláknuté(= urychlené) výrobě.

Když jsem jako malej capart chodil na kroužek, tak nám tam (v tý době pro mě) "svatý muž" vykládal co a jak dělat a mimo jiné i to, že je to jen plast a že ten se dá opravit. Je tam díra? Zatmel to! Je tam otřep? Uřež to! Atd. A nikdo se neptal na ňáky blbosti, nikdo si nestěžoval, že je to naprd a prostě dělal. V tý době doplňky nebyly, vše se dělalo svépomocí. Tak jsem se vrátil do dětských let a vzal do ruky nářadí.... a včera večer (i na místní popud) vyhrabal z koše tu trysku, že na to ještě kóknu.

Uprostřed lamel ještě byl alespoň naznačen ten zlom, tak jsem vzal dláto, rovný pilník koukl na obrázek a jak za starých časů jsem se do toho pustil rukama:

Výchozí pozice, první test, estli to vůbec půjde:

7a.jpg

7b.jpg

7c.jpg

Šlo to pomalu, ale ve výsledku nějak takto (ty lomy lamel tam jsou vidět - pozor, ono to není až do konce - v reálu je to jakoby do ztracena):

7d.jpg

7e.jpg

7f.jpg

Takto to nechám a až bude v kvéru surf, tak to stříknu a rozhodnu, jestli OK, nebo vyhodit a koupit novou.

Vnitřek výtokové roury je na modelu Tamky jako vícehran, tryska od Edy je kulatá, co je správně nevím. Ale to je fuk, to nehraje zas takovou roli.

7g.jpg

Detaily tištěných doplňků jsou optoti stavebnici lepší.

7h.jpg

Nyní takto:

7i.jpg

jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 25 úno 2024, 10:40

Tak si pošlem něco zajímavýho na takový to nedělní čtení...

Kokpit.
jedná se o tento:
https://www.eduard.com/cs/eduard/f-35a- ... tml?lang=2
a začneme vanou.

Tak v krabici to vypadá pěkně.

8a.jpg

8b.jpg

8c.jpg

Tady už se v dálce rýsuje drobný problém...

Příprava a surf:

8d.jpg

8e.jpg

jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 25 úno 2024, 10:50

A přišlo na barvu.

Čas od času zaznamenávám od modelářů problémy, že nemůžou najít správnou barvu a odstín. Takže tady ve vlákně bude jasně uvedeno, čím barvím a to na odstínech barev Gunze C, nebo MRP, bo nic jinýho stejně nepoužívám.

Takže barva kokpitu je:
FS 36231

Dělá to spousta výrobců:

8z.jpg

8zz.jpg

Poznámka k barvám a jejich odstínu na fotkách - vše fotím mobilem na automatiku a večer pod umělým lampovým podsvícením, kde se dá nastavit teplota světla, takže je to občas do bíla, občas o žluta... takže odstímy barev podle fotek nemá smysl moc řešit.
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 25 úno 2024, 11:14

No a tady do trochu vylezlo: Teda trochu víc.

9a.jpg

Opět viditelné vrstvy tisku.

Nepamatuji si, že bych někdy v poslední době zaznamenal nějakou vážnější "seismologickou aktivitu" v oblatsi Obrnic! Ale třeba tahle linka vypadá, jakoby se někdo ožral a na stroj upadl :D (berte to jen jako drobný vtípek na neděli bez jakékoliv vazby na obsluhu - tímto se jim omlouvám). Ale co třeba nějaká výstupní kontrola? No nic!

9b.jpg

Přední část vany:

9d.jpg

O nějakém hladkém povrchu se nedá mluvit. Pozn. ty panely na straně jsem zbrousil/uřízl, protože chci použít 3D space obtisky.

Zde po porovnání kokpit tamky:

9dd.jpg

9e.jpg

Všechno bych tak nějak ještě přežil, ale tohle je vyloženě prasečina [-X :

9f.jpg

Nevím, co to přesně v tom kokpitu je (asi nějakej ochranej hadr), ale tak todle si zkuste někdo zbrousit - má to tak 3 x 4mm - uplný pošušnáníčko.

Ať mi nikdo netvrdí, že to nejde líp.

Tady je tištěná podvozková noha DW přiložena pro porovnání kvality tisku - krásně hladká ve všech osách. Ale zrovna ta část nahoře kokpitu - tam je to jedno, tam to vidět není - ale nějakou lepší fotku jsem tehdy neudělal.. Spíš jen aby bylo jasno.

9g.jpg

Závěrem (stejně, co jsem psal u trysky):
Aby bylo jasno, tak kokpit sám o sobě jako doplňkový díl je navržený parádně, vizuálně odpovídá originálu, přesně pasuje tam kam má, je to celé vymysleno mozkem - k tomu nemám nejmenší výhrady. Zásadní výhradu mám jen k odfláknuté(= urychlené) výrobě.
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 25 úno 2024, 11:23

Ještě drobnost k těm tiskovým vrstvám - ono to zase až takovej průser není, do doby, než to člověk začne zašmudlat nějakou špínou - pak už to průser je, bo ta barva (wash, paneláž) zaleze do těch jednotlivých čar a nedá se pak z nich vymejt (vytřít ochošťourem) a místo toho aby zůstala "špína jen v rozích", tak to celé ztmavne. Navíc ten povrch je celej takovej matnej, což k tomu nadále přispívá...
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vorel64 » 25 úno 2024, 13:03

Napsal bych na podporu. Aspoň uvidí, že mají něco špatně.

Na Eduardích stránkách to vypadá na fotce dobře, ale třeba je to jen tím, že to není nafoceno tak detailně.

Po zvětšení tam tedy také je nějaké řádkování.
Přílohy
Snímek obrazovky 2024-02-25 v 13.08.21.jpg
648859_01.jpg
vorel64

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pojistovak » 25 úno 2024, 13:14

Je to tam videt.
P. Šulc nekdy v tematu radil vzit IPU a stetec a vyhladit to?
Prodám Eduardí limitky 1/48

Neumim modelařit a vím to.
Pojistovak

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 25 úno 2024, 14:24

Pojistovak píše:Je to tam videt.
P. Šulc nekdy v tematu radil vzit IPU a stetec a vyhladit to?

To si děláš prdel, ne?

Takže to ví a místo toho, aby zkvalitnili tisk (zmenšili krok), tak radí jak tu chybu opravit. To snad aby tu IPU dávali v litrovce spolu s lavorem ke všem tiskům zdarma, protože pak by bylo nejlepší v tom koupat všechno. A otázka je jak moc to namočit, dáš málo = zuby zůstanou, dáš moc = přijdeš o detaily. IPA - pokud někdo neví, je to rozpouštědlo.

Sorry, tudy cesta nevede.

Zase se budu opakovat:
Cokoliv co musím udělat na placeném doplňku navíc, tak mi leze krkem - to prostě nechci dělat. Chci si to koupit, použít, radovat se z vylepšení a ne se tím nadále srát a vymejšlet jak něco upravovat, aby to bylo použitelný - kde je pak ta radost? Vědět to dopředu, nekoupím to! Resp. koupím, ale jinde. Tečka. [-X

Škoda, že dlouhodobě nebyl k sehnání kokpit RESKIT, abych je mohl porovnat. Pokud ho někdo máte doma, tak se schválně koukněte jak je vytištěn. Navíc u Reskitu je překryt a jsou tam 3D obtisky (které u Eduardu stojí taky za... ale o tom až příště).

9z.jpg

jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod LAB » 25 úno 2024, 17:33

IPA se použivá po tisku na umytí nevytvrzenýho resinu, IPA - isopropylalkohol s již vytvrzeným povrchem vytištěného dílu neudělá vůbec nic.

RESKIT ve 4K vypadá ok https://www.youtube.com/watch?v=lQCEdzMn0fE
LAB

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vorel64 » 25 úno 2024, 18:39

No já to tedy s tou IPOu zkusil. A s tištěným od Eduardu to tedy něco udělá. Povrch trochu reaguje a dá se jakoby uhladit. Ale můžou vzít za své i detaily.
Takže rada vzít to IPOu je k prdu.
U Eduardu je to patrné u většiny jejich tištěných dílů, nejhorší je to u větších rovných ploch. Někdy to schová surf, někdy bohužel ne. Ale jak je vidět tak dost firem to umí lépe.
Eduard by to neměl hnát na kvantitu.
vorel64

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lubomír Kerék » 25 úno 2024, 19:28

LAB píše:IPA se použivá po tisku na umytí nevytvrzenýho resinu, IPA - isopropylalkohol s již vytvrzeným povrchem vytištěného dílu neudělá vůbec nic.

RESKIT ve 4K vypadá ok https://www.youtube.com/watch?v=lQCEdzMn0fE

že vypadajú OK by som sa neodvážil tvrdiť, s toho neostrého videa s prepáčením prd vidno, trebalo aby to niekto detailne nafotil tak ako autor vlákna eduardy , jedine tak sa to dá relevantne porovnať....
Lubomír Kerék

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vorel64 » 25 úno 2024, 19:43

Tak autor tady má překryt od Reskitu, takže předpokládám, že ten bude nafocen.
Jinak u toho videa zkuste nastavit vyšší rozlišení. Ale rastr tam samozřejmě může být také.
Snad někdo nafotí a uvidíme.
vorel64

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KarelB » 25 úno 2024, 19:50

Tady něco je https://www.themodellingnews.com/2023/1 ... tning.html
KarelB

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 25 úno 2024, 20:35

Z obrázků, nebo videa toho moc vyčíst nelze - je potřeba to mít v ruce, poslat do surfu + barvy a pak se uvidí a teprve pak dělat závěry, kdo je lepší, nebo horší.

Vytáhnuto z videa:

9zz.jpg

9zzz.jpg

jezekm

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno