Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Figury, busty ‹ Galerie modelů
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Rudovlasovy vinětky 1/35

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Rudovlasovy vinětky 1/35

Příspěvekod rudovlas » 23 pro 2023, 20:09

Zdravím vás všechny v tento Vánoční čas.

Rozhodl jsem se, že si v této sekci založím vlákno, kde budu prezentovat svoje malé viněty, zaměřené na malování figurek v měřítku 1/35. Mám v hlavě spousty nápadů, ať už z vlastní fantazie, nebo třeba ze známých filmů, oblíbených knih, dobových fotografií, až třeba po počítačové hry. Velice mě tyto malé scénky baví a je to skvělý relax vedle komplexnějších projektů techniky a diorám, kterým se jinak věnuji primárně.

Na malování používám akrylové barvy Lifecolor, AK a hlavně Vallejo, speciálně pak jejich sady, kde je i obrázkový návod jak na to. A musím říct, že je to těžká disciplína, ale baví mě to a tak snad s tréninkem přijde zlepšování a viditelný progres.

Jako takový výkop ukážu vlastně první věc, kterou jsem udělal po návratu k modelařině, po více než 15ti letech, v roce 2018. Vždycky se mě líbily tyhle esesácký převlečníky a tak jsem si koupil figurky od Dragona a zkusil si je namalovat. Měl jsem z toho tehdá velkou radost. Říkal jsem si, že když se na to někdo podívá, tak prostě musí poznat, co jsem chtěl znázornit. A o to šlo pro mě především. Když nad tím přemýšlím, tak tahle radost mě asi dostatečně přesvědčila u modelů zůstat a pokračovat. A o to celé jde, ne?! Jako nee, že by se bylo čím chlubit, ksifty no comment, neodvrtaná hlaveň, obyčejná neupravená foliáž... Nechci to ani nijak hodnotit, dám si to sem jako takovou startovací čáru, kdy jsem to začal myslet s figurkama, řekněme vážně. Dříve, před tou pauzou, jsem namaloval spoustu tamiyáckých figurek, kde jsem ale nic neřešil, natož nejaký stínování atd... takže to je zhruba to, co jsem chtěl říct úvodem. Here we go 8-)

SS PANZER REGIMENT 10 "WESTLAND", KHARKOV 1943
Stavebnice: Panzergrenadiers, LAH division, Kursk 1943 - Dragon 1/35
Přílohy
1.JPG
2.JPG
3.JPG
4.JPG
Naposledy upravil rudovlas dne 23 pro 2023, 20:21, celkově upraveno 1
Rudovlasovy vinětky 1/35: viewtopic.php?f=340&t=151430 nejnovější: "VIVE LA FRANCE, ÉTÉ 1914"
rudovlas

• Odpovědět s citací

Re: Rudovlasovy vinětky 1/35 - 3. INF DIV, Voronezh 1942

Příspěvekod rudovlas » 23 pro 2023, 20:19

Moji druhou vinětu jsem tady už prezentoval. Dám si ji sem, abych to měl po kupě. Jedná se taktéž o figurky od Dragona. Zaměřil jsem se více na obličeje, stínování uniforem, úpravu figurek a taky více na podložku.
Odkaz na samostatné vlákno, kde je více fotek: viewtopic.php?f=340&t=138487

3. INFANTERIE DIVISION, FALL BLAU, VORONEZH 1942
Stavebnice: Advence to Kharkov 1942 - Dragon 1/35
Přílohy
5.JPG
6.JPG
IMG_20200915_180803.jpg
Rudovlasovy vinětky 1/35: viewtopic.php?f=340&t=151430 nejnovější: "VIVE LA FRANCE, ÉTÉ 1914"
rudovlas

• Odpovědět s citací

Re: Rudovlasovy vinětky 1/35 - Ich hatte Recht

Příspěvekod rudovlas » 23 pro 2023, 20:53

A konečně můj nejnovější počin, o který bych se s Vámi chtěl podělit. Vinětka nese název "Ich hatte Recht" s podtextem: "Der Krieg wird nur das Schlimmste in uns zum Vorschein bringen", to pro ty kteří neumí německy, jako já, to znamená: "Měl jsem pravdu. Válka ukáže to nejhorší v nás". Tato slova pronesl Friedhelm Winter svému bratrovi Wilhelmovi, kde si v močálech u Možajsku v říjnu 1941 v Sovětském Svazu. Že vám to něco připomíná? Ano, správně, je to scéna z prvního dílu trilogie Unsere Mütter, unsere Väter nebo-li Naše matky, naši otcové. Mám tuto sérii rád a tak nápad přišel tak nějak sám od sebe...

Figurky jsou opět Dragon, Wilhelm je složený ze dvou figurek, abych dosáhnul potřebné pózy. Obě jsem se pak snažil celkově vylepšit a pozvednout různými úpravami, a aby také co nejvíce seděli s originálními postavami z filmu. Musím říct, že jsem si to hodně užil, obzvlášť úpravu figurek a tvorbu bažiny. Malování...no, od poslední viněty jsem takhle figurky nebarvil, a asi to je znát. Obličeje jsem dělal zase trochu jinak.. No ale celkově, kolem a kolem, jsem spokojený s výsledkem. To je prostě moje úroveň teď a beru to tak.

Kdo by jsi chtěl připomenout celou scénu z močálů ve filmu:
https://www.youtube.com/watch?v=FYEpih1T4wI

Nakonec bych chtěl speciálně poděkovat "eso rimmer" za přepsání vět do Němčiny, díky Eso M:-)
Děkuji také za případně jakýkoliv názor. Rudovlas.

ICH HATTE RECHT
Stavebnice: Operation Marita, Greece 1941 - Dragon 1/35, 28th Infantry Division, Poland 1939 - Dragon 1/35, Advence to Kharkov 1942 - Dragon 1/35
Přílohy
1_1.jpg
2_2.jpg
3_3.jpg
4_4.jpg
5_5.jpg
6_6.jpg
7_7.jpg
8_8.jpg
9_9.jpg
10_10.jpg
rudovlas

• Odpovědět s citací

Re: Rudovlasovy vinětky 1/35

Příspěvekod rudovlas » 23 pro 2023, 20:59

Ještě něco ze stavby a také, tentokrát mi ty fotky přijdou méně ostré a stíny/světla tak nějak jakoby bylo potlačený.. asi špatným nasvícením. Každopádně níže ještě fotky na denním světle.
Přílohy
11.jpg
12.jpg
13.jpg
14.jpg
15.jpg
16.jpg
17.jpg
18.jpg
19.jpg
20.jpg
rudovlas

• Odpovědět s citací

Příspěvekod loloped » 24 pro 2023, 08:54

Pekne si sa s tým vyhral (:)
Za mňa je to super a obdivujem každého kto sa pustí do tých šialených nemeckých maskáčov =D> =D> =D>
Modelárčím rád, síce blbo ale rád. (:)
loloped

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rudovlas » 02 led 2024, 23:01

Děkuji loloped, těší mě Tvůj názor ;-I
rudovlas

• Odpovědět s citací

Příspěvekod eso rimmer » 04 led 2024, 06:30

JJ dělat ty dubáče to je peklo. Ten návod co dává Valejjo k té sadě barev SS je sice hezký, ale mám silný pocit, že pro dobrý výsledek toho člověk musí udělat trochu více.
Tobě se to moc povedlo. Líbí se mi i ten důstojník wehrmachtu v přilbě, máš ho pěkně vystínovaného.
seznam galerií
eso rimmer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rudovlas » 08 led 2024, 21:21

eso rimmer píše:JJ dělat ty dubáče to je peklo. Ten návod co dává Valejjo k té sadě barev SS je sice hezký, ale mám silný pocit, že pro dobrý výsledek toho člověk musí udělat trochu více.
Tobě se to moc povedlo. Líbí se mi i ten důstojník wehrmachtu v přilbě, máš ho pěkně vystínovaného.

Děkuji Eso, jo ten návod na ty převlečníky je takovej..pro začátečníky je nedostatečně podrobnej a pro pokročilý je zase nepotřebnej, bych řekl. Nakonec se to stejně nejlíp maluje podle reálnýho kusu. Do začátku ti to dá aspoň nějakou chronologii, jakto malovat + mě zaujal způsob vystínovaní. Jinak mě spíš naprosto vyhovují odstíny, to myslím, že trefily super. Takže odpadá neustálý míchaní, co mě moc nebaví. Akorát jsem myslím všechny barvy trochu zesvětloval, jestli se pamatuju. Mám podobnou sadu od Lifecolor a tam se mi ty odstíny nelíběj.

A ten důstojník... je to takové na půl cesty mi připadá. Někde mezi tím krokem 2 a 3 na obrázku. Snažím se, ale ty přechody potřebují zjemnit ...a malovat a malovat a malovat. Hlavní je, ale že mě to baví. Tak díky za koment ;-I
Přílohy
IMG_20240108_195951.jpg
rudovlas

• Odpovědět s citací

Příspěvekod cencul.sk » 13 led 2024, 21:17

Velmi pekná galéria, sem budem chodiť rád obzerať =D> =D>
Pri modeloch sa mi páči, keď sa dodržuje historická presnosť, a nie že si každý vymýšľa výhovorky, keď je konfrontovaný s realitou. Tu je tá vernosť dodržaná, a to oceňujem.
IMG_20240113_005833.jpg

Mne sa najviac páči tá prvá - mám rád dynamické scény s viacerými postavami. Maskáče sú urobené veľmi dobre, jediné, čo mi tam chýba sú nejaké kulisy, plôtik, krík, proste ešte niečo pre rozbitie tej foliáže. A u tých guľometčíkov tam vždy niekto nosil také valcové púzdro na chrbte, to tu nevidím, a tiež pre zvýšenie dravosti scény, mohli mať cez krk prehodené nábojové pásy. Ale to nie je kritika, v žiadnom prípade !
S dovolením, ti sem hodím nejaké fotky pre inšpiráciu toho spomínaného vybavenia - všetko s knihy Wiking Tome 3
Přílohy
IMG_20240113_010005.jpg
IMG_20240113_010308.jpg
IMG_20240113_010536.jpg
cencul.sk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rudovlas » 14 led 2024, 21:39

Děkuji ti za komentář Cencul! Velmi si mě potěšil. [-o<

cencul.sk píše:Pri modeloch sa mi páči, keď sa dodržuje historická presnosť, a nie že si každý vymýšľa výhovorky, keď je konfrontovaný s realitou.

Pod toto se můžu jedině podepsat, mám na to stejný názor.

No je zajímavé, že vlastně každý, kdo mi sem napsal zmiňuje tu první vinětu "Westland", kterou jsem sem původně ani nechtěl dávat. To co jsi k tomu napsal, beru rozhodně dobře míněno a hlavně stím naprosto souhlasím ;-I Dneska bych to udělal úplně jinak, od podložky, po úpravu figurek, šest let je šest let. Mezi tím jsem kupoval knížky o uniformách a výstroji němčourů a tak když maluju nebo stavím, vždy v nich listuju. Je vidět, že se vyznáš. To pouzdro na náhradní hlavně tam citelně chybí. Museli ho mít pořád po ruce, při kadenci MG42 by bez toho asi moc dlouho nestříleli. Dynamické scénky mám taky radši, k nečemu už se ostatně schyluje. Díky za tipy a knížku, kterou nemám, mrknu na to. ;-I
rudovlas

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rudovlas » 22 led 2025, 23:10

Zdravím všechny!

Po roce se mi podařilo dodělat další vinětku do své sbírky. Tentokrát z Velké války, z francouzské strany. Nápad vzniknul v době, kdy jsem viděl nejnovější remake filmu "Na Západní frontě klid" a film "1917". Byly to oboje silné zážitky a tak sem se rozmýšlel jakou stranu a jaké období vyobrazit. Shodou okolností jsem ve stejné době slyšel písničku od skupiny Čechomor "Voják", kde se mimo jiné zpívá: "Když jsem nezahynul ve francouzských lukách...", což ve mě nějakým způsobem evokovalo první měsíce války a vzpomněl jsem si na stavebnici od ICM, kde voják drží francouzskou vlajku, v těch jejich barevných uniformách, no a bylo rozhodnuto. Němce stavím furt. Byla to určitě výzva, ty uniformy a pracování s pro mě neobvyklými barvami... a je to určitě trochu více omalovánka než jsem chtěl a ty kabáty by měli bejt určitě tmavší, ale... Já jsem s výsledkem vcelku spokojený a opět mě to bavilo, takže win-win situace.

Jako obvykle, figurky prodělali určité úpravy, bohužel se mi ale nedochovaly fotky ze začátku stavby, kde by byly úpravy lépe vidět. Jednalo se klasicky o nějaké ty popruhy, šňůrky, "odvrtání" rukávů až po náhrady některých částí (např. vlajka, ouško kalíšku,...). Děj vinětky nezobrazuje žádnou konkrétní situaci ani scénu z těch filmů, ani konkrétní jednotku. Je to prostě "after battle" někde v těch francouzských lukách na začátku války, takže na dynamickou scénku si budete muset zase počkat. Chtěl jsem tam poházet více vojenského materiálu, a výstroje, ale v těch stavebnicích je téměř všechno z pozdějších roků války...takže tak. Název vinětky zní: "Vive la France, Été 1914" (Ať žije Francie, léto 1914).

Fotky se mě posledně moc nepovedly, spíš vůbec. Původně jsem to chtěl přefotit, ale nakonec sem se na to vyprd a dal si více záležet s touhle francouzskou vinětkou. Tak snad se bude trochu líbit. Děkuji předem za jakýkoliv názor. Rudovlas (:)

VIVE LA FRANCE, ÉTÉ 1914
Stavebnice: French Infantry on the March 1914 - ICM 1/35, German Infantry 1914 - ICM 1/35
Přílohy
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6 (1).jpg
7.jpg
8.jpg
9.jpg
10.jpg
rudovlas

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rudovlas » 22 led 2025, 23:13

a ještě něco ze stavby... jen mobilem :wink:
Přílohy
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg
8.jpg
9.jpg
10.jpg
rudovlas

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Al CZ » 23 led 2025, 23:50

Kolego, máte to moc hezké.... Ty "vousáči"jsou doost dobrý...

Mohl byste udělat prosím "Rakušáky" v Dolomitech? Moji pradědové tam válčili... Za císařpána a jeho rodinu... Pokaždé když slyším písničku "Válka na Itálii" naskakuje mi husina a do očí stoupají slzy...

Moji pradědové se vrátili "dom". Ale spousta jejich spolubojovníků tam navždy "zvostala"... Daleko od rodné hroudy...

Tak třeba jako takovou vzpomínku, že ta "naša" Velká Válka nebyla jen o legiich a Švejkovi...
Al CZ

• Odpovědět s citací

Příspěvekod eso rimmer » 25 led 2025, 14:36

Tak za mně parádní vinětka. Konečně taky něco jiného než jen druhá válka. Je to moc hezky zpracované. Mám ale jednu výtku, moc se mi nelíbí ty uříznuté postavy. Osobně bych je tam dal buďto celé nebo vůbec.
Když je na diu oříznutá technika, tak se to ještě dá, ale ty oříznuté figurky mě osobně dost ruší. Jiný soudruh ale může mít jiný názor či vkus.
Každopádně stavba je povedená. ;-I
seznam galerií
eso rimmer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rudovlas » 26 led 2025, 12:24

Al CZ píše:Kolego, máte to moc hezké.... Ty "vousáči"jsou doost dobrý...

Mohl byste udělat prosím "Rakušáky" v Dolomitech? Moji pradědové tam válčili... Za císařpána a jeho rodinu... Pokaždé když slyším písničku "Válka na Itálii" naskakuje mi husina a do očí stoupají slzy...

Moji pradědové se vrátili "dom". Ale spousta jejich spolubojovníků tam navždy "zvostala"... Daleko od rodné hroudy...

Tak třeba jako takovou vzpomínku, že ta "naša" Velká Válka nebyla jen o legiich a Švejkovi...

Děkuji za vlídná slova! Hmmmm, italská fronta, to vlastně není vůbec špatný nápad. Hned sem si vzpomněl na jednu fotku, co mi kdysi ukazoval kamarád, kterej tam jezdí lízt na ferraty, mimo jiný i tam, kde probíhaly boje a přesuny vojáků s těžkými zbraněmi. Akorát o tom blíže nic moc nevím... jestli to byli horští myslivci (jakože asi jo), jaký používali uniformy, typickou výstroj atd... jestli vůbec jsou nějaké takové figurky na trhu, nebo půjdou některé upravit :-k Budu to muset prozkoumat, ale nápad v hlavě by byl, možná i dokonce na motiv skutečné fotky. Tak uvidíme, zařadil jsem si to do fronty návrhů ;-I P.S. kdyby někdo znal nějakou dobrou stránku na téma italský fronty, nebo knížku, kterou by doporučil, budu rád.

eso rimmer píše:Tak za mně parádní vinětka. Konečně taky něco jiného než jen druhá válka. Je to moc hezky zpracované. Mám ale jednu výtku, moc se mi nelíbí ty uříznuté postavy. Osobně bych je tam dal buďto celé nebo vůbec.
Když je na diu oříznutá technika, tak se to ještě dá, ale ty oříznuté figurky mě osobně dost ruší. Jiný soudruh ale může mít jiný názor či vkus.
Každopádně stavba je povedená. ;-I

Ahoj a děkuji za kometář! [-o< Ano, byl to i pro mě svěží vítr a tak to vypadá, že nezůstane u jedné. Tvoji výtku beru. Sám jsem nevěděl jak to bude nakonec působit. Původně ta kompozice měla být docela jiná, hlavně od začátku ho měl ten stojící voják držet za rameno, co si myslím, že by ještě umocnilo atmosféru po boji. Bohužel po sestavení figurek sem pochopil, že to nepůjde udělat jak sem chtěl a musel celou scénku změnit. A nakonec se to i tak nepovedlo, aby ho držel za rameno, aniž bych musel zasahovat do už hotového terénu. Ty "půlky" vojáků mě osobně neruší (možná je to tím, jak na to člověk furt kouká), kromě toho padlýho Němce, kde sem si nepohlídal, aby ten řez byl zároveň s okrajem podložky, to mě fakt štve. Ale rozumím, že ne každýmu se to bude líbit ;-I
rudovlas

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Galerie modelů