Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Northrop XF-15 HB 1/72

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Northrop XF-15 HB 1/72

Příspěvekod Martin Novák » 31 říj 2023, 18:27

Černá vdova se mi vždy líbila, ale Reporter ještě mnohem víc. A tak ač mám hromadu rozdělaných věcí, neodolal jsem a zaříznul do ní.
Malá odbočka. Traduje se takový omyl, že prototyp měl malé čtvercové okno kamery vlevo zatímco série větší čtyřúhelník. Ve skutečnosti měly prototypy XF-15 a XF-15A příď stejnou a sériové stroje měly jinak tvarované okno vpravo a hlavně spodní zasklení. Boční okno vlevo zůstalo čtvercové. Omyl asi vznikl díky známé fotce s odklopenou přídí s kamerami. Zřejmě byla vyvolaná zrcadlově z otočeného filmu.
a09b2c3c688cfa9d72114c4a6f120728.jpg
XF-15

f15-6.jpg
příď prototypu XF-15

F-15-of-the-8th-Photo-Recon-Squadron.jpg
příď sériového F-15A

XF-15 stavím z důvodu, že dělám jen WW II a série byla až poválečná záležitost.
Vařit se bude stejně jako ve skutečnosti z P-61B. HB je v současnosti asi jediná rozumná volba. S motory si vypomůžu Brassiny pro B-26. Kola se doporučují stejná jako pro B-25. Pro hlavní podvozek dobrá volba, příďové je ale moc malé. Tam doporučím z B_26. Sice mu taky chybí 0,5 mm na průměru ale je mnohem lepší. Výkresům nevěřit (mám MBI a In Action). Pneu měly 47 a 33". I Hlavní kola by asi šly použít z B-26 ale jsou užší a nevyhovuje mi cihlový vzorek. Přední jsem si už kdysi namnožil a vykuchal (když to Edíci ve dvaasedmě nedělají).
CIMG7785.JPG
Vlevo B-26, vpravo B-25

Jinak jsem v takové hrubé fázi. Spechám do práce, tak jen pár fotek a rozepíšu se příště.
CIMG7786.JPG

CIMG7787.JPG

CIMG7788.JPG

CIMG7789.JPG

...skrz Zabadea, sluhu jeho. A tu se roznesou zvěsti o věcech jež sešly na scestí a nastane veliké zmatení. A nikdo nebude věděti, kde vězí ony věcičky na rafiové bázi s odtokem. V ten čas přítel ztratí příteli kladivo a mladí nebudou věděti, kde leží věci jejich otců, jež tam otcové odložili včera zvečera. Asi v osm hodin....
Martin Novák

• Odpovědět s citací

Re: Northrop XF-15 HB 1/72

Příspěvekod Discus pilot » 01 lis 2023, 15:16

tiež ma to napadlo,zohnal som si konverzný set od Airmodel https://www.airmodel.de/product_info.ph ... orter.html ,ale je nevyužiteľný (kabína má zlý tvar,je napriehľadná a zožltnutá. Majiteľ vraj vydal opravenú,ale radšej si počkám na toto https://www.britmodeller.com/forums/ind ... n-project/
p.s.: ak by si odlieval nové baky ,pár by som zobral,a možno aj ten prekryt. som presvedčený ,že Tvoj bude 110%-ný )))
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Discus pilot

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Novák » 11 lis 2023, 12:06

Tak jsem se do toho zase trochu ponořil a nebude to veselé čtení. Úpravy stavebnice dají asi stejně práce jako samotná konverze. Výkresy, ač ne bez chyby, vcelku odpovídají udávaným rozměrům, takže s výhradami které se snažím řešit proměřováním na fotkách (což je ošemetné) pojedu podle nich. Stavebnice ač B má stejně krátký nos jako A. Výkresy Reportérů mají stejně dlouhý nos jako B ač byly delší. Takže základem sochání nosu bylo rozříznutí a prostavení profilem 6,4mm. Další problém je s ocasem. Tady nám přebývá 4,5mm na délku.
CIMG7799.JPG

Také VOP má větší hloubku o více než 2mm. Jako přehlídnout se to dá ale je to 7%. Navíc jsou tam nějaké tvarové kiksy jako svislý průřez kýlovek a podivné prohnutí jejich náběžných hran. Také směrovky jsou taková holátka... Asi se pustím do větší rekonstrukce. Výhoda je, že odběr materiálu na ocase zlepšuje vyhlídky na vyvážení. Když už jsme u těch tvarů, kryty podvozku samozřejmě budou rozřezané, pozavírané a hlavně s jinou boulí. Ta má být širší a delší a zasahovat až za šachtu.
CIMG7797.JPG

Tvar šachty příďového podvozku má podivně prohnuté boky což je vzhledem k použití piánových pantů asi blbost. Naštěstí to šlo upravit sbroušením vepředu a vzadu zvenku a zaškrábáním zevnitř uprostřed.
CIMG7791.JPG

CIMG7795.JPG

Při tom jsem trochu popracoval na šachtě a vstupu posádky.
CIMG7796.JPG

Další nepodarek je na horní ploše křídla. Za zevními vstupy vzduchu jsou v místě předního nosníku boule.
CIMG7767.JPG

Už jsou pryč. Ad vstupy vzduchu. Ty zevní jsem podel fotek snížil ze 3 na 2,5mm a rozšířil na 15,5mm. Připravil jsem si mástry na jejich vnitřnosti a zaškrábal pro ně prostor vevnitř.
CIMG7793.JPG

Zvlášť ve spodí ploše křídla jsem musel vzít materiálu docela dost. Po slepení to bude chtít ještě dočistit, opatřit vepředu stojinkama a celý zvenku zjemnit. (A taky šikmé vzpěry do kanálů k chladičům oleje.)
CIMG7773.JPG

Na spodní ploše křídla jsem taky schystal paraboly pro světla a semafor které výrobce odbyl narytými kolečky a zrušil ty nesmyslné nálitky pro závěsníky. Ty totiž mají být blíž podélné ose. Vnitřní cca o 2mm a zevní asi o 1,5mm.
CIMG7794.JPG

Samotné závěsníky budu sochat nové. O hřbetu trupu nemá cenu se bavit, všichni víme, že to má HB blbě ale to mě nemusí u Reportéra trápit. A pak tu máme motory. Verze A a pro mě překvapivě i stroj který stavím (ač vycházel z B-10) má motory osazené chladicími klapkami až těsně k náběžné hraně křídla. Verze B a C je mají v měřítku asi o 2mm víc vepředu. Soudím, že to souviselo s motory se vstřikováním vody ale nevím to jistě. Protože jsou stroje na fotkách zašmourané od spalin, je těžké odhadnout, jak byly tvarované přechody do křídla za motory. Ale zdá se , že u C úplně jinak než u předchozích variant. Každopádně u HB jim to bylo všechno jedno. Další věc která je blbě i na výkresech je napojení motorů na trupy.
CIMG7798.JPG

I při zavřených chladicích klapkách by měly mít motorové kryty mírně větší průměr než navazující trupy. Konec konců musely někudy unikat spaliny z výfuků. Samotné kryty se v modelu moc kuželovitě sbíhají. Čelní prstence by měly být bachratější a následně středová část válcovitější. A jestli ještě nemáte dost, tak já na tom do příště jistě ještě něco najdu :-D
...skrz Zabadea, sluhu jeho. A tu se roznesou zvěsti o věcech jež sešly na scestí a nastane veliké zmatení. A nikdo nebude věděti, kde vězí ony věcičky na rafiové bázi s odtokem. V ten čas přítel ztratí příteli kladivo a mladí nebudou věděti, kde leží věci jejich otců, jež tam otcové odložili včera zvečera. Asi v osm hodin....
Martin Novák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sesto » 12 lis 2023, 13:01

Pane Bože Martin, toto vlákno ani nemôžem pozerať... :? Ja mám nakoniec Čierne vdovy 2 a jednu, B-čkovú som si chcel zlepiť len s malými úpravami (predĺženie trupu, zavretie podvozkových šachiet...). Keď ale toto vidím, tak neviem, ako to dopadne... :) Len pekne pokračuj, ja si z toho niečo povyberám. (:)
Hotovo: Aichi M6A Seiran, Mosquito Mk.IV, Polikarpov I-16; Fiat G-55 Centauro; Jak-3; Bf 110C; Bf-109E; Micubiši A6M2 Zero
sesto

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 14 lis 2023, 17:03

Himbajs! Reportér... Natoho se rád podívám. I když o stavbě zatím neuvažuji.
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 14 lis 2023, 17:04

Ale abych přiznal barvu, dlouho jsem přemýšlel o pořízení Vdovy od Monogramu nebo v přebalu Revellu. Protože když jsem si tu stavebnici prohlížel, napadlo mě, že si o takovou "úpravičku" přímo říká. Ale zatím se mi to v hlavě rozleželo. Jednak bych si musel model pořídit - to za prvé, a za druhé, nepodařilo se mi sehnat materiály na interiér. A za třetí, nedokázal jsem se rozhodnout pro ten který stroj. Pokud nejsem pevně rozhodnutý v bodě č.3, málokdy se rozhodnu pro bod č.1. 8-)
Mimochodem něco mi říká, jestli se kryty kabiny Reportérů u sériových strojů od prototypů nelišily?
Výkresy z MBI mám také, ale na Reportéra je tam toho žalostně málo. Naštěstí přímo na Reportéra vyšla kdysi monografie v Modeláři. Výkres je kompletní a pravděpodobně vychází z publikace MBI, ale je bohužel malý.
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Novák » 16 lis 2023, 05:28

Tak nakonec to není tak hrozný. Trupy jsem zkrátil před ocasem o 2,5mm docela úspěšně, bez problémů s geometrií. Jen bylo potřeba rozbrousit schod který vznikl. Po hodinách čumění do fotek s pravítkem a kalkulačkou jem se rozhodl ponechat zbytek bez větších změn. Kde tam naskočily ty další 2mm je ve hvězdách. Proporčně se to zdá v pořádku a jen bych rozjebal návaznost SOP a VOP. Určitě to chce trochu zvětšit sklon náběžky u kýlovek. Pak už jen detaily. Například vyvažovací plošky směrovek jsou špatně vysoko a v dvojnásobném počtu, zato u výškovky úplně chybí, polohová světla jsou pod ploškami místo nad nimi atd.
Nad dopisy diváků.
Discus pilot. Jak dopadne kabina ještě nevím ale jestli jí budu dělat ručně budu i za 90% rád. Nádrže množit nebudu ale ty ze stavebnice mi zbydou a jsou k mání.
Peter. Nezoufej, Něco určitě skončí v silikonu, jen ty moje termíny :?:
Dr. Zvied. Himbajs, to je takové pěkné slovo, to už jsem dlouho neslyšel :-D Odklopnou kabinu měl jen první XP-61E alias XF-15. Všechny ostatní odsuvnou. No kabina to samozřejmě bude oříšek. Mám fotku předního prostoru na F-15A. A pak tu známou z křídla na XF-15. Tam je vidět nějaký pultík mezi piloty. Z dalších je vidět, že druhý pilot seděl výš, takže předpokládám podlaha stejná jako ve vdově. Zadní člen měl za sebou pancéřovou desku a za ní je vidět hasičák. Protože to byl původně prototyp dálkové stíhačky, byl druhý člen pilot/ navigátor a měl údajně taky řízení. Z toho budu vycházet. Jen bych to viděl tak, že pod ten pultík strčím nějakou nízkou palubku jen s tím nejnutnějším a někam nějaký kastlík na mapy a ovladače kamer. Jen mi jaksi pedály vychází nad ten vstupní otvor který měl v reálu cca 1x0,5m. Myslíte, že je blbost aby je dali pro záložního pilota dál od sebe? Prostě "kvalifikovaný" odhad.
Ještě dotaz do fora. Nemáte někdo fotku na spodní část mezi motorem a šachtou. Nic použitelnýho jsem nenašel, muzeální kousek je Céčko a na fotkách z restaurování jsem to taky nevykoukal. Jde mi o tu mřížku. Co pod ní bylo a byla tam vůbec? V modelu mi přijde taková nepoužitelná.
f15-9.jpg

71dd.jpg

f15-1.jpg
odklopená kabina

f15-5.jpg
odsunutá kabina

CIMG7800.JPG
vlevo rozbroušený schod po zkrácení a ubraná náběžka

Martin Novák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Discus pilot » 16 lis 2023, 19:31

Tie baky by som výhledově vzal.
Tu je kokpit (ale neviem,či XF-15 alebo XP-61E)
Přílohy
a1.png
Discus pilot

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Novák » 17 lis 2023, 10:57

Díky, výborná fotka. Není to přímo to co dělám (je tam odsuvný kryt) ale dá se z toho vyjít. Na té fotce co mám chybí nějaký přístroje na pultu. Čekal jsem tedy i vzadu páky ovládání motorů a nějak je tam nevidím. Taky začínám pochybovat, jestli se tam nasoukali podlahou. To by museli být hadí muži. Na křídlo šlo vylézt po výklopném žebříku v zadní části gondoly ale z křídla by nastoupili taky těžko- kabina končila u náběžné hrany. Samotná hrana kokpitu byla asi 2,5 metru nad zemí. Nemáte k tomu někdo nějaký poznatek?
Martin Novák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Discus pilot » 17 lis 2023, 16:20

Prechod krídlo-motor (presnú verziu P-61 neviem) + kamery XF-15
Přílohy
a2.png
a3.png
Discus pilot

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Novák » 17 lis 2023, 19:19

Super, takových fotek není nikdy dost. Motor je asi Áčko. Vidím, že tam budu muset mírně upravit paneláž. Hezky je vidět samostatné ovládání horních klapek 2+2. Zbývajících 12 bylo pospojovaných do prstence a ovládáno taky samostatně.
Ohledně nastupování měla manželka zajímavý nápad když viděla fotky (dobrovolně :-D ) Zadní člen vlezl normálně za sedačku pilota a pak přelezl nebo překročil ten pult. To by myslím šlo :-k
P-61C-100.jpg
jinak tvarovaný přechod Céčka

P-61_FRE_008657.jpg
samostatně otevřené/ zavřené klapky chlezení

P-61 Cowl Flap Ring.jpg

Martin Novák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Novák » 22 lis 2023, 18:49

Tak původně jsem nechtěl do hlavních šachet sahat ale zas tak málo tam vidět nepůjde. Zatím mám nahrubo jednu a jednu nohu podvozku. Ještě tam chybí nůžky, ovládací píst a nějaký hadičky. Zadní část šachty ale fakt řešit nebudu, to by byl zase model v modelu. Části krytů podvozku které zůstávaly otevřené by se vyřezávaly těžko, tak jsem je udělal od nuly. Taky už mám snad jasno co s těmi mřížkami. Pod nimi byly filtry sání. Udělal jsem si jakési kastlíky a ty přetáhnu jemnou síťovinou. Za nimi byly dvě regulační klapky. Ty musím taky předělat. A trochu jsem si pohrál s VOP a SOP ale ještě tam bude hodně práce.
CIMG7827.JPG

CIMG7825.JPG

CIMG7824.JPG

CIMG7826.JPG

Martin Novák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod hans dlouhán » 22 lis 2023, 19:29

Pěkná a čistá prácička. ;-I =D>
Stavím jen a pouze Luftwaffe 1/48...nic víc nic míň...
hans dlouhán

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Novák » 02 pro 2023, 03:59

Model si říkal o úpravu přechodů do křídla. Na spodní straně po slepení taky přijde miliput ke slovu. Přechody jsou moc ostré. Přesochal jsem jeden cowling, brassinový reduktor osadil krytem, vypiplal jeden vrtulový kužel a spáchal předlohový vrtulový list.
CIMG7828.JPG

CIMG7829.JPG

CIMG7830.JPG

CIMG7832.JPG

CIMG7835.JPG

CIMG7833.JPG

Martin Novák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Novák » 04 pro 2023, 12:55

Největší obavy jsem měl z toho, jak udělat linku oddělující odklopnou část přídě. Nakonec jsem jí nadrápal opatrně jen tak z volný ruky a docela spokojenost. Jen uprostřed dole budu trochu spravovat. Boule už pak nebyly problém.
CIMG7837.JPG
boule ve fázi Hellboy

CIMG7836.JPG

CIMG7838.JPG

CIMG7839.JPG

CIMG7840.JPG

Martin Novák

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno