Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Zero, Zero, ZERO!

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 315 • Stránka 5 z 21 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 21
  • Odpovědět s citací

Re: Zero, Zero, ZERO!

Příspěvekod Navrátil » 30 lis 2023, 18:16

robert.vančata píše:Jak je potřeba opravovat tvar?

Tomáš staví typ 22 a na levé štěrbině chybí dole čtvercové rozšíření.
Typy 22 a 32 (1:48 od Eduardu) mají tuto odchylku od předlohy. To se dá snadno opravit
vyříznutím tohoto čtverečku. Více napoví fotka na straně 4. nahoře tohoto tématu.

nahoře: už upravená štěrbina
dole: díl tak, jak nabízí stavebnice

Tato úprava v podstatě přinutí modeláře k prořezání celé štěrbiny a ve výsledku to modelu
prospěje. Poučené desetileté dítě to u 13. trupu zvládlo pod 4 minuty.

V tvém podání je modelařina jako příběh od Marvelu :) Sýr, dítě nasazený na otrockou práci, kterou už zvládá mechanicky, ale vypadá, jako by se právě vrátilo od Donbasu...... Seš si jistej, že modelaření ,tak jak ho provozuješ, je to pravé pro tvoji rodinu? Pomalu se bojím tohle téma otevřít....... :oops: Co bude dál? Manželka vteřiňákem přilepená k luxu, kočka s ocasem namočeným ve washi, babička rovnající odřezky plastu podle velikosti do krabičky od AZ Modelu..... A to jsou jen možnosti publikovatelný před 22 hodinou
:-#
Navrátil

• Odpovědět s citací

Příspěvekod robert.vančata » 30 lis 2023, 23:39

To možná jen tak vypadá. Syn má jasno v tom, co chce v životě dělat - tisknout na 3D
tiskárně. Já mu to neukážu, ale tady má hned 2 šikovné modeláře, kteří dokážou
na modelu, který důvěrně zná, vytvořit představu o velikosti a možnostech detailu.

Modelařinu v reálu provozuju velice málo právě proto, abych se rodině věnoval
a doufám, že se tu podaří shromáždit takové užitečné informace, které by modeláři
nemuseli dohledávat - třeba na úkor svých rodin.
robert.vančata

• Odpovědět s citací

Příspěvekod robert.vančata » 01 pro 2023, 01:16

Regulační klapky cowlingu typ 32/22:

Na levé straně má jedna z regulačních klapek správné vykousnutí pro táhlo.
Pravá strana, kde tato díra být nemá, nese stopy po frézování symetricky umístěné díry,
které se podařilo zarazit ve fázi "pozdě, ale ne úplně pozdě" Klapku zdobí vykousnutí,
které ale není durch. Náhodně vzniklý prolis je lepší nějak před barvením ucpat.

Pozoruhodným detailem je stopa po zastaveném frézování i na boxartu.
Přílohy
A6M3 Díra v klapce plánovaná.jpg
A6M3 typ 32 klapka bez prolisu.jpg
A6M3 typ 32 klapka bez prolisu.jpg (16.57 KiB) Zobrazeno 4896 krát
A6M3 prolis omylem model.jpg
A6M3  prolis omylem.jpg
robert.vančata

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Plooskie » 01 pro 2023, 09:33

robert.vančata píše:... doufám, že se tu podaří shromáždit takové užitečné informace, které by modeláři
nemuseli dohledávat - třeba na úkor svých rodin.

... díky Roberte, tohle je přesně to proč jsem to téma založil a jsem moc rád, že jsi se přidal. Jsi studnice informací ... [-o<

Myslím, že tvůj syn jde správnou cestou ohledně 3D a modelařiny. Sám už si moc nedovedu představit fungovat bez toho ...
I když je pravda, že pokud bych věnoval čas, který investuju do 3D, samotné modelařině, tak už bych měl pěkně plné vitríny - ale mě to baví :)

Ohledně toho možného detailu v měřítku - tohle se taky hodně posouvá. Podle mě je to aktuálně (s 8K technologií) v takovém stavu, že jsi schopen tisknout detaily, které už bez lupy nejsou ve čtvrtce vidět. Tím pádem to pro mě znamená postupný přesun na "třetinky". A jde to dál, už jsou na trhu 12K displeje a myslím, že to tím neskončí. Teď už jen dostatek šikovných 3D konstruktérů, kteří to budou přenášet do tisknutelných modelů. Držím mladému palce ... :wink:
Plooskie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod robert.vančata » 01 pro 2023, 10:02

Inventura:

typ 11 -1 ks
typ 21 - 13 ks 1 krabice PP chybí
typ 22 - 5 ks
typ 32 - 4 ks
Rufe 3 ks v obrácené krabici, kterou zabral třínohý kocour, jsou 2ks
26 ks

Potvrdil se mi znepokojivý tred. Se zaklekáváním střední třídy státem, se přítok Zer
zastavil. Jsem vděčný Eduardům, že zatím pozastavili vydávání nových typů a nepokouší
se o limitky: Tainan ku, I-go, Hokoku-Go, pestré cvičné....
Přílohy
Stav 2023.jpg
robert.vančata

• Odpovědět s citací

Příspěvekod robert.vančata » 02 pro 2023, 20:14

Plooskie, chtěl bych nějakou zpětnou vazbou reagovat na tvůj postup u tištěné přepážky.

Budeš nechávat přepážku takhle, nebo z ní povedou 2 části kapotáže s výstřelnými
tunely? Pokud tam budou, zakryjí proporčně veliké otvory pro hlavně v přepážce a
bude to O.K.

Pokud zůstane přepážka holá - bez těch tunelů, bude vidět, že otvory jsou moc velké
a domnívám se, že tam nebude logické dávat ani kulomety. (obsluha by je musela
nejdříve vymontovat, dát plechy s výstřelnými tunely a zase namontovat 7,7 zpět)

Vidím také ukotvení motorového lože 6-ti úhelníkovou přírubou. V reálu to byla
taková ledvina, ale je to hodně zvětšené, ve skutečnosti to nebude ani patrné.
Mě se to líbí, jen to zrovna taky zkouším vyrábět, tak mi to šrotuje v hlavě.
Přílohy
S2700003.jpg
A6M2 protipožární přepážka Taroa.jpg
A6M2 protipožární přepážka.jpg
A6M2 protipožární přepážka. ukotvení motorového lože.jpg
robert.vančata

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Svozil » 05 pro 2023, 00:19

Tak jak na to koukám, asi jsem zvolil pro model 22 nesprávný tvar olejové nádrže, kterou jsem sice vystrouhal jen schématicky, ale...
Oil tank.jpg

Tomáš Svozil

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Plooskie » 05 pro 2023, 13:16

robert.vančata píše:Budeš nechávat přepážku takhle, nebo z ní povedou 2 části kapotáže s výstřelnými
tunely? Pokud tam budou, zakryjí proporčně veliké otvory pro hlavně v přepážce a
bude to O.K.

Hlavně bych zdůraznil, že to není můj model. Našel jsem ho na Cults3D (viz odkaz výše)
Dal jsem to sem jenom jako další zdroj ...
Ten model požární přepážky je rozdělený - přepážka a nádrž jsou zvlášť:
Obrázek
Obrázek

Psal jsem, že uvažuju o tom, že budu dávat do "zavřených" Zer jenom tu nádrž, přepážku samotnou bych aplikoval jenom z destičky podle tvých šablon ...
Zatím jsem dával jenom destičku doprostřed trupu, aby nebyly ty spáry před přepážkou průhledné "skrz-naskrz". No a vy jste mě tady inspirovali k tomu to trochu poladit.

robert.vančata píše:Vidím také ukotvení motorového lože 6-ti úhelníkovou přírubou. V reálu to byla
taková ledvina, ale je to hodně zvětšené, ve skutečnosti to nebude ani patrné...

Ona ta přepážka se mi jako celek úplně nelíbí, třeba ty úchyty krytu motoru jsou takové hodně humpolácké a nýtování taky.
Asi to zkonstruuju celé znova, vč. té olejové nádrže. Ale než to zpracuju tak do rozestavěných tří Zer asi tu nádrž použiju - ona bez otevřených krytů přes ty spáry není skoro vidět ... (:)
Ale jde o to, že už ten model mám, tisk trvá asi 30 minut a nestojí skoro nic.
Plooskie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Plooskie » 05 pro 2023, 13:26

Tomáš Svozil píše:Tak jak na to koukám, asi jsem zvolil pro model 22 nesprávný tvar olejové nádrže, kterou jsem sice vystrouhal jen schématicky, ale...
Oil tank.jpg

Ano Tomáši, bohužel ... to je fotka z Imperial War Museum a A6M5 Model 52 ...
Obrázek
Plooskie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod robert.vančata » 05 pro 2023, 15:48

Tomáš staví typ 22 - zavřený, to je v pohodě nádrž, ale kdyby měl nutkavý pocit, že moc chvátá, tak bych tu nádrž opatrně
ulomil a přebarvil na hliník. Aotake jsem myslím viděl jen na těch 58 litrových ve tvaru krajíce chleba.

Plooskie. JJ, to si pamatuju, že data vytvořil někdo jiný, ale čumák jsem už automaticky pokládal za stavební postup.
Protože je to srdeční záležitost, odhadl jsem, že ti to ve výsledku takto stejně nebude stačit.
robert.vančata

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Svozil » 05 pro 2023, 19:25

Je to tak, bohužel. Barvu už neopravím, bydlí to už v trupu a křídlo nalepeno.
Špatné rozhodnutí v době, kdy vznikla následující fotka. Je to jen takový ingot markýrující nádrž.
IMG_8915.jpg

Tomáš Svozil

• Odpovědět s citací

Příspěvekod robert.vančata » 05 pro 2023, 19:36

Práci na otevřeném prostoru motorového lože jsem zahájil obvyklým způsobem a sice sepsáním
dotazu na VŠ, zda druhý avizovaný tištěný motor na Zero bude konečně celý i s uložením+ nádrží
až po přepážku? Odpověď ANO mě potěšila, méně už koupený motor. Evidentně jsme s VŠ neměli
zkalibrovanou sémantiku. Já myslel protipožární přepážku Zera, VŠ zřejmě to kolečko za motorem
ve stavebnici.

Bylo jasné, že po tištěném 25% motoru a 80% motoru, už další nevydají a pokud prostor za motorem
budu chtít otevřít, musím pro to udělat maximum. Sedl jsem tedy k modelářskému stolu a napsal
dotaz panu Riedlovi, jestli by to neudělali ve SH.
Přílohy
A6M2 oddělené kryty.jpg
robert.vančata

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Plooskie » 06 pro 2023, 08:37

robert.vančata píše:... Sedl jsem tedy k modelářskému stolu a napsal
dotaz panu Riedlovi, jestli by to neudělali ve SH.

... a kdy to bylo a jaká byla odpověď? Jsem docela skeptik - SH Edovi do zelí nepoleze ... #-o
Plooskie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Plooskie » 06 pro 2023, 17:00

Jak už jsem psal někdy na začátku o Sakae 12 od Toma Gronczewskiého ...
Ten motor vypadá na první pohled fantasticky, ale má to několik podstatných ALE. Jak jsem o tom s Tomášem diskutoval tak zdůrazňoval, že model motoru konstruoval pro UZAVŘENÝ kryt.
Než jsem to začal důkladněji studovat, tak jsem tomu moc nerozuměl.
Mě ten model připadá, resp. připadal téměř dokonalý. Měl jsem v úmyslu upravit zadní části válců a doplnit výfukové potrubí, a myslel jsem, že tím dostanu perfektní Sakae 12.
No ale pak jsme se (díky Tomášovi) dostali k té zmiňované japonské knížce o Sakae 21 a začal jsem se v tom více šťourat - no a najednou to nevypadá úplně tak růžově ... :-k

Jsou tam za mě 2 zásadní problémy:
1) špatný tvar (resp. rozmístění) chladících žeber, kdy by měly být na straně sání (z předního pohledu vpravo) vybrané
Obrázek

... a model - k tomu jsou tam navíc ty jakoby záslepky propojení sání a výfuku ze Sakae 21, které by u 12 být neměly.
Obrázek

2) což je asi horší - chybná velikost/rozmístění válců, kdy by to mělo vypadat takto:
Obrázek

... ale vypadá to takto - válce jsou v horní části užší než by měly být:
Obrázek

Tyhle chyby nejsou vůbec patrné na zakrytovaném motoru, ale při odkrytování už je to špatné ... #-o
Štve mě to - vytáhnul jsem z Tomáše (v podstatě) zdrojové soubory s tím, že to jenom doladím a bude perfektní Sakae 12. Takhle je to bohužel na úplně novou konstrukci ... :crazy:

EDIT ...

... Eda to IMHO taky nemá úplně OK, resp. přijde mi, že ty válce jsou nahoře taky drobátko užší 8-[
Obrázek
Plooskie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod robert.vančata » 07 pro 2023, 18:14

Kdy to bylo a jaká byla odpověď? Jsem docela skeptik - SH Edovi do zelí nepoleze ... #-o

2.10. 2023. Doplňky na Zero dělat nebudeme, to necháme Eduardům.

Teorie s tím zelím mne také napadla, ale ona nejlépe funguje když 2 dělají totéž a méně když
danou věc nikdo nedělá a ani neplánuje. Osobně na výrobě doplňku pro cizí model nevidím
nic proti něčemu a může to působit pozitivně. Pěkný model záchodu může jiným firmám zvýšit
poptávku po technice RF a Skyraiderech.
Taky jsem tomu nedával žádnou šanci. Zpracování prostoru mezi motorem a přepážkou by
bylo na komerční set velmi náročné a jistě je dobrý důvod se mu vyhnout.
robert.vančata

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 315 • Stránka 5 z 21 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 21

Zpět na Rozestavěno