Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Stavby japončíků, aneb chlívek pro milovníky Orlů z Niponu

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 2294 • Stránka 99 z 153 • 1 ... 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102 ... 153
  • Odpovědět s citací

Re: Stavby japončíků, aneb chlívek pro milovníky Orlů z Nipo

Příspěvekod Jester » 26 lis 2023, 12:33

Pane Martinický, možná by bylo lepší, než se hloupě vysmívat a dělat teď chytréh, zareagovat včas na dotaz, který sem lojza na začátku stavby dal.
V.T.
Jester

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martinicky Vladimir » 26 lis 2023, 12:36

I ked si myslim, ze ten mechanizmus so zamkami bol v tych kridlach vyrabanych Rufe, tak sa rozhodne nepouzival...sklapanie koncovych oblukov nemalo absolutny vyznam...k cemu! Myslim, ze ta uspora "par"kg vahy nestala za konstrukcne zmeny v tych koncoch...
Martinicky Vladimir

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martinicky Vladimir » 26 lis 2023, 12:45

Jester, i ked to mozno z mojej strany vyznieva trochu provokativne, tak ja som rozhodne druhu stranu nenapadal takym stylom ako lojza4 moju osobu, ked sa jednalo o moje prispevky v niektorych temach, resp. moje kresby...a inak, rozhodne nechcem vyvolavat flame, takze toto je moja prva a posledna odpoved Jester!
Martinicky Vladimir

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jester » 26 lis 2023, 12:52

To jste to moc nevylepšil, Martinicky.
V.T.
Jester

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdeněk_Fabík » 26 lis 2023, 12:52

Výstřižek z plánku jejich 1/48 modelu.
zdroj:
https://www.eduard.com/cs/eduard/a6m2-n ... -48-1.html
https://www.eduard.com/out/media/82219-cz.pdf

Takže varianta Rufe se sklopným koncem křídla možná je.
Přílohy
Výstřižek.JPG
Zdeněk_Fabík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod lojza4 » 26 lis 2023, 15:13

Marian Holly píše:
lojza4 píše:popojedem,

křídla říznuty a opět vyvstal dotaz - MRP má dvě barvy aotake - modrou a zelenou, jaká se hodí pro tento kus na konstrukci složených křídel??

děkuji

Rufe malo sklapacie konce kridiel?

jak psáno výše vycházel jsem ze sady od eduardů, tím že jsem nedostal odpověď dříve jsem a měl jsem ji zakoupenu, jsem ji na model zapracoval - bude to oživení, model je navíc pro mě technologický demonstrátor odřenin, budu používat novou chemii, takže nějaká drobná nepřesnost mě nerozhodí ;-)
navíc skládání křídel se používalo u strojů používaných na nosičích hydroplánů

a martinického prosím nekomentovat, jeho vkládání mazanic tady taky nemá absolutně význam, tak nevím proč by mělo vadit sklápění křídel u Rufe.

ostatním děkuji za cenné rady
"Ne každý, kdo je dnes na straně Ukrajiny, je rovnou demokrat a sám hrdina jak oni...
Ale kdo je v té válce na straně Ruska, je normální bezectná k***a bez výjimky"
Jan Hřebejk
lojza4

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marian Holly » 26 lis 2023, 17:21

lojza4 píše:
Marian Holly píše:
lojza4 píše:popojedem,

křídla říznuty a opět vyvstal dotaz - MRP má dvě barvy aotake - modrou a zelenou, jaká se hodí pro tento kus na konstrukci složených křídel??

děkuji

Rufe malo sklapacie konce kridiel?

jak psáno výše vycházel jsem ze sady od eduardů, tím že jsem nedostal odpověď dříve jsem a měl jsem ji zakoupenu, jsem ji na model zapracoval - bude to oživení, model je navíc pro mě technologický demonstrátor odřenin, budu používat novou chemii, takže nějaká drobná nepřesnost mě nerozhodí ;-)

a martinického prosím nekomentovat, jeho vkládání mazanic tady taky nemá absolutně význam, tak nevím proč by mělo vadit sklápění křídel u Rufe.

ostatním děkuji za cenné rady

Hm, pred tromi mesiacmi si mi vypisoval sukromne spravy, lebo si nevedel (a nevies) o Japoncoch ani ho**o. Teraz si tu odbornik a rozhadzujes perly ako " skládání křídel se používalo u strojů používaných na nosičích hydroplánů". Skladanie kridiel so pouzivalo, aby sa eroplan zmestil na standartny vytah IJN lietadlovych lodi. No a Rufe bolo vyvinute z A6M2 model 11 a teda NEMALO sklapacie konce kridiel. To zase nevies rozoznat Eduard marketing a letecku historiu.
Marian Holly

• Odpovědět s citací

Příspěvekod lojza4 » 26 lis 2023, 17:37

ostatním děkuji za cenné rady[/quote]
Hm, pred tromi mesiacmi si mi vypisoval sukromne spravy, lebo si nevedel (a nevies) o Japoncoch ani ho**o. Teraz si tu odbornik a rozhadzujes perly ako " skládání křídel se používalo u strojů používaných na nosičích hydroplánů". Skladanie kridiel so pouzivalo, aby sa eroplan zmestil na standartny vytah IJN lietadlovych lodi. No a Rufe bolo vyvinute z A6M2 model 11 a teda NEMALO sklapacie konce kridiel. To zase nevies rozoznat Eduard marketing a letecku historiu.[/quote]

velice se omlouvám pokud sem se vás dotkl, ano přečetl jsem si o nosičích hydroplánů u eduardu a ano je to moje chyba že nejsem odborník na japonce, nechápu jak to může někoho tak moc vytočit, ale budu se s tím muset smířit.
"Ne každý, kdo je dnes na straně Ukrajiny, je rovnou demokrat a sám hrdina jak oni...
Jan Hřebejk
lojza4

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KarelB » 26 lis 2023, 17:47

Ohledně těch skládacích konců křídel u Rufe, věřím Marianu Hollemu :|
KarelB

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin F » 26 lis 2023, 17:51

z dochovaných dokumentů vyplývá, že část vyrobených Rufe skládací konce křídla měla.
Martin F

• Odpovědět s citací

Příspěvekod lojza4 » 26 lis 2023, 17:56

KarelB píše:Ohledně těch skládacích konců křídel u Rufe, věřím Marianu Hollemu :|

já jsem neřekl že mu nevěřím, jenom mě docela zklamala tak ostrá reakce :(
bohužel nikdo z nás není pamětníkem, stroj času taky pokud mám informace nikdo nevymyslel, můžu věřit p. Hollemu, nicméně na modelu už to mám a předělávat to nebudu ;-)
Jan Hřebejk
lojza4

• Odpovědět s citací

Příspěvekod flyingrabbit » 26 lis 2023, 18:10

Vážení,

Rufe skládací konce křídla mělo. Je to zdokumentováno ještě u 37. vyrobeného kusu (ukořistěný).
Ke zbarvování Rufe (proboha ne Aotake), ¨vnitřní plochy Rufe se zbarvovaly jinak kvůli prevenci koroze, viz článek dole.
Vše je vysvětleno v mém dvoudílném článku v INFU.
Ze Zera Model 11 byl postaven JEN JEDEN - první kus Rufe.
Předsériové kusy se stavěly z Modelů 21, které šly na generálku.
Sériové Rufe se stavěly dle Modelu 21.

Zdroje jsou uvedeny v článku viz dole.
Se zbarvováním Rufe (viz ne Aotake) a s technickými detaily včetně zdokumentovaných skládacích konců křídla mi pomáhal Ryan Toews.
Já jsem naopak díky nové publikaci pana Kawasakiho pomohl Ryanovi, především s počty vyrobených kusů v konkrétních měsících.
+ dodal jsem mu informace o tom, že předsériové a sériové Rufe se vyráběly dle Modelu 21, tato informace byla dosud mimo Japonsko neznámá.

Ty články píšu a překlady z japonštiny dělám kvůli vám, tak je prosím čtěte.
Děkuji.

https://info.eduard.com/cz/04-2023/page-6
https://info.eduard.com/cz/06-2023/page-16

Mariane, co jsi myslel tím rozeznáním Eduard marketingu a letecké historie?
Prosil bych to podrobně vysvětlit.
Naposledy upravil flyingrabbit dne 26 lis 2023, 21:30, celkově upraveno 2
Jan Bobek

http://www.czechflyingrabbit.blogspot.cz/
flyingrabbit

• Odpovědět s citací

Příspěvekod lojza4 » 26 lis 2023, 18:21

moc díky [-o< [-o< , na posledních pár čísel infa jsem nenašel čas, nicméně informační deficit napravím a články nastuduji
pořád doufám že se info překlopí do tištěné formy
Jan Hřebejk
lojza4

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Plooskie » 27 lis 2023, 17:36

Zdá se, že přinejmenším první letouny A6M2-N měly sklopné konce křídel. "Captured Enemy Equipment Report No. 18: Japanese Float Plane 'Rufe'" (12. července 1943) uvádí: "Křídla se sklápějí pouze na koncích, čímž se zmenšuje rozpětí o čtyři stopy". Kresba z čelního pohledu ve zprávě uvádí, že vnější 2,5 stopy "KONCŮ KŘÍDEL SE SKLÁDAJÍ VERTIKÁLNĚ NAHORU". Tato zpráva byla založena na dvou letounech A6M2-N (m/n 916 a m/n 821 vyrobených v květnu 1942) ukořistěných na ostrově Tulagi v srpnu 1942.
Použití skládacích konců křídel dokládají i dvě fotografie pořízené na ostrově Tulagi, na nichž je zachyceno další havarované křídlo A6M2-N. Všimněte si jak vysunuté uvolňovací páky, tak mechanismů používaných k odblokování/zajištění sklopné koncovky křídla.

Obrázek
Obrázek
Plooskie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod flyingrabbit » 27 lis 2023, 18:01

Plooskie píše:Zdá se, že přinejmenším první letouny A6M2-N měly sklopné konce křídel. "Captured Enemy Equipment Report No. 18: Japanese Float Plane 'Rufe'" (12. července 1943) uvádí: "Křídla se sklápějí pouze na koncích, čímž se zmenšuje rozpětí o čtyři stopy". Kresba z čelního pohledu ve zprávě uvádí, že vnější 2,5 stopy "KONCŮ KŘÍDEL SE SKLÁDAJÍ VERTIKÁLNĚ NAHORU". Tato zpráva byla založena na dvou letounech A6M2-N (m/n 916 a m/n 821 vyrobených v květnu 1942) ukořistěných na ostrově Tulagi v srpnu 1942.
Použití skládacích konců křídel dokládají i dvě fotografie pořízené na ostrově Tulagi, na nichž je zachyceno další havarované křídlo A6M2-N. Všimněte si jak vysunuté uvolňovací páky, tak mechanismů používaných k odblokování/zajištění sklopné koncovky křídla.

Obrázek
Obrázek

Ano, Ryan Toews je velmi laskavý, že Vám na dotaz na facebookovém fóru dnes odpověděl. Je fajn, že jeho informace zde sdílíte.
Další Rufe se sklopnými konci křídla byly ukořistěny i jinde, viz údaj v mém článku, informaci jsem rovněž obdržel od Ryana.
Jeho pomoc je při přípravě našich stavebnic neocenitelná.

Zdravím
Jan Bobek

http://www.czechflyingrabbit.blogspot.cz/
flyingrabbit

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 2294 • Stránka 99 z 153 • 1 ... 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102 ... 153

Zpět na Rozestavěno