Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Mi-24 Monogram 1:48 - trocha masochismu neuškodí

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 464 • Stránka 29 z 31 • 1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31
  • Odpovědět s citací

Re: Mi-24 Monogram 1:48 - trocha masochismu neuškodí

Příspěvekod KLuK » 24 říj 2023, 20:22

Dnes jen slovní popis. Měli jsme doma nečekanou, ale milou návštěvu, tak se mi odpoledne trochu scvrklo a náháněl jsem to večer. Na focení už nezbyl čas.

Abych mohl zítra pokračovat, nejdříve jsem nastříkal hrany obou rotorů na bílo a nechal barvu schnout. Nabarvil jsem "klobouk" a ostruhu na oranžovo. Na klobouk jsem po zaschnutí barvy nanesl obtisk s tygřími pruhy a na ocasní nosník jsem přilepil nabarvenou ostruhu. A na závěr dnešního večera jsem na konce křídel přilepil odpalovací zařízení s namontovanými dýmovnicemi.

No a to je pro dnešek vše. Pokračovat budu zase zítra.
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 25 říj 2023, 20:02

Postupuji po malých krůčcích k finále.

Nejdříve foto ze včerejška

IMG_6656.JPG
Ostruha už je na svém místě.

IMG_6658.JPG
IMG_6659.JPG
Na koncích křídel jsou doplněny odpalovací zařízení protitankových střel Falanga doplněné o sadu trubek s dýmovnicemi. Ovládací kabely pro aktivaci dýmovnic zatím jen trčí do prostoru.

IMG_6650.JPG
IMG_6651.JPG
Dnes jsem dokončil nástřik hran rotorových listů hlavního rotoru. Po včerejším nastříkání bílé jsem dnes dostříkal stříbrnou.

IMG_6652.JPG
Žluté koncové oblouky ze spodní strany a obrysová světla mám hotové už od minule.

IMG_6654.JPG
U ocasního rotoru jsem opravil tvar listů, což byla práce na 5 minut. Na náběžné hrany listů jsem nastříkal stejně jako u hlavního rotoru širší bílý a užší stříbrný pruh.

IMG_6655.JPG
Na detailních snímcích ocasního rotoru je vidět dělení stříbrné plochy na drobné segmenty. Tak jsem to zkusil napodobit. Napadlo mě, že namaskované listy rotoru omotolám tenkou nití. Nit mi posloužila jako tenounká maskovací páska. Vypadá to, že pokus se podařil. Zbývá doplnit "okování" rožků listů a ovládání náklonu listů a rotor může být namontován.
Naposledy upravil KLuK dne 25 říj 2023, 20:30, celkově upraveno 1
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Robert kucera » 25 říj 2023, 20:07

Zdar Ludvíku,přidej na tempu! Křenovice jsou za chvíli.
HKPM Prostějov
Robert kucera

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 25 říj 2023, 20:49

Roberte
dělám, co je v mých silách a časových možnostech. Ještě mám 10 dnů. Zatím si myslím, že to stihnu. Pokud se zítra něco nepos*r*, mohl bych s tím dost pohnout ... a při nejhorším to vyřeším jako Panther G. Přivezu Hinda rozvrtaného a dám k němu cedulku "Ve výstavbě". :grin:
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hindman » 26 říj 2023, 19:29

Teda Ludvíku, ten nápad s nití, to je bomba a skvělý výsledek =D> Vím, že už je asi pozdě, dřív mě to nějak netrklo do očí, ale máš špatnou polohu vodorovného stabilizátoru. On je pohyblivý a spřažený s pohybem páky kolektivu. Takže u stojící mašiny,kdy je kolektiv dole, tak stabilizátor by měl být nábežnou hranou mírně dolů a odtokovou tedy nahoru, Ty to máš přesně naopak, správná poloha je celkem dobře vidět na fotkách na předchozí straně. Pochopím, když už se Ti to teď nebude chtít předělávat.
Hindman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 27 říj 2023, 00:13

Sem tam mě nějaká využitelná myšlenka přepadne. :)

Tomáši, v případě vodorovného stabilizátoru je oprava polohy velmi snadná. Obě plochy jsou přilepené na ose z drátu procházejí skrz trup a jsou pohyblivé. Do doby, než je zafixuji, je mohu natočit do libovolné polohy. Takže nastavení do správné polohy je otázka pár vteřin. (:)
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hindman » 27 říj 2023, 13:58

Sakra, to mě mohlo napadnout hned, že to budeš mít předem promyšlený #-o
Naposledy upravil Hindman dne 28 říj 2023, 20:26, celkově upraveno 1
Hindman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 27 říj 2023, 17:10

Ono to zase tak moc promyšlený není. Spíš pomohla náhoda. Nelíbil se mi způsob, jakým bylo vyřešeno uchycení vodorovných ploch ve stavebnici. Bál jsem se, že bych plochy z plastové osy mohl během manipulace s modelem ulomit. Tak jsem ji nahradil silnějším drátem a prozatímně nechal plochy otočné. Až bude model hotový, zakápnu ocasní plochy ve správné poloze lepidlem.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PantherG » 27 říj 2023, 17:59

Teda pane vachmajstr, Voni sou hlava !
Neskutečné.....
A já čím víc se snažím, tím víc to prasím..... :cry: :cry: :cry:
Obrázek
Václav Maděra - PantherG@seznam.cz Z blbce vola neuděláš.....
Nebojte se dokonalosti..... Stejně jí nikdy nedosáhnete !
PantherG

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 27 říj 2023, 22:07

Díky Václave, zas taková hlava nejsem, jenom sem tam přemýšlím, co by šlo jak udělat. Někdy se to taky nepovede ... a pak to zkouším jinak.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 27 říj 2023, 22:52

Práce na modelu poračují s vysokým nasazením. :uff: Akorát s focením jsem v jednodenním zpoždění. Práce na modelu se mi posunula na pozdní odpoledne a končím kolem 23. hodiny a to už se do focení moc nechce. Takže další den začínám focením postupu ze dne přešlého.

A tady je pár obrázků ze včerejška.

IMG_6663.JPG
Nad reduktor jsem doplnil již dříve vyrobený mechanismus ovládání hlavního rotoru.

IMG_6664.JPG
Na křídelní závěsníky jsem doplnil raketnice ...

IMG_6665.JPG
... takže výzbroj je už kompletní.

IMG_6666.JPG
Kabely k dýmovnicím mě trochu potrápily. Původně jsem je měl z tenkých drátků, ale při pokusu o jejich natažení až do trupu mi nešly dostatečně vyrovnat. Nechtěl jsem šponovat moc velkou silou, abych něco neurval. Vzpomněl jsem si na své zkušenosti s vyplétáním "chmelnic". Dráty jsem odstřihl a nahradil je tenkým rybářským vlascem a bylo po problému. Na napnutí tenkého vlasce stačila daleko menší síla a výsledek je nakonec lepší, než s tenkými dráty.

IMG_6667.JPG
Dokončil jsem rotorovou hlavu hlavního rotoru. Většina dílů je použitá ze stavebnice bez větších úprav. Upravil jsem akorát tvar krytů kabelu pro odmražování náběžných hran listů rotoru na novější provedení, opravil tvar pák pro natáčení listů a doplnil uchycení rotorových listů.

IMG_6670.JPG
Stejně tak i mechanismus ovládání hlavního rotoru prodělal jen pár kosmetických úprav a doplnění jedné chybějící páky.

IMG_6672.JPG
Na ocasní rotor jsem doplnil tříramenný mechanizmus pro ovládání náklonu listů. Ještě zvažuji doplnění kabelů, ale to až podle toho, jak mi to vyjde s časem.

A postup z dneška zatím jen slovně.
Dokončil jsem úpravu filtrů PZU, po nabarvení už mohou být přilepeny na vstupy vzduchu k motorům. Trup vrtulníku jsem trochu "naježil" přilepením antén a anténních sloupků. Na oba rotory jsem začal lepit obtisky s popisky. 6 obtisků pro vyrovnávací rotor byl procházka růžovým sadem. Proti tomu je hlavní rotor zkouška nervů a trpělivosti. Pro hlavní rotor je na aršíku od Edy připraveno 130 popisek. Díky tomu, že 4011 v tygřím hávu popisky nemá, tak je to více obtisků, než kolik jich mám na celém trupu. Ale to nafotím až zítra. Dneska už toho mám dost. O nanášení obtisků na hlavní rotor se mi asi dneska bude i zdát. :uff: :P
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hindman » 28 říj 2023, 20:35

Nechci Ti kazit radost, ale vypadá to, že jsi zapomněl nalepit závěsníky a raketnice přilepil přímo na aerodynamické kryty. Škoda je i té nezbroušené dělící roviny na hlavě vyrovnavaciho rotoru. Nechci být za kritika, ale byla by škoda ke konci uspěchat tak zajímavý projekt. Chápu, že Tě tlačí čas...
Hindman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 29 říj 2023, 13:03

A je to tady zase ... #-o
... a to jsem si myslel, že dnes budu mít hotovo.

Tomáši, naopak, je velmi dobře, že kritizuješ. Tvých připomínek si velmi cením a jsem rád, že mám k dispozici další nezávislé oči, které vidí to, co mě uniklo. Myslím na všechny věci, které je ještě potřeba dodělat a pro jedno zapomenu na druhé. A máš pravdu, spěchám a pak dělám chyby. ](*,) Spěch je špatný rádce, raději zvolním.

Ty závěsníky přitom už mám připravené v krabici. Moc děkuji za jejich připomenutí. Takže se bude opravovovat. Budu muset sundat raketnice a kablíky od dýmovnic do trupu. Bude to docela opruz. Protože křídla se zavěsníky jsou rezinové a proto jsou raketnice přilepené sekuďákem. A pro jistotu ještě na kovových kolíčkách. Debondér si přijde na své.

No jo, za blbost se piká, budu se s tím muset poprat. :P Čas běží a nářky mi nepomohou, raději pustím do oprav. :sculptor: :paint:
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hindman » 29 říj 2023, 14:25

Tak ať se oprava zdaří. Jen pro úplnost nápíšu takový malý seznam, co bych ještě doplnil, i když určitě o spoustě věci víš a máš v plánu je doplnit nakonec:
- na rám čelního skla operátora snímač DUAS, trojzubec antény SRO, základnu s anténou GPS, případně její ovládačku zevnitř kabiny
- oba stěrače
- pitotky
- snímače teploty na spodek trupu před kryt příďáku a stejný i do vstupního věnce ventilátoru napravo a nalevo tamtéž indikátor námrazy RIO-3
- kulatou mřížku nad pravým výfukem motoru natřít stejnou barvou jako vnitřek nákladovky
- naznačit sklíčko fotokulometu v pylonu levého křídla
- na obou pylonech nabarvit polohovky a hnědé výškupky antén, stejné doplnit i na konce vnějších závěsníků
- doplnit drátového antény na spodek trupu a ke stabilizátorům
- na konce křídel a vrchol kýlovky doplnit vybíječe statické el.
- na spodek kýlovky trojzubec SRO a nabarvit polohovku
- kabeláž vyhřívání listů vrtulky
Možná by se ještě něco našlo a možná už máš něco hotovo, tím jak model nevidím před sebou, tak něco jen tipuji.
Hindman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 29 říj 2023, 17:13

Díky za seznam, v podstatě jsi to trefil, část z toho už na modelu mám a zbytek byl v plánu na dnešní odpoledne, ale s opravou a doplňováním závěsníků se to trochu protáhne.

- na rám čelního skla operátora snímač DUAS, trojzubec antény SRO - připravené na přilepení na model - základnu s anténou GPS, případně její ovládačku zevnitř kabiny - tady tápu, nemám k tomu podklady, bral jsem to tak, že GPS byla až na pozdějších modelech.

- oba stěrače - připravené na přilepení (lepty od Edy)

- pitotky - připravené na přilepení

- snímače teploty na spodek trupu před kryt příďáku - připravený na přilepení - a stejný i do vstupního věnce ventilátoru napravo a nalevo tamtéž indikátor námrazy RIO-3
vstupní hrdlo ventilátoru_01.jpg
Snímače teploty jsem objevil až v tomto seznamu - dodělám je. Předpokládám, že to jsou ty "tyčky" v červených kolečkách. Indikátor námrazy RIO-3 (modrá elipsa) je připravený k přilepení

- kulatou mřížku nad pravým výfukem motoru natřít stejnou barvou jako vnitřek nákladovky - další nová informace, měl jsem za to, že při stříkání trupu na "skoro bílou" se to vzalo i s mřížkou - mřížka bude přetřena

- naznačit sklíčko fotokulometu v pylonu levého křídla - sklíčko s rámečkem je připravené k přilepení

- na obou pylonech nabarvit polohovky a hnědé výstupky antén, stejné doplnit i na konce vnějších závěsníků - polohovky a majáček na ocasním nosníku už jsou natřené, hnědé antény budou natřeny na závěr

- doplnit drátového antény na spodek trupu a ke stabilizátorům -anténní sloupky a antény jsou již přilepeny, dráty natáhnu až na závěr

- na konce křídel a vrchol kýlovky doplnit vybíječe statické el. - budou doplněny až na závěr, stejně jako zemnící lanko na podvozkové noze

- na spodek kýlovky trojzubec SRO - už je přilepný -a nabarvit polohovku - bude nabarvena na závěr

- kabeláž vyhřívání listů vrtulky - pokud vyjde čas doplním ještě před Křenovicemi, v opačném případě doplním až po návratu

Možná by se ještě něco našlo ... raději ne, už tak je toho až nad hlavu :uff: ... a možná už máš něco hotovo, tím jak model nevidím před sebou, tak něco jen tipuji. Myslím, že jsi to tipoval dost přesně. ;-I
Naposledy upravil KLuK dne 06 črc 2024, 01:09, celkově upraveno 1
KLuK

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 464 • Stránka 29 z 31 • 1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31

Zpět na Rozestavěno