Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Mi-24 Monogram 1:48 - trocha masochismu neuškodí

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 464 • Stránka 27 z 31 • 1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31
  • Odpovědět s citací

Re: Mi-24 Monogram 1:48 - trocha masochismu neuškodí

Příspěvekod KLuK » 08 říj 2023, 20:40

Díky pepsiny! (:) Však já stavím, co mi čas dovolí. :sculptor:
Plán je dokončit Hinda do konce října, bych ho mohl vyvětrat 4.11. na Křen-kits v Křenovicích. Čas se krátí, ale doufám, že to stihnu. :P
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 08 říj 2023, 22:43

Hlásím postup prací za dnešní den. M:-)

IMG_6584.JPG
Po upozornění mého "stavebního dozoru" (nic ve zlém Tomáši, jsem opravdu rád, že mi pomáháš) jsem doplnil táhla pro podvozkové kryty.

IMG_6587.JPG
Stačil na to kousek tenkého drátu, na jednom konci omotaný tenkým proužkem staniolu a dva kousky fotoleptaných úchytů vyhrabaných ze zásob.

IMG_6589.JPG
Na přední podvozkovou nohu jsem doplnil oko pro zamknutí v zatažené poloze. Na jeho výrobu jsem použil další fotolept a mírně ho upravil. Původně to bylo nějaké žebro se čtyřmi kruhovými otvory.

IMG_6590.JPG
Na přistávací reflektor jsem použil původní díl ze stavebnice, jen jsem do něj přidal žárovku vyvrtáním důlku ze zadní strany reflektoru. Podle několika fotek, které jsem našel, na reflektoru tohoto strojeb ochranný drátěný košík nebyl. Alespoň v době, kdy byly fotky pořízeny.

IMG_6478.JPG
Absence ochranného košíku mě trochu zamrzela protože Michalova sada s doplňky tento košík obsahuje a je fakt moc pěkně vytisknutý. Ale na druhou stranu mi to ulehčilo práci. Sada doplňků je optimalizovaná pro Zvezdu a ta má reflektor menší. Kdybych chtěl košík použít na svém modelu, musel bych udělat nový menší reflektor.

IMG_6470.JPG
Náhradě kulometu ze stavebnice za kulomet z Michalovy doplňkové sady nic nebránilo. Díl kulometu ze stavebnice není úplně nejhorší a v nouzi by se dal také použít, ale ten Michalův je už na první pohled lepší, což dokládá i přiložená fotografie.

IMG_6591.JPG
IMG_6592.JPG
Kopulka kulometu je původní díl ze stavebnice na kterém jsem vlepením plastových destiček zúžil výřez pro kulomet. Po vytmelení spojů sekunďákem a následném přebroušení jsem kopulku nabarvil a do výřezu vlepil nabarvený kulomet z Michalovy sady.

A to je pro dnešek vše. Konec hlášení. M:-)
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hindman » 09 říj 2023, 06:01

Táhla a oko paráda, takhle detailní jsem to nečekal. Tak ještě zemnící lanko na pravou nohu - prosím :grin: Ta kopule kulometu, jsou ve skutečnosti kryty ze dvou půlek a nad kulometem je mezera na šířku kulometu.
Hindman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 09 říj 2023, 11:48

Hindman píše:... ještě zemnící lanko na pravou nohu - prosím
... a je to tady zase :grin:
Ještě že jsi o tom zemnícím lanku napsal. Já bych přidal lanka na obě hlavní nohy, hezky symetricky (:)

Hindman píše:...a nad kulometem je mezera na šířku kulometu.
Chvilku mi trvalo, než jsem Tvoji poznámku pochopil. Vždyť mezeru nad kulometem na šířku kulometu mám. Až jsem si prohlédl fotky, tak mi to doklaplo. Mezeru nad kulometem sice mám, ale správně by měla být až k trupu.

IMG_6592_a.jpg
Takže ta červeně označená část přijde odstranit. Je to nakreslené přibližně. Samozřejmě správný tvar mezery bude kopírovat tvar krytu.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 09 říj 2023, 13:36

Ještě jeden dotaz na barvy. Podle návodu k "Déčku"od Eduarda má prohlubeň s disky antén systému DISS nějakou tmavší barvu a samotné disky antén jsou světlé.

185255_výřez.jpg
Tomu odpovídá i fotografie (omlouvám se za kvalitu fotky, je to zvětšenina výřezu z fotografie s nízkým rozlišením. Lepší fotku stroje č.4011, na které by to bylo vidět nemám).

Může mi někdo poradit, jakou barvu měla prohlubeň a jakou barvu měly disky? Předpokládám, že u ostatních strojů to bylo stejné.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Kanovský » 09 říj 2023, 14:00

Jojo, na ty disky používám Humbrol 129 :lol:
A to kolem nejtmavší šedou Humbrol 67, čiže né šedou a né černou.
A je mi jasné, že jsem nepomohl [-o<
Hotovo:
Mi-24V "0705", Zvezda 1/72 + komplet pracovní postup ZDE
Mi-35 "3361", Revell/Monogram 1/48
Rozestavěno:
Mi-35 / Mi-24V / Mi-24D - 1/72 Zvezda & Eduard
https://www.facebook.com/HINDement
Petr Kanovský

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 09 říj 2023, 14:48

Petr Kanovský píše:... A je mi jasné, že jsem nepomohl

Díky Petře, alespoň něco už je jasné. :grin:

Úplně marné to zase nebylo. Když už víme, jaké odstíny používáš Ty, není tak těžké odvodit odpovídající odstíny jiných výrobců. Já používám barvy Gunze (GSI) a podle převodních tabulek mi to vychází u tmavě šedé - H401 a světle šedé - H315.

Díky za radu!
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Kanovský » 09 říj 2023, 15:02

V jedné knize mám toto, snad to pomůže
Přílohy
disky.jpg
Hotovo:
Mi-24V "0705", Zvezda 1/72 + komplet pracovní postup ZDE
Mi-35 "3361", Revell/Monogram 1/48
Rozestavěno:
Mi-35 / Mi-24V / Mi-24D - 1/72 Zvezda & Eduard
https://www.facebook.com/HINDement
Petr Kanovský

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 09 říj 2023, 15:54

Děkuji, určitě to pomůže. To je dost názorné. [-o<
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hindman » 09 říj 2023, 20:25

Kryty antény DISS byly světle šedé/šedomodré a to okolo je guma. Jinak tu mezeru máš zakreslenou správně.
Hindman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 09 říj 2023, 22:18

Děkuji Tomáši,
to přesně odpovídá popisu barev od Petra. Světle šedá Humroll 129 má název Gull Grey, česky racčí šedá, což je světlá šedomodrá barva a ten tmavý odstín ani černé ani šedé mi nejlépe pasoval právě na gumu.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarda Špaček » 10 říj 2023, 21:36

Ach ta jména, není to Grobák, ale Chrobák...
Jarda Špaček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 11 říj 2023, 23:10

Tak tu máme další pokrok za poslední dva dny.

IMG_6593.JPG
Výřez nad kulometem jsem opravil.

IMG_6594.jpg
Nakonec jsem se rozhodl použít odpalovací kolejnice protitankových raket ze zkušební sady od Michala. Líbily se mi příčné "tyčky" mezi bočnicemi, vymezující jejich rozteč. Ty bych musel u svých dílů sestavených z fotoleptů dodělávat. A při jejich velikosti a počtu to je dost náročná piplačka.
Na dílech od Michala jsem udělal jedinou úpravu. Z obou dílů jsem odstranil původní kabely. Podle vyjádření Michala jsou původní kabely také vrapované, ale vedení dvojice kabelů od "krabičky" po bocích odpalovacího zařízení k zadní části úplně neodpovídá skutečnosti a kabely vedoucí od "krabiček" na bocích odpalovacích kolejnic do křídla chybí.

IMG_6597.JPG
Po odstranění původní kabeláže jsem oba díly nabarvil a podle fotografií na ně doplnil nové kabely, vyrobené z tenkého drátu. Začal jsem kabely vedenými ke ke křídlu...

IMG_6598.JPG
... pak jsem doplnil kabely vedené po bocích kolejnic ...

IMG_6599.JPG
... a nakonec jsem na zadní část přilepil předem připravené dýmovnice.

IMG_6605.JPG
Původně stříbrný pár raketnic jsem přestříkal na "skoro" bílou shodnou s barvou vrtulníku. Mimo nenabarvených kabelů k dýmovnicím je výzbroj vrtulníku kompletní a připravená k navěšení na model.

IMG_6611.JPG
Vnitřní strana dveří do kabiny pilota postrádala většinu detailů. Výstupky naznačenou kliku dveří a kapsu jsem odbrousil a na zarovnanou vnitřní stranu dveří jsem z platových destiček různé tloušťky, drátů a bužírky udělal vše znovu.

IMG_6612.JPG
Po nabarvení jsem doplnil kliku a kožené madlo. Vzpěru dveří doplním až po montáži dveří na trup.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 14 říj 2023, 21:07

No ... zase o kousek popojedem ...

Stejným způsobem jako pro dveře do nákladní kabiny jsem si připravil dušičky z pružné šicí nitě ...

IMG_6613.JPG
... a připravenou dušičkou jsem olepil vstupní otvor do přední kabiny ...

IMG_6616.JPG
.. a následně do zadní kabiny. Po nalepení dušiček jsem přilepil dveře do pilotní kabiny. Vzpěra dveří zatím chybí, ještě jsem ji nestihl vyrobit.

IMG_6619.JPG
Další dveře jsou na svém místě.

Neměl jsem moc času na focení, tak zatím aspoň trochu zaprášené rychlovky hned po dokončení.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hindman » 15 říj 2023, 20:28

Dobrá práce Ludvíku =D>
Hindman

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 464 • Stránka 27 z 31 • 1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31

Zpět na Rozestavěno