Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

...rozmohl se nám tady takový nešvar...

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: ...rozmohl se nám tady takový nešvar...

Příspěvekod Josef Maier » 22 zář 2023, 21:03

sedan1 píše: Michalův tisk je z malých výrobců zatím nejlepší, co jsem měl v ruce..... Honza

Je k zamyšlení, co je "Michalův tisk", jedná se o jeho "obal" a "sáček", nebo co je v balení vloženo a vlastní 3D konstrukce a realizace 3D tisku je někoho jiného ? např. "U3D" ....
:lol:
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Josef Maier

• Odpovědět s citací

Příspěvekod priskac » 22 zář 2023, 22:04

Ahojte,

aj keď som popravde čakal najprv na vyjadrenie Michala tak skúsim odpovedať.

Viacerí ste sa pýtali na dôvod prečo nechcem aby sa to vydalo v mierke 1/48.

Všetky modely ktoré Michal obdržal boli plánované a kreslené v mierke 1/72. Nemal som ambície robiť a vydávať veci ktoré dostal v iných mierkach ako v 1/72 (modelujem veci, ktoré potom sám využijem pri stavbe plastikových modelov, pokiaľ usúdim že pomer strávený čas a vynaložená energia stoja za to, prípadne ak sa jedná o niečo čo nikto iný nerobí). Ako som spomenul, veci ktoré dostal boli sedačky ESCAPAC, raketnice a kanóny pre MiG-19S, Mi-24D pre Zvezdu a Su-22M4 pre Modelsvit. Posledné dve menované sú však trocha iné. Pokiaľ sedačky, raketnice, kanóny sa dajú použiť pre hociakú stavebnicu, sú univerzálne, tak konverzné sady pre Mi-24D a Su-22M4 sú pre konkrétne stavebnice a mierku. To je dosť podstatná informácia.

Dostávame sa k dôvodu. Dôvod je jednoduchý. Sada nieje a nebola testovaná v mierke 1/48. Aj keď mám doma (v kitníku) nepostavený model Mi-24V od Zvezdy v mierke 1/48 tak som ani neskúšal zväčšiť moju sadu do mierky 1/48. Ako tu už písali ostatní, natvrdo zväčšené by to vyzeralo hnusne a potom preto, čo je napísané o pár riadkov nižšie.

Pokiaľ (bez úpravy) zväčším model o 150% (potrebné zväčšenie pre zmenu z 1/72 na 1/48, kto neverí, nech si to vypočíta, matematika asi 4.-5. trieda základnej školy, trojčlenka) tak sa napríklad z:

paneláže, ktorá má šírku 0,15mm v 1/72, stane 0,225mm v 1/48,
nity z 0,1mm, resp. 0,18mm v 1/72 stanú 0,15mm resp. 0,255mm v 1/48

šírka plechu na bokoch a zadnej strane pravého podbradku z 0,3mm resp. 0,4mm v 1/72 stane 0,45mm resp. 0,6mm v mierke 1/48.

Teraz si zoberte posuvné meradlo a skúste sa pozrieť koľko to je. Ja osobne by som to nechcel. Nejde tu len o zmenu rozmerov nitov a paneláže, ale napríklad aj zmeny hrúbky "plechu" a podobne. To by znamenalo defacto to namodelovať celé znova. Nejde tam len o detaily, ale pri tvorbe treba premyslieť ako to vytlačiť aby nebol viditeľny raster (resp. ho čo najviac eliminovať), riešiť veci ako umiestniť diel aby sa napríklad pri odstraňovaní podpier z tlače nevylamovali aj časti samotného dielu atď. To čo funguje v mierke 1/72 nemusí fungovať v mierke 1/48 a podobne. Z práce som zvyknutý púšťať von iba otestované a odskúšané veci.

Ďaľším problémom je geometrická presnosť. Ja (a asi ani vy) nevieme či Zvezda iba zväčšila základné rozmery a doplnila detaily, alebo tam aj niečo zmenila v základnej geometrii modelu. Výrobca Vám (Zvezda) svoje data len tak neposkytne (prečo by aj mal). Keďže viem koľko času stálo reprodukovať tvar prednej časti trupu na ktorý sa modelovala tá sada (nedisponujem 3D scannerom, takže som to robil metódou pokus - omyl a naháňal som tam desatiny milimetru aby to sedelo), tak skutočne nemám časové kapacity robiť celý projekt odznova pre mierku 1/48, keď za necelých 400,- Kč (bez akcie) sa to dá kúpiť u Eduarda - okrem závesníkov na Falangy (sám som si kúpil tú sadu od nich). Budem asi hnusný, ale rýchlejšie zarobím prachy na set od Eduardu v práci, než čas, za ktorý mi to vytlačí 3D tlačiareň, navyše hnusne v tejto mierke a s rizikom že to nebude sedieť na plastové diely Zvezdy.

P.S. pre rýpalov, som rovnaký radový spotrebiteľ produktov Eduardu ako hocikto z Vás. Nejedná sa o žiadnu platenú či neplatenú reklamu.

Snáď toľko k dôvodu.

/Peter
priskac

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sedan1 » 22 zář 2023, 22:31

PetrB píše:to sedan1: někdo prodá data s podmínkou, která omezuje jejich komerční (nebo jiné) využití a tu podmínku pak druhá strana poruší - co vám na tom přijde nesrozumitelné? Takový typ transakce je naprosto běžný.

P

Přijde mi to naprosto srozumitelné. Neznám, jak byla koncipovaná dohoda mezi oběma aktéry, ale podle úvodu mi přijde, že Peter vycházel z toho, že sada je konstruovaná pro 1/72 a tipy pádem se nic jiného netiskne.
A Michal si to mohl vyložit jinak.
Nebyl jsem u toho, když se domlouvali, jen jsem si dovolil napsat svůj pohled na věc.
A bylo by fajn, kdyby se to mezi nimi vyjasnilo, protože výsledek jejich spolupráce stojí za to.

Josef Maier: ano, Michal sám nekonstruuje, ani netiskne. Ale jsem rád, že vydává co vydává. Protože nikdo jiný aspoň část jeho sortimentu nedělá.
Honza
sedan1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sedan1 » 22 zář 2023, 22:38

A pro Petera (priskac): máš můj obdiv za způsob provedení a hlavně výsledek. Vím, kolik práce dá jenom si nakreslit obtisk ve 2D. Protože si to nakreslím jak to vypadá, pošlu to do tiskárny a všechno je jinak. V té naší zatracené 1/72 jsou to desetiny, hraní si s tloušťkou čar aby to k něčemu vypadalo. V 3D to musí být ještě úplně jinde.
Honza
sedan1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sanyo » 23 zář 2023, 16:12

sedan1 píše:
Neznám, jak byla koncipovaná dohoda mezi oběma aktéry, ale podle úvodu mi přijde, že Peter vycházel z toho, že sada je konstruovaná pro 1/72 a tipy pádem se nic jiného netiskne.
A Michal si to mohl vyložit jinak.
Nebyl jsem u toho, když se domlouvali, jen jsem si dovolil napsat svůj pohled na věc.
A bylo by fajn, kdyby se to mezi nimi vyjasnilo, protože výsledek jejich spolupráce stojí za to.

pripomeniem pár faktov:

- podľa zverejnených informácií "Michal" obdržal stl súbory (nie zdrojové súbory!!! toto je dosť zásadná skutočnosť) určené na tlač v mierke 1/72
- žiadal o 1/48 model ale v tom mu nebolo vyhovené
- stl súbory určené pre tlač v 1/72 bez dovolenia použil ako základ k vytvoreniu súborov pre tlač v 1/48, ktorý následne prezentoval ako od základu vytvorený nový model, čo nie je pravda, pretože obsahuje defekty a markanty z stl určeného pre 1/72.

Kto klame, ten kradne.
(slovenské príslovie)
recepty: https://www.domacakuchyna.sk
sanyo

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse