Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Jak správně barvit štětcem ???

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Jak správně barvit štětcem ???

Příspěvekod Tom_Tom » 25 zář 2007, 22:03

Ahoj všem, lezu tady po fóru už třetí den, bohužel jsem, ale nenašel takové množství informací co bych potřeboval, takže doufám, že nikoho neurazím zřejmě stupidním dotazem. A to sice jak správně na štetec ??? Stavím M1A1 Abrams pouštní verze a prostě nemůžu najít správný postup, nebo zřejmě poměr ředidlo-barva, mám vše Tamyia. Ta mono barva mi dělá hrozný problém, ať se snažím jakkoliv, pořád jsou vidět hrozné tahy štetcem, barva vůbec není jednolitá a když přidám množství barvy tak zase zaliju všechny spáry. Nebo mám malý štetec na takové plochy ??? Koukám, že mám da Vinci č.4 to mi přijde dost malé na celkovou plochu tanku. Zatím jsem takhle dojezdil podvozek, ten moc vidět nebude, ale bojím se šáhnout na horní plochu ...
Tom_Tom

• Odpovědět s citací

Příspěvekod gralex » 25 zář 2007, 22:27

Ja osobne sem vzdicky nanasel akrylovy tamiye tak ze sem poradne romichal flasticku a pak nanasel ve velkejch vrstvach, proste tak abych nikdy pri natirani necitil odpor (je treba casto namacet stetec pac tamiye nejsou urceny ke stetcovani). Tamiye maj jednu perfektni vlastnost ze se vetsina po zaschnuti odpari a vytvori dokonalej povrch provrch. Dulezity je se hlavne uz jednou natreny plochy ktera uz mirne zaschla nedotykat a hlavne se ji nepokouset opravit tim potrhas barvu, pokud potrebujes opravovat, tak to nech zaschnout. Ted uz je nepouzivam, protoze se mi stavalo ze sem spatne rozmichal a pak sem mel nekde leskly mista a hlavne se snima, diky jejich velky vodovitosti, spatne delaj vicebarevny kamuflaze. Jinak ja osobne je nikdy neredil, prislo mi ze v piksle sou naredeny tak akorat pro stetcovani
Pokud myslis synteticky tak ty je treba rozhodne naredit jinak ti zasychaj na stetci. Tim se prave tvorej ty viditelny tahy. Je treba spravne trefit pomer redidlo s barvou. Taky se nepokousej vypotrebovat najednou vsechnu barvu z palety proste kdyz mas pocit ze zasycha tak pridej redilo a dalsi barvu. Synteticky tamyie maj jinak vlastnost ze taky pomerne rychle schnou. Da se to ovlivnit redidlem, ale taky ne uplne. Proste je treba s nima mit trochu cviku. Jinak ja osobne pouzivam na redeni 6006ku. Ve stetci asi problem mit nebudes. Sice ted z hlavy nevim velikosti, ale pokud nemas naky obri kopyto tak by to melo bejt v pohode.
Aleš "Gralex" Gregorek 23 let - ŠTĚTEČKOVÁ GALAXIE
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
gralex

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 26 zář 2007, 05:50

Pro barvení ploch, jako je třeba ten Abrams se podle mě vyplatí mít plochý štětec, ale ne s umělým chlupem, ale nejlépe s chlupem přírodním. Jestliže používáš na barvení akrylové Tamiye, pak je problém v tom, že natírat jdou blbě, i když je trochu naředíš. Doporučuju, abys koupil od GSI Mr. Retarder Mild, což je zpomalovač schnutí. Tímhle zpomalovačem se dá zajistit, že barva neuschne hned a půjde solidně rozetřít i na vtší plochu. Jen se toho musí dávat do 30% obsahu barvy, aby to pak uschlo.
Pokud používáš syntetické tamiye, tak doporučuju originální ředidlo, protože pak se s barvou pracuje opravdu výborně. Speciálně ty syntetiky se opravdu perfektně natírají.
Jenom bych zdůraznil, že na plochy je nejvhodnější plochý štětec, ne kulatý.
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jerycho » 26 zář 2007, 09:54

Já osobně jsem také "štětečkář",nemám prostor na stříkání pistolí.Na velké plochy je natírání štětcem složité.Je potřeba mít větší výběr plochých a kvalitních štětců.Začal jsem využívat barvy ve spray Tamyia.slepím velké plochy a potom je stříknu.Zbytek věcí nabarvím štětcem a dolepím.Je to složitější a nedají se s valným úspěchem dělat kamufláže.Ale proti celkovému natírání štětcem je to o 100% lepší.
jerycho

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Rastaman » 26 zář 2007, 10:21

jerycho píše:Já osobně jsem také "štětečkář",nemám prostor na stříkání pistolí.Na velké plochy je natírání štětcem složité.Je potřeba mít větší výběr plochých a kvalitních štětců.Začal jsem využívat barvy ve spray Tamyia.slepím velké plochy a potom je stříknu.Zbytek věcí nabarvím štětcem a dolepím.Je to složitější a nedají se s valným úspěchem dělat kamufláže.Ale proti celkovému natírání štětcem je to o 100% lepší.

take jsem to resil takhle, nez jsem poridil pistoli, ale casem mi zacala stvat cena spreju, dost se mi to prodrazilo, protoze mi jeden sprej vystacil tak na jeden prumerne velikej tank v 1/35... :roll: protoze spreje maji ohromny rozptyl, a pri strikani k vetsi blizkosti zase zeplavuji povrch... nevim, proste se mi to nezdalo jako nejvhodnejsi reseni. ale na druhou stranu treba tedy na foru je spousta lidi, kteri dokazi udelat mnohem lepsi modely stetcem nez ja pistoli :lol:
Rastaman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarek S. » 26 zář 2007, 11:44

a co zkusit tupováni???
Jarek S.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marder » 26 zář 2007, 14:35

Pokud chceš mít radost z modelaření, asi bych v tomto případě odložil barvy Tamyia do šuplíku a dál se netrápil a přešel na barvy Vallejo na štětec.
Montážní linka a lakovna:
Hetzer http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=65499
Hotovo:
Demag, King Tiger II, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.B, Pz.Befw.38(t) Ausf.G, 15cm s.IG.33 auf Pz.I B, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.E/F-G, Sd.Kfz.251/10C, Flakpanzer 38(t), 7,5 cm horský kanón vz. 15, 3.7 cm, KPUV vz.37 typ M + 3,7 cm PAK 37(t), Tiger I, Hetzer "Pražačka"
Marder

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pooky » 26 zář 2007, 20:24

S akrylovymi tamkami na natieranie som nebol nkdy spokojny - striekanie je iny pribeh. Ked tak rob to zo syntetikami. Su naozaj vyborne.
pooky

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tom_Tom » 29 zář 2007, 17:26

diky za postrehy, koupim lepsi stetec a zkusim to s nim, kazdopadne vubec netusim rozdil mezi syntetickou a akrylovou barvou :( na vsech lahvickach mam enamel paint ... muze mi nekdo prosim vysvetlit ten rozdil ??? Diky
Tom_Tom

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ciryl » 29 zář 2007, 18:43

No, pokud tam máš enamel, tak to jsou tzv. syntetiky, které se na štětečkování normálně používají, jinak hlavní rozdíl mezi akrylovými a enamel (syntetickými) barvami je v tom, že se ředí něčím jiným.
Ciryl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kalousek Petr » 29 zář 2007, 21:09

Natírání štětcem je co do kvality velice náročná technika. Štětce musí mít jemný přírodní vlas střižený do špičky (žádné rozkvetlé květáky),musí se udržovat v čistotě (pozor na prach) po práci velice dobře vyprat v ředidle a potom v mýdlové a čisté vodě .
Mám zkušenosti hlavně se syntetikami HUMBROL a barvy stačilo ředit S6006 podle citu ,ale vždy se mi dělalo lépe s barvou naředěnou spíš víc ,ale musela stále dělat jednolitý povrch a nesměl jsem se vracet na již dříve natřená místa .Bylo nutné postupovat a navazovat od panelu k panelu ,nebo k rozhraní barevných polí .Více vrstev je samozřejmé ,u bílé 3 - 4 vrstvy .
Kalousek Petr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kubouš » 29 zář 2007, 21:11

Syntetiky se ředí ředidlem, buď originálním od výrobce nebo ředidlem S6006 které je k dostání v každý drogerii. Akrylky se dají ředit destilovanou vodou. Mám dojem že akrylky se musí natřít v několika vrstvách aby krásně kryly, u syntetik někdy stačí jedna vrstva (stejně je ale lepší je naředit klidně jen lehce), s těma akrylama to ale nevim jistě bo sám používám jen syntetiku
Kuba Jirásek
Beep! Beep!

in progress: Antonov An-225 Mrija
Hotovo v r. 2018 - viewtopic.php?f=6&t=124977 Hotovo v r. 2019 - viewtopic.php?f=6&t=131298 Hotovo v r. 2020 - viewtopic.php?f=6&t=137559
Hotovo v r. 2021 Hotovo v r. 2022 Hotovo v r. 2023 Hotovo v r. 2024
Kubouš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tom_Tom » 30 zář 2007, 00:19

ocividne to redim moc, protoze i kdyz se stetcem nevracim a barva je jednolita, po zaschnuti jsou videt ruzne odstiny ... zkusim tak 1:10 a nebo to vezmu primo z lahvicky
Tom_Tom

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jaromucha » 30 zář 2007, 17:28

Marder píše:Pokud chceš mít radost z modelaření, asi bych v tomto případě odložil barvy Tamyia do šuplíku a dál se netrápil a přešel na barvy Vallejo na štětec.

Tie Valleja vrele doporučujem aj ja a samozrejme je dôležitý štetec. Dlho som používal Revelácke štetce a bolo to vcelku OK, ale nedávno som sa nechal ukecať ( článok v modelári a odporúčania ) na štetce na ktorých je napísané že Echt Kolinski, Rothmader a to je už iné kafe ( alebo ako sa hovorí nebe a dudy ). Tieto štetce sú Rolls Royce medzi štetcami a oplatí sa do nich investovať ( cca 100 Sk kus )
člen štetcovej galaxie číslo 12
Dze še pije - tam pijem,◄☺► dze še bije - tam še bijem, ◄☺► aľe dze še robi tam nezavadzam
Obrázek
http://www.mkzobor.sk

vo výrobe : Ohka 1:72
jaromucha

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tom_Tom » 30 zář 2007, 17:33

Tak já to nechápu, teď jsem to ředil cca 1:5 a 1:10 a stejně jsou tam sakra fleky a nebo se barva postupne sleje a je nekde tmavsi. Pred x lety jsem jako malej kluk barvil klasickymi Humbrol a nikdy nebyl problem, ted at delam cokoliv tak je to proste flekaty :( zatim tedy jen barvim spodek veze a podvozek, ale uz ted se bojim sahnout na vrsek ...
Tom_Tom

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna