Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Spitfire letom svetom

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 1605 • Stránka 77 z 107 • 1 ... 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80 ... 107
  • Odpovědět s citací

Re: Spitfire letom svetom

Příspěvekod JimiX » 13 srp 2023, 22:02

Ahoj Michale.
Nechci mluvit za Igora, ale řekl bych, že tenhle Belgičan je už mimo téma (:)
Jinak se budu zase opakovat. Parádní jízda pane... =D>
Radek Bednařík
JimiX

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 14 srp 2023, 11:07

Michale, ty teda jedeš! Jeden Spit za druhým ... hlava mi to nebere :? ... a pomalu to nestačím ani sledovat.

Michal Dub píše:... Práce na nejmenším pivním kousku se komplikují, přebrousil jsem si drobnou krupičku na přechodech křídlo trup a zvlhčeným uchoštourem jsem chtěl setřít prach a nějakým "zázrakem" jsem si uchošťour namočil místo vody do ředidla ...

Jak říkali v jednom svém výstupu pánové Šimek a Grossmann: "... jen povídej, člověka to potěší, když slyší o neštěstí druhého." :grin:
Tohle dobře znám. Přesně to samé se mi povedlo, když jsem rozmýval na svém Nieuportovi pudr. Místo do vody jsem strčil uchošťour do ředidla. To bylo "radosti" ... a těch "vyjmenovaných" slov co potom padlo...
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr - Mikwosh » 23 srp 2023, 15:53

Michale, opožděná odpoěď :) k tvému dotazu na celočerný spit. JUoY jsem na fotce nenašel, za to rekonstrukce JUoE, kterou jsi dával na fotce většinou je kreslena s červenými kody např. tady
https://www.ipmsstockholm.se/home/night ... spitfires/
Tu fotku co jsi sem dával z AJ Pressu jsem našel ještě v publikaci od MMP a tam(ikdyž je to identické foto) se kody zdají tmavší. Stejně tak na fotce co přikládám, která je focena zjevně ve stejné době a je z publikace Stíhač od trebble one. Tam už bych byl trochu na vážkách, jestli jsou kody šedé nebo červené.
Je tedy otázkou zda rekonstruovali JUoY podle nějaké fotky nebo na základě právě JUoE, nezkoušel jsi kontaktovat Františka Kubíčka z DK decals?
Přílohy
spit.jpg
3-8-1(dokončeno - rozestavěno - zničeno)
Petr - Mikwosh

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Horal90 » 28 srp 2023, 16:06

Ahoj. Mám dotaz ne znalce spitfirů. Dělám starou stavebnici spitu od kovozávodů....pravěk. Jedná se o spitfire L.F. Mk XI...asi. Návod je poplatný době vzniku. Začal jsem hledat jaké zbarvení má mít podvozková šachta a nohy podvozku. Narazil jsem v jiných pláncích na různé zbarvení. Šedou, interiérovou zelenou a podvozkové nohy šedé nebo stříbrné. Jak to tedy bylo? Předpokládám, že Angláni to nedělali jak to vyšlo, ale měli nějaký standard.
Horal90

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Šourek » 28 srp 2023, 16:11

Prostor pro podvozkovou nohu stribrny, prostor pro kolo+noha+podv.kryt zevnitr sea grey medium, disk stribrny. Tak to ma Spit v NTM.

M
Naposledy upravil Michal Šourek dne 28 srp 2023, 16:29, celkově upraveno 1
Michal Šourek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Horal90 » 28 srp 2023, 16:18

Díky.
Horal90

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Bari Ball » 01 zář 2023, 16:28

Michal Šourek píše:Prostor pro podvozkovou nohu stribrny, prostor pro kolo+noha+podv.kryt zevnitr sea grey medium, disk stribrny. Tak to ma Spit v NTM.

M

No to hádám nie? Voliť farbu podla kusu z múzea? Ak sa bavíme o Mk.IX, podvozkové šachty vo farbe spodných ploch, nohy strieborné ( nájdu sa na fotkách zriedka aj šedé), disky strieborné.
Bari Ball

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Šourek » 01 zář 2023, 17:51

Jenze ona ta Kbelska/NTM masina je jedna z nejpuvodnejsich. A cerpal jsem tez z puvodnich fotografii ve WWP pred rekonstrukci. Oni toho behem te rekonstrukce moc neprestrikali vyjma exterieru.
V podstate mame rozpor jen u podvozkove nohy a mate pravdu, mohla byt tak i tak. Takze doplnim, muj popis odpovida konci valky mk.ix a asi i mk.xvi. Navic tak jak to popisuji to ma i Tamiya 1/32. Mozna jsem mohl misto sea grey medium pouzit barvu spodnich ploch, ale to je detail. Prostor podvozkove nohy je stejne jako zbranova sachta, pristavaci klapky a vnitrek trupu mezi prepazkami “pristrojova deska a uchyceni sedacky” v barve kovu (predpis pro vnitrni konstrukci)

M
Michal Šourek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Dub » 01 zář 2023, 18:47

To PM: Díky za info. DK jsem psal přes MF, zatim bez reakce, jsou holt dovolené.
To MŠ: Stříbrná šachta je pro mě také novum, ale naštěstí tam není až tak vidět.
Jsem líný nevyhraněný modelář 40+. Stavím pomalu a nekvalitně a přesto mě to občas baví.
Rozcestník na moje stavby na MF: Roční rekapitulace staveb letadel čs. pilotů
MF oblíbené skupinovky: MiG-21 v čs. službách, 80. výročí SNP, B-534 do každé vitrínky
Michal Dub

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Šourek » 01 zář 2023, 19:08

Tak jeste doplneni, kbelskej ma i prostor pro podvozkovou nohu sea grey medium. A i podle fotek pred rekonstrukci to tak bylo. Kotare Mk.I i zminena Tamiya to maji stribrne.

Takze tim lepe, nemusi se nic maskovat.

Na druhou stranu, tady to zase popisuji stribrna, kam pada noha… https://www.britmodeller.com/forums/ind ... nt-2961904
Michal Šourek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Dub » 02 zář 2023, 18:44

Abych jen nemlel pantem - drobný postup na invazním éčku od 312. perutě. Invazní pruhy jsem fláknul štětkou akrylovkou Hataka podle pásky plus druhou vrstvu od ruky a vícekrát už to neudělám, nemám ruce Dušana Vrážela. Daktylka na pravém křídélku přijde vybrousit a přestříkat (přesně na rozhraní dvou barev, to potěší). Doutník pod trup je druhá půlka balení od Brengunu. Popisky jsou z modelu Revell a obtisky od AML C8030 - u trupových kokard mírně šilhaly žluté lemy, tak jsem je pro jistotu podhodil obtisky od Revellu, takže výsledný lem je trošku širší, ale za mě lepší než původní. Kódová písmena na bílých pruzích přijdou vylepšit o tenké tmavě šedé lemování, zatím mě napadla pouze akrylová tužka.

MF_230902_Spitfire_PL124_001.jpg
1/48 MPM: Spitfire Mk.IXe
MF_230902_Spitfire_PL124_002.jpg
MF_230902_Spitfire_PL124_003.jpg

Jsem líný nevyhraněný modelář 40+. Stavím pomalu a nekvalitně a přesto mě to občas baví.
MF oblíbené skupinovky: MiG-21 v čs. službách, 80. výročí SNP, B-534 do každé vitrínky
Michal Dub

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Dub » 04 zář 2023, 19:27

Jako páni modeláři, školní rok už začal, takže zpátky do modelářských koutků nejlépe ke Spitfirům! Níže opět drobný postup na invazním éčku od 312. perutě. Dobarvena nějaká ta droboť (vrtule, podvozek), opravena daktylka na pravém křidélku, olejový wash (na disky kol jsem nějak zapomněl) a zalakováno matným lakem. Rekapitulace dodělávek abych na něco nezapomněl: nabarvit špičku SOP modrou, přilepit upadnutý pedál do kokpitu, přilepit podvozek, přídavnou nádrž, pitotku, anténní sloupek, nabarvit a přilepit zrcátko plus střední díl kabiny, nabarvit pozičky, drybrush.

MF_230904_Spitfire_PL124_001.jpg
MF_230904_Spitfire_PL124_002.jpg
MF_230904_Spitfire_PL124_003.jpg

Michal Dub

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Dub » 09 zář 2023, 20:59

Jenom malá historická vložka - náhodně jsem v knihkupectví otevřel 2. díl knihy "Pod Křídly RAF v druhém exilu" přesně na stránce s fotografií Spitfire PR. XIX s kódem WY-R, abych se dozvěděl, že nejen s ním létal u 541. perutě v létě 1950 čs. pilot F/Sgt Josef Kohout! Loni v době stavby jsem si WY-R pro 1/72 model od Airfixu vybral víceméně náhodou a o to více mě těsí, že mám ve vitrínce další stroj čs. pilota.
Michal Dub

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JimiX » 11 zář 2023, 09:39

Super práce MIchale. Jako vždy... ;-I
Radek Bednařík
JimiX

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Dub » 17 zář 2023, 11:13

K dnešnímu dni čs. letectva hlásím HOTOVÝ další kousek, invazní éčko od 312. perutě je můj letošní Spitfire č. 11 a celkově můj Spitfire č. 23 v rámci této skupinovky. Více foto viz samostatné téma Spitfire IXE (DU-J), MPM, 1/48

MF_230917_Spitfire_PL124_001.jpg
MF_230917_Spitfire_PL124_003.jpg
MF_230917_Spitfire_PL124_005.jpg

Michal Dub

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1605 • Stránka 77 z 107 • 1 ... 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80 ... 107

Zpět na Rozestavěno