Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Neubaufahrzeug Ausf. B v Rusku

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Neubaufahrzeug Ausf. B v Rusku

Příspěvekod Erich Súňai » 12 srp 2023, 16:54

Pri štúdiu podkladov k nemeckemu Neubaufahrzeugu som na viacej miestach narazil na info že po nasadeni v Norsku, 3 kusy boli nasadene v Rusku, v 1.tankovej skupine von Kleista a jeden z nich bol zničeny v bojoch o Dubno 28-29.6.1941. Neviete niekto niečo o pôvode tejto info, nakolko je realisticka? Čo som zatial pozeral tak nikto ju striktne neodmieta, len že je malo pravdepodobna. Mohla by to byť zaujimava dio, kedže o Dubno z ruskej strany bojoval 8. mechanizovany zbor, ktory mal vo vyzbroji aj väčšinu päťvežovych T-35.
Erich Súňai

• Odpovědět s citací

Re: Neubaufahrzeug Ausf. B v Rusku

Příspěvekod branik » 15 srp 2023, 11:04

Predpokladám, že ide dodnes tradovaný omyl. Odkiaľ sa vzal ? Možnou cestou sú spomienky G.I.Peněžka (Григорий Иванович Пэнэжко), ktorý vo svojej knihe opisoval stret z 28.6.1941 s dvojicou nových tankov, ktoré pomenoval Rheinmetall. Mali to byť ale Pz. IV. Vzhľadom na to, že mal bojovať na malom T-37 (iné zdroje hovoria o BT-7M), tak sa mu určite Pz. IV javili ako obrovské. Neubaufahrzeug bol sovietom známy, jeho približné vyobrazenie vyšlo dokonca na sovietskej poštovej známke. Je dosť možné, že si ho sovieti dokonca prezreli (na jar 1941 ?), aj keď sa dá nájsť info o tom, že sa k jeho obhliadke nedostali. Je mi však známa fotografia, kde je pred Neubau odfotený jeden/dvaja vojačikovia (asi) v sovietských mundúroch. Preto sa tento propagandou využitý tank mohol ocitnúť v sovietských rozpoznávacích príručkách (paralela s propagandistickým úspechom He-100 vs. He-113). A k zámene dôjsť samozrejme mohlo...

Ak sa na to pozrieš logicky. Trojica tankov nedáva zmysel. Z trojice tankov, ktoré boli vyrobené z pancierovej ocele bol jeden zničený v Nórsku a zastúpiť ho mohol nepancierovaný prototyp. Už v roku 1940 bolo komorné propagandistické nasadenie tohoto tanku problematické. Náhradné diely, slabý pancier, náročnosť údržby atď. Predstava, že by boli nasadené o rok neskôr je síce možný, ale nelogický. V podstate by boli poslané na odpis. Na nemeckej wikipedii, ktorá je až pozoruhodne podrobná, sú rozvedené až fantastické osudy jednotlivých strojov po nórskej kampani. Ich posúdenie nechám na čitateľoch.
https://de.wikipedia.org/wiki/Neubaufahrzeug

Ad. za ďalšie, nemecké, či novšie zdroje nedisponujú informáciami o použití v ZSSR. Ale legenda žije, aj keď bez (mne) dostupných dôkazov.
Branislav Juhász
http://forum.valka.cz/index.php
branik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Erich Súňai » 15 srp 2023, 13:11

Tú knihu "Psáno na tanku" mám doma, nedávno som ju čítal a on tam na viacej miestach rozlišuje na Rheinmetal, ale viackrát spomínané sú aj T-III a sa mi zdá že aj T-IV. Pri článkoch som ako na primárny zdroj narazil na nejaké nemecké meno, neviem už presne aké, ale nič mi pri ňom Google nenašiel. No a tá logika nasadenia. V 1940 bola trojica nasadená bojovo v Norsku, tak prečo nie o rok v Rusku.Tak či tak, asi to z velkou pravdepodobnostou bude naozaj iba legenda, ale mne sa celkom páči a ak je čo len malé percento reálnosti tak si to asi spravím. Tá predstava Neubaufahzeugu proti T-35 + T-37 na zvýraznenie ich velkosti sa mi nejak zadrapla v hlave. A ak to niekto, niekedy na 100% vylúči, tak to nanajvýš bude What-iff. :)
Erich Súňai

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tchert » 15 srp 2023, 13:16

A když tam přidáš i tu T-37, co sleduje souboj těch mastodontů...
Tchert

• Odpovědět s citací

Příspěvekod branik » 16 srp 2023, 07:31

Prečítal som si tú storku z okolia Sitna, kde identifikuje veľké tanky ako Rheinmetally. Vzhľadom na to, že v popise boja sa to Rheinmetallmi hemží, tak si to Peněžko zjavne pomýlil s Pz. IV. Propagandisticky bol Neu využívaný ešte dlho. Nemeckou i sovietskou stranou. Neprikladám však tomu žiaden reálny význam.
Branislav Juhász
branik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod branik » 20 srp 2023, 09:56

Keďže sa v uniformách príliš nevyznám poprosím v súvislosti s predmetom tejto témy o ID. Viete mi potvrdiť, že červene označené položky sú sovietska uniforma a pracka opasku s hviezdou (situácia - požičaný nemecký kabát, no opasok je sovietsky ?) ? Ďakujem
Přílohy
wht.jpg
Branislav Juhász
branik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Erich Súňai » 20 srp 2023, 10:13

Prosim ťa nemohol by si tú fotku dať bez červeneho zvyraznenia? Mne osobne tie uniformy nepripadajú ako ruske, ale to značenie na vozidle v pravom rohu neviem isto či je "TI" alebo ruske "P". A ta červena čiara ide akurat tesne popred ten znak, tak či nahodou nie je pod ňou nejake pokračovanie. Ale ak by to bolo z Ruska tak podla uniforiem a snehu na kopcoch to nebude začiatok Barbarossy v lete.
Nakoniec to podla mňa bude klasicky nemecky opasok "Gott mit uns" a ten stojaci možno nejaky zajaty Brit čiže Norsko.
Erich Súňai

• Odpovědět s citací

Příspěvekod branik » 20 srp 2023, 10:39

Nemyslel som, že je to ZSSR. Len ma napadlo, či to nebola súdružská návšteva niekedy na jar 1940.
Přílohy
118748471_1011848732599809_377653507763949402_o.jpg
Branislav Juhász
branik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Jakl » 22 srp 2023, 12:46

Na domě vlevo je nějaký nápis. A ten mi jako azbuka nepřipadá.
:arrow:
- - -
Pročítáme dopisy dávno mrtvých lidí v pošetilé naději, že nás dovedou k pokladu. A ejhle. Někdy opravdu dovedou.
- - -
Tomáš Jakl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod branik » 22 srp 2023, 14:29

Samozrejme som nemyslel, že ide o ZSSR, ale kamarátske návštevy sovietských vojclov v Reichu neboli tak vzácne ani v roku 1940. Má niekto nejaký ďalší postreh k mundúru toho vojaka v červenom krúžku ?
Branislav Juhász
branik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Jakl » 22 srp 2023, 18:01

Na první pohled jsem podle obličeje a čepice myslel, že jde o Japonského vojenského přidělence. Ti se vyskytovali v Reichu při podobných příležitostech poměrně často. Příklady uniformy Japonců v Německu třeba tady:
Third Reich - Nuremberg Rally 1938
Baron Oshima, the Japanese Ambassador to Nazi Germany
Tiger I demonstration to Japanese officers
Ale je to jen dojem. Jistotu určitě nemám. Nemá opasek ani zbraň. Může to být třeba také, řekněme, norský železničář.
- - -
Pročítáme dopisy dávno mrtvých lidí v pošetilé naději, že nás dovedou k pokladu. A ejhle. Někdy opravdu dovedou.
- - -
Tomáš Jakl

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse