Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Mi-24 Monogram 1:48 - trocha masochismu neuškodí

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 464 • Stránka 10 z 31 • 1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 31
  • Odpovědět s citací

Re: Mi-24 Monogram 1:48 - trocha masochismu neuškodí

Příspěvekod KLuK » 19 čer 2023, 20:55

Truhlíku, děkuji za Tvůj příspěvek a upozornění.

IMG_5541.JPG
Ta přepážka za sedadlem tam patří, (po upozornění od Hindmana jsem do ní ještě podle fotek dodělával dodělával otvor, který je nyní z větší části zakrytý sedačkou), ale předpokládám, že jsi měl na mysli horní část přepážky nad sedačkou. Současný stav této části kabiny na mém modelu skutečně neodpovídá. Tuto část kabiny budu upravovat současně s průhledným překrytem kabin. Ale než se do toho pustím, musím dokončit vybavení střelcovi kabiny.
Naposledy upravil KLuK dne 19 čer 2023, 22:37, celkově upraveno 1
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 19 čer 2023, 22:33

Dnešní odpoledne jsem věnoval tomu, že jsem lepil dohromady hodně malé pidi dílky ... a na ně ještě menší dílky ... vyráběl jsem zaměřovač do střelcovi kabiny.

IMG_5849.JPG
IMG_5850.JPG
Jako základ jsem posloužil díl z interiérové sady fotoleptů a během odpoledne jsem postupně řezal, brousil a lepil dohromady kousky plastu různých tvarů a velikostí... a tohle je výsledek. Mimochodem, je to složené z 19 dílů ... ale ještě to není hotové.
Takže zítra (aspoň doufám) budu se skládačkou pokračovat. To by bylo, abych to nedotáhl na 30 dílů :grin:
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Hatala » 20 čer 2023, 02:52

Struhat zapalku zo sekvoje, akoze ok, berem. Ale odlievat mincu z kovadliny ? Parada! =D> =D> =D>
Martin Hatala

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 20 čer 2023, 10:41

Ahoj Martine, Tvůj komentář mě dobře pobavil. Mám to úplně před očima. Do roztopené tavící pícky vkládám kokilu s kovadlinou ... do připravené formy odlévám roztavené železo ... po vyjmutí mince z formy lehce upravím finální tvar ... ještě vyleštit ... a hurá, mince velká jak kolo od vozu je světě ...
Ale pak se vzbudím a (bohužel) si musím vystačit s obyčejnou korunovou mincí s průměrem 20 mm :grin:

IMG_5848.JPG
... kdyby se Ti náhodou stýskalo po fotkách se zápalkou ...
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 20 čer 2023, 21:04

Dnes jen minimální pokrok. Dostal jsem se k tomu až navečer. Stihl jsem akorát doplnil kolečka na bocích zaměřovače a základnu. Na focení už bylo málo světla. Nafotím to zítra, to už by mohl být zaměřovač v barvě, s doplněnými kabely a možná i osazený do kabiny. No uvidíme, kolik toho stihnu. :P
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Hatala » 21 čer 2023, 00:30

Detailiky-perfektne. Tesim sa na pokracovanie.
Přílohy
tavici-agregaty-4.jpg
Martin Hatala

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarda Špaček » 21 čer 2023, 06:12

KLuK píše:
IMG_5541.JPG
Ta přepážka za sedadlem tam patří, (po upozornění od Hindmana jsem do ní ještě podle fotek dodělával dodělával otvor, který je nyní z větší části zakrytý sedačkou)

Ten otvor je tam proto, že se tudy dá "tágem" (tyč na kotvení lan listů rotoru) nebo něčím jiným vhodným šťouchat do neposlušného operoše, naopak když zlobil kapitán, dalo se ho říznout pěstí po botě. Případně se tudy dala podat mapa, plechovka s pitím, fotoaparát a vůbec kde co, co se tudy protáhlo...
Jarda Špaček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 21 čer 2023, 07:14

Vida na co všechno konstruktéři od Mila mysleli :grin:
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 21 čer 2023, 19:09

Zaměřovač je hotový.
IMG_5859a.jpg
Doplnil jsem chybějící sklíčko zaměřovače, kabely s konektory. Na základní desku, ke které je zaměřovač připevněný jsem použil upravený díl ze sady fotoleptů pro interiér. Ovládací panely po stranách jsou rovněž fotolepty, podlepené plastovou destičkou zbroušenou do klínu. Po zkompletování jsem zaměřovač nabarvil.

IMG_5860.JPG
Zkompletovaný zaměřovač jsem přilepil do přídě kabiny střelce.

IMG_5861a.JPG
Při focení jsem si uvědomil, že jsem na levé straně kabiny zapomněl přilepit trojúhelníkovou konzolku s přístrojem (umělý horizont?). Takže zítra doplním.

IMG_5867.JPG
Ještě zbývá upravit zadní část kabiny. Potom již přijde na řadu průhledný díl s překryty obou kabin.

IMG_5870.JPG
Prozatím jen nasazený průhlední díl ukazuje, že doplnění kabelů na zadní straně zaměřovače (z pohledu střelce) nebylo zbytečné.

Pokud zítra vyjde čas, budu pokračovat na úpravě zadní stěny kabiny střelce ...
...a pokud to stihnu, začnu upravovat průhledný díl s překryty kabin.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 22 čer 2023, 23:21

Fotit teď není co. Dostal jsem se k mé "obíbené" diciplíně, maskování kabiny. Protože nemám řezací ploter ani originál masky na Monogram/Revell, nezbývá mi než maskovat postupným naměřováním a lepením maskavocí pásky. A protože budu mít obě kabiny otevřené, budu maskovat jak zvenku, tak zevnitř. Zatím mám namaskovanou pevnou část překrytu přední kabiny zevnitř.

A mezitím, co maskuji kabinu, přemýšlím, z čeho udělat "hřebeny" pro rozvod vzduchu na ofukování kabiny. :?:
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Potoxon » 24 čer 2023, 07:54

To je zase pořádný SÁDLO-MÁSLO ! =D> [-o< Jsi nezmar. S obrovskou chutí jsem přelouskal dosavadní progres. Klobouk dolů. [-o< [-o<
rozestavěno: Mirage 1, Mc 205, Ki-61, Hs-132
Potoxon

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 24 čer 2023, 12:27

Ahoj Michale, vítám Tě ve svém "SM Plastic Kit Saloonu", jak vtipně překřtil toto vlákno Dr.Zvied. (:)
NA tuhle stavbu jsem se chystal hodně dlouho. Dokonce tak dlouho, že se mezitím objevila daleko lepší stavebnice Eduard/Zvezda. Zatím co většina modelářů (těch normálních) sáhla po nové stavebnici a své Monogramy a Revelly (v tom lepším případě) nechali dětem na hraní, mě to popostrčilo k této stavbě. Jednak proto, že mám tyhle "šílenosti" rád, jednak proto, že se objevil návod na to, jak naklonit trup (na to jsem byl tak zvědavý, že jsem si to musel vyzkoušet) a taky jsem chtěl vědět, jak dobrý model (při použití úprav) se dá z toho Monogramu postavit a ... a v neposlední řadě jsem chtěl využít tu hromadu doplňků, které jsem si v průběhu času k této stavebnici dokoupil. No uznej sám. Přece to teď všechno nevyhodím. :grin: Řečeno Tvými slovy, recykluji starý model Mil-24 :grin:

Úprava trupu fungovala parádně. A když se to tak povedlo, bylo by mi líto nedotáhnout to do konce. Jak se postupně prokousávám úpravami a výrobou nových dílů a vidím, jak se mi to pod rukama mění a začíná to připomínat Hinda, tím víc mě to baví. (:)
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 27 čer 2023, 22:37

Po krátké pauze pokračuji v "sochání"

IMG_5874.JPG
V přední kabině jsem dokončil část zadní stěny nad opěradlem sedadla. Na polstrování jsem použil tenkou plastovou destičku, do které jsem vyryl prošívání a následně ji nabarvil na černo. Zatím polstrování volně trčí do prostoru, ale díl s překryty kabin (po osazení na trup) polstrování přihne dopředu a dotlačí do správného tvaru.

IMG_5875.JPG
Na levé straně kabiny jsem doplnil zapomenutý panýlek s umělým horizontem v přední části.

IMG_5876.JPG
Na pravé straně kabiny jsem přidal kabel od zaměřovače vedoucí na pravou stranu kabiny.

IMG_5877.JPG
Na vymaskovaném dílu s překryty kabin jsem zevnitř nastříkal rámy na černo. Po odmaskování (vnitřní strany) jsem na rám překrytu přední kabiny doplnil ventilátor a přístroje a natáhl kabely vedoucí po vnitřní straně rámů. Ventilátor jsem použil ze stavebnice, pouze jsem ztenčil jeho lopatky. Na kabely jsem použil tenké dráty.

IMG_5879.JPG
Na rám předního skla zadní kabiny jsem doplnil zaměřovač a další přístroje a natáhl kabely. Zaměřovač a ventilátor jsou opět díly ze stavebnice. U zaměřovače jsem upravil jeho tvar a doplnil "sklíčka", u ventilátoru jsem, stejně jako u ventilátoru v přední kabině, ztenčil lopatky. Kabely k přístrojům jsou opět z tenkých drátků.

IMG_5880.JPG
Zatím jen pro vyzkoušení nasazený díl s překryty kabin ukazuje budoucí tvar polstrování zadní stěny stropu přední kabiny. Tvar ještě není konečný, po přilepení překrytů bude polstrování ještě o trochu více prohnuté a zasunuté o trochu hlouběji do kabiny.

IMG_5881.JPG
... pohled do přední kabiny s nasazeným překrytem. Zatím vše sedí.

IMG_5882.JPG
... a pohled do zadní kabiny s nasazeným překrytem. I tady je vše v pořádku.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 27 čer 2023, 23:21

Dnešní opdoledne jsem zakončil malým experimentem. Z tenkého drátu jsem stáhl bužírku. Bužírku jsem napříč propíchl jehlou a takto vytvořeným otvorem jsem protáhl kousek tenkého drátu. Pak jsem bužírku jehlou propíchl o kousek dál a otvorem protáhl další kousek drátu. Znovu jsem jehlou propíchl bužírku a znovu jsem protáhl otvorem další kousek drátu. Znovu jsem jehlou propíchl bužírku a znovu ... a takto jsem pokračoval ...

IMG_5884.JPG
... až jsem si vyrobil "stonožku". Chocholouškovi nevolejte, fakt mi ještě nepřeskočilo. Jen mě napadlo, zda by takto šlo vyrobit ... ne a ne a ne, schválně to neřeknu. Jsem zvědavý, jestli někdo přijde na to, co by to mělo být (za předpokladu, že se to povede), až to bude hotové. :-k :?: :-k

Malá nápověda - aktuální vzhled odpovídá finální podobě jen částečně. A žebřík to není.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarda Špaček » 28 čer 2023, 06:51

KLuK píše:Dnešní opdoledne jsem zakončil malým experimentem. Z tenkého drátu jsem stáhl bužírku. Bužírku jsem napříč propíchl jehlou a takto vytvořeným otvorem jsem protáhl kousek tenkého drátu. Pak jsem bužírku jehlou propíchl o kousek dál a otvorem protáhl další kousek drátu. Znovu jsem jehlou propíchl bužírku a znovu jsem protáhl otvorem další kousek drátu. Znovu jsem jehlou propíchl bužírku a znovu ... a takto jsem pokračoval ...

IMG_5884.JPG
... až jsem si vyrobil "stonožku". Chocholouškovi nevolejte, fakt mi ještě nepřeskočilo. Jen mě napadlo, zda by takto šlo vyrobit ... ne a ne a ne, schválně to neřeknu. Jsem zvědavý, jestli někdo přijde na to, co by to mělo být (za předpokladu, že se to povede), až to bude hotové. :-k :?: :-k

Malá nápověda - aktuální vzhled odpovídá finální podobě jen částečně. A žebřík to není.

kulometný pás?
Jarda Špaček

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 464 • Stránka 10 z 31 • 1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 31

Zpět na Rozestavěno