Pod vlivem staveb retro stavebnic, které vycházely v Modeláři během covidu, jsem se rozhodl dokončit Temelín, který jsem načal na podzim 2009.
Dle informací na Scalemates stavebnice pochází z roku 1975. Povrch dílů ze stříbrošedého plastu je pokryt jemnými pozitivními linkami. Domnívám se, že na svou dobu to byla velmi kvalitní stavebnice. Díly k sobě poměrně dobře lícují. Obrysová věrnost je, domnívám se, velmi dobrá. Za největší chybu, tak považuji tvar spodní části centroplánu, který nemá charakteristické prohnutí do tvaru širokého „w“. Veškerou paneláž jsem přeryl do negativu a doplnil detaily. Abych si stavbu trochu ztížil, použil jsem z doplňků:
Eduard 672249 kola
Eduard 73214 lepty
Eduard EX052 masky
odlévaný zaměřovač Quickboost
Mnoho dalších jsem vyrobil metodou samo-domo, včetně vakuového překrytu kabiny. Jako kopyto jsem použil původní díl ze stavebnice.
Původně jsem chtěl postavit AR212, ale protože z mého pohledu není jednoznačně možné určit barvu přední části trupu, tak jsem zvolil stroj AR213, který mj. také sloužil u 57.OTU jako instruktorský. Vím, že model má chyby, např. křivě nalepené zrcátko, nesymetrické výfuky. Přistávací klapky by měly být zasunuté. Také si nejsem jistý barvou podvozkových šachet, mírou opotřebení kamufláže na přechodu křídlo-trup. Díky fotce Otakara Hrubého, kterou jsem našel na modelarovo.cz, jsem byl schopen určit, kam až mohla sahat žlutá náběžná hrana křídel.
Kamufláž je stříkaná barvami GSI, ale na pruhy jsem použil i lihové Agamy domíchané do odstínů odpovídajícím barvám výsostných znaků. Kódová písmena jsou nastříkaná přes Omasky. Sériové číslo je z aršíku Tally Ho! a miniaturu sér. čísla na trikolóře jsem si nakreslil v Corelu a vytiskl na čirý obtiskový papír.