Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Mi-24 Monogram 1:48 - trocha masochismu neuškodí

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Mi-24 Monogram 1:48 - trocha masochismu neuškodí

Příspěvekod KLuK » 24 dub 2023, 11:51

Rado, děkuji za Tvůj zájem o moji stavbu. Prohlédl jsem si tu Tvoji a spíše to vypadá, že inspiraci budu hledat já u Tebe. To, co jsi doposud předvedl je fantastické, nasadil jsi laťku opravdu hodně vysoko. Budu rád, když ji alespoň podlezu ... a to ještě s hodně odřenýma ušima.
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rsuchan » 24 dub 2023, 12:37

No, vďaka za pochvalu ale zatiaľ som si vždy viacej vážil postavené modely ( a hlavne kvalitne postavené modely ) ako rozostavané. ( česť výnimkám napr. Hansp ) . Ja by som bol už najradšej, keby sa mi Hinda podarilo dokončiť len sa bojím, že to sústo, čo som si nabral bude príliš veľké. A navyše ma demotivovala stavebnica od Zvezdy, ktorá je určite kvalitnejšia ako Monogram. Takže držím palce k dokončeniu a budem sledovať
Rado Sucháň 50 rokov

«Never in the field of human conflict was so much owed, by so many, to so few»

Dokončené: SBD-3 Dauntless ; Mil Mi-1 ; F-16C Fighting Falcon ; Hawker Sea Hawk ; Supermarine Spitfire Mk.IX
rsuchan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 24 dub 2023, 17:32

Máš pravdu, Zvezda je o mnoho lepší model. Ale je potřeba mít na paměti, že oba modely od sebe dělí nějakých 30 roků. Mám doma i Zvezdu v přebalu od Eduarda, tak mohu obě stavebnice porovnávat. S přihlédnutím k datu vzniku není Hind od Monogramu vůbec špatný. Viděl jsem pár postavených Hindů Monogram/Revell v podstatě jen z krabičky s minimem úprav a vypadaly slušně, rozhodně se v tom Hind poznat dal. Což samozřejmě nic nemění na faktu, že postavit z něj model podle současných měřítek, bude pořádná zabíračka.
Pro mě jsou takovéto přestavby zábava. Nevadí mi, že je to moc práce, protože zrovna to mě tom baví. A že to bude běh na dlouhé trati, s tím jsem počítal od začátku.
Naposledy upravil KLuK dne 26 dub 2023, 09:07, celkově upraveno 1
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 25 dub 2023, 22:14

Pomalu pokračuji v práci. Protože chci mít otevřené oba kokpity a pravé dveře do transportní kabiny, musím si trochu pohrát s interierem. Kokpity jsou ve stavebnici hodně zjednodušené. Takže na nich bude práce jak na kostele. Zatím jsem ve fázi řezání. Základní díl s oběma kabinama jsem rozřezal na menší celky, z nich odřezal vše přebytečné a potom jsem jim postupným lepením plastových destiček vnutil odpovídající tvar.

K focení jsem se už dnes nedostal, tak snad zítra.
Naposledy upravil KLuK dne 26 dub 2023, 09:08, celkově upraveno 1
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 25 dub 2023, 23:36

Tak jsem si pánové prošel to téma o řezání trupu v Sig(u) Mi-24 a... Fuj, to jsem se lek!!!
A just nic řezat nebudu! :o
:-D
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 26 dub 2023, 00:59

Neboj ... však ono se něco najde. :)
Nesmíš být ze všeho tak vyjukanej, dokud neřežeš do svýho (masa), tak o nic nejde.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 26 dub 2023, 07:17

:grin: :grin: :grin:
;-I
Určitě se něco v nejbližší době najde. Bo jsem po službě, tak jdu zařezávat. :wink:
Ale už teď se těším na další pokračování Tvé stavby. 8-)
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 26 dub 2023, 22:01

Času je míň, než bych si přál a úprav je potřeba hodně. Tak to zatím na nějaké velké chlubení není. Původní koptit jsem rozřezal na dílčí celky ... a teď se je zase snažím poskládat dohromady. :grin:

IMG_5515.JPG
U zadní stěny...

IMG_5516.JPG
... stejně tak u přední stěny transportní kabiny jsem mírně naklonil horní část, aby byl strop transportní kabiny na levé straně trupu výš. Aby mi transportní kabina pasovala do trupu, potřebuji vykompenzovat natažení levé strany trupu, způsobené úpravou k dosažení jeho vyosení ... ale ono je to naklonění stropu vidět i na fotkách skutečného stroje.

IMG_5519.JPG
Z předního kokpitu jsem (prozatím) udělal samostatný díl.

Zadní stěna s chodbičkou do transportní kabiny proděla rozsáhlejší operaci. Po vyříznutí přebytečného materiálu mi zbyly dva samostatné kusy, kterým se postupně snažím vnutit reálnější tvary.

IMG_5520.JPG
Pravá strana se už vzdáleně začíná podobat ...

IMG_5521.JPG
... zatímco levá strana je ve fázi hrubého polotovaru.

IMG_5522.JPG
Při pohledu na oba díly společně je zatím potřeba velká představivost, aby v tom byla vidět budoucí zadní část pilotní kabiny s chodbičkou.
Naposledy upravil KLuK dne 07 kvě 2023, 23:05, celkově upraveno 1
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hindman » 27 dub 2023, 19:38

Já to tam vidím (:)
Hindman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Kanovský » 28 dub 2023, 13:37

Tak už i já držím palce :-) A jsem zvědav na výsledek, budu sledovat. Jak jsi psal výše, že po všem tom kuchání a přiložení k sobě zatím žádné větší pnutí a podobně, tak ta hlavní sranda začne po nastrkání všeho dovnitř :-)
Hotovo:
Mi-24V "0705", Zvezda 1/72 + komplet pracovní postup ZDE
Mi-35 "3361", Revell/Monogram 1/48
Rozestavěno:
Mi-35 / Mi-24V / Mi-24D - 1/72 Zvezda & Eduard
https://www.facebook.com/HINDement
Petr Kanovský

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 28 dub 2023, 21:25

Díky Petře. Budu to potřebovat.
Očekávám, že to nebude až taková legrace, (taky jsem psal, že ještě nemám vyhráno), jenom zatím nemám co dovnitř strkat, protože jsem to všechno rozřezal. :grin:
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 28 dub 2023, 23:23

Mimo to, že si "užívám" kolečko s tmelením a broušením na upravené polovině trupu, začal jsem postupně sestavovat pilotní kabiny.
Už jsem rozřezal všechno, co rozřezat šlo ... :grin: ... je na čase zase něco sestavit.

IMG_5525.JPG
Z tenké plastové destičky jsem vyřízl novou podlahu a na ní přilepil fotolept .Podle fotoleptu jsem v podlaze vyřízl otvor na páku a zespodu ho zaslepil.

IMG_5528.JPG
Destička ze sady fotoleptů zakrývající otvor po vyříznuté sedačce se mi nelíbila, tak jsem jsem ji nahradil tenkou plastovou destičkou překrývající celou zadní stěnu kabiny.

IMG_5536.JPG
Na díl se zadní stěnou pravé části kabiny a částí chodbičky jsem z plastové fólie a drátů vyrobil "hi-fi věž".

IMG_5537.JPG
Spodní část pod bloky elektroniky jsem neřešil, v sestaveném modelu nebude vidět.
Sestava pro odzkoušení zatím jen nasucho. Ještě toho hodně chybí, ale byl jsem zvědavý, jak to bude vypadat. :wink:
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tchert » 29 dub 2023, 11:39

KLuK píše:Na díl se zadní stěnou pravé části kabiny a částí chodbičky jsem z plastové fólie a drátů vyrobil "hi-fi věž".

Nezapomeň jim tam pustit pořádnej bigbít 8-)
Tchert

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hindman » 29 dub 2023, 12:07

Pokračuješ hezky, jen pozor s tou destičkou za sedačkou operátora. U skutečné mašiny je za sedačkou otevřený prostor a jsou vidět pedály a zadní část zbrojního pultu kapitána. Ale je fakt, že zase tak dobře to patrné na první pohled není. Černou plachetku, která tento průzor zakrývala měly až Mi-35 s NVG cockpity.
Hindman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Szwarc.Robert » 29 dub 2023, 12:43

Jedeš dobře =D> ;-I
Szwarc.Robert

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno