Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Tlaková nádoba na stříkání bez kompresoru

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: tlaková nádoba na stříkání bez kompresoru

Příspěvekod sambo74 » 08 dub 2023, 14:09

Atlis píše:Tak pokiaľ ti tam natlačia okolo 5l CO2 na okolo 300bar (ale plní sa aj podstatne menej) tak je to 1500l pri 1bar. 1500 / 20l/min. je 75 minút naplno otvorenej spúšte. Ber tak, že spúšť máš v skutočnosti stlačenú pár sekúnd. Na pár modelov to stačí. Aj pri polovičnom objeme. Naplnenie stojí nejaké 3 stovky. Fľaška do 3000. Nie je to až tak zlé finančne. Hlavne pre niekoho, kto strieka málo.

Olejový kompresor je super. Ale nič tichšie ako CO2 neexistuje.

Tak to CO2 zní docela fajn. Regulační ventil ale taky bude za bratru 2000,si myslím, a rázem jsme na 5t. Mám 6l láhev a přepouštím sodastream, tak to někdy vyzkouším na model, jdu vyšetřit, co vše je potřeba ještě pořídit, respektive, co nemám. (:) Taky jak se chová při stříkání atd.
Jinak naprostý souhlas co se týče hluku.
Stejně bych mu však doporučil olejový kompresor.. Ne že by bylo 10t málo, ale zase to není nic astronomického. Prodá starý, narozeniny, svátek, Vánoce, na rovnátkách pro děti o jeden zámek miň a rázem je kompresor doma

Odesláno z mého BLA-L29 pomocí Tapatalk
sambo74

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 08 dub 2023, 15:41

Regulačný ventil stojí nejakých 5 stoviek.

Sám mám olejový kompresor, pretože som si ho dal robiť na objednávku v dobe, kedy to stálo asi toľko čo pár pív, ale pre niekoho, kto potrebuje ticho a nemá veľa prostriedkov je imho CO2 perfektné riešenie.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod YETTY » 08 dub 2023, 17:13

Tak já jedu na stlačený VZDUCH co mi "čepuje " soused do bandasky od starýho východoněmeckýho hasičáku a do jedny potapěčský bomby-škrtám LAHVE :) Nasype mi tam 100 barů a mám to na dost dlouho.Komplet model do barvy.Na barvu si nechávám naplnit nanovo ,aby mi nedošel při kamufláži.Lahve jsou koncipované na podstatně větší tlaky ,ale záleží na stáří atd.Potápěčskou láhev může tlakovat až na 300 barů.No ,ale když to mám přes plot :wink: tak to neřeším.Nechám si to naplnit klidně víckrát.
SPL LIBEREC Martin ˇˇYETTYˇˇPlaček
YETTY

• Odpovědět s citací

Příspěvekod TomasB » 09 dub 2023, 09:57

Ahoj, olejový kompresor opravdu ne, je sice tichý, oproti fengde o dost, ale takové prachy uvolnit nemůžu.
Po svátku se stavím u známého co servisuje hasičaky a svářecí techniku a hodíme technickou a finanční řeč.
Našel jsem tento článek modelplac CO2
a zdá se mi to snadné a za půlku. Jasně že potom jsou náklady za plyn, ale přinejhorším prodat bombu s ventilem vždy půjde. zatím díky, napíšu jak jsem dopadl. Tomáš
http://www.TBmodels.cz
TomasB

• Odpovědět s citací

Příspěvekod leninek70 » 09 dub 2023, 10:08

Zlatej starej-upravenej "ledničák".Já jsem s ním max. spokojennej a šplíchám i v noci,když žena spí...a že má hooodně slabý spaní.
leninek70

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Josef Žák » 09 dub 2023, 10:41

CO2 jsem používal dlouhé roky a je to fakt komfort. Ty ceny ale oproti Kubrtovu článku, který mě ve své době k tomu způsobu také přivedl, dost vzrostly. Když jsem naposledy (nějak na začátku kovidového šílenství) plnil u ALBECO v Liberci, přišlo mě 1,5kg na něco přes 70Kč, ale uznávám, možná se dá sehnat i levněji. Každopádně počítejte s cca 1Kč za minutu stříkání. Dál je potřeba zahrnout pravidelnou revizí tlakovky, u profíků Vám ji bez revize nenaplní. Plnění "u souseda" je fajn, ale ne každý má tu možnost a ono to i toho souseda přejde, až mu to utrhne při plnění ruku. Revize je tuším jednou za 5 let, cenu si nevzpomínám, byl jsem tam dvakrát, naposled právě tak 5 let dozadu (nižší počet stokorun?). Těch 1,5kg CO2 dělá nějakých 770l STD, tj. cca 500l na 1,5atm. Při spotřebě nějakých 20l/min to vydrží s bídou na půl hodiny stříkání. Vzhledem k tomu, že dělám hlemýždím tempem letadla 1/72, tak to šlo, dalo mi to s rezervou tak na jeden model, ale na techniku 1/35 by to chtělo něco většího. Přešel jsem na kompresor (Fengda), protože mě nebavilo pořád sledovat tlak v láhvi a počítat, jetli mi to ještě "dá". Ten hluk není nijak hrozný, takové bublání; digestoř dělá větší hluk. Tolik moje zkušenosti.
Josef Žák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod YETTY » 09 dub 2023, 14:26

To tak nějak je pravda,ale taky autor dotazu napsal ,že si může nechávat plnit vzduch od dědečka.Coź si myslím ,že je daleko rozumnější.Nepopiram ,že láhve by měli mít revizi,ale kdyz to plníme na 1/3 tlak než co se tam vejde nemyslím si,že by měl být problém .Nevydrží to večně,ale na nějakou dobu ano.Samozrejme je lepší řešení -kompresor+gumové podložky na polyesteru.Mozna plus větrák z počítače ,aby se nepřehříval kompresor (jak už to tu někdo zmínil)Tak jsem teď zvědav ,jak o dopadne. (:)
YETTY

• Odpovědět s citací

Příspěvekod TomasB » 09 dub 2023, 18:59

Ahoj, tak jsem koukal zatím jen na netu, uvádím ceny s dph.
10km daleko to plní za 49kc/kg, ceny všude tedy vesměs stejné. Láhev jsem koukal na 6kg. Cenu za revizi zjistím, to jsem zapomněl započítat.
Cena "nové" repasované plné láhve na 6kg je 2300. Ventil vyjde cca na 500 s DPH. Nejake těsnění, rychlospojka a kryt ventilu dohromady cca 400kc.Při mojí rychlosti stříkání cena plynu dožene 10000 po 17 naplnenich. Teda minus cesta,... takže cca 10x. Ale s 6kg v jedné láhvi už se něco striknout dá.
Láká mě tichost , startovací cena a čistota bez plivání kondenzátu.
+ Švagr prý uvítá druhou záložní bombu v rodině kvůli CO sváření a manželka už to vzdala... ať už to co nejdřív vyřeším a má klid.
TomasB

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 09 dub 2023, 19:21

Pokiaľ by ti 6kg stačilo na +/- 2 modely + rezerva, tak si za 10tis. na 50 modeloch. Neviem koľko toho staviaš, ale pre mnohých je to viac ako 10 rokov. (:)
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod YETTY » 09 dub 2023, 21:19

Tak to se ti asi oplatí .Když tam budeš častým zákazníkem možná by se dala dohodnout nějaká slevička.Ona by se možná dala najít nějaká vyřazena ,které bude jako "Sichrovka" která bude plněná na půlku nebo třetinu..No ,chce to se jen poptat.Hodně štěstí. ;-I
Super že to manželka vzdala .Drobné úspěchy . :D :D
YETTY

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ptlo » 09 dub 2023, 21:56

Tlak CO2 je pořád stejnej nezávisle na stupni naplnění, protože je v kapalným skupenství. Ne jako vzduch pro potápěče.
ptlo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod TomasB » 09 dub 2023, 23:01

Ahoj, to jsem se taky dočetl, CO2 jde,jde,jde a najednou konec. jen vážením se dá odhadnout kolik ještě v láhvi zbývá.
Nějakou rezervu, kdyby najednou došel by to ale chtělo, aby se dala alespoň pistole vyčistit.
Myslím, že dva modely za rok jsou na mě až moc.
Takže to mám na 10 let a více.
TomasB

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Josef Žák » 10 dub 2023, 08:29

Funguje to tak, že manometr ukazuje něco mezi 60 a 70atm v láhvi, vyšší tlak z principu nemůže CO2 v plynné fázi mít, protože pak při pokojové teplotě zkapalňuje. Když klesne množství CO2 pod kritickou mez, je v láhvi jen plyn a pak začne manometr klesat. Pro moji 2,5l láhev to bylo cca 0,3kg, tj. asi 20% původní náplně. Pak mi zbývalo slabých 10min foukání a byl to okamžik, který mě při použití tohoto způsobu stresoval a kvůli kterému jsem přešel na kompresor. Pro zajímavost, svářečské 50l láhve se plní 30kg CO2 a průběh tlaku je úplně stejný, při 6kg začne manometr klesat.
Jen znovu opakuju, komfort samotné práce je velký, takže s vědomím všeho výše uvedeného Vám doporuřuju to vyzkoušet.
Josef Žák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod TomasB » 12 dub 2023, 20:01

Ahoj, dnes jsem koupil láhev s 5kg potravinářského co2 za 1000 od známého. Revize před měsícem, vyrobená 2014.
Myslím, že je to dobrá cena.
Zítra bych měl koupit redukční ventil asi za 1400. Jedná se o český kvalitní, ten mini Oxy turbo mi známý nedoporučil, prodávali je u nich v obchodě a měli hodně reklamací.
Naplnění 5kg pak vyjde na 300. Jestli se co2 osvědčí, koupím ještě druhou stejnou láhev abych mohl měnit. Naplnění trvá zhruba 2 týdny.
TomasB

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petrohrad » 12 kvě 2023, 01:02

Pokud má někdo hrůzu z toho, že mu třeba o víkendu dojde CO2, tak bych doporučil koupit záložní tlakovou lahev Revell, může to zachránit situaci, když máte v pistoli barvu a rozpracovanou kamo. Akorát se musí dokoupit redukce z toho jejich spešl závitu na klasický 1/8. Na dostříkání barvy to stačí.
BF 109E 1/48 Amiot 143 Halifax Potez 540
Petrohrad

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna