Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Jak opravit nabarvený povrch (nalepený prach apod)

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Jak opravit nabarvený povrch (nalepený prach apod)

Příspěvekod Malkolm » 12 dub 2023, 11:20

Zdravím všechny modeláře :)

po dlouhé době jsem se vrátil ke stavbě modelů a narazil jsem na problém, se kterým si nevím rady. Na část modelu jsem nastříkal pomocí airbrushe (revell starter class 39196) bílou akrylovou barvu. Po nastříkání jsem kousek umístil do krabice s víkem, aby se na ní nelepilo tolik prachu. Každopádně po zaschnutí vidím na modelu drobné smetí a nevím jak se ho zbavit aniž bych poškodil barvu. Zkoušel jsem brusný papír tamiya p1500 s kapkou vody, ale po chvilce broušení (bez většího tlaku) začne barva vymývat (barvu jsem nechal zaschnout několik dní). Vadí mi, že po broušení je proti světlu vidět rozdílná struktura barvy povrchu a nechci, aby po finálním lakování bezbarvým lakem šel rozdílný povrch vidět. Nevím jak docílit rovnoměrného vzhledu povrchu po vybroušení. Stavím letadlo Airbus 1:144 a nedokážu si představit, že po drobném zbroušení smítka na trupu budu muset brousit celé letadlo jen pro docílení jednotného povrchu. Uvažuji nad koupi sady brusných papíru 2000-12000 pro postupné jemnější broušení, ale nechci kupovat za stovky korun sadu, která nemusí mít kýžený efekt. Proto se chci nejdříve poradit s vámi zkušenými.

Díky moc za rady [-o<
Malkolm

• Odpovědět s citací

Re: Jak opravit nabarvený povrch (nalepený prach apod)

Příspěvekod Jirka z Hranic » 12 dub 2023, 11:29

Zkusil bych leštící utěrku k tomu určenou (jemnou bílou třeba od Gunze, ne tu se strukturou, brusnou mřížkou, ta je už hrubší). Občas pomůže i třeba leštící pasta a její nanesení jemnou utěrkou nebo ušátkem. Ale jinak přebroušení celého modelu pod vodou smirkem např. 2000 není nic neobvyklého, a znovu pak stříknout zředěnou barvou s příměsí laku, ať se lépe rozlévá a je lesklá. A taky pomůže pod barvu dát nějaký podklad (surfacer) na lepší přilnutí, pak ten probrus neudělá takové změny vzhledu povrchu.
Marina Veneta čekatel a obdivovatel
Na stole: P-40, He-162, Mosquito
Hotovo: P-40 Kittyhawk Mk.III, Bf 109F-2
KPM Apolo Kopřivnice
http://apolo.koprivnice.org/index.htm
Jirka z Hranic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Malkolm » 12 dub 2023, 11:50

Díky za radu, nápad s utěrkou a pastou mě nenapadlo vyzkoušet. Mám oboje :). Každopádně to nalepení prachu nastane po každém nastříkání, takže brousit stále dokola a pak barvit zní jako nekonečná práce dokud nesedne ani smítko.
Malkolm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JoseFxx » 12 dub 2023, 12:52

Spíš když foukáš dělej to ideálně nad nadobou s vodou. A zavirej model do vysáté plastové bedny.
Kdyż použiješ při opravě leveling, můžeš dělat i lokální opravy.
JoseFxx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Malkolm » 12 dub 2023, 14:38

Můžeš prosím vysvětlit to s tím levelingem? Nerozumím tomu, jsem amatér :) Díky
Malkolm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 12 dub 2023, 15:03

Kolega má na mysli riedidlo Gunze Leveling Thinner, ale funguje to s akýmkoľvek agresívnejším lacquerovým riedidlom s dlhším časom schnutia - prestriekaš čistým riedidlom plochu, s ktorou si pracoval, riedilo ju mierne oživí a pri odparovaní sa povrch vyhladí.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von mantinel » 12 dub 2023, 15:24

Tenhle fígl s levellingem funguje i při "krupici" na povrchu modelu. Třeba se to kolegovi bude někdy hodit. (:)
von mantinel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pooky » 12 dub 2023, 16:59

Jirka z Hranic píše:Zkusil bych leštící utěrku k tomu určenou (jemnou bílou třeba od Gunze, ne tu se strukturou, brusnou mřížkou, ta je už hrubší). Občas pomůže i třeba leštící pasta a její nanesení jemnou utěrkou nebo ušátkem. Ale jinak přebroušení celého modelu pod vodou smirkem např. 2000 není nic neobvyklého, a znovu pak stříknout zředěnou barvou s příměsí laku, ať se lépe rozlévá a je lesklá. A taky pomůže pod barvu dát nějaký podklad (surfacer) na lepší přilnutí, pak ten probrus neudělá takové změny vzhledu povrchu.

Tiez netreba model velmi drnut tou utierkou, lebo ho akurat nabijes statickou elektrinou a ta pritahuje prach ako magnet nasledne. Na smietka odporucam mat pocas striekania pripravene sponie tamiya - 2000 a 3000, ked je smietko hned prebrusit a znova prestriekat. Lacquer farby znesu vela.
pooky

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zx1974 » 12 dub 2023, 17:51

Nesměle se optám, kde jste vzali, že kolega používá lacquer barvy? Co když je ten akrylát na vodní bázi? Nechtěl bych vidět co udělá povrch v takovém případě, když se přestříká levelingem.

Malkolm můžeš upřesnit co používáš za barvy?
Vašek Skala
https://www.zababov.eu/
Zx1974

• Odpovědět s citací

Příspěvekod chevy » 12 dub 2023, 17:51

Přesně, stříknout jednu vrstvu, zkontrolovat, příp. zbrousit prach, pak další vrstvu a furt dokola.
KPM Prosek Panthers
chevy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Malkolm » 12 dub 2023, 17:53

Mám doma tento thinner:
https://www.migjimenez.com/en/weatherin ... s-100.html

a tento lacquer:
https://www.super-hobby.cz/products/LP- ... inner.html

Takže po zaschnutí barvy mám zkusit jemnou vrstvu toho thinneru?

Na povrch jsem použil surfacer primer od tamiya ve 2-3 vrstvách, následně 2 vrstvy bílé akrylové barvy. Například na surfaceru nebylo nic přichycené. Zkoušel jsem dnes použít pastu tamiya compound fine a tamiya modrou leštící utěrku. Povrch se krásně leskne, ale pořád je vidět rozdílná struktura povrchu (broušený vs. stříkaný).
Malkolm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Malkolm » 12 dub 2023, 17:57

Zx1974 píše:Nesměle se optám, kde jste vzali, že kolega používá lacquer barvy? Co když je ten akrylát na vodní bázi? Nechtěl bych vidět co udělá povrch v takovém případě, když se přestříká levelingem.

Malkolm můžeš upřesnit co používáš za barvy?

Podklad je tamiya surface primer ve spreji šedá a poslední vrstva je je FINE surface primer bílý také ve spreji. Na to jsem nastříkal revell aqua color white (kod barvy 04). Potom mám v plánu před aplikaci washe povrch zatáhnout matným lakem ve spreji (mr.hobby) a po washi nanést 2 vrstvy revell aqua color gloss (obtisky přijdou po první vrstvě laku).
Malkolm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JoseFxx » 13 dub 2023, 05:27

Tak zeptám se používáš ředidlo Revell Aqua color mix 39621?
JoseFxx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Malkolm » 13 dub 2023, 06:55

JoseFxx píše:Tak zeptám se používáš ředidlo Revell Aqua color mix 39621?

Ano
Malkolm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka z Hranic » 13 dub 2023, 07:04

OK, s akrylovou barvou tedy Levelling nepoužívat. Ten funguje na barvy laquer. Jinak když model brousím jemným smirkem nebo leštím utěrkou ke zbroušení jemného prachu a smítek, vždy ho před další vrstvou otřu vlhkým hadříkem a pak dosucha. Rovnou na broušený povrch nestříkám další barvu (prach z broušení, smítka, statická el...). Ale obecně nevím, v jakém prostředí stříkáš. Mně se tak moc při stříkání na model nepráší, abych ho měl hned po nástřiku ve stavu na "debordelizaci". Maximálně řeším krupičku odražené barvy v koutech apod., a ta se dá právě tou utěrkou nebo jemný smirkem pod vodou dobře odstranit. Je to určitě prach? Nejsou to třeba jemné cucky akrylové barvy z pistole? Chce to najít nějaký oblíbený postup, každý ho má trochu jiný s ohledem na typ barev, ředidla, pistole..
Marina Veneta čekatel a obdivovatel
Na stole: P-40, He-162, Mosquito
Hotovo: P-40 Kittyhawk Mk.III, Bf 109F-2
KPM Apolo Kopřivnice
http://apolo.koprivnice.org/index.htm
Jirka z Hranic

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna