Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

PRAPODIVNOPLÁNY od SH

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 2189 • Stránka 119 z 146 • 1 ... 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122 ... 146
  • Odpovědět s citací

Re: PRAPODIVNOPLÁNY od SH

Příspěvekod hans dlouhán » 25 bře 2023, 11:56

Německý předpis během WWII udával lesklou černou...
Stavím jen a pouze Luftwaffe 1/48...nic víc nic míň...
hans dlouhán

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JimiX » 25 bře 2023, 14:36

KLuK píše:Krůček po krůčku a kousek po kousku...

Ludvíku, naprostá paráda =D>
Držíme sami sobě palce, abychom tento super kousek v Křenovicích viděli (:)
Mimochodem. Už 14 dní známe letošní termín. V nejbližší době to dám oficiálně na vědomí. Teď můžu zatím prozradit jen datum.
"KŘEN KID/TS" bude 04.11.23 :)
Radek Bednařík
JimiX

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PantherG » 25 bře 2023, 18:36

No, znamenám si do kandelářu..... :P
Obrázek
Václav Maděra - PantherG@seznam.cz Z blbce vola neuděláš.....
Nebojte se dokonalosti..... Stejně jí nikdy nedosáhnete !
PantherG

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 25 bře 2023, 22:19

hans dlouhán píše:Německý předpis během WWII udával lesklou černou...

Díky Hansi, ještě prolezu těch pár fotek čs. Drachenů, co mám k dispozici ... ale myslím, že by to tak mohlo být, ta černá bude zřejmě blíž k realitě. Ještě mě napadlo, jakou požívali němci základovku na kovové díly, nebyla to nějaká zelená?

JimiX píše:Ludvíku, naprostá paráda =D>
Držíme sami sobě palce, abychom tento super kousek v Křenovicích viděli (:)
.
Tak to abych začal shánět velkou krabici, Drachen není žádný drobeček.
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 25 bře 2023, 23:51

Dalších pár malých krůčků ...

IMG_5399.JPG
Ve stavebnici nebyly, tak jsem z tenkého plechu vyrobil a potom přilepil nůžky na přední podvozkové kolo.

IMG_5400.JPG
Nůžky pro hlavní podvozková kola jsou na planžetě s fotolepty ... tedy vlastně byly ... teď už jsou tam, kde mají být.

IMG_5401.JPG
Taky jsem přilepil otevřená dveře a stupačku. Ta ještě čeká na lanko a na nátěr do barvy
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kyli » 26 bře 2023, 08:19

Základovka byla svým způsobem RLM 02, ta co máš v interiéru.
He-219 Uhu
Spitfire Mk.Vb
Fw-190 D-9
Me-262
Bf-110 D-3
kyli

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PantherG » 26 bře 2023, 09:32

No.... německá základovka vpodstatě neměla určenou barvu ( odstín), jenom vlasnosti. Ale jak píše Kyli: nejblíž tomu je ta RLM 02.
Ale v předpisech taky stálo, že díly, které se dotýkají gumy mají být leskle černé....
Jistě, byly vyjímky, ale pravidlo se dodržovalo docela dost.... hlavně u letadel. Drtivá většina měla disky kol tou černou.
Možná někde mám něco z tech předpisů, jen si nevzpomenu, kde přesně hledat.... :nuts:
Obrázek
Václav Maděra - PantherG@seznam.cz Z blbce vola neuděláš.....
Nebojte se dokonalosti..... Stejně jí nikdy nedosáhnete !
PantherG

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarek S. » 26 bře 2023, 10:35

Disky byly u skopčáku vždy v lesklé černé. Výjimkou byly myslím jen koncem války některé 109 které tankovaly 100 oktanové palivo, ale tam se myslím jednalo o nátěr v polních dílnách, než nějaký standard z fabriky.
Přílohy
6.jg27_g6as.jpg
Jarek S.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 26 bře 2023, 16:53

Páni kolegové, děkuji moc za vaši ochotu a pomoc při určování barvy disků kol.

IMG_5401_čb.jpg
Udělal jsem malý experiment, abych si udělal lepší představu o odstínu barev na čb fotografiích . Vybral jsem si fotku přídě modelu, na které jsou vidět jak světlá RLM 02 na otevřených dveřích do kabiny, tak zatím ještě zelený disk předního kola a fotku jsem převedl na černobílou. Nyní je jasně vidět, že pokud by byly disky kol natřené jen základní barvou v odstínu přibližně se rovnajícímu RLM 02, byly by výrazně světlejší (viz otevřené dveře).
Rovněž tato fotka dokazuje můj předpoklad, že rozíl mezi RLM 02 a stříbrnou není v černobílém podání nijak zásadní a hořší kvalita fotografií může způsobit, že barva RLM 02 na oteřených dveřích a stříbrná na trupu vypadají stejně.

IMG_5403_00.jpg
Na černobílých fotografiích českslovenských strojů jsou disky podvozkových kol hodně tmavé a to i proti zeleným diskům a červené přídi na čb. fotce mého modelu. Vypadá to, že s velkou pravděpodobností byly disky kol černé, ve shodě stím, co kázaly německé předpisy.

Tak to tedy předělám. Ony se stejně ty černé disky kol k tomu stříbrno a červenému zbarvení modelu víc hodí :grin:
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tonny » 26 bře 2023, 17:24

To je nádhera =D> :-)˜
Ty kola podle mne černá ono po válce nebyl čas vymejšlet vlastní postupy

U mne zatím pomalu není vůbec čas (:)
Přílohy
IMG_20230326_175045.jpg
2016 rozestavěno :Jak-1B Eduard
2016 dokončeno : 3x spit Mk.IX a pokaždé jinak Eduard Spit Mk.VIII JF 330 Eduard
2017 dokončeno : Spitfire Mk.VII 1/48 Eduard Spitfire IX R-RH M61 1/48 Eduard
Tonny

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 27 bře 2023, 17:18

Prohlížel jsem fotografie a výkresy, které mám k dispozici a zkoumal odkud kam a jak jsou vedena ovládací lanka mezi trupem a rotorovými hlavami.

IMG_5403_02.jpg
Kudy a jak jsou lanka vedena, je na některých fotografiích docela dobře vidět. Na této fotce jsem lanka označil červenými šipkami. Bohužel, k části v červeném oválu nic nemám. Podle přiložené fotografie to vypadá, že od kladky k rotorové hlavě vedou lanka dvě nebo dokonce tři, ale nedá se jednoznačně určit ani počet lanek ani kam přesně vedou. A tak si říkám, že za zeptání nic nedám.
Nemá někdo z vás lepší fotografie nebo nákres, ze kterých by bylo patrné, kolik tam těch lanek bylo a kam (na jaké místo) na převodovce rotoru vedla?
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 27 bře 2023, 18:30

Ještě mě napadlo, jestli lanka neřeší některá z dalších stavebnic tohoto modelu.

amp72005.jpg
A zadařilo se. Na orázku z krabičky stavebnice od AMP autor kresby lanka zachytil. Pokud se neobjeví lepší podklady, budu se držet tohoto obrázku.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 27 bře 2023, 22:25

Končím pátrání po podkladech ohledně umístění a vedení lanek na rotorové hlavě. Na moleřském fóru Scale mates se mi na můj dotaz ozval modelář z Německa a poslal mi tento skvělý odkaz: https://www.modellboard.net/index.php?topic=64097.0
Po odrolování stránky kousek níže jsou přesně ty fotografie a nákresy, které jsem potřeboval (:)
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 28 bře 2023, 10:06

To mě podrž! Taková soustava kladek. Jak jim to mohlo fungovat? #-o
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tonny » 28 bře 2023, 18:24

Ten odkaz je parádní ;-I
Já urval na levým křídle vnitřní motor a znovu a líp , neb jsem ho nalepil ve špatné poloze proti vejfuku -- přišel jsem na to jak jsem včera začal dokončovat že mi tam prostě to potrubí ne a ne a nevleze musel jsem to pootočit o cca 1cm :grin: :grin:
2016 rozestavěno :Jak-1B Eduard
2016 dokončeno : 3x spit Mk.IX a pokaždé jinak Eduard Spit Mk.VIII JF 330 Eduard
2017 dokončeno : Spitfire Mk.VII 1/48 Eduard Spitfire IX R-RH M61 1/48 Eduard
Tonny

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 2189 • Stránka 119 z 146 • 1 ... 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122 ... 146

Zpět na Rozestavěno