Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Auto-Moto ‹ Závodní a osobní automobily ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Mitsubishi GTO 1/24 Tamiya

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Mitsubishi GTO 1/24 Tamiya

Příspěvekod Renda » 16 lis 2022, 10:43

S tím frézováním pozor, lehce ujedeš mimo. Já vše dělám vrtáčkem 1,2 mm co mám z práce, ve sklíčidle a jedu dírku vedle dírky a pak to jen profiknu a pokud se jedná o tu štěrbinu, tu stačí opatrně po odvrtání seškrábnout a hrany čistím opět mým oblíbeným rychleschnoucím a vzlínavým černým rozpouštědlovým lepidlem od Gunze. To co mám na spáry.
Tohle zkraje šlo ztenčit zezadu a pak už jen blanku odříznout skalpelem.
Naposledy upravil Renda dne 17 lis 2022, 17:15, celkově upraveno 1
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vtec » 17 lis 2022, 17:10

To bude ten problém, že já sklíčidlo nemám, tak jsem sáhnul po frézce. Ale ta má asi na takhle jemnou práci moc vysoké otáčky a já necitlivou ruku.
Výsledek můžete posoudit sami, vypadá to hrozně a zvětšení fotek to ještě krásně vytáhlo :-D
Přílohy
IMG_20221117_164325R.jpg
IMG_20221117_164310R.jpg
Vtec

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 17 lis 2022, 17:14

Tak když už jsi to takhle domršil, nechceš zkusit to odstranit úplně a ty žebra nahradit novými z plastový destičky?
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod chevy » 17 lis 2022, 19:47

Nalep si na tenký párátko 400 šmirgl a zkus to vybrousit. Nebo úzkým proužkem smirku.

Odesláno z mého Nokia 5110
KPM Prosek Panthers
chevy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mrazík » 17 lis 2022, 23:29

Jak píše Víťa, nejdřív bych to zkusil broušením opravit. Pokud se to po..., pak je na řadě Rendy návrh.
Na tyhle odvrtávání nepotřebuješ žádný hightech vybavení, kup si v lékárně injekční jehly, těma se dá vrtat i bez sklíčidla. Pokud šetříš na pistoli a kompresor, tohle je určitě lacinější varianta. Mechanizaci fakt až na hodně hrubou práci a bez redukce otáček na nulu je to naprd.
Poslední dokončeno:
Messerschmitt bf 110 E
viewtopic.php?f=6&t=157286
mrazík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod chevy » 17 lis 2022, 23:37

Nebo si kup na Alíku takový mikrovrtáky, jsou od 0,1mm, s těma to jde v pohodě. Akorát si kup víc sad, protože se snadno lámou. Obrázek

Odesláno z mého Nokia 5110
KPM Prosek Panthers
chevy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vtec » 18 lis 2022, 08:46

Děkuju, vážení, za všechny rady.

Rendova varianta je zřejmě nejčistší z pohledu modelářského, ale s mými (ne)zkušenostmi si na ní ještě netroufám.
Zkusím to tedy podle Chevyho a budu opatrně brousit malými kousky smirku.

Holt chybama se člověk učí a pro příště vím, že frézka je tohle moc hrubé náčiní.

A za tip na vrtáčky z alíka děkuju, zkusím se po nich podívat :)
Vtec

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vtec » 13 pro 2022, 09:07

Tak po delší odmlce opět malá aktualizace stavu.

Nejdříve jsem zkoušel opravit ony zmršené boční mřížky a nádechy. Zkusil jsem Rolfiho metodu, na párátko nalepit tenký proužek smirku a brousit.
Bohužel i při ořezání párátka na minimální možný průměr, aby se nezlomilo při špatném pohledu na něj, bylo stále ještě moc tlusté na broušení malých otvorů mezi mřížkami.
Ustříhnul jsem si tedy cca 1mm široký a několik centimetrů dlouhý proužek brusného papíru a ten jsem zkoušel protahovat mřížkami a trochu srovnat otřepy.
To samé jsem provedl pak ještě po prvním surfu a na to dal druhý.
Výsledkem je zamaskování té čuňačiny, alespoň na první pohled, ale na druhý to stejně každý objeví :-D

Kastli jsem tedy dal do šedého surfu, pak celou vzal pod vodou a na to dal surf bílý a znovu zbrousit.

Pak přišla na řadu barva ze spreje (TS-86 Pure red), kde jsem dal 2 slabší a 2 silnější vrstvy. Povedl se mi klasicky pomeranč, ale moc jsem ho neřešil a řekl si, že to zarovnám lakem.

Když přišla řada na lak, dal jsem první slabou vrstvu a pak druhou silnější. Kochal jsem se, jak se barva začala hezky lesknout a v tom jsem zřel na střeše asi půl centimetru dlouhý bordel.
No dostal jsem skvělý nápad, že ho opatrně vezmu mezi nehty, vyndám a případnou proláklinku v laku, že zacelím dalšími vrstvami.

Chyba lávky!!

Samozřejmě jsem si prstem udělal vryp až na bílou základovku (netušil jsem, že zaschlá červená barva pod lakem opět povolí, i když to zpětně dává smysl :) )
Kurvy začaly lítat jak vlaštovky a přemýšlel jsem, jak to zase opravit.

Naštěstí jsem si vzpomněl na Mrazíka a jeho podobné patálie v současném vlákně s Nissanem GT-R R33.
Udělal jsem to tedy podobně: nechal zaschnout barvu a lak, poté jsem střechu opatrně obrousil, abych zahladil "schody", kastli zamaskoval a střechu opět nastříkal červenou.
Jak na potvoru se mi na opravované střeše povedl nejhezčí nástřik :-D

Problémem se ale ukázaly přechody v místech, kde jsem střechu maskoval. Ty jsem se pak snažil jemně vybrousit, ale při bližším pohledu jsou stejně trošku vidět.

Po těchto opravách jsem se tedy opět vrhnul na lakování a dal kastli 3 vrstvy čirého laku.
Teď lak hezky tvrdne a poté (zřejmě práce na Vánoční svátky) si budu hrát s leštěním a zkoušením jemných brusných papírů a leštících kotoučků.
Přílohy
IMG_20221206_204214R.jpg
IMG_20221212_164906R.jpg
IMG_20221212_170150R.jpg
IMG_20221212_182804R.jpg
IMG_20221212_182910R.jpg
Vtec

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Elvis034 » 13 pro 2022, 09:16

Ta střecha je stříknutá fakt suprově, ale z fotek se mi zdá, že je zalitá spára podél horní hrany čelního skla. A k tomu přechodu. Na fotkách jsem si ničeho nevšim (možná jsem jen slepej), ale asi bych nemaskoval ty čelní sloupky hnedka u střechy, ale až u paty, tj. u horní hrany dveří. Podle mýho by se pak dal jednodušeji schovat přestřik, protože by ten přechod novýho nástřiku nebyl tak ostrej. Ale záleží na spoustě věcí. Jestli tam už je nebo není lak apod.

Jinak kastle vypadá supr. Bude to opravdu hezkej model.
V běhu:
Experiment

Hotovo:
Ferrari 250 Testarossa, 360, 360 Spider, California, 488 spider; Lotus 79, 25, 49, 49B; Mclaren MP 4/4, Porsche 917 K, Velorexy Rothmans, JPS, Scarabeus, Marlboro, Mercedes W 125, Lamborghini Gallardo SE, Aventador roadster, Beanovo Mini,
Elvis034

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vtec » 13 pro 2022, 10:33

Díky za důvěru, snad z toho něco vykřešu :)

Ta spára podél horní hrany čelního skla je spíš jen taková mírně zvedlá hranka. Ona tam spára nebyla ani původně, tak jsem neprorýval dále, ale možná tam být měla. Asi by se to pak lépe stříkalo do černé.

A s maskováním máš pravdu určitě, u paty by to bylo lepší. Přechod sloupek, dveře by to mohl hezky schovat. Tak zase příště :-D
Vtec

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Elvis034 » 13 pro 2022, 11:02

Vtec: Jsem rád, že to bereš takto. Já jen, že tenhle model neznám a co se mi zdá z fotek. Jinak, taky jsem takhle na jednom svým modelu (už nevím jakým) potřeboval stříknout jen střechu. Akorát jsem pak musel model koupat, protože jsem to nezvlád udělat tak nenápadně jako Ty. Nastříkal jsem holt moc velkou vrstvu a bylo to strašně vidět. A teď mě napadlo ještě jedno řešení. Fouknout tu střechu jinou barvou (a možná by to nevypadalo špatně), akorát nevím, jestli tak ty auta jezdily i ve skutečnosti.
V běhu:
Experiment

Hotovo:
Ferrari 250 Testarossa, 360, 360 Spider, California, 488 spider; Lotus 79, 25, 49, 49B; Mclaren MP 4/4, Porsche 917 K, Velorexy Rothmans, JPS, Scarabeus, Marlboro, Mercedes W 125, Lamborghini Gallardo SE, Aventador roadster, Beanovo Mini,
Elvis034

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mrazík » 14 pro 2022, 06:29

Další škola a zkušenosti :)
Bordel vytahovat opatrně pinzetou třeba, nebo špičkou skalpelu, prsty jsou moc chromý na tuhle práci. Lokální opravy je dobrý vymaskovat ke spáře nebo hraně právě kvůli tomu schodu. Ale když jsi to ještě neměl vybroušený a byla možnost to celý ještě zalakovat, tak pohoda. Ty žebra jsi opravil pěkně :) U broušení dej bacha mj. na zbytek děličky na přechodu kapota-A sloupek, mám obavu, že tam projedeš.
Jinak jedeš dobře, držím pěsti do dalšího postupu =D>
Poslední dokončeno:
Messerschmitt bf 110 E
mrazík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vtec » 14 pro 2022, 09:09

Elvis:
Střecha jinou barvou mě napadla taky, ale co jsem koukal, dělala se aftermarketově pouze část střechy z karbonu. A to byl jen takový výsek, takže by mi to stejně nepomohlo :)

Mrazík:
Přesně jak píšeš: škola a zkušenosti...ale od toho ty začátky jsou :-D
Koukám na tu děličku a díky za to! Nějak jsem to tam pozapomněl, ono to z jiného pohledu není tolik vidět. Budu tam muset dávat pozor!

Přes vánoční svátky budu zkoušet brousit a leštit, tak se pak zase přihlásím se svými patáliemi :)
Vtec

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mrazík » 14 pro 2022, 19:56

Však jo, prvních pár modelů tě vyškolí a pak už to budeš sekat jak Baťa cvičky :)
Poslední dokončeno:
Messerschmitt bf 110 E
mrazík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vtec » 02 led 2023, 16:01

Přináším poznatky z broušení a leštění!

Na minulém modelu (NSX) jsem brousil pouze hrubostí 3000 a bylo to málo. Poradili jste mi, abych pořídil i jemnější smirky, takže jsem dokoupil plátýnka o hrubosti 6000 a 8000.
Takže tentokrát jsem brousil postupně 3000, 6000 a 8000 (všechno samozřejmě vodou s trochou tekutého mýdla).

Problém jsem měl jen v tom, že jsem nevěděl jak moc vlastně brousit a kdy přejít na jemnější hrubost. Ale tady asi žádná rada nebude a budu muset zkoušet a zkoušet :) (ale klidně mě opravte).

Po broušení jsem přešel na leštění pomocí past Tamiya a nově zakoupených leštících kotoučků do ruční brusky.
Myslím, že kotoučky fungují výborně a výsledek je lepší než minule.
Problém ale bude v "měkkém" čirém laku (sprej od Tamiya). Jak už jste radili dříve v tomhle vlákně, budou dělané spíš na dvousložkový 2K lak, který je tvrdší.
Díky tomu se mi na pár hrankách podařilo probrousit až na bílou základovku.

V tom je také velká nevýhoda brusky a kotoučků oproti ručnímu leštění.
Protože když jsem měl hadřík a dělal vše ručně, včas jsem probrus zaregistroval díky stopám barvy na hadříku a místo už dál neleštil.
S kotoučky si toho nemáte šanci všimnout a až pozdě na vás vykoukne bílý flíček :-D

Přikládám opět fotky s výsledky. Lesk je hezký, s tím jsem spokojen, ale povedl se hlavně na velkých plochách. U hran a výstupků jsem se bál více brousit/leštit kvůli probroušení.

Další na řadě bude maskování kastle a stříknutí černých doplňků. Tentokrát to zkusím podle Mrazíka, jak mi radil v jeho vlákně se Skylinem :)
Přílohy
IMG_20221228_195933_1R.jpg
IMG_20221228_194727R.jpg
IMG_20221228_195007R.jpg
Vtec

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno