Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Auto-Moto ‹ Závodní a osobní automobily ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Bugatti 35B Elišky Junkové ?

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Bugatti 35B Elišky Junkové ?

Příspěvekod Al CZ » 20 lis 2022, 19:19

Italerka teď vydává obří Bugattku a mně samo napadlo mrknout jestli na ni náhodou nejezdila Eliška Junková a - ano na typu 35B by jezdit měla. Myslíte, že “z krabice” půjde postavit i její vůz, respektive jakou máte zkušenost s těmito velkými modely od Italeri ? Jsou to nové kity, ale jde to dohromady ? (U Buggatky se mi líbí, že by i mohla být rychle hotová, přece jen tyhle stařičká, skoro stoletá auta nejsou moc složitá a Bugattka má i vztah k ČS. Automobilovým dějinám… Akorát model nebude nejlevnější, ale kdyby to byl klik klak proč ne…)

Co si pamatuju tak snad E.J měla auto v žluto/černé “vosí” kombinaci… ale nevím zda byl každý kus “customizován”nebo se lišily jen barvou a číslem…
Al CZ

• Odpovědět s citací

Re: Bugatti 35B Elišky Junkové ?

Příspěvekod peteru » 20 lis 2022, 20:26

Uz je ta Italka venku? I kdyz je psana na letosek, klidne se muze o nekolik mesicu zpozdit.

Dokud nebudeme vedet, co presne je v krabici, tezko rict, zda z toho pujde postavit presne vuz E.Junkove, to bys mohl chapat, ne? Otazkou je, zda vime, jak presne vypadal jeji vuz, popr.jak se menil v case. Ja to nevim, nejsem odbornik na stare bugatky

Nove modely od Italeri se jiste postavit daji, ale Tamiya to neni. Spousta veci by se dala udelat lepe, zejmena v tomto meritku. Je zde stavba Lancie Delta, muzes se podivat, zda kvalita modelu odpovida tvemu ocekavani a schopnostem

Je jedno, jestli jsou auta staricka nebo moderni, v meritku 1/12 je prostor pro spoustu detailu, kterych je na skutecnem aute tuna. Naopak, pokud tam nebudou, bude to promarnena prilezitost. V kterem jinem meritku, nez 1/12 (pripadne 1/8), by mel byt model pripospikovan detaily, ze?

Ano, model nebude levny, pocitej s cenou kolem 5000,-

Kli-klak model je takovy, ktery neni potreba lepit a vetsinou ani barvit, staci dily jenom zacvaknout a za hodinu je model ve vitrine. Vhodne pro deti, zacinajici modelare a věčné teoretiky, proti kterym se spikly vsechny sily sveta a brani jim vytvorit modely, o kterych porad basni. Za takovy model bys asi nechtel dat 5000 Kc, ze?

Takze jako vzdy, cely tvuj prispevek by se dal napsat v jedne vete. Zbytek jsou jenom zbytecne vyplody, kterych si nas mohl usetrit, kdyby ses jenom trochu zamyslel, nez neco zacnes psat, resp. kdybys znal neco o plastikovych modelech.
peteru

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ajsikju » 20 lis 2022, 20:47

Chlapi na 1999.co.jp uz sú náhľady.
ajsikju

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Al CZ » 21 lis 2022, 12:07

Myslím, že o plastikových modelech toho vím dost, prošly mi jich rukama stovky (stačí kouknout do tématu kitníky). Mnozí mne tu častují označením teoretik, jako by na tom bylo něco špatného, přitom i my, sběratelé krabic udržujeme “plastikový byznys” v chodu. Osobně to mám nastavené “jinak”. Chci se u stavby bavit, vyžadují perfektní sestavitelnost, neuznávám tmelení-model který se musí tmelit je špatný model a ukazuje, že návrhář formy byl diletant. Stejně tak doplňování detailů, opravy chyb atd. svědčí o špatné práce návrhářů. Model má pasovat jako LEGO a odpovídat předloze. Čas strávený opravami modelu vám už nikdo nevrátí.

Lepení modelu má být zážitek, nikoliv martýrium.

Vzhledem k neblahé situaci na Ukrajině hledám něco neválečného, pozitivního, velkého (aby se to pak dalo vystavit jako solitér v interiéru) no a “Bugattka” je přesně to co hledám. Uvidíme, až bude na pultech, ale myslím, že tohle bych dát moh. Auta jinak preferuji 1/18 takže by to byla premiéra. Ale děkuji za negativnî vazbu - uchýlím se teda k metodě “Hollywood Modeling” než 100% interpretaci.
Al CZ

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JoseFxx » 21 lis 2022, 12:22

ZABILS :grin: :grin: :grin: Italka co bude pasovat jak Lego. Připrav si kupu tmelu a nějaké destičky k tomu :grin: :grin: :grin:
JoseFxx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdeněk_Fabík » 21 lis 2022, 12:52

Tak nám ukaž nějaký Tebou postavený model, který splňuje Tvoje kritéria.

Nemusí to být auto.
Zdeněk_Fabík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aleš R. » 21 lis 2022, 13:38

To je šašek.
Aleš R.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod F_F_F » 21 lis 2022, 13:45

Al CZ píše:...Auta jinak preferuji 1/18 takže by to byla premiéra...

Takže spíš sběratel, protože měřítko 1/18 se v plastikovém modelaření u aut nepoužívá, mimo nějakých stavebnic Tamiya ze 70.let
F_F_F

• Odpovědět s citací

Příspěvekod peteru » 21 lis 2022, 14:43

Temer kazdy model je potreba tmelit, protoze nejde technicky udelat model tak, aby spoje plastovych dilu byly vzdy tam, kde je v realu spara. U aut to neni takovy problem, ale dopravaky nebo lode, tam budes mit nejaky lepeny spoj v miste, kde v realu neni. Vzdy budes muset udelat neco, abys ten spoj zadelal.

Bez prace nejsou kolace, cim vetsi model, tim vice prace, aby vypadal jako realny vzor, protoze je na nem videt vide detailu a drobnosti nez na nejakem prckovi

Delam modely 35 let, ale termin “Hollywood modeling” jsem jeste neslysel. Ale mozna to pouzivate v tve modelarske komunite

Jestli chces modely, co pasuji jak lego, tady je jich dost. A nektere po dokonceni vypadaji celkem dobre. Najdi si je na youtube. A porad je muzes upravit a doladit stejne, jako bys delal na slepovacim modelu - dobarvit detaily, vytahnout spary, atd.
https://www.car-model-kit.cz/stavebnice ... irfix-4%29
peteru

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 21 lis 2022, 14:56

Thude, včera jsem objednal svému 4letému vnukovi Junior kit od Revella k Vánocům- myslím, že to je model dle tvé představy a tvých schopností.
Přílohy
8a5aa915551366d44c22e0b5e1c455b0.jpg
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Al CZ » 21 lis 2022, 15:21

Italeri v roce 2022 by snad mohla pasovat bez problémů....

Když chci LEGO, koupím si LEGO. Bohužel, všechny AFOL sety co jsem chtěl, už mám...

Já tu bugattku asi risknu. Eliška Junková za to stojí a když se to postaví pěkně bude z toho fajn dekorace.

HOLLYWOOD MODELING je interpretace reality aby se to líbilo obecenstvu. Třeba trámové kříže na dveřich německých náklaďáků.... s realitou to nemá nic společného, ale je to cool.
Al CZ

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Charon » 21 lis 2022, 15:44

Ajeje. Český hlinik už pleveli i tu...
Charon

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 21 lis 2022, 16:50

Al CZ píše:Myslím, že o plastikových modelech toho vím dost, prošly mi jich rukama stovky (stačí kouknout do tématu kitníky). Mnozí mne tu častují označením teoretik, jako by na tom bylo něco špatného, přitom i my, sběratelé krabic udržujeme “plastikový byznys” v chodu.

Nijak nechci zpochybňovat Tvé názory, máš na ně právo. Jen k nim připojím pár svých. Nezpochybňuji to, že Ti rukama prošly stovky stavebnic ani to, že sběratelé krabiček jsou nedílnou součástí, mám-li použít tvých slov, "plastikového byznysu". I to je v pořádku. Jenom je velký rozdíl mezi vlastnit krabičku se stavebnicí a postavit model.

Al CZ píše:Osobně to mám nastavené “jinak”. Chci se u stavby bavit, vyžadují perfektní sestavitelnost, neuznávám tmelení-model který se musí tmelit je špatný model a ukazuje, že návrhář formy byl diletant. Stejně tak doplňování detailů, opravy chyb atd. svědčí o špatné práce návrhářů. Model má pasovat jako LEGO a odpovídat předloze. Čas strávený opravami modelu vám už nikdo nevrátí.

Lepení modelu má být zážitek, nikoliv martýrium.

Je velmi jednoduché odsoudit návrháře a výrobce stavebnic, že vyrábí šlendrián a šmejdy. Ano v některých případech se tak i děje. Ale na druhou stranu, co víš o přípravě a výrobě stavebnic plastikových modelů? Dokážeš si vůbec představit, co vše takový výrobce musí zvládnout a vyřešit aby se svým výrobkem uspěl? A že to jsou mnohdy zcela protichůdné požadavky (klasický cena/kvalita). Výsledný produkt bude vždy výsledek určitých kompromisů.
No a pak je tu další věc, nikdo Tě nenutí kupovat si stavebnice, u kterých nejsi přesvědčen o jejich kvalitě.

Stavím už plastikové modely dobrých 50 roků a za celou tu dobu jsem ještě neviděl dokonalou stavebnici. Maximálně stavebnice, které jsou velmi dobré a k dokonalosti se blíží, ale i na nich lze najít chyby. Je dobré si uvědomit, že výroba modelů má svá technická a výrobní omezení. 100% všech detailů nelze do žádného rozumného měřítka převést. I na těch nejlepších a nejdokonalejších stavebnicích existují chyby a vždy se najde prostor pro nějakou úpravu nebo opravu. Jak moc je toho potřeba opravit závisí samozřejmě na kvalitě stavebnice a jejím měřítku, na dovednostech a zručnosti modeláře a také na tom, jaké má modelář požadavky na výsledek.
A ano, lepení modelu má být zážitek. Právě to lepení (respektive vše, co se stavou modelu souvisí) je to nejzábavnější, to je ten důvod, proč se tomuto koníčku modeláři věnují. Pokud Tě stavba modelů nebaví a drobné korekce a opravy požaduješ za martýrium, bude pro tebe llepší kupovat hotové modely. Není s nimi žádná práce a ušetří to mnoho času. Ale hotový model už moc zábavy neposkytne. Chybí k tomu ta kouzelná věta - to jsem udělal já. Samozřejmě, každý to máme nastavené jinak, já se rád pouštím do rozsáhlých přestaveb a novostaveb a čas strávený nad úpravou stavebnic a výrobou nových dílů je pro mě zábava a mám z ní radost, pro Tebe je to martýrium.

Al CZ píše:Vzhledem k neblahé situaci na Ukrajině hledám něco neválečného, pozitivního, velkého (aby se to pak dalo vystavit jako solitér v interiéru) no a “Bugattka” je přesně to co hledám. Uvidíme, až bude na pultech, ale myslím, že tohle bych dát moh. Auta jinak preferuji 1/18 takže by to byla premiéra. Ale děkuji za negativnî vazbu - uchýlím se teda k metodě “Hollywood Modeling” než 100% interpretaci.

Tvůj výběr modelu je dobrý, jen ta představa bezpracného sestavení k němu nesedí. Máš pravdu v tom, že na velkém modelu je hodně detailů, na druhou stranu náročnost na sestavení takového modelu je vysoká. Z vlastní zkušenosti vím, že tato měřítka neodpouští chyby. To co by v měřítku 1:72 nebo 1:48 prošlo jako dobře odvedená práce, v měřítcích 1:12 a 1:18 neobstojí. V těchto měřítcích je potřeba velká preciznost a každá i malá chyba je vidět. Ten, kdo modely v těchto měřítcích staví, ví své.

Nediv se reakci ostatních na Tvůj dotaz. Tvoje představa o jednoduchém a nekomplikovaném sestavení modelu, s přihlédnutím k tomu, že je od Italery, je poněkud naivní. Určitě i tato stavebnice bude mít své chyby a její sestavení bude požadovat vyšší nároky na dovednost a zručnost. I kdyby díly pasovaly jako příslovečná pr*el na hrnec, minimálně bude potřeba díly a celý model sestavit a nabarvit.

Přeji Ti, ať Tě model nezklame, udělá Ti radost a splní většinu Tvých představ.
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod NAMOR 64 » 27 lis 2022, 22:18

Nemáte někdo tušení proč to posunuli až na 8.unor

https://www.spotmodel.com/product_info. ... anguage=en
NAMOR 64

• Odpovědět s citací

Příspěvekod peteru » 27 lis 2022, 23:02

Protoze to nestihli? Lancia Delta byla taky posunuta. Vlastne, co si pamatuji, tak skoro vsechny jejich nove modely v nejvetsich meritkach byly posunuty. Je rozdil vydat reedici nebo prebalit cizi vylisky, a vydat fungl novy model
peteru

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse