Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Auto-Moto ‹ Závodní a osobní automobily ‹ Galerie
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Honda NSX 1/24 Tamiya

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Honda NSX 1/24 Tamiya

Příspěvekod Vtec » 21 říj 2022, 07:27

První model dokončen!

Pro svojí prvotinu jsem si vybral kit od Tamiya kvůli všeobecně vychvalované kvalitě, aby mě zaskočilo co nejmíň věcí.
Díky zálibě v japonských vozech jsem si vybral konkrétně Hondu NSX.

Jako základ jsem použil Tamiya Surfacer Frey Fine (i když teď už vím, že pod žlutou se více hodí bílý).
Barva je sprej Tamiya TS 34 Camel yellow a lak sprej Tamiya TS 13.

Jedinou úpravou na stavebnici je výměna originálních kol za kola od Aoshimi - Work Emotion CR Kiwami v rozměru 18".

Na autě je spousta chyb, které se řešily v "Rozestavěno" a o kterých vím a určitě i hodně takových, které ani netuším.
Takže konstruktivní kritiku velmi uvítám, abych se u dalších modelů mohl o kousek zlepšit :)

Vím, že největší "boty" jsem udělal v barvě a laku, které jsem se učil poprvé nanášet a také brousit a leštit.
Dalším nepřítelem pro mě byly okna a jejich rámování, kde jsem si taky pěkně zaprasil :-D

Nakonec jsem ale s modelem spokojený, výsledek je nad moje očekávání a ve vitrínce mu to bude doufám slušet (když ho nebudu sledovat moc zblízka).

Ještě jednou bych chtěl poděkovat všem zkušeným kolegům, kteří mi v průběhu stavby radili [-o<

Odkaz na Rozestavěno: viewtopic.php?f=155&t=146111
Přílohy
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg
Vtec

• Odpovědět s citací

Re: Honda NSX 1/24 Tamiya

Příspěvekod mrazík » 21 říj 2022, 08:05

Jako na první model je tohle fakt luxus =D> ještě by to chtělo vybarvit blinkry na blatnících.
Pokud tě to chytlo, v první řadě bych se snažil co nejdřív investovat do stříkací pistole a rozšířil paletu barev a pokud nemáš, koupil bych si černý a bílý surf.
Co se samotného stavění týče, zaměřil bych se na čistotu stavby, děličky se začišťují i na podvozku, tedy alespoň u mě :grin: trénink dělá mistra, vzhůru na další krabici! Co to bude?
Poslední dokončeno:
Messerschmitt bf 110 E
viewtopic.php?f=6&t=157286
mrazík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 21 říj 2022, 08:51

Vše shrnul Marek, je to pěkný, na první model. Ten blinkr ještě mázni
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zajic » 21 říj 2022, 09:09

Jak píšou ostatní, na první model paráda =D>
Rozestavěno: Lancer EVO 7 WRC, Ford Mustang NexGen NASCAR
Dokončeno: Din Djarin, Opel Manta Rothmans, Ferrari F2005
Nikdy nebude dokončeno: 205 T16 od Helleru - přesměrováno do tříděného odpadu.
zajic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vtec » 21 říj 2022, 14:19

Děkuju za pochvalu, i když s přimhouřeným okem pro první model :-D

@Mrazík
S těmi blinkry je to trochu šlendrián. Samozřejmě se mi podařilo splácat USA a Japonskou verzi dohromady. USA má mít decaly a blinkry odříznuty, Japonská naopak.
No a já tam mám oboje a zjistil jsem to až pozdě. Proto nevím, jestli ty blinkry vzít na oranžovo, když už tam vlastně jedny, i když decalové, mám.

Děličky na podvozku jsem se snažil, ale některé díly už byly pro mě tak malinké, že jsem nevěděl jak je brousit, aniž bych je zlomil (například stabilizátory).

A další model už je na cestě, příští týden založím další Rozestavěno.
Prozradím jen, že to bude opět moderní klasika z Japonska, tipy nechám na vás 8-)
Vtec

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zarok » 21 říj 2022, 15:34

Na prvni model fakt pecka. Kola tomu hodne slusi. S tema blinkrama, bych jen odstranil dekaly ktery predstavuji Acuru a nabarvil ty co ma mit Honda.
Zarok

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mrazík » 21 říj 2022, 17:35

Blinkry bych nehrotil, dekály pod lakem nesundáš a ty nenabarvené nálitky jsou jako pěst na oko. Dobarvit nálitky a šup na další krabici. Btw tipuju si Toyotu GR86 (:)
Poslední dokončeno:
Messerschmitt bf 110 E
mrazík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod peteru » 21 říj 2022, 18:21

Hezky model, specialne pokud jde o prvni model.
I u Tamiye muzes narazit na stary a neprilis pasujici model, tahleta Honda taky neni z nejnovejsich. Spise pokud mas v merku nejaky konkretni model, zeptej se zde na foru, vetsinou se dovis, jak je na tom s presnosti nebo sestavitelnosti.
Na prvni model bych si asi nekomplikoval situaci extra koly. Zrovna tyhle tam mne osobne moc nesedi (mozna to delaji ty pneu) a zda se podle fotek, ze prilis trci z blatniku.
Hodne stesti s dalsim modelem, at se ti povede nejmene tak dobre, jako tento prvni
peteru

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aleš » 21 říj 2022, 18:35

Je vidět, že tě práce baví a že si i necháš poradit. K=ž by bylo více takových začínajících modelářů =D> O tom, že jako prvotina je to víc než hezké už tu řeč byla. Já osobně kola chválím, osobně se tu také nesetkávám se stejným vkusem na odklony a "strečnuté" pneu :lol: Jako celek to působí dobře, chybky byly zmíněné. Pokud napravíš při příštím modelu byť jen polovinu z nich, bude to paráda. Držím palce do další stavby a také se přimlouvám za investici do pistole, zase tě to posune dál. Navíc jak psal Mrazík, bílý a černý surf hodně ulehčí práci (:)
Aleš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod TRIBAL66 » 22 říj 2022, 06:47

Ahoj. Na prvý model je to super výsledok. Ak sa tomu plánuješ venovať ďalej tak tiež odporúčam kompresor a airbrush. Budeš mať farbu viac pod kontrolou. Verím tomu že onedlho budeš stavať výstavné kusy.
https://www.hobbymodel.sk/

Posledné dokončené
VIPER GTS-R Daytona´00 https://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=165&t=146490
HEXIS McLaren MP4-12c GT3 http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=165&t=101299
Corvette C5-R Compuware http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=165&t=90144
TRIBAL66

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vtec » 22 říj 2022, 11:57

V první řadě děkuju všem za vlídná slova, dává mi to motivaci a závazek k dalšímu modelu, abych si dal pořádně záležet :)

@Zarok
Je to jak píše Mrazík, bohužel jsou dekaly pod lakem a už je nesundám. Ale nejraději bych to udělal přesně jak píšeš...

@Mrazík
...ale udělám to jak radíš ty. Je pravda, že takhle to vypadá hloupě.
Tip dobrý, ale prozradím, že to bude starší kousek :D

@Peteru
U tohodle modelu jsem naštěstí problém s pasováním neměl. Jen okna špatně doléhaly, zvlášť přední. Dole je slušná mezera. Tak uvidíme u dalšího, kdyžtak mi snad poradíte v Rozestavěno.
A kola jsou pro mě hodně důležitý prvek na autě, se sériovými se mi to nelíbilo vůbec. Ale to je tak individuální záležitost, že plně rozumím tomu, že to má spousta lidí naopak :)
A děkuju za přání, snad to tak bude!

@Aleš
Já jsem zase rád, že se mám na koho obrátit a nemusím se v tom patlat sám, když něco nejde. Je fajn, když se ti zkušení umí podělit.
Pravda, odklony a natažené pneu jsou dost kontroverzní, ale na modelu se mi líbí. V reálu bych s tím ale jezdit nechtěl :-D
S kompresorem a pistolí máte určitě všichni pravdu, a taky to plánuji. Jen musím mít víc prostoru, v současnosti by to byl problém.
Jen se ještě začátečnicky zeptám: jak konrétně myslíš tu poznámku s bílým a černým surfem? Jak je použít, abych si ulehčil práci?

@TRIBAL66
S pistolí jak jsem psal výše. Chápu, že bez ní to nikdy nebude "ono". A děkuju za důvěru, ale když koukám na vaše skutečně soutěžní modely, tak toho ještě musím postavit dost a dost :)
Vtec

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 22 říj 2022, 12:05

Černý surf na spodek, popřípadě vnitřky, bílý na karoserie
Dobře se foukají a drží. Taky to tak mám, hodně mi to urychluje stavby.
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Aleš » 22 říj 2022, 13:08

Přesně, jak píše Renda. Co má být na modelu černé, stříkám černým surfacerem (používám od Gunze), na to pak už jen stříkám, příp. štětcuju jiné barvy. Bílý hlavně pod světlé barvy na karoserii, ale dá se využít i jinde. Kryje docela slušně a používám i jako základ pod světlé barvy do interiéru nebo i v motorovém prostoru. Jednoduše tam, kam má přijít světlá barva a pokud nechci, aby ztmavla při použití šedého nebo černého surfaceru.
Aleš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mrazík » 22 říj 2022, 13:09

Přesně jak píše Renda, černým surfem cokoliv, co bys jinak stříkal šedým surfem a následně černou barvou - děláš půl práce. Bílý surf na kastle ať už jako finální bílá nebo jako podkladová bílá pro všechny světlý barvy. Tam teda dělám klasicky šedý surf a ten bílý používám jen místo barvy - líp kryje.
Poslední dokončeno:
Messerschmitt bf 110 E
mrazík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vtec » 24 říj 2022, 06:50

Díky za všechny odpovědi, je tedy čas pořídit i černý surf :-D
Vtec

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Galerie