Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Ostatní ‹ Publikace, časopisy (Publications, Books and Magazines) ‹ MODELÁŘ ‹ 2022
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

10/2022

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

10/2022

Příspěvekod Hummer » 07 říj 2022, 06:46

MODELÁŘ 10/2022

Obsah čísla:
■ Žižkovská pavlač
4 Drby, fámy, polopravdy
■ Stavební postup
8 F4F-3 Wildcat 1:48
■ Krabička
23 Flakpanzer Gepard 1:35
43 Ki 51 Sonia 1:72
■ Recenze
31 Kalinin K-7 1:72
■ Dioráma
34 Berlín 1945 1:35
■ Historie
52 Z-326
55 Hans-Ulrich Rudel (8. díl)
63 Indicko-pakistánská válka
■ Kup – použij
58 Dvousložkové epoxidy v praxi
60 Stříkací pistole
■ Ilegální výlep
61 Falklandy
■ A to jsem vám ještě chtěl říct…
66 Proslov, Next
■ Kamufláže
68 Indicko-pakistánská válka
Přílohy
modelar_2210.jpg
Roman "Hummer" Šlajer, Plzeň
Hummer

• Odpovědět s citací

Re: 10/2022

Příspěvekod Dolin » 17 říj 2022, 07:26

Byl jsem kolegou taktně upozorněn "....mas tam jednu hnusnou, ohavnou chybu - ta stuka hned v uvodu neni v Salcburgu, ale v Plzni a krom americanu zachycuje i vojaky CSOB... Je na ni pomerne dost fotek z obou stran".....
S čímž souhlasím,..ale já popisku nepsal :D Nicméně ji v PC mám s popiskou "junkers-ju-87g2-stuka-kanonenvogel-captured-tank-buster-salzburg-austria-1945-02-2". Takže jak já tak redakce jsem v tom nevinně.....Já letadla neznám a redakce to jen opsala, to co jsem jako prvotní poslal.
Mea culpa!
:-D :-D :-D
Přílohy
junkers-ju-87g2-stuka-kanonenvogel-captured-tank-buster-salzburg-austria-1945-02-2.jpg
Spomienka na slávne 20. storočie: Striedavo sme kľučkovali medzi padajúcimi bombami a padajúcimi hovnami,.....
A všade samé čisté zásahy!
„Nesouhlasím s tím, co říkáš, ale do poslední kapky krve budu bránit tvé právo to říci.“ — Voltaire
Dolin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdeněk_Fabík » 17 říj 2022, 13:17

Doline, velmi rád čtu Tvé historické články, ale u těch věnovaných Rudelovi trpím.

Těch informací je za mne velmi moc, resp. jsou zbytečně detailní pro čtenáře jako jsem já.
Nepotřebuji informace, jaké všechny sovětské protiletadlové jednotky, v jakém složení, kde se kdy vyskytovali, kdo jim velel atd.

Naopak tyto informace postrádám o akcích Luftwaffe, ale třeba je to tím, že jich je poskrovnu. Celá série mi přijde osobně jako popis bojů sovětských PL jednotek a H. U. Rudel se série článků jmenuje jen proto, že je to notoricky známý letec a občas je o něm něco napsáno. Ale ve srovnání s údaji o sovětských PL jednotkách těch informací je o něm mnohem méně.

Nemyslím to nijak zle! Ber to prosím jako zpětnou vazbu čtenáře.
Ale za mne je tento styl už příliš detailní a v tom kvantu textu, který je pro mně téměř stejný, se jednak ztrácím a jednak mne to nudí.
Pokud to po Tobě Jezevčík chce nebo máš na toto kladné ohlasy, tak jsem nic nenapsal.
Měj se prima.
Zdeněk_Fabík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Karel Pilát » 17 říj 2022, 14:52

;-I Přésně. Ač se o Luftwaffe zajímám, tohle čtivé rozhodně není. Sorry. Názor.
rozestavěno: 7 kousků
mezi nimi: Do23 (Planet Models), Ju290A-7 (Revell), Ju88S-3 a Mistel 1 (Hasegawa)
2022: Fw190G-3 (konverze z Eduardu), Ar232A-10 (konverze z Mach2)
2023: He 219 V9, pilot W. Streib (Dragon), Bf110B-1 (Eduard + AML konverzní set)
2024: Heinkel He111H-8 (konverze z Revellu), Ar232B-05 (Mach2)
Karel Pilát

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jezevčík » 17 říj 2022, 16:23

Za tu chybu se špatným uvedením místa se omlouvám, za bernou minci jsem měl originální popisku fotky. Bohužel nebyla šance, jak běžnou kontrolou zjistit, že je ten originál špatně, musel bych tu fotku znát už předtím v nějakém kontextu.
Ohledně toho seriálu - když chcete přinést nějaké nové informace o něčem tak notoricky propsaném, jako je Rudel, tak buď musíte někde objevit jeho ukradený deník, nebo se na Rudela podívat z neprozkoumaného úhlu pohledu - což je v tomhle případě sovětský pohled, jinak to sklouzne k opisování z jiných výzkumů, anebo přijít s nějakou fantaskní hypotézou (nedávno jsem třeba četl, že bitva v Ardenách byla od začátku geniální Eisenhowerův plán, jak Němce zničit, tím, že je vyláká oslabením vlastních jednotek v daném úseku) a pro tu hledat nějaké zlomky, informací, které by vytvářely dojem, že na té hypotéze něco je.
Zaměřením seriálu o Rudelovi bylo prozkoumat, jestli údaje o jeho vítězstvích mají reálný podklad. To se nedá udělat jinak, než hlášení o jeho vítězstvích porovnat s hlášením o ztrátách na druhé straně, a jak se brzy ukázalo, tak je to třeba udělat vždy za období +-2 dny a v okruhu 25 km od oblasti nahlášeného vítězství. Což podle mě Dolin poctivě učinil a musela to být mravenčí práce v archívu (v azbuce a ve vysokém procentu dokumentů ručně psaných - nic pohodového ani pro rodilého mluvčího).
Je mi jasné, že ta série není úplně beletristické dílo, ale z pohledu amatérského badatele nevidět jiný způsob, jak k tomu přistoupit. Tedy je - vzít každé vítězství a k němu dopsat "asi jo"/"asi ne".
K těm protiletadlovcům v desítce - šlo o to zjistit, kdo ho vlastně s největší pravděpodobností trefil - což se, myslím, podařilo, a zároveň je asi zpochybněn RUdelův dojem, že to byl "flak 40 mm" (37mm zenitka), spíš to vypadá na DŠK. Opět se to nedá udělat jinak, než vylučovací metodou, tedy vzít všechny jednotky v blízkém okolí a u těch probrat záznamy...
Při tom zkoumání Dolin narazil na, podle mě zajímavou věc, která je tam rovněž uvedena - všimněte si, jaké všechny typy uvádějí sovětští pozorovatelé v průletech v zimních měsících roku 1945... Podotýkám, uvádějí je v rozpoznávání typů letadel nepřítele vysoce proškolené osoby. Jestli si pamatuju dobře - Ju 288, Ju 388, He 177, Hs 126, Hs 123...
V 11 bude poslední díl se shrnutím a srovnáním s lovcem tanků opět z opačné strany.
Jinak samozřejmě díky za feedback, s Dolinem se zamyslíme, jak další věci udělat míň "badošsky".
Jezevčík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdeněk_Fabík » 18 říj 2022, 08:59

Díky Jindro za reakci. ;-I
Zdeněk_Fabík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KnittlJ » 18 říj 2022, 16:11

Zdravím,

kvalitních historických článků je relativně málo, a samozřejmě při absolutním respektu k článkům Dolina o východní frontě, je jich prostě v Modeláři ne můj vkus už moc... prosím neberte to jako kritiku prací Dolina, ty články jsou parádní, ale chtělo by to občas nějaký zajímavý historický článek taky o něčem jiném... :-#
V galerii:Sturer Emil
Sd.Kfz.11 + leFH18/40
Sd.Kfz.7+88mm Flak 36/37
GAZ AAA s čtyřčetem Maxim M4
KnittlJ

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jezevčík » 18 říj 2022, 16:51

KnittlJ Jenom poprosím na vysvětlenou - co všechno berete jako historické články? Dám příklady:
Dolin - RUdel je jasný, to je primární výzkum, který se snažíme doplnit o nějaké zajímavé fotky, které by mohly inspirovat ke stavbě. Nicméně snažíme se to střídat - delší věci jako Rudel nebo jako byl článek Tigery Ausf.B u Berlína, nebo ten Poslední boj v Berlíně s kratšími nebo jednodílnými se zaměřením podkladových fotografií třeba na novou určitou stavebnici nebo jenom šířeji komentovanou fotogalerii. Po Rudelovi budou zase nějaké kratší, podle mě bylo pro modeláře zajímavé i Panzerfausty v Rudé armádě nebo teď Střípky o Il-2 v obou Extra, i když tam vlastně modelařina napřímo zmíněna není. V běžném MOdeláři většinou 3 strany, občas 4, v Extra 6-8.
Další je Ponorkář - to má sloužit jako inspirace pro to, co stavět v lodích - nějaká velmi stručně shrnutá historická událost a co je pro stavbu k dispo. Berete to jako historický článek, nebo historicko-modelářský? konstantně 1 strana.
Honza Máče - to je míněno opět jako inspirace pro stavbu něčeho zajímavého - snažíme se střídat zapomenuté konflikty a naše piloty WWII v zahraničí. To je asi spíše historický článek, nicméně žádné chorvatské říční loďstvo, chci, aby to byl takový "digest" - úvod do problému. Kdo chce, postaví si něco z daného konfliktu podle bokorysu, kdo chce, víc se do toho zakousne a půjde si po literatuře sám. Vždy tam dáváme věci, kterou jsou stavebnicově pokryté - troufnu si tvrdit, že v drtivé většině mainstreamově pokryté, žádné obskurní resiny nebo vakáče. 3 strany + 1 strana bokorysy.
Petr Kolmann - to jsou články, které by měly pomoci s orientací ve verzích a odlišnostech k nějaké nové stavebnici, drtivou většinou typů, které létaly u nás + zajímavé kamo. Podle mě se bez takových článků staví špatně. (Trenery, Čmeláky, Dakoty, SM-81, Pipery...). To jsou podle mě technicko-modelářské články. 2-4 strany Berete je jako historické?
Občas něco vypadne ze mě - když zkusím srovnat stavebnici s nějakými výrobními bloky a jejich odlišnostmi - naposledy tuším SU-85 nebo M18 Hellcat, nicméně to je hodně "občas".
Jak to vidíte vy?
Jezevčík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod IvanD » 18 říj 2022, 21:50

Ak môžem vyjadriť svoj názor, tak podľa mňa sú články od p. Máčeho ideálne historické články do modelarskeho časopisu. Čo je ešte umocnené bokorysmi. Ako píše Jezevčík: strucné uvedenie do problematiky. A kto chce nájde si následne viac inde. Ja osobne tieto články hltám a sú pre mňa veľkou inšpiráciou na stavbu modelov... Ja by som prijal aj dva takéto články v jednom čísle.
Dolinove články sú vhodné podľa mňa do odborných historických časopisov, je to reálny výskum. Skôr by som v tomto prípade prijal niečo ako boxart story v Eduard info. Fotka a článok tak na pol až jednu stranu s príbehom, popisom fotky a historickymi suvislostami. Ale je to len môj názor....
Momentálne na stole: Aero Ab-11 (Special hobby 1/72)
Posledné hotové: Spitfire PR MK.IA (Eduard+Pavlamodels 1/48), Spitfire Mk.I (Eduard 1/48)
IvanD

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Šubr » 19 říj 2022, 06:20

Jan Máče super články,zachoval bych formát.
Petr Kolman dělá přesně články vhodné do modeláře,člověk se zorientuje ve verzích.
Box art story určitě néé,stačí že to dělá Eduard.Nechci číst další článek o tom jak nám zabili dalšího nácka...a přitom to byl takovej hodnej mladej chlapec... :-&(
Dolin super práce,ale nějak se ztrácím v těch všech číslech a tabulkách.Příjde mě to nepřehledný.
Pavel Šubr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 19 říj 2022, 07:20

Dolinovy články dobrý, ale třeba já je nečtu, hodily by se pro obsáhlost a zaměření do samostatných publikací.
Když to napíšu jednoduše- je to časopis o modelaření a jako třeba laik bych tam očekával tu modelařinu.
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nganasan » 19 říj 2022, 07:33

Mne zaujal Kalinin K7. To muselo být práce! Škoda že hned u první fotky tam zůstal stín za levým křídlem.
Taky Wildcat se mi moc líbí.
Pokud jde o ty drobný historický nepřesnosti, tak to mi nevadí.
KPM Střezimíř
nganasan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarda Mládek » 19 říj 2022, 11:30

Možná,že ten Dolinův seriál o Rudelovi byl hodně obsáhlý,ale jinak se mi jeho práce moc líbí.Nemyslím,že v M by neměla mít místo-stejně jako ostatních jmenovaných.Ten,kdo staví modely,by měl mít i historický rozhled.Bohužel je dnešním trendem rychle vstřebávat mraky informací bez znalosti souvislostí.K čemu to často vede víme všichni...
Jarda Mládek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dolin » 19 říj 2022, 12:38

Borci u Rudel to chápu. I to že to o Rudelovi moc není, ale to ani nemělo, ne tada jako reálné doplnění informací z jeho strany a toho co je špatně v jeho denníku. I když si myslím, že sem tam sem něco opravil a vyvrátil. Třeba to že asi odstřelil i vlastní samohybku v Rumunsku,...to že těch 13 tanků a ustřelení nohy není ani tak asi už úplná pravda...ale i to, že z něj měli respekt a on fakt nebyl přezávátko a létal pořád!
Článek, i když je na 3/4 ročníku Modeláře, je přesto opravdu strohý! Chápu sranda :-D ale já to původně myslel opravdu tak, že to rozeberu detailně den po dni a kills po kills,..ale to prostě nejde. Nebo ano jde, ale bylo by to na knihu. Takže jsem to zkrátil jen na dohledatelný pohled z archivů SSSR. Hromadu sem tam nedal. Nikdo, podotýkám NIKDO mě nebyl třeba schopen pomoci s lokacemi výskytu jednotlivých letek St./SG.2 a podobně. Takže to naštěstí dopadlo takto "krátce" :grin: Jen 8 čísel či kolik :grin: :grin:
Obráceně, x krát jsem tu psal o tom, že budu rád, když napíšete o čem by jste si chtěli přečíst.
Tabulky a jednotky.....ano to je dané zčásti i tím, jaký je to formát textu/rozložení strany...
A kritika mě nevadí. Takže to v pohodě beru.

PS: nejlepší sranda je že to hledám po archivech, jak idiot měsíc,.... a pak najdu tohle: https://warspot.ru/13416-trinadtsat-tankov-za-odnu-nogu :grin: :grin: :grin:
Spomienka na slávne 20. storočie: Striedavo sme kľučkovali medzi padajúcimi bombami a padajúcimi hovnami,.....
A všade samé čisté zásahy!
„Nesouhlasím s tím, co říkáš, ale do poslední kapky krve budu bránit tvé právo to říci.“ — Voltaire
Dolin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdeněk_Fabík » 19 říj 2022, 12:56

OK, Doline, jsi schopný napsat o čem jsi schopen a ochoten napsat? Nebo si mohu vybrat z celé historie WWII?
Asi nemá smysl Ti není psát, co by se mi líbilo, když nevím, zda máš k tomu zdroje/podklady/přístupy do archívu.

Jinak za mne, a to už se opakuji, se mi Tvoje články líbí a čtu je rád.
Zdeněk_Fabík

Další

Odeslat odpověď

Zpět na 2022