Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Auto-Moto ‹ Kamiony a těžká technika ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Praga V3S, Ciro Models 1:48

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Praga V3S, Ciro Models 1:48

Příspěvekod Erich Súňai » 01 zář 2022, 09:47

Nejake zdroje s foto R-140, možno najdeš niečo čo ešte nemaš.
http://www.vhu.cz/exhibit/film-radiova-stanice-r-140/
https://www.valka.cz/CZK-SOV-R-140P-rad ... V3S-t80897
http://www.csla.cz/vyzbroj/spojovaciprostredky/r140.htm
Erich Súňai

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 01 zář 2022, 17:55

Erichu
moc děkuji za snahu a odkazy na R-140. (:)

Sice jsem si to vše už našel, když jsem se rozhodl R-140 postavit, ale to jsi nemohl vědět. Mimochodem, ten poslední link je sice také o R-140, ale na Zilu. Vlastní radiostanice je samozřejmě stejná, ale dispozičně se rozmístění jejích částí a dalšího vybavení se oproti V3S liší.

Moje prosba ohledně podkladů byla spíše směrovaná na ty, kteří by mohli vlastnit nějaké fotky a výkresové podklady.
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Erich Súňai » 01 zář 2022, 19:18

Neni zač. Našiel som ich len tak ako "vedlajšak", ako hladam podklady na stanicu RDM-12 na ktorej som slúžil ja a tiež sa na ňu chystam, len v 1/72. Prajem vela štastia v zhanani podkladov, u mna je to skoro ako detektivna praca. :)
Erich Súňai

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 01 zář 2022, 20:01

Tak v tom jsme na tom stejně, také si připadám jako detektiv. Zatím mám nejvíce podkladů k přívěsnému vozíku PAJ1. (:)
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 01 zář 2022, 20:29

Trochu, ale opravdu jen trochu, jsem pokročil se stavbou VéTřieSky.

IMG_4467.JPG
Rám, přední blatníky, kabinu řidiče a její interiér jsem přestříkl surfem abych barevně sjednotil povrch a byly lépe vidět místa, kde bude potřeba brousit a tmelit.
IMG_4468.JPG

IMG_4469.JPG
A protože mi v hlavě uvízla Martinova pozmámka o tvarových nepřesnostech, tak jsem přestříknuté díly nahrubo a bez lepení seskládal k sobě ...

IMG_4471.JPG
... a složené díly jsem si prohlížel ...

IMG_4472.JPG
... ze všech možných úhlů a stran, ...

IMG_4473.JPG
... z dálky i z blízka ...

IMG_4474.JPG
... a ať jsem se díval, jak jsem se díval, pořád jsem viděl VéTřieSku. (:) Je možné, že některý rozměr nebo tvar někde trošičku ujel, ale jako celek (alespoň podle mě) je to pěkné a Vejtřasku to rozhodně nezapře.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 02 zář 2022, 21:13

Dnes jsem měl jen chvilku. Tak jsem ji využil k výrobě detailů.

IMG_4510.JPG
Masku chladiče ze sady fotoleptů jsem podlepil kovovou mřížkou ze svých zásob.

IMG_4508.JPG
Původní volant ze stavebnice je nepoužitelný.

IMG_4511.JPG
Udělal jsem si nový volant z drátů a kousků plastu.

IMG_4513.JPG
Ještě zbývá volant nabarvit.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod F_F_F » 03 zář 2022, 07:50

KLuK píše:...a ať jsem se díval, jak jsem se díval, pořád jsem viděl VéTřieSku...

"Vejda" jak vyšitá =D>
F_F_F

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Gagoš » 04 zář 2022, 19:56

Na první pohled má trochu silnější sloupky čelního okna, ale taky bych řekl že si je podobná :wink:
Je to boj, ale krásnej.
Gagoš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Janoušek » 04 zář 2022, 20:29

Že jsem nemlčel (:) Já je mám taky postavené (několik kousků) a líbí se mi. Jen vím, že dnes bych ji udělal lépe a taky vím, co bych měl udělat lépe.
To je to stejné, když se dáte vedle Tempesta od Eduardu z kovové formy a vedle něj ten starý shoortrunový, tak budete zírat, o kolik je to tvarově jiné letadlo. Já teda koukal. A přitom jak se ten shorrun lidem líbil.

Ludvo hezky to máš. Moc hezké =D>
MiGy-21MF 1:48 hotovo 9413, Rozestavěné MF: 9805 a 7702+(Tatra141) MiG-21PFM:7909
Martin Janoušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Hatala » 04 zář 2022, 22:58

Pekna stavba, ako vždy super prerabky a pozornost na detaily, je velmi motivující . =D> Bolo by super, keby sa stvrtkove V3Sky začaly znovu vyrábět . :)
Ahoj
Martin
Martin Hatala

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Klouček » 05 zář 2022, 07:23

Jen ten volant vypadá jak z rallye auta. Ten věnec by to chtělo tak o polovinu tenčí.
Pavel Klouček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod F_F_F » 05 zář 2022, 09:23

Pavel Klouček píše:Jen ten volant vypadá jak z rallye auta. Ten věnec by to chtělo tak o polovinu tenčí.

Už jsi asi dlouho neviděl nějaké rally auto :grin: ale s tloušťkou věnce souhlasím, jen jestli to v tom měřítku jde.
F_F_F

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 05 zář 2022, 11:12

Pavel Klouček píše:Jen ten volant vypadá jak z rallye auta. Ten věnec by to chtělo tak o polovinu tenčí.

F_F_F píše:Už jsi asi dlouho neviděl nějaké rally auto :grin: ale s tloušťkou věnce souhlasím, jen jestli to v tom měřítku jde.

Pánové děkuji za upozornění, už mě to taky napadlo. V reálu ten věnec vypadá trochu lépe, Fotky z blízka tlouštku věnce zvýraznily. Určitě to předělám, měřítko není problém. Stočit kousek drátu do kolečka nedá zas tak práce. :sculptor: (:)
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 05 zář 2022, 11:40

@Martin Janoušek
Martine, já Ti rozumím, chtěl jsem tím jen říci, že s přihlédnutím k věku stavebnic a použité technologii výroby vypadají Tvé V3Sky i dnes pořád dobře.
Nové technologie přináší nové možnosti a je jen dobře, když bude nová V3Ska ještě lepší.

@Martin Hatala
Myslím, že to nejzajímavější teprve přijde.

V každém případě oběma Martinům děkuji za slova chvály, je to pro mě podpora a inspirace do další práce na Pragovce.
Naposledy upravil KLuK dne 07 zář 2022, 12:49, celkově upraveno 1
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 05 zář 2022, 22:00

IMG_4539.JPG
Volant prošel redukční dietou a myslím, že mu to prospělo. Šlo to celkem hladce, jen přilepit nový věnec mi dalo víc práce, než jsem si myslel.

Zatím se mi podařilo dát dohromady nejvíc podkladů k přípojnému vozíku, tak jsem se pustil do něj. Vozík bude novostavba, materiál, co dům dal - plastikové destičky různých tlouštěk, plech z plechovek od nápojů a z kovových tub, dráty, alobal ... a k tomu ohýbačka na lepty, malé kleštičky, pinzety, lepidlo na plasty, sekunďák

IMG_4540.JPG
Nejdříve jsem si z plastových destiček nařezal jednotlivé díly na korbu vozíku. Na obou bočnicích, předním a zadním čele jsem na spodní části rydlem naznačil jednotlivá prkna. Horní část jsem nijak neupravovval, později bude překrytá plachtou, tak by to byla zbytečná práce.

IMG_4541.JPG
Z tenkého plechu z plechovek od nápojů jsem si naohýbal "U" profily ...

IMG_4542.JPG
... a ty jsem postupně nalepil na boky, čelo a záď korby ...

IMG_4543.JPG
... a na dně vozíku jsem z naohýbaných profilů začal sestavovat podvozkový rám vozíku.

Ke konečnému stavu to má ještě daleko, zatím je to barevné jak od cirkusu a chybí ještě hodně detailů. Ale to se bude postupně zlepšovat (:)
KLuK

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno