Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Auto-Moto ‹ Kamiony a těžká technika ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Praga V3S, Ciro Models 1:48

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Praga V3S, Ciro Models 1:48

Příspěvekod KLuK » 27 srp 2022, 18:37

Když jsem si dnes dělal inventuru ve svém kitníku, v jednom koutě jsem objevil zapomenetý "poklad" v podobě dvou rezinových Vejtřasek od Ciro Models. Pořídil jsem je už hodně dávno s tím, že se budou hodit k mým čtvrtkovým modelům československých letadel. Dokonce jsem jednu z nich rozestavěl, ale moc se mi nevedlo. Chyběly mi podklady a návod nebyl příliš přesný... a navíc jsem si "pěkně" podbrousil střechu kříňové nástavby. To byl poslední hřebík do rakve a skříňová Vejtřaska škončila i s tou se svou druhou kamádkou v koutě skříně a pomalu upadly v zapomnění. Než jsem na ně ale úplně zapomněl, stihl jsem dát dohramady pár výkresů, plánků a fotek a pořídit si zajímavou knihu s množstvím pěkných fotografií.
No a dnes, když jsem obě stavebnice objevil a pokochal se jejich obsahem, vrátila se i chuť na jejich postavení. (:)

IMG_4443.JPG
Po přečtení knihy v popředí a prostudování výkresů jsem vzal tyhle dvě krasavice zase na milost.

IMG_4437.JPG
Stavebnice vétřiesky s valníkem je ještě nedotčená, ve stavu v jakém jsem ji koupil. A ještě tak chvíli zůstane.

IMG_4441.JPG
Jako první začnu stavět tu se skříní. Z prvního pokusu o její stavbu mám už většinu dílů odřezaných od nálitků a slepené stěny skříně, tak to půjde trochu rychleji.
Ale žádnou rychlovku nečekejte, budu stavět na pohodu a pomalu ... a mezi tím ještě budu odbíhat k letadlům.
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Re: Praga V3S, Ciro Models 1:48

Příspěvekod Gagoš » 28 srp 2022, 09:25

Zrovna včera večer jsem dočetl vlákno Správným SMĚRem, kterým jsem se prokousával skoro celé léto. Nad tvojí řezničinou Avií jsem docela slintal :D
Jinak (mám obě) za daleko výživnější považuji knihu Legendární Praga V3S od Jiřího Frýby.
Ať se daří, budu sledovat 8-)
Přílohy
a648e3acd5fdaa0164a8c9037009f5fc--mmf600x600.jpg
Je to boj, ale krásnej.
Gagoš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 28 srp 2022, 12:15

Gagoš píše:Zrovna včera večer jsem dočetl vlákno Správným SMĚRem, kterým jsem se prokousával skoro celé léto. Nad tvojí řezničinou Avií jsem docela slintal :D

No jo, jsem takový "modelářský řezník" :) . Už něco pamatuju a s modelařinou jsem začínal v době, kdy jediná možnost jak získat zajímavý model byla rozsáhlá přestavba toho, co se dalo sehnat. A nějak mi to zůstalo do dneška. :grin: Staré stavebnice se mi líbí, dávají mi prostor pro a řezání, úpravy a výrobu různých dílů všelikého druhu ... a to mě fakt hodně baví. Někdy se mi to trochu zvrtne a z úpravy je je téměř novostavba jako třeba u Piper L-4 a nebo úplná novostavba téhle Avie BH-3

Gagoš píše:Jinak (mám obě) za daleko výživnější považuji knihu Legendární Praga V3S od Jiřího Frýby.
Ať se daří, budu sledovat 8-)

Jak už jse psal v první příspěvku, nebude to žádná rychlostavba. Jedním z důvodů, proč se stavba protáhne bude, že Pragovka V3S je auto, které je spojené s moji "službou vlasti" jak se tenkrát říkalo povinné dvouleté vojenské službě. Sloužil jsem jako radiotelegrafista stanice R-140. A ta byla ve skříňové V3S a část přílušenství v přívěsném vozíku PAJ. Na vojně jsem si udělal detailní nákresy celé radiostanice a detailního rozmístění všech přístrojů. Bohužel, sešit s nákresy zmizel někde v propadlišti dějin :angry: a tak budu muset začít dávat dokupy podklady znovu od začátku. Pokud se mi to podaří, rád bych si tuto Pragovku postavil právě jako spojařskou se stanicí R-140. Proto chci na tomto místě pokorně požádat, zda by se našel někdo, kdo by mi mohl a byl ochotný s podklady pomoci.

Souprava_R-140P__P_V3S___PAJ-1_.jpg

Rádiová-stanice-R-140-1.jpg
Takto celá sestava vypadala.
Uvítám vše, výkresy, nákresy a fotografie auta a vozíku, fotografie detailů z vnějšku i vitřního vybavení. =;

No a když podklady nebudou, tak z toho bude "obyčejná skříň.
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Robert Lebl » 28 srp 2022, 16:46

V knize od pana Frýby, o které se tu zmiňoval Gagoš jsou pouze dvě následující fotky.
Přílohy
1661701180978.jpg
1661701180964.jpg
„Umělec nepotřebuje kritiku. Umělec potřebuje ocenění. Když potřebuje kritiku, není to umělec.“ — Gertrude Stein
Robert Lebl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 28 srp 2022, 18:14

Roberte děkuji, pořád je to lepší než nic.

Na netu jsem něco dohledal, ale fotek Vejtřasky s radiostanicí R-140 je jak šafránu.
Naposledy upravil KLuK dne 28 srp 2022, 21:38, celkově upraveno 1
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod šachťák » 28 srp 2022, 19:10

To vypadá zajímavě. Ani jsem neměl tušení, že nějaká taková stavebnice existuje. Tady pár obrázků k vleku.
paj 1.JPG
paj 1 1.JPG
paj 1 2.JPG
paj 1 3.JPG

šachťák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 28 srp 2022, 21:37

šachťák píše:To vypadá zajímavě. Ani jsem neměl tušení, že nějaká taková stavebnice existuje.

Ta stavebnice je už poměrně stará, přesný rok její výroby nevím (odhadem to bude více než 10 roků). Dnes už půjde velmi těžko sehnat.

V krabičce je klasická skříňová nástavba (bez vnitřní výbavy). Původně jsem si myslel, že ji použiji, ale když jsem si prohlížel těch pár fotek (celkem 5 a z toho 3 dost mizerné) spojařské R-140, bude asi lepší celou skříňovou nástavbu udělat novou, zvlášť kdybych se rozhodl dělat i vnitřní vybavení. Bude záležet na tom, kolik a jak dobrých fotek a dalších podkladů se mi podaří dát dohromady.

šachťák píše:Tady pár obrázků k vleku.

Velký dík za ty plánky k vleku! [-o<
Vzhledem k tomu, že ho budu muset postavit od nuly, mi moc pomohou.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Janoušek » 29 srp 2022, 00:47

Jejda, to je krásná a milá vzpomínka na časy hodně vzdálené. Těch VéTřieSek se prodalo (pro nás) neuvěřitelné množství, snad přes tři sta dohromady všech verzí. a to jsme se na začátku báli, aby se jich prodalo aspoň 25 kousků. Ty V3S vyráběl táta, já mu byl jen u přípravy toho modelu (:)
Zkoušel jsem najít, kdy jsme ukončili prodej těch aut, ale už to nedohledám, počítám tak kolem roku 2005. Jak tátovi ubývali síly, tak jsme zužovali sortiment. Vznik stavebnice bude někdy kolem roku 1996. Každopádně toto už je "vylepšená" verze s nataženou plachtou. Tu jsem dělal na služebce v Trnavě v roce 1998, to vím zcela přesně (:) .
Přemýšlel jsem o zcela novém modelu, novými technologiemi. Udělal jsem na tom už docela dost práce, ale musím dotáhnout prioritnější věci (:)
MiGy-21MF 1:48 hotovo 9413, Rozestavěné MF: 9805 a 7702+(Tatra141) MiG-21PFM:7909
Martin Janoušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 29 srp 2022, 10:41

Pokud bys do nich šel, pár jich koupím...
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 29 srp 2022, 10:54

Ahoj Martine!
Tak trochu jsem doufal, že se ozveš . (:) To víš, že hned jak jsem objevil ty dvě krabičky s Vejtřaskami ve své skříni, jsem si na Tebe vzpomněl. Před těmi x roky jsi mi obě stavebnice přivezl do práce.
Samozřejmě mě také napadlo zeptat se Tě, jestli náhodou uvažuješ o obnovení jejich výroby. A Ty jsi mou otázku zodpověděl dřív, než jsem ji stihl položit. (:)
Je mi jasné, že se máš své priority a Vetjtřasky v tuto chvíli patří do výhledových plánů. Jen se chci zeptat, zda v Tvých úvahách figurují všechny ty nástavby a doplňky k VéTřiEskám, které jste s otcem vyráběli?
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 30 srp 2022, 19:22

Ještě stále mi chybí podklady, hlavně fotografie exterieru a venkovních detailů. Postupně se je snažím dohledat na internetu, ale moc se nedaří.

Ale aby stavba zbytečně nestála, rozhodl jsem se, že začnu s tím, co bylo stejné a na co podklady mám - rám s podvozkem a kabina řidiče.

IMG_4457.JPG
Při podrobnějším pohledu na rám, jsem zjistil, proč jsem tenkrát model odložil na neurčito. Zadní pravý roh rámu je podbroušený, což je vidět jak na pohledu zezadu ...

IMG_4446.JPG
... tak i při pohledu z boku. Zhruba od zadní listové pružiny ke konci rámu (na fotce vlevo) se rám viditelně zužuje. Na takhle zmrvený rám nejde pořádně osadit skříňovou nástavbu. Byla by pěkně nakřivo :evil:

Když jsem si představil, kolik práce by dalo doplnit chybějící materiál na podbroušeném podélném nosníku a příčkách, rozhodl jsem se pro radikální řešení.

IMG_4445.JPG
Rám jsem si nafotil a nakreslil plánek s rozmístěním všech komponentů ...

IMG_4460.JPG
... a poté jsem začal z rámu postupně odřezávat všechny použitelné díly.
Naposledy upravil KLuK dne 30 srp 2022, 22:32, celkově upraveno 1
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 30 srp 2022, 20:07

Po té, co jsem z rámu odřezal všechny potřebné díly, nařezal jsem si plastových destiček podélníky a příčníky a po jejich začištění a dobroušení na rozměr jsem z nich jsem slepil nový rám. Na tento nový rám jsem podle připraveného plánku postupně přilepil všechny díly odřezané z toho původního křivého. Nakonec jsem na rám přilepil přední nárazník, který byl ke stavebnici dodáván na jedné ze dvou planžet s fotolepty.

IMG_4466.JPG

IMG_4463.JPG

IMG_4464.JPG

IMG_4465.JPG

Ještě mi zbývá doplnit do rámu dvě malé diagonální vzpěry na jeho konci a pár drobných detailů a budu moci pokračovat nápravami. To už si ale nechám na příště. Když si tak prohlížím hotový rám, s jistou nadsázkou mohu říci, že jsem dnešní opoledne věnoval tomu, abych skončil tam, kde jsem začal. (:)
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Janoušek » 31 srp 2022, 16:24

Máš to moc pěkné. A plast bude rozhodně lepší než polyuretan. =D> Už jsem úplně zapomněl, že jsem ti je bral do práce. (:)
Ono na této staré V3S je zajímavé, že má neskutečně tvarových chyb, ale ve výsledku vypadá hezky. Možná je "hezčí" než originál. Asi jsou ty chyby nějak "vyvážené".

Stran té případné nové V3S. Nechci pouštět do éteru žádné veřejné sliby, už se mi to nevyplatilo. Pro mne jsou to stavebnice taky jen koníček. (:)
To auto bych chtěl zcela nové od nuly s využitím 3D postupů. Z nástaveb určitě nebude ten přistávací reflektor APM-90. Ten jsem měl osobně nejraději, ale prakticky se neprodával. Naopak SUEZ je povinnost a to ve dvou verzích. Takže pokud dotáhnu do konce ten projekt nové V3S bude více nástaveb, SUEZY, vzduch, hydraulika, kyslík, valník, nějaká skříň, fekál, raketomet... Ale nic neslibuji, mám rozjetých projektů více.
Sice jsem nechtěl nic "pouštět", ale pro kamarády pár renderů (:)
Render1.jpg
RenderSUEZ.jpg
RenderRM51.jpg

MiGy-21MF 1:48 hotovo 9413, Rozestavěné MF: 9805 a 7702+(Tatra141) MiG-21PFM:7909
Martin Janoušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Gagoš » 31 srp 2022, 18:54

Rám hezkej 8-) =D>
Je to boj, ale krásnej.
Gagoš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 31 srp 2022, 21:10

Jak se říká, všechno zlé je na něco dobré. S tím plastem máš asi pravdu. On ten rám je docela subtilní a v tom polyuretanu by se pravděpodně pod vahou kabiny a nástavby časem začal prohýbat. A vzhledem k tomu, že si z toho chci udělat spojařskou R-140P, bude toho předělávání a úprav tolik, že se v tom ta oprava rámu už ztratí.
Co se týká zmiňovaných tvarových chyb, vím že jsi maximalista. Já to nepřeměřoval a nesrovnával s výkresy. Ale když dám nasucho díly dohromady, tak to vypadá dobře a rozhodně to Vejtřasku nezapře. Mě se ta Tvá Vejtřaska líbí.

Nová VéTřiEska na obrázcích vypadá opravdu dobře, obvzláště nástavba s raketometem se mi moc líbí. Až jednou bude nová V3S hotová, určitě si ještě nějakou koupím (:) A do té doby snad stihnu dostavět ty dvě rezinové, co už mám. (:)
KLuK

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno