Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Československý Fokker D.VII, Eduard 1:48

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 172 • Stránka 9 z 12 • 1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
  • Odpovědět s citací

Re: Českoslovenký Fokker D.VII, Eduard 1:48

Příspěvekod KLuK » 08 srp 2022, 13:12

Při volné chvilce jsem krapet pokročil s natíráním vrtule.

IMG_4287.JPG
Nejdříve jsem domaloval, byť poněkud roztřeseně, tmavší vrstvy dřeva na vrtulový náboj. Naštěstí je náboj vrtule malý a navíc olejová barva utlumí kontrast...

IMG_4293.JPG
...takže na hotové vrtuli to nebude žádná hrůza.

IMG_4291.JPG
Po přetření olevou barvou vrtule pěkně prokoukla. Než ji budu moci nalakovat, musím ji nechat minimálně do zítra uschnout.
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 09 srp 2022, 13:03

To bych snad ani nebyl já, kdybych něco nepřehléhl nebo neudělal jinak. :P Vrtuli už mám hotovou, ale při prohlížení fotek jsem zjistil, že to není ta správná. Řídil jsem se návodem od weekendového Fokkeru D.VII MÁG a v něm je použita vrtule kterou mám hotovou - s rovnou náběžnou hranou a prohnutou odtokovou hranou listů. Podle fotografií však měl náš Fokker vrtuli, která to měla naopak - prohnutou náběžnou hranu a rovnou odtokovou hranu vrtulových listů.
Takže musím začít znovu a lépe :sculptor: :paint: .
No co, alespoň si vyzkouším jiný postup při ztvárnění vrstev dřeva na vrtuli, který mě napadl při výrobě té první vrtule.
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 09 srp 2022, 17:07

Tak jsem vyštípl z rámečku správnou vrtuli, začistil ji od nálitků po vtocích ... a začal znovu.

IMG_4302.JPG
Nejdříve jsem si na papír podle fotografie překreslil tvar a rozmístění jednotlivých vrstev dřeva na listu vrtule abych měl předlohu na očích pro následující práci.

IMG_4294.JPG
Nyní již tu správnou vrtuli jsem natřel základní světlou barvou a nechal ji zaschnout.

Potud je výroba nové vrtule stejná, jako u té původní. Když jsem se mořil u první vrtule s lepením tenkých maskovacích pásek, což nebylo tak jednoduché, jak jsem si představoval (protože čím užší maskovací páska, tím hůř drží na svém místě), napadlo mě, že bych mohl na proužky tmavého dřeva použít obtisky. Ve svých zásobách mám obtisky od HGW s dekorem dřeva a ty se k tomu přímo nabízí. Jsou krásně tenké, takže na vrtuli neudělají schody a že se dají nařezat i na hodně tenké proužky jsem si vyzkoušel při lepení port. A postup pro nalepení tenkých obtiskových proužků jsem si rovněž odzkoušel na portách, teď ho jen zopakuji u vrtule.

IMG_4297.JPG
Z obtisku s dekorem dřeva jsem připravil proužek o pár milimetrů širší než je délka vrtulového listu. Z něho jsem nařezal mírně klínovité proužky pro naznačení tmavších vrstev dřeva a ty jsem pak postupně lepil na vrtulové listy. Začal jsem na přední straně u odtokové hrany vrtulových listů ...

IMG_4298.JPG
... pokračoval jsem prostředními proužky ...

IMG_4299.JPG
... a skončil horními proužky nejblíže k náběžné hraně listů vrtule. Po nalepení prožků z přední strany vrtule jsem stejný postup zopakoval i na zadní straně vrtulových listů.

IMG_4301.JPG
Ztvárnění vrstev dřeva pomocí obtisků se mi osvědčilo a výsledek je oproti malování za pomocí maskovacích pásek o poznání lepší a méně pracný. Díky tomu, že obtisky jdou nařezat na opravdu tenké proužky, nebyl problém ani s boky náboje vrtule, kde je málo místa a proužky musí být velmi tenké.
Pravda, chce to taky trochu trpělivosti při dorovnání nalepeného proužku a jeho uhlazení na místě, ale není to nic proti lepení port na celé letadlo.

Až obtisky pořádně uschnou, půjde vrtule do laku a potom bude připravená na dokončení olejovou barvou. :paint:
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 10 srp 2022, 15:43

IMG_4304.JPG
Nová vrtule se správným tvarem je téměř hotová.

IMG_4305.JPG
VPo nátěru olejovou barvou bude minimálně den zasychat. A až bude olejovka suchá, vrtule dostane finální lesklý lak.

IMG_4307.JPG
Ale už teď mohu říci, že se výroba tmavších vrstev dřeva pomocí proužků nařezaných z obtisků dokonale osvědčila.

IMG_4311.jpg
Na tomto snímku je vidět důvod, proč jsem dělal vrtuli znova. Jak na pohledu z boku, tak na pohledu zepředu je nahoře vrtule, kterou jsem udělal jako první a dole vrtule, kterou měl náš Fokker v podbě ve které ho stavím. Rozdíl v tvaru vrtulí je zřejmý.
Naposledy upravil KLuK dne 10 srp 2022, 16:23, celkově upraveno 1
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pepsini » 10 srp 2022, 15:56

Tož ať sa točí ,vypadá dobře ;-I
2022 viewtopic.php?f=6&t=147487 2021 viewtopic.php?f=6&t=142957&hilit=pozdni+sber
2020 viewtopic.php?f=6&t=137562&p=2383849&hilit=pozdni+sber+2020 2023 viewtopic.php?f=6&t=151434 2024 viewtopic.php?f=6&t=155213
pepsini

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 13 srp 2022, 10:54

IMG_4319.JPG
Plechové díly krytu motoru dostaly trochu patiny. V době, kdy se k nám Fokker dostal měl přece jen už něco za sebou.
Olemoval jsem "kůží" otvor do pilotního prostoru a do přídě před pilotní prostor jsem vlepil kulomety.

IMG_4322.JPG
Teprve na této fotce jsem si všiml, že pravý kulomet je mírně odkloněný od svislé osy. Na modelu je to to pouhým okem lehce přehlédnutelné.

IMG_4323.JPG
Naštěstí jsem to fotil hned po přilepení. Lepidlo ještě nebylo zaschnuté, tak nebyl žádný problém polohu pravého kulometu upravit.

IMG_4325.JPG
Vrtule ještě není přilepená, je nasezená jen pro focení abych viděl, jak bude na modelu vypadat (:)
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ptlo » 13 srp 2022, 14:53

Druhá vrtule je lepší nejenom tvarem, ale i znázorněním dřeva. Vrstvy se musejí na listech rozšiřovat, stejně tlusté jsou jenom při pohledu ze strany. Je to dost těžký trefit. Já mám pro inspiraci i vrtulku opravdu ze dřeva. Zajímavý kulomety, divím se, že se hlavně neprohýbaly např. vibracema.
ptlo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 13 srp 2022, 16:57

ptlo píše:Druhá vrtule je lepší nejenom tvarem, ale i znázorněním dřeva. Vrstvy se musejí na listech rozšiřovat, stejně tlusté jsou jenom při pohledu ze strany. Je to dost těžký trefit. Já mám pro inspiraci i vrtulku opravdu ze dřeva.

Ano, v tom máš pravdu. Ta první vrtule se mi také moc nelíbí. Kromě toho, že má jiný tvar i její vzhled byl jedním z důvodů, proč jsem se pustil do výroby druhé vrtule. Nahradit maskování nalepením obtisků mě napadlo až u této stavby. A po zkušenosti z výroby této vrtule mohu říci, že u tohoto způsobu už zůstanu. Alespoň z mého pohledu je s obtisky jednodušší práce než s maskovací páskou. Obtisky jdou snadno nařezat do požadovaného tvaru, při přenesení proužku na vrtulový list odpočátku vidím jak to vypadá a mohu snadno upravovat jeho polohu dokud vše nesedí, jak má. Pak stačí proužek vyhladit a přitisknout na vrtulový list a pokračovat dalším proužkem. A v případě potřeby není žádný problém natvarovat proužek do mírného oblouku.

ptlo píše:Zajímavý kulomety, divím se, že se hlavně neprohýbaly např. vibracema.

Po pravdě, o kulometech Schwarzlose nic moc nevím. Takže mi nezbývá, než v tomto směru věřit stavebnici. Podle návodu od eduardího Fokerrovského Dual comba, byly na každé hlavni dvě objímky ve vzdálesti rovnající se přibližně začátku a konci motoru (při pohledu z boku), Ale nevím, k čemu byly ty objímky přichycené. Přímo k motoru? To se mi moc nezdá, ale pokud byly oobjímky chyceny k nějaké jiné konstruci, nevím k jaké. Všechny výkresy co se mi podařilo najít, jsou s kulomety Vickers.
Naposledy upravil KLuK dne 23 srp 2022, 13:39, celkově upraveno 1
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PantherG » 13 srp 2022, 19:36

K tem kulometom....
... hlavně byly "normálně" dlouhé....ale na tom byly navlečené krapet větší trubky....aby střelba neničila motor.
Germáni tam mívali jen "korýtkové" plechy.... :wink:
Obrázek
Václav Maděra - PantherG@seznam.cz Z blbce vola neuděláš.....
Nebojte se dokonalosti..... Stejně jí nikdy nedosáhnete !
PantherG

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pepsini » 13 srp 2022, 20:40

Pěkně se to rýsuje =D>
2022 viewtopic.php?f=6&t=147487 2021 viewtopic.php?f=6&t=142957&hilit=pozdni+sber
2020 viewtopic.php?f=6&t=137562&p=2383849&hilit=pozdni+sber+2020 2023 viewtopic.php?f=6&t=151434 2024 viewtopic.php?f=6&t=155213
pepsini

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 13 srp 2022, 23:06

PantherG píše:K tem kulometom....
... hlavně byly "normálně" dlouhé....ale na tom byly navlečené krapet větší trubky....aby střelba neničila motor.
Germáni tam mívali jen "korýtkové" plechy.... :wink:

To zní logicky. Takové trubky jsem viděl i na Albatrosech. A tuším, že je měla i Avia BH-3. Podle toho, co jsi napsal, tak Fokkery s Vickersy měly jen ty žlábky.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 23 srp 2022, 18:44

Trochu jsem se se stavbou Fokkera zasekl. Minulý týden jsem nebyl doma a teď zase věnuji čas dostavbě téměř dokončenému MiG-21PF.

A u Fokkera momentálně řeším zajímavý hlavolam. :?:

kolo lozenge.jpg
Z kolika kusů plátna jsou poskládané lozengové "poklice" na kola a jak jsou jednotlivé díly střiženy a seskládány, aby vznikl vzor jaký je na fotce?
Vzhledem k velikosti a tvaru barevných fragmentů ve středu kola bych to viděl tak na tři nebo čtyři díly.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pelikan » 24 srp 2022, 10:51

Podle mě, je to malovaný na jeden kus plátna. Je to hezky dostředivě rozdělený. Když malovali lozenge na Aviatiky proč ne zde?
http://kpmrokycany.rajce.idnes.cz/
pelikan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 11 zář 2022, 22:22

pelikan píše:Podle mě, je to malovaný na jeden kus plátna. Je to hezky dostředivě rozdělený. Když malovali lozenge na Aviatiky proč ne zde?

Vypadá to jako nejpravděpodobnější varianta. Zkoušel jsem sestavovat plátěné kryty kol ze tří výsečí a kombinovat výseče vybrané z různých míst pruhu s lozengovým potiskem, ale stejný výsledek se mi nepodařilo dosáhnout. Maximálně jsem se trochu přiblížil.
kolo lozenge_1.jpg
originál kola

image1093_1.png
nejbližší vzor složený ze tří výsečí (převedený do čb podoby)

image1093.png
a takhle to je to v barvě

Není to úplně mimo, tak nevím. Použít ty tři složené výseče a nebo malovat? :-k
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vlastimil Lukáš » 12 zář 2022, 06:44

Tak tohle vidím prvně. Měl jsem za to, že potahy jen střihli z lozengu a natáhli na střed kola. Podle fotky to vypadá na naprosto nový vzor. Otázka, bude se to chtít nastříhat z lozengu podle fotky. Šílená práce, ale jak jsem viděl vrtuli a co se dokáže s obtiskem, nemám strach ze skvělého výsledku.

Podle mě seskládat to z lozengů nebude úplně ono. Fotka a animace se dost liší. Ale zase bude to někdo řešit? Krásná práce na modelu
Vlastimil Lukáš

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 172 • Stránka 9 z 12 • 1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12

Zpět na Rozestavěno