Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Československý Fokker D.VII, Eduard 1:48

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 172 • Stránka 7 z 12 • 1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 12
  • Odpovědět s citací

Re: Českoslovenký Fokker D.VII, Eduard 1:48

Příspěvekod KLuK » 25 črc 2022, 10:05

Díky Radku,
prošel jsem to celé a informací je tam opravdu hodně.
O portách řezaných z plátna lozenge jsem zjistil, že právě tyto porty používal Fokker, ale jak to bylo s použitím na horních a dolních plochách nevím o moc více. Je tam i zmínka o tom, že se vyskytovaly případy, kdy se porty se vzorem pro horní plochy vyskytovaly i na spodních plochách. Ale jestli to bylo pravidlo nebo vyjímka už není tak jednoznačné. Tak alespoň něco.

V každém případě díky za ty odkazy, bylo to zajímavé a poučné čtení ;-I
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 25 črc 2022, 12:25

Já bych se asi řídil návodem. Neříkám, že je to úplně "košer", protože víme, že celá řada barevných schémat z návodů od výrobců vykazuje celou řadu chyb. Ale tak mě napadá... Pokud by na spodních plochách byly porty zakryty proužky "tmavého" Lozenge, nebylo by to aspoň trochu na fotkách vidět jako tmavé čárky? Třeba na spodku horního křídla?

Samozřejmě připouštím, že se mohu mýlit.
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 25 črc 2022, 13:54

Vidím to taky tak. Ono na některých dobových fotkách našeho Fokkera lze těžko rozeznat samotný lozeng, natož pak porty. A na těch fotkách, kde jsou porty viditelné, lze těžko odhadnout jestli byly jednobarevné nebo lozengové, takže určit jeslti to vůbec byl lozeng a pokud ano, jestli byl světlejší nebo tmavší, je naprosto nemožné.
Alespoň na fotografiích všech mezejních kousků jsou jednotně na spodních stranách křídel použity porty porty s lozengem pro spodní plochy. Sice nelze vyloučit, že rekonstrukce těchto strojů neprobíhala v jedné firmě, ale alespoň nejaké vodítko to je.
Takže je rozhodnuto, porty budou ve stejné barvě lozengu, jako plocha na kterou patří. Vypadá to, že s naprostou jistotou to už dnes nikdo neví. A pokud ano, určitě se ta informace objeví v okamžiku, kdy budu mít porty hotové. :?

Jo, dvoje lozengové obtisky budou potřeba určitě. Spodní plochy vyjdou v pohodě, na horní plochy, podle předpokladu kousek chybí. Odhaduji to zhruba na jeden pruh. Kdyby výrobce obisků místo poměrně široké hlavičky s názvem firmy a popisem obtisků (to by mohlo klidně být na návodu k nanášení obtisků) přidal jeden na arch ještě jeden pruh s horním lozengem, vyšlo by to akorát. Takhle jsou potřeba archy dva. No, co už, alespoň toho bude dost na případné opravy.
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 25 črc 2022, 19:00

Musím se šprtat na zkoušky (dost důležité). Ale jenom študovat moudra, a zvlášť za současných veder, se dlouho nedá. Prototže mám tu výhodu, že se mohu učit doma, vymyslel jsem si speciální studijní režim a spojil příjemné s užitečným. Chvíli čučím do lejster a snažím se zapamatovat si, co se v nich píše a když už mi to hlava nebere, jdu se odreagovat k modelařině a lepím lozengové obtisky na Fokkera. Nalepím kus obtisku a dobu, po kterou bych musel pasivně čekat, než si obtisk sedne natolik, abych si s ním nepohnul, věnuji studiu. Pak nalepím další pruh a jdu se dál šprtat, pak nelepím další pruh a ...
A takto jsem strávil většinu dnešního dne (:)

IMG_4213.JPG
No a v průběhu mého speciálního studijního procesu jsem stihl v pohodě polepit horní plochy spodního křídla ...

IMG_4215.JPG
... a taky oba boky trupu ...
... a ještě se částečně připravit ke zkoušce. Škoda, že jsem na tento systém nepřišel dřív. Je naprosto geniální :grin:
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod boticka5 » 26 črc 2022, 05:51

Máš to moc pěkný a ke zkouškám držím palce

Odesláno z mého Redmi Note 9 Pro pomocí Tapatalk
boticka5

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 26 črc 2022, 16:35

Díky,
jenom doufám, že nic nepodělám ani na modelu, ani na zkoušce :P
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mirek O » 26 črc 2022, 17:06

Hezká práce, rád sleduju tvoje vlákna. (:)
Co tě budou zkoušet?
http://www.hphmodels.cz - modely a novinky u HpH
Mirek O

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 26 črc 2022, 18:14

Ahoj Mirku, Tvůj zájem o mé modelářské pokusy mě opravdu těší. (:)

Dělám ve finančnictví, musím si obnovit zkoušky na penzijní produkty. Navlékli to na nás tak, že si musíme v pravidelných intervalech zkoušky obnovovat. Pokud bych si je neobnovil, nemohl bych nadále penzijní spoření sjednávat.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 26 črc 2022, 18:29

Potáhl jsem lozengem téměř celé letadlo, jen na vrchní stranu horního křídla už nezbylo. Ale další lozeng už je na cestě, v dohledné době by měl dorazit.

IMG_4217.JPG
Spodní plochy mám kompletně olozengované ...

IMG_4220.JPG
... u horních ploch zbývá už jen to zmiňované horní křídlo.

IMG_4221.JPG
Potažení trupu jsem dokončil nalepením obtisku na hřbet. Bylo to trochu náročnější na sesazení obtisků, ale ostrý skalpel to zvládl na výbornou.

IMG_4222.JPG
Na pravém boku se mi podařilo v jednom místě obtisk trochu odřít, ale to půjde zaretušovat. Ono je těch míst, kde bude potřeba retušovat víc, tak to vezmu najednou, až bude lozeng všude.

IMG_4224.JPG
Když nemohu pokračovat s nánášením obtisků, zkrátím si čekání na jejich dodání lepením port. Pro začátek jsem si to vyzkoušel na spodní ploše vodorovné ocasní plochy. Protože jsou obtisky transparentní a podklad je relativně tmavý, tak i porty vychází trochu tmavší. Ale myslím, že i tak to bude dobré. Alespoň budou porty vidět (:)
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 27 črc 2022, 19:01

Pokračuji v lepení obtisků. Jejich transparentnost vyřešila moje dilema ohledně toho, jaký vzor použít na spodní plochy. Protože jsou obtisky transparentní, je světlý lozeng spodních ploch jako podklad (oprtoti bílé barvě) tmavý . I když jsem proužky port na spodní plochy nařezal ze spodního světlejšího lozengu, po nanesení na místo se jeví se i na světlém lozengu jako tmavé.
Přemýšlel jsem, že bych obtisky přestříkal bílou barvou a pak je nanášel rubem navrch. Ale to bych musel na každý proužek před přilepením ještě nanášet lepidlo ... prostě moc práce. Naštěstí se u Fokkerů používala i varianta, kdy se i na spodní plochy použily porty s tmavším horním lozengem. Takže jsem zůstal u tmavších port na spodních plochách.

Nejdříve jsem si nařezal ze světlejšího lozenge co nejtenčí proužky na porty a zkrátil je na správnou délku. Ne že by to nešlo, ale je to docela pakárna. Pak jsem musel vyřešit, jak dostat tak ůzké proužky z podkladového papíru na model. Kdo jste to někdy zkusil, víte, o čem je řeč. A ten, kdo to nezkusil, tak ať si to vyzkouší a pochopí (:)
Naštěstí se jako života schopná metoda ukázal postup, kterým lepím na své modely drobné popisky a nápisy. Je to jednoduché a funkční. Namočím si prst ve vodě a na něj položím obtisk podkladovým papírem navrch. V případě potřeby ještě obtiskový papír na prstě vlhčím štětečkem namočeným ve vodě. Až se obtisk odmočí, sejmu obtiskový papír tak, aby mi zůstal obtisk na prstě a nakonec prst s obtiskem lehce přitisknu na místo, kam patří obtisk a prst opatrně oddálím. Pak už jen obtisk v případě potřeby srovnám a přihladím a je hotovo. Napsané to vypadá složitě, ale v praxi je to velmi jednoduché a hlavně funkční.

IMG_4226.JPG
Výše popsaným způsobem jsem postupně nanesl porty na spodní plochy dolních křídel ...

IMG_4227.JPG
... a následně i na spodní plochy vodorovné ocasní plochy.

IMG_4228.JPG
Na porty na horních stranách jsem nejdříve vyzkoušel jak budou porty vypadat, když na ně použiji vzor horního lozengu a jak by to vypadlo s portami se vzorem dolního (světlejšího) lozengu. A podle očekávání, lepšího vzhledu jsem dosáhl se světlejším lozengem. Opět díky transparentnosti obtisků porty na tmavém podkladu ztmavnou a ty s tmavým vzorem ztmavnou příliš. Takže u transparentních obtisků HGW platí, že pro porty na horní plochy je lepší použít světlejší lozenge. Na horní straně vodorovné ocasní je vidět, že to bude vypadat dobře.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 02 srp 2022, 19:06

V rámci studijně - modelářského dne jsem lehce pokročil s lepením port.

IMG_4252.JPG
Dokolepil jsem porty na všechna žebra z horní strany a náběžné hrany obou dolních křídel.

IMG_4253.JPG
Pokračoval jsem oportováním koncových oblouků.

IMG_4254.JPG
A nakonec dostaly své porty i odtokové hrany křídel, zatím na horní straně.

IMG_4257.JPG
Po mírném proschnutí obtisků jsem pokračoval v lepení port na odtokovou hranu na spodní ploše pravého křídla ...

IMG_4258.JPG
... a potom i levého křídla a tím jsem dokončil lepení lozengu (mimo horní křídlo).

IMG_4259.JPG
Pohled na spodní plochy...

IMG_4260.JPG
... a pohled zhora.

Po vyretušuvání drobných oděrek přijde na řadu lak.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 03 srp 2022, 09:16

Jupííí jááá jej, právě mi dorazily objednané obtisky s lozenge. Pokračování stavby Fokkera již nic nebrání :D
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Klouček » 03 srp 2022, 09:51

To je pakárna, co? Já stavěl loni dvaasedmu naši a porty byly asi na čtyři dlouhé večery ...
Pavel Klouček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 03 srp 2022, 10:28

Máš pravdu, lepení port je na palici. Nařezat si z obtisků proužky, nastříhat je na správnou délku, nanést proužek na místo, vyrovnat proužek, přitisknout a vyhladit, nanést proužek na místo, vyrovnat proužek, přitisknout a vyhladit, nanést proužek na místo, vyrovnat proužek, přitisknout a vyhladit ... potom dojdou připravené proužky takže znovu nařezat z obtisků proužky, nastříhat je na správnou délku, nanést proužek na místo, vyrovnat proužek, přitisknout a vyhladit, nanést proužek na místo, vyrovnat proužek, přitisknout a vyhladit ... :uff: #-o
Teoreticky by to šlo udělat za den, ale to bych pak byl zralý pro docenta Choholouška. :crazy:
Fokker není první model, na kterém toto martyrium podstupuji, takže jsem dopředu věděl, co mě čeká. Nijak se stavbou nespěchám, lepím porty jen tak dlouho, dokud mě to baví a pak dělám něco jiného, takže se to dá docela dobře přežít bez následků na duševním zdraví. :P

Na druhou stranu, bez port by byl ten model takový nedotažený.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 03 srp 2022, 21:13

Dnes dopoledne jsem nalakoval hotové díly Fokkera. A protože jsem byl hodně zvědavý, jak budou vypadat naše výsostné znaky na lozengu, tak jsem je odpoledne přilepil na spodní plochy.

IMG_4263.JPG
Žádný strach, nebude to letoun neznámé mocnosti. Protože se podoba kokard na Fokkerovi měnila, výrobce obtisků (APC dekals) na to myslel. Pro první podobu s bílým lemem se nejříve použije samostatný bílý kruh ...

IMG_4264.JPG
... a na něj se potom přilepí kokarda. Po jejím vycentrování vytvoří bílý podkladový kruh tenký bílý lem. No a kdo staví pozdější podobu se znaky bez bílého lemu, použije pouze kokardu bez podkladového bílého kruhu.
KLuK

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 172 • Stránka 7 z 12 • 1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 12

Zpět na Rozestavěno