Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

T-55 ČSLA

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

T-55 ČSLA

Příspěvekod pelikan » 27 čer 2022, 09:43

Tady Kotas a mam dotaz..... Dost srandy. Chtěl bych se zeptat znalců T-55 zda nevědí co je to za "válec" na levém boku věže T-55 bílá 402? Na nějaké brodící zařízení mi to přijde moc úzké. Dotazů na T-55 by bylo hodně, ale tohle asi zatím stačí.
Přílohy
402_03.jpg
http://kpmrokycany.rajce.idnes.cz/
pelikan

• Odpovědět s citací

Re: T-55 ČSLA

Příspěvekod greenbaron » 27 čer 2022, 15:37

Ze všeho nejvíc to vypadá jako pouzdrona tzv. poloteleskopickou anténu o délce 10 m, která byla ve výbavě velitelského T-55AK (měl navíc rdst R-130, sníženou zásobu munice, nabíjecí zařízení pro napájení obou rdst atd.), pokud to přijmeš jako kvalifikovaný odhad starého zbrojnoše.
Nicméně tu je několik "ale"...
Například jedno "ale" říká, že právě tohle pouzdro mělo (normálně) své místo na stropě věže mezi příklopy, další mi říká, že zrovna velitelský tank (velitele praporu a velitele pluku) by nejspíš nebyly zařazené jako provozní (viz P před věžovým číslem)... a můžu pokračovat...
- Musíme si pomáhat. Informace, které potřebujeme, tu vždycky někde jsou.
Jen ten, kdo na nich "sedí", nesmí být moula, který si myslí, že jsou jen jeho.

- Modeláři neodpouštějí ani tu nejmenší chybu - zvláště ne tu na svém modelu. Řežme raději do modelů, neřešme modeláře.

- Modely nejsou tak levné, abych je stavěl jen z krabičky a nechával všechny jejich chyby bez povšimnutí...
greenbaron

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pelikan » 28 čer 2022, 09:43

Jj, děkuji.

Tady přikládám další fotky snad stejné mašiny. Kdybych se pletl tak mi prosím dejte vědět.
Přílohy
402_05.jpg
402_04.jpg
402_02.jpg
402_01.jpg
402.jpg
pelikan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod greenbaron » 28 čer 2022, 10:33

Svrběl mně prst optat se, jestli na ní není víc fotek, takže díky za ně - a uvědomil jsem si jednu věc...
Ta velitelská mašina (T-55AK) je provozovaná společně s vozidly, vybavenými SŘP Kladivo... a to mne dovedlo k jednomu (z hlediska vojenské logiky odůvodněnému) závěru.
Přemýšlel jsem, proč by zrovna tank ve velitelské úpravě byl používán k výcviku, tedy jako "provozní" a všiml jsem si, že na fotce jsou vidět právě tanky s Kladivem (T-55AM1), nejspíš to tedy bylo v průběhu přezbrojení nebo těsně po něm... a ten velitelský tank byl zřejmě prostě "dojížděn" do konce meziopravní normy před odsunem (výměnou za AM1K) do opravárenského závodu, aby na něm byla provedena modernizace.
A ještě dva postřehy:
Tank byl zřejmě (viz fotka) vybaven pásy s pryžovými botkami, ty byly nicméně sejmuty a protože jich bylo fakt hodně, tak jich osádka část zastrkala za madla na věži...
Tank má navíc světlomety na blatnících a tak si myslím, že byl připraven buď k nesení buldozerové radlice nebo odminovacího zařízení... a proto je vidět, že měl přesunuty náhradní články pásu na věž (viz fotka)...

- Modeláři neodpouštějí ani tu nejmenší chybu - zvláště ne tu na svém modelu. Řežme raději do modelů, neřešme modeláře.

- Modely nejsou tak levné, abych je stavěl jen z krabičky a nechával všechny jejich chyby bez povšimnutí...
greenbaron

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pelikan » 28 čer 2022, 11:04

Díky za super postřehy! Až se dostanu je kompu dám sem ještě jednu fotku s doplňujícím dotazem.
pelikan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pancíř » 28 čer 2022, 14:41

Jenom taková drobnost, to na věži jsou železný drapáky, nalezl jsem jich pár v Milovicích.
Pancíř

• Odpovědět s citací

Příspěvekod greenbaron » 28 čer 2022, 15:21

Pancíř píše:Jenom taková drobnost, to na věži jsou železný drapáky, nalezl jsem jich pár v Milovicích.

Máš pravdu... Ty obrázky se musí hodně zvětšovat, aby byly detaily dostatečně čitelné a pak to zas jde do kopru s koukatelností...

greenbaron

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jenda58 » 28 čer 2022, 15:41

Výřez z té první fotky. Co by to mohlo být za znáček či popisku? Podle mne je jen tady vlevo.
402.png
402.png (48.93 KiB) Zobrazeno 4086 krát

jenda58

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pelikan » 29 čer 2022, 11:32

Jak tam píšeš o přípravě na nesení radlice nebo odminovacího zařizení to by pak vypadalo nějak takto?

Lišila se nějak horní strana věže u verze AK? Tedy když tam nebyla ta "roura" ukrávající anténu. I když tento tank (402) má celkem dost odlišností od běžných třeba ta celkově 3 světla vpředu místo dvou atd.
Přílohy
928[29].jpg
pelikan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod greenbaron » 29 čer 2022, 11:59

Myslím si, že na tanku s věžovým číslem 929 by mohla být část návěsného systému pro MO-T, tedy mechanický odminovač - (minový) tral..., ale můžu se plést.
Vypadal takhle: https://www.valka.cz/topic/view/70925

greenbaron

• Odpovědět s citací

Příspěvekod greenbaron » 29 čer 2022, 12:25

jenda58 píše:Výřez z té první fotky. Co by to mohlo být za znáček či popisku? Podle mne je jen tady vlevo.
Příloha 402.png je dlouhodobě nedostupná.

Podle mého názoru to je grafický symbol, který umožňoval identifikaci útvaru, případně jeho dalšího prvku uvnitř jeho organizace, ale vzhledem k tomu, že ten systém byl vcelku "volný", v čase se měnil, znaky různě v rámci vyšších prvků struktury "rotovaly" a sám vím, jaké věci se v jeho rámci daly dělat, neporadím přesně a hlavně spolehlivě, co to (přesně) znamenalo.
Za ty roky, co jsem sloužil, jsem viděl leccos a pokud jde o tenhle, tak podobnmý, ale s kolečkem místo plného čtverečku uvnitř...
Přílohy
Znak.jpg
Takhle nějak to mohlo vypadat...

greenbaron

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Walter Wolf » 03 črc 2022, 17:53

No bohužel na to nemám fotky ale co pamatuju tak ten válcovej futrál tak blbě umístěnej na věži na první foto býval spíš u AKAček vzadu nad vyprošťovací kládou. Obsahoval antenu pro dodatečnou stanici, umístěnou vzadu ve věži. Měla také solo generator u zadní přepážky před motorem.
Ty drapáky nastrkané za madly souhlasí ale většinou u provozek.
Ty světla nebyl standart. Záleželo na vkusu a vůli každého soudruha. Vozil jsem "klepeta"(věžové 738 T54M) a tak jsem si dovolil tu drzost si je také namontovat pro lepší orientaci v noci. Byl jsem za tuto aktivitu náležitě popotahován a vyškolen při nejbližším ostrém poplachu nějakým kontrolenkem z divize. Jo soudruhu manýry západních kamionů nám sem tahat nebudete - podotýkám L.P. 1979 leden
Ta malůvka na věži není nic dramaticky důležitého. Spíš to bude oblastně, útvarový folklór.
Stejně by mne zajímalo zda někdo dělá ty zmíněná "klepeta" MOVku + VO(Výbušný odminovač - https://www.valka.cz/CZK-VO-vybusny-odminovac-t34022) v 35tině.Za nás to měl prakticky každý pluk. Zatím co jsem, viděl tak se to originálu jen podobalo...
Walter Wolf

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse