Opět zdravím z okresního přeboru.
Chci Vám představit další model soupravy Scania+návěs Cardi na přepravu mléka. Podle mé fantazie by měl model představovat soupravu poznamenanou provozem, tedy něco rezaté, odřené zašpiněné, atd.
Po dlouhých peripetiích s cisternou se mi podařilo dokončit tuto soupravu, pravda tahač byl postaven cca koncem roku 2019, ale s cisternou jsem měl tolik starostí, že jsem to málem vzdal.
Tahač je vlastně přestavěn z Australské verze, (dostal jsem ji od syna) na europskou, (vím existuje origo). Stavba probíhala celkem v pohodě, zadní polovinu rámu jsem uvnitř zesílil (zdvojil), proto v označení to H, doplňoval jsem rozvody vzduch + elektro, dále doplnil hydrauliku sklápění, převodovka dostala olej. čerpadlo, rozvaděč + nádrž na rám, „co kdyby bylo potřeba tahat sklopku“ dále jsem vyrobil zadní náboje, hnací starší provedení z reduktorem, odhlučnil kapotu, motor doplnil o různá potrubí, doplnil nějaké drobnosti pod kapotou, na střechu přidal klimu, Jestli se ptáte proč? Protože mne to takhle stavět baví!
To je stručně to na co jsem si vzpomněl.
Návěs? Stavba začala tak nějak souběžně s tahačem, chvíli na tahači chvíli na podvozku.
Podvozek byl v pohodě, doplnil jsem vzduch. rozvody+ vyrobil pár ventilů a elekt. rozvody, vyrobil brzd. bubny. Pak nastalo peklo! v podobě obou polovin cisterny, které byly tak pokrouceny, myslel jsem že na podvozek budu muset posadit něco jiného. Měl někdo také pokroucenou cisternu? No pak to dlouho bylo u ledu, podvozek hotov a tahač též. Po dlouhé době jsem opět vytáhl pokroucené půlky, začal dumat co s tím udělat až mě napadla myšlenka vyztužit to podélně překližkou a na koncích příčně, což se nakonec ukázalo jako dobrý nápad (přiložím fotky). Proti původnímu plánku jsem změnil pozici řebříku, umístil ho do zadu, vyrobil schůdky na zadní plošinku. Vršek cisterny jsem udělal jako pochozí, doplnil pochozí rošty (neuhodnete z čeho jsou), na kryty vík doplnil mádla a nainstaloval zábradlí. No ale to nebylo nic proti tomu co nastalo při lakování! Základ v pohodě, broušení ok vrchní barva ok, ovšem druhý den komplet potrhaná vrchní barva! Tak že do brzdovky a znovu k ledu. Až mne přešel vztek, tak jsem celý proces opakoval znova, co myslíte že se stalo? Ano to samé! Vůbec nevím proč? No co opakování je matka moudrosti, takže znova teď už dobrý dokud nepřišel lak, po kterém se objevili opět trhlinky ovšem v daleko menší míře, takže už jsem to nechal tak, neměl jsem chuť to dělat po čtvrté.
To je opět struční výčet práce na modelu.
No, protože to nebylo v rozestavěno napřed pár fotek z „montážní dílny“