Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Správným SMĚRem

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 3564 • Stránka 220 z 238 • 1 ... 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223 ... 238
  • Odpovědět s citací

Re: Správným SMĚRem

Příspěvekod nerd » 30 bře 2022, 19:13

hmm ja to myslel tak ze na tohle by byla skoda se nekde nepodivat nazivo... nicmene se tesim na fotky hotoveho stroje...
sochani prastarych plastovych ingotu je nejlepsi zenove cviceni...
nerd

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PantherG » 30 bře 2022, 20:05

No, myslím, že Ludvík "bosku" provětrá nejpozději v Křenovicích :P
Obrázek
Václav Maděra - PantherG@seznam.cz Z blbce vola neuděláš.....
Nebojte se dokonalosti..... Stejně jí nikdy nedosáhnete !
PantherG

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 30 bře 2022, 20:06

Hotovo ještě nemám, ale jsem zase o kousek blíže k cíli.

Dnes jsem měl jen chvilku, stihl akorát vyrobit nové sklíčko před kokpit a na motor přilepit výfuky a vrtuli. Na samotném sklíčku toho moc k focení není, fotky přidám, až bude sklíčko hotové a přilepné na svém místě.

IMG_3676.JPG
Minule jsem zmiňoval doplněná ovládací lanka směrovky, tak tady je důkaz, že tam opravdu jsou
IMG_3677.JPG

IMG_3669.JPG
A tady už je výsledek mého dnešního snažení - vrtule a výfuky jsou na svém místě
IMG_3674.JPG
Výfuky jsou opravdu titěrné, jejich lepení na válce motoru dalo trochu zabrat, ale kupodivu jsem žádný výfuk neztratil ani nevystřelil pinzetou do neznáma.
IMG_3675.JPG

V podstatě mi zbývá přilepit větrný štítek, dokončit podvozek a finální úpravu povchu ... a Jírova Boska bude hotová (:)
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 30 bře 2022, 20:10

Pokud se nic nesemele, Křenovice budou až příští rok. Ale pokud by o její účast v Křenovicích byl zájem, tak bych ji tam mohl vzít (:).
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JimiX » 31 bře 2022, 05:30

Ludvíku, tak to jednoznačně. V Křenovicích se musí ukázat. To by ani jinak nešlo ;-I Výstavu budeme pořádat samozřejmě až příští rok, na podzim, protože se střídáme s klukama z Vyškova. Tím připomínám, že Vyškovská výstava je právě za měsíc. Najdete to v sekci o soutěžích... :wink:
Radek Bednařík
JimiX

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jindřich Rosa » 31 bře 2022, 14:42

Já bych se raději ještě pořádně kouknul na tu vrtuli.
Připadá mi, že byla nalepena na opačnou stranu náboje, resp. by to chtělo ještě tvarově doladit.
Byla by to škoda to nedotáhnout, když už se na modelu x věcí postupně předělávalo a vylepšovalo...
Jindřich Rosa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 31 bře 2022, 15:14

Jindřich Rosa píše:Já bych se raději ještě pořádně kouknul na tu vrtuli.
Připadá mi, že byla nalepena na opačnou stranu náboje, resp. by to chtělo ještě tvarově doladit.
Byla by to škoda to nedotáhnout, když už se na modelu x věcí postupně předělávalo a vylepšovalo...

Opravě, či úpravě se nijak nebráním, jenom jsem nepochopil, co mám upravit. Mohl bys mi to, prosím, upřesnit? Díky.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jindřich Rosa » 31 bře 2022, 19:54

Tak jsem si nejprve vyhledal a "nasekal" ilustrační obrázky, a začal psát text, který začínal raději opatrně ve smyslu:
"..je to jen můj dojem z uvedených fotografií modelu, které mohou být možná zavádějící (úhel záběru, nasvícení), a ve skutečnosti to není tak špatné..."

Pak jsem si uvědomil, že tu směráckou jedenáctku mám přece taky, tak jsem si ji ještě rychle vyhledal, abych kouknul, jaká je tam vrtule.

No a je mi tedy zcela jasné, že vrtule byla použita ze stavebnice (nejdříve jsem si myslel, že to může být novovýroba z překližky) a že je tudíž nalepena správně a že z prohlídky onoho dílu bohužel taky vyplývá fakt, že tady se opravdu žádná jednoduchá úprava udělat nedá.

Na dřevěnou vrtuli jsou listy nesmyslně tenké, uprostřed více než na konci. Na horní straně profilu (tedy při čelním pohledu na vrtuli) je skutečně ve vnější části a ke konci listu prohlubeň místo plynulého vydutého oblého tvaru, takže u odtokové hrany je pak onen "val" (na obrázku označeno otazníkem).

Obr-1.jpg

Obr-2.jpg
Obr-3.jpg
Obr-4.jpg

Nejhorší je, že ty listy jsou fakt tenké, takže asi není možné ani jednoduše něco dobrousit tak, aby to alespoň na první pohled vypadalo solidně. Musel by se doplnit materiál na tu horní stranu profilu, minimálně zatmelení, lépe s přebytkem a následným vybroušením tvaru profilu. Ony ty vrtule pro NZ-60 byly relativně štíhlé, co se týče hloubky profilu, ale současně dosti masivní (tlusté) ve vnitřní části s přechodem do náboje.

Nejlepší by tak asi bylo to vyrobit znovu, ale to už se musí každý rozhodnout sám, kolik úsilí do modelu investuje, že...

---------------
Abych to vysvětlil v úplnosti, proč do toho tak "vrtám"... V podstatě je to můj obor (například jsem byl v týmu, který připravoval vrtuli pro létající repliku Avie B.H.5), takže jistě chápete, že obvykle první, co v krabici modelu "prolustruji", je způsob ztvárnění vrtule... :-)
Jindřich Rosa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 31 bře 2022, 21:01

Máš pravdu, použitá vrtule je ze stavebnice. A přišla mi docela docela použitelná. Ale teď, Když vím na co se mám dívat a vidím všechny ty chyby, jako nejlepší řešení se mi jeví "vykrouhat" novou vrtuli.
Moc děkuji za podrobné vysvětlení a nákresy (:)
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pepsini » 31 bře 2022, 22:30

S tou detailnosti se vzorem sis na sebe upletl bič :lol: ,ale já vím, že právě to tě na tom baví nejvíc, tak vzhůru do vrtule ,určitě bude výsledek o to lepší, na který se opravdu těším ;-I
2022 viewtopic.php?f=6&t=147487 2021 viewtopic.php?f=6&t=142957&hilit=pozdni+sber
2020 viewtopic.php?f=6&t=137562&p=2383849&hilit=pozdni+sber+2020 2023 viewtopic.php?f=6&t=151434 2024 viewtopic.php?f=6&t=155213
pepsini

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 31 bře 2022, 22:57

Já to tak neberu, pro mě to bič není, naopak, teď mi víc vadí chyby té stávající vrtule.
Jen to vzhůru do vrtule odložím až na zítra ... teď zrovna pracuji na vzhůru do postele :grin:
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JiříVránek » 06 dub 2022, 21:09

bereš to sportovně, máš můj obdiv, že tomu dáváš tolik energie ;-I
JiříVránek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 06 dub 2022, 21:26

Díky ;-I ... když už jsem to tolik "překopal", tak výroba nové vrtule se v tom množství práce ztratí :sculptor:
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 07 dub 2022, 21:21

... a tak si pomalu a v poklidu krouhám tu novou vrtuli pro tu svoji Avku :sculptor: :paint: ...

IMG_3682.JPG
Začal nařezáním proužků z destičky 0,5 mm ...

IMG_3683.JPG
... pak jsem nařezané proužky nalepil jeden na druhý, aby z nich vznikl hranolek ...

IMG_3684.JPG
... po zaschnutí lepidla jsem hranolek zařízl na délku budoucí vrtule ...

IMG_3685.JPG
... a na jeho horní stranu jsem přilepil oboustrannou lepící páskou papírovou šablonu vrtule vystřiženou z výkresu ...

IMG_3714.JPG
... a pak jsem brousil a porovnovával s fotkami a výkresem ... a brousil a porovnovával s fotkami a výkresem ... a brousil a porovnovával s fotkami a výkresem a ... až nakonec vzniklo něco, co už se docela podobalo nové vrtuli (:)
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 07 dub 2022, 21:30

Po vybroušení a začištění vrtule jsem ji ještě stihl natřít světlou barvou.

IMG_3720.JPG

IMG_3726.JPG

IMG_3728.JPG

Po přeleštění povrchu bude vrtule připravená na nanášení tmavě hnědé olejovky :paint:
KLuK

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 3564 • Stránka 220 z 238 • 1 ... 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223 ... 238

Zpět na Rozestavěno