Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Správným SMĚRem

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 3564 • Stránka 204 z 238 • 1 ... 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207 ... 238
  • Odpovědět s citací

Re: Správným SMĚRem

Příspěvekod KLuK » 06 úno 2022, 21:30

pro driver306:

Tak to koukám, o existenci směráckýho Walrusa vím, ale nikdy jsem ho neměl v ruce. To, že na starých stavebnicích ze Směru bylo vylisované označení a státní znaky je stará známá věc, ale vždycky to bylo pozitivu a tím pádem to šlo snadno odbrousit. Ale tady koukám, že je to v negativu. No páni, stará stavebnice a tak pokroková technologie? :grin:

Pokud tam ty znaky a písmena nechceš, tlemení (pardon) tmelení se nevyhneš.
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mirek O » 06 úno 2022, 21:33

Kluku kluku, jsi mě vyprovokoval svou stavbou opět vytáhnout můj temelín temelínů. Bh-11. (1:32)
Díky za motivaci.
Moc se mi tohle vlákno líbí.
http://www.hphmodels.cz - modely a novinky u HpH
Mirek O

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pepsini » 06 úno 2022, 21:34

Menší poznámku k walrusovi, to nejsou nýty, ale díry po 20 mm kanonu z bf 109 (:), ale dá se s tím žít
2022 viewtopic.php?f=6&t=147487 2021 viewtopic.php?f=6&t=142957&hilit=pozdni+sber
2020 viewtopic.php?f=6&t=137562&p=2383849&hilit=pozdni+sber+2020 2023 viewtopic.php?f=6&t=151434 2024 viewtopic.php?f=6&t=155213
pepsini

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 06 úno 2022, 22:07

Pro Mirek O:

Tak ať se Avka daří! Ve dvaatřicetině to jistě bude krasavice.
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standaslechta » 06 úno 2022, 23:00

driver306 píše:Začal jsem stavět Walruse a stejně jako na Tiger Mothu mě překvapilo po rozbalení, že to má "předryté" znaky a čísla na trupu a křídle. Nechápu jaký to má význam, navíc pokud chci dělat jiné označení tak to tam naopak překáží. Takže jedině zbývá to zatmelit a přebrousit. Akorát u Walruse tím přijdu o nýty a rytí v těchto místech, které budu muset obnovit. Kdo jste tento model stavěl, tmelili jste to?

Vyznam je prostý díky tomu rytí se nerozpíjela barva při barvení štětcem do okolí.
standaslechta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod driver306 » 06 úno 2022, 23:11

Tak to by asi smysl dávalo. To je nejspíš pozůstatek od původního výrobce těch forem což jsem koukal, že bylo v roce 1958 dle Scalemates. Takže ti to asi vyráběli bez obtisků a zručný modelář si musel značení malovat růčo :D
Naposledy upravil driver306 dne 07 úno 2022, 09:54, celkově upraveno 1
Pořád je co zlepšovat...
Poslední výtvory:
Aero MB-200L-410 T Turbolet
MIG-21 F-13 Letecké muzeum Kbely
Z-37A Čmelák aneb Štefan po 30.letech
driver306

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 06 úno 2022, 23:37

Aby bylo úplně jasno, proč nakonec budu stavět nová křídla. Rozpětí křídel sériového stroje Bh.9 a BH.11 bylo 9,72 m. Rozpětí speciálu BH.11.18 bylo 11,1m. Z těto údajů lze celkem jednoduše spočítat, že na modelu v měřítku 1:48 je rozdíl v rozpětí mezi sériovými a prodlouženými křídly 28 mm (a kousek (:) ). A to už je opravdu dost dobře poznat. A když k tomu vezmu v úvahu jiný tvar křídel, myslím, že mé rozhodnutí je jasné.

Pro lepší názornost jsem udělal grafické porovnání. Popisované rozdíly ve velikosti a tvaru jsou na něm dobře viditelné.
Porovnání velikosti křídel.jpg

KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standaslechta » 08 úno 2022, 09:03

driver306 píše:Tak to by asi smysl dávalo. To je nejspíš pozůstatek od původního výrobce těch forem což jsem koukal, že bylo v roce 1958 dle Scalemates. Takže ti to asi vyráběli bez obtisků a zručný modelář si musel značení malovat růčo :D

Ale obtisky tam byly šlo spíš o to aby dítě védélo kam na hračku obtisky nalepit.
standaslechta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 08 úno 2022, 21:04

KLuK píše:Pro lepší názornost jsem udělal grafické porovnání. Popisované rozdíly ve velikosti a tvaru jsou na něm dobře viditelné.

Pěkná vizualizace. Ale pozor na tu zlomenou odtokovou hranu v místě přechodu křídla a křidélka!
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Roman 64 » 08 úno 2022, 22:26

pro KLuK:
k tomu L-BONG
No já ti nevím. Já bych byl opatrnější s použitím křídla z 11.18, aby jsi nevytvořil paskvil..
Přiznám se, že jsi mě možností použítí toho křídla trochu vyděsil. Před léty jsem L-BONGa postavil jako repre. maketu (tehdy ještě upoutanou), a to mě donutilo projet moje podklady na BONGa. Teda ne, že bych jich měl o tolik víc, než koluje po internetu, ale tehdy jsem se dostal k originálním fotografiím, ktreré dneska už samozřejmě nevlastním, ale moc mi tenkrát pomohly při konstrukci makety.
Já si nemůžu pomoct, ale mě vychází použití toho křídla z 11.18 dost mimo. Nevidím tam zalomení odtokovky ani špičaté křidélko. Jediná viditelná úprava je prodloužené křidélko na sériovém křídle.
S velkým zájmem sleduji.
Jinak, za mě veliký palec nahoru... [-o<
Ahoj Roman
Roman 64

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 09 úno 2022, 09:56

Tu debatu o křídle jsem tu rozproudil já. Je to asi jednu nebo dvě stránky zpět. Také jsem si původně myslel, že stačí protáhnout křidélka a hotovo. Ale při důkladnější prohlídce křídla na fotografii, kterou jsem k tématu přiložil, jsem si všimnul některých rozdílů, které mi předtím zůstaly skryté. Zejména na odtokové hraně, nejen v místě přechodu křídlo - křidélko, ale i v místě křídlo trup.

Dále jsem si blíže prohlédl propnutí plátna na křídle, které jsem si zkusil přeměřit, a poté rozpočítat na délku křídla. Toto jsem porovnal s výkresy Avie B.H.9, 11 a B.H.11.18 (L-BONK) a vyšel mi nápadný rozdíl mezi sériovým křídlem typu B.H.9 a křídlem typu B.H.9.11 (L-BONG). Tuto moji prvotní teorii převedl Ludvík do praxe. Nehledě na to, že existuje fotka Avie B.H.9 shora, umístěné v hale NTM, na které je zcela možné si prohlédnout křídlo s propnutím plátna a spočítat si tak počet žeber připadající na délku křídla. A toto opět porovnat s fotografií Avie L-BONG.

Mimo jiné vycházím i z informací uvedených v textu knihy M. Sezemského, kdy uvedl úpravy na trupu Avie B.H.9.11, s tím související navýšení hmotnosti a zesílení podvozku. Na základě to jsem došel k názoru, že rozpětí křídla muselo být upravené-zvětšené, protože použití běžného křídla by ovlivnilo letové vlastnosti přetíženého letadla spíš negativně. Je přece logické, že zvětšením rozpětí, resp. zvětšením nosné lochy křídla, se zlepší nosnost, a tím pádem i vlastnosti pro vzlet. Ale to se již opakuji.

A v neposlední řadě, co by konstruktéři získali tím, že by jen zvětšili plochu křidélka tím, že ho "prodlouží" blíže ke kořeni křídla? Navíc je zde i skupinové foto všech tří strojů vedle sebe (L-BONI, L-BONG, L-BONK), což nevylučuje, proč by ke "speciálům" L-BONK, L-BONI nemohl být vyroben ještě jeden pár křídel pro L-BONG? Bohužel v žádné dostupné literatuře není uvedeno, jestli křídlo použité u Avie B.H.9.11 bylo upravené, nebo jestli bylo užito běžné "sériové". Není vyloučeno, že po ukončení svých "turnusů" se Avie B.H.9.11 vrátila do normální služby, kde mohla pokračovat vesele dál s běžným "sériovým" křídlem. Vždyť samo letadlo bylo kostrováno tak, že výměna křídel proběhla bez problémů.

Také jsme spolu s Ludvíkem došli k poznatku, že i pohyblivá část vodorovné ocasní plochy (výškové kormidlo) byla pravděpodobně zvětšena, resp. došlo u ní ke zvětšení hloubky. I to je patrné při bližším pohledu na fotografii a porovnání hloubky (délky žebra) pohyblivé části VOP se směrovým kormidlem, které je beze změn (na rozdíl od Avií L-BONK, L-BONI, kde byla směrová kormidla zvětšena).

Modely Avie B.H.9.11 L-BONG přestavené ze stavebnice družstva Směr, příp. ze stavebnice KP (1/72) s ničím takovým nepočítají a automaticky nechávají běžné křídlo užívané na Aviích B.H.9 sloužících v řadové službě. A to aniž by si kdokoliv dal alespoň tu práci s úpravou delších křidélek. Takže, pokud Ludvík zvolí ke stavbě křídlo shodující se na letadlech L-BONK, L-BONI, určitě bych si nemyslel, že postaví paskvil. Nehledě na to, že v knize M. Sezemského je uvedena celá řada úprav Avií B.H.9 i 11 s různými druhy křídel, se změnami profilů i zakřivení náběžných hran nebo úpravou koncových oblouků. Tzn. že u Avií řady B.H.9 a 11 se s křídly "hodně" experimentovalo.
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Roman 64 » 09 úno 2022, 15:30

to Dr. zvied:
Tak to se omlouvám za můj vstup do chatu, a moc děkuji za tolik, pro mě, nových informací... Myslel jsem si, že mám BONGa v oku, ale zjevně mám co dostudovat.
O to, s větším zájmem budu sledovat. Díky moc..
S pozdravem Roman
Roman 64

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 09 úno 2022, 16:23

to Roman 64:
To je v poho. Já jsem si také myslel, že mám BONGa v oku. Protože původně jsem ho chtěl stavět také. 8-) I mě tohle téma stáhlo. Mimochodem, doporučuji navštívit tématické modelářství - zájmové skupiny (otevři si obsah fóra), kde najdeš link na Avie řady B.H.9, 10 a 11 od Pavla Kloučka.
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Roman 64 » 09 úno 2022, 17:29

to Dr. zvied:
Super, mrknu na to.
Díky za informace a tipy.
R.
Roman 64

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 09 úno 2022, 18:24

O nic nejde, jsme tu na diskuzním fóru, takže diskutujem, já s tím nemám žádný problém. Každý rozumný námět je vítán (:)

Společně s Radkem (Dr.zvied) "záhadu" s křídly už nějaký čas řešíme a výsledky našeho bádání tu postupně zveřejňujeme. Proč si myslíme, že Avia BH-9 L-BONG byla více odlišná od sériových strojů, Radek přehledně shrul ve svém příspěvku kousek výše.

Ve zmiňovanému vláknu o Aviích Avia BH-9 pokus o přehled jsem našel dvě fotografie, pomocí kterých mohu podpořit naši "spikleneckou" teorii. Na jednom snímku je Avii BH.9.11 s imatrikulcí L-BONG, na druhém pak Avia BH.9.2 sice s upraveným trupem, ale hlavně s "normálními" křídly a ocasními plochami. Pro mě bylo také důležité, že tato Avia je vyfocena prakticky pod stejným úhlem, jako ta L-BONG. Nehledejte další záhadu v tom, že Avia BH.9.2 má otáčkoměr na levé straně trupu, Abych mohl fotku pro porovnání použít, musel jsem ji nejdříve zrcadlově obrátit.

BH 9_11 porovnání_02.jpg
Fotografie obou strojů jsem upravil tak, aby ba nich byla letadla pokud možno stejně velká a žlutě na nich vyznačil popisované rozdíly.
1 - rozdílná délka křídla v části od křídelních vzpěr ke konci křídla
2 - jiné prohnutí konce křídla
3 - jiná délka a tvar křidélek
4 - jiné zakončení odtokové hrany křídla
5 - jiná hloubka pohyblivé části výškovek

BH 9_11 porovnání_01.jpg
A takto to dopadlo, když jsem fotku BH.9.2 částečně zprůhlednil a položil na fotku BH.9.11 On ten úhel focení obou strojů nebyl úplně stejný, tak se to trošičku rozbíhá, ale pro názornost je to dostatečné ... alespoň doufám .

Co dodat ... ještě je pár věcí, u kterých nevím proč, jako třeba ty zakulacené konce křidélek velikost písmen na křídlech. Ale všechno nasvědčuje tomu, že křídla Avie L-BONG (alespoň pro rekordní lety) byla dost podobná křídlům Avie BH.11.18.

A mimochem ... v tom již zmiňovaném vláknu o BH.9 je i jedna fotka BH.9.11 z pozdějšího období (v pozadí je vidět Avia BH.11 OK-VAM), a na ní je zřetelně vidět i to mírné zalomení odtokové hrany křídla v ůrovni začátku křidélka ...
KLuK

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 3564 • Stránka 204 z 238 • 1 ... 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207 ... 238

Zpět na Rozestavěno