Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Správným SMĚRem

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 3564 • Stránka 198 z 238 • 1 ... 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201 ... 238
  • Odpovědět s citací

Re: Správným SMĚRem

Příspěvekod Dr. zvied » 21 led 2022, 14:31

Samozřejmě, že výrobcova. Intuitivně Ti připravil správnou velikost obtisků. :-D

A stran toho výše uvedeného popisu výroby obtisků... :-k Minulý týden jsem se trápil s nanášením obtisků u modelu od Profiline. Nakonec jsem to vzdal. Ale je pravda, že jsem nepoužil Softra Změkčovače a možná jsem připravil špatně podklad. Jednalo se o rotorové listy. Obtisky vbyly dělané tak, že na bílý podklad přišel červený tisk, a potom asi i lak. Samotné obtisky mi přišly prkené a minimálně jeden - možná dva se poškodily. Čtvrtý se mi ohnul a to byl konec. Tak ty listy asi nabarvím.
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pepsini » 21 led 2022, 16:02

KLuKu jeden ,máš to moc pěkné ,stejně jako bh3,stále to sleduji,takže si mě navnadil si slepit bh11 starou od směru, nechci se s tím moc crcat,na to je život moc krátký,chtěl bych si to slepit bez nějakých velkých uprav jen tak,tak bych se chtěl zeptat ,jak je na bh 11 řešený ten plechový dekl co je přes nádrž, jak se otvírá ,když jsou panty na obou stranách,jestli se sundává celý nebo se jen vyklopí na jednu stranua jak je tam vlastně ta nádrž přichycená a jaky má přibližně obsah,tahle úprava by mi na modelu bohatě stačila ,tak pokud někdo ví ,dík za informací.pokud ne ,tak v poho. (:)
2022 viewtopic.php?f=6&t=147487 2021 viewtopic.php?f=6&t=142957&hilit=pozdni+sber
2020 viewtopic.php?f=6&t=137562&p=2383849&hilit=pozdni+sber+2020 2023 viewtopic.php?f=6&t=151434 2024 viewtopic.php?f=6&t=155213
pepsini

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Patlal » 21 led 2022, 16:42

Tady kdyby někdo náhodou chtěl stavět ms-406 jako čs tak tady má podklad

PS. Ta divná světlá barva je okrová která se v pc moc nepovedla
Přílohy
MS-406.png
Mám rád what-if s čs. Letectvo
Patlal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 21 led 2022, 19:44

pepsini píše:KLuKu jeden ,máš to moc pěkné, stejně jako bh3, stále to sleduji, takže si mě navnadil si slepit bh11 starou od směru, nechci se s tím moc crcat, na to je život moc krátký, chtěl bych si to slepit bez nějakých velkých uprav jen tak, tak bych se chtěl zeptat, jak je na bh 11 řešený ten plechový dekl co je přes nádrž, jak se otvírá, nkdyž jsou panty na obou stranách, jestli se sundává celý nebo se jen vyklopí na jednu stranu a jak je tam vlastně ta nádrž přichycená a jaký má přibližně obsah, tahle úprava by mi na modelu bohatě stačila, tak pokud někdo ví, dík za informací.pokud ne ,tak v poho. (:)

Ahoj pepsiny,
díky za pochvalu. Jsem rád, že jsi se nechal zlákat na stavbu BH.11. Ona ta stařičká stavebnice od Směru není špatná a i bez velkých úprav z ní postavit pěkný model. Já jsem ji rozkuchal hlavně proto, že ji chci mít ve čtvrtce, aby lépe pasovala k mé BH.3 :-). A taky jsem si chtěl vyzkoušet jestli to vůbec jde :-).

Mohu Ti pomoci alespoň s tím plechovým deklem na přídi BH.11. Na této fotce je vše dobře vidět:
Avia_BH-BK-11_P_07.jpg
Plech není zapuštěný do roviny s trupem, ale je položený navrch. Podle mě je to jen krycí plech, ale mohu se mýlit. Ty "panty" ve skutečnosti nejsou panty, ale jen kování skrze které je prostrčený jistící kolík aby to neupadlo. Na přiložené fotografii je konstrukce úchytů dobře viditelná. Tyhle "panty" jsou na obou stranách trupu stejné. Jestli se krycí plech sundával nebo jen odklápěl na jednu nebo druhou stranu nevím. Konstrukce úchytů umožňuje všechny varianty. Fotografie s odkrytovaným předkem jsem nikde nenašel.

Jak je přichycená palivová a olejová nádrž k trupu a jaký měly objem to nevím.

Tak snad jsem Trochu pomohl :-)
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pepsini » 21 led 2022, 20:12

Dík, ještě čučím na pecek a už jsem tak trošku v obraze co chci dělat,ten dekl nad nádrži mi přijde že krom pantu tam jsou z každé strany po čtyřech šroubkách asi šestky tipuji ,to by se opravdu musel sundávat celý, ale přijde mi to jako nějaká pozdní úprava pro zichr ať to neuletí, pokud by tam byly jen oboustranné panty ,tak je to asi šumák jestli sundávat cely ,nebo jednostranně, ale ono se na nádrž asi moc nečumělo ,když se to lilo do hrdla. Dál bych to tu radši nepitval ,ať to tu nezasírám .Takže ať se daří ;-I
2022 viewtopic.php?f=6&t=147487 2021 viewtopic.php?f=6&t=142957&hilit=pozdni+sber
2020 viewtopic.php?f=6&t=137562&p=2383849&hilit=pozdni+sber+2020 2023 viewtopic.php?f=6&t=151434 2024 viewtopic.php?f=6&t=155213
pepsini

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 21 led 2022, 21:21

OK. Tak se budu těšit na Tvoji stavbu (:)
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 21 led 2022, 22:55

Protože původní "panty" se mi podařilo vyrobit poněkud větší, než by měly být a začalo mi to čím dál tím víc vadit, rozhodl jsem se pro jejich opravu. Takže Avia podstoupila menší opraci.

IMG_3406.JPG
Původní "panty" jsem přilepil opravdu poctivě, takže nakonec mi nezbylo, než je odbrousit. Tím vzala za své i část nátěru přídě.

IMG_3408.JPG
Na výrobu nových menších pantů jsem použil plastovou folii 0,13 mm a nit vytaženou z rámečku. Plastovou nit jsem vytáhl hodně tenkou (cca 0,1 mm) a tu jsem přilepil na plastovou fólii. Poté jsem z fólie vyřízl tenký proužek tak, aby nalepená plastová nit lemovala okraj jedné delší strany proužku. Z tohoto proužku jsem si pak nařezal jednotlivé dílky pantů. Vzhledem k jejich velikosti (0,8 x 0,5 mm), jsem si dílků raději připravil dostatečnou zásobu.
Samozřejmě jsem si jich během lepení na trup Avie dobrou polovinu vystřelil pinzetou do nenávratna a z té zbývající poloviny jsem polovinu ztratil dříve, než jsem je stačil přilepit. Prostě zábava na celé odpoledne.
Po této zkušenosti už vím, co obnáší okovat blechu :sculptor: :lol:

IMG_3410.JPG

IMG_3411.JPG
Výroba, lepení pantů spojené s jejich vystřelováním do volného prostoru a jejich následným beznadějným hledáním nakonec proběhla úspěšně. Takhle to vypadá po opětovném přestříkání přídě. Zatím jsem stihl jen hnědou. Zelenou dostříkám zítra.

Myslím, že redukční dieta pantům prospěla.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standaslechta » 22 led 2022, 02:56

No vidíš že to jde. A jak si jsem přečetl o obtiscích konstatuji že máš docela kliku že KP skopali velikost imatrikulace :)
standaslechta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nerd » 22 led 2022, 11:16

KLuK píše:
nerd píše:Tak tohle musim testnout na mem nepovedenem pokusu se skrabanim kridel u smolika... vypada to vazne super

Na tenhle postup jsem přišel už dříve. Původně jsem křídla nastříkal nejdříve surfem a teprve na něj porty. Takto nastříkané porty se mi ale moc nelíbily. Na můj vkus měly moc ostré hrany (po odlepení maskovací pásky) a byly příliš výrazné. Tak mě napadlo vyzkoušet obrácený postup. Nejdříve nastříkat porty a teprve potom přestříknout celé křídla i s portama surfem. Na závěr to ještě stříknu základovkou. Surf a základovka lehce zalijí ostré hrany a porty pak, alespoň podle mě, vypadají lépe.
Na takto připravený povrch pak stříkám kamuflážní barvy 8-).

Diky za postup - musim vyzkouset...
sochani prastarych plastovych ingotu je nejlepsi zenove cviceni...
nerd

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 22 led 2022, 12:20

standaslechta píše:No vidíš že to jde. A jak si jsem přečetl o obtiscích konstatuji že máš docela kliku že KP skopali velikost imatrikulace :)

Stando, jde to! Byla to sice tak trochu cesta slzavým údolím (ale za to si můžu sám). Teď sám vidím, že je to daleko lepší. Ještě jednou díky za ten "kopanec" (:)

Za ty obtisky jsem rád, mám tak ušetřenou práci (:) Mám pocit, že výrobce zmátl sám sebe. Tak dlouho přesvědčoval kupujícího, že je model v měřítku 1:48 (viz krabička) až tomu sám uvěřil :lol:
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 22 led 2022, 12:39

nerd píše:Diky za postup - musim vyzkouset...

Tak ať se to podaří! ;-I
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 22 led 2022, 14:27

Po dončení opravy velikosti pantů a obnovení nátěru přídě už nic nebránilo nanesení obtisků na trup Avie. (Na křídlech už mám obtisky nalepené). Tímto ještě jednou děkuji výrobci obtisků, že na mě myslel a nekomplikoval mi život se zmešeninami 1:50 ;-I

IMG_3412.JPG

IMG_3413.JPG

IMG_3414.JPG

IMG_3415.JPG
Musím uznat, že kombinace vojeské kamufláže s civilní imatrikulací vypadá zajímavě a líbí se mi (:)
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 22 led 2022, 16:27

jenda58 píše:Asi ještě daleko před konečnou, přesto se zeptám: jak budete řešit kola Avií? Dělá někdo náhradu těch galusek?

Nyní již mohu na tuto otázku odpovědět. Troch jsem prošťoural svoje vrakoviště a našel jsem. Pro svoji BH.9 použiji kola ze stavebnice Fokker D.VII od Směru. Kola vyhovují jak tvarem, tak průměrem. Když se trochu upraví, budou dobrá.
A kola pro BH.11 použiji ze stavebnice BH.9 od KP. Nová kola z doplňkového rámečku s díly pro BH.9 velikostí přesně odpovídají kolům pro moji BH.11 "přifouknutou" do čtvrtkového měřítka.

Kola jsou vyřešená a já mám zase o jednu starost méně (:)
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Robert kucera » 22 led 2022, 17:29

Hmm, co tady se děje! To sem z toho blázen. :?
HKPM Prostějov
Robert kucera

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 22 led 2022, 22:05

KLuK píše:Pro svoji BH.9 použiji kola ze stavebnice Fokker D.VII od Směru. Kola vyhovují jak tvarem, tak průměrem. Když se trochu upraví, budou dobrá. A kola pro BH.11 použiji ze stavebnice BH.9 od KP. Nová kola z doplňkového rámečku s díly pro BH.9 velikostí přesně odpovídají kolům pro moji BH.11 "přifouknutou" do čtvrtkového měřítka. Kola jsou vyřešená a já mám zase o jednu starost méně (:)

V podstatě mě napadlo to samé. Kola z B.H.9 použít pro stavbu B.H.10 a na tu B.H.9 kola z... vlastně ani nevím jestli ta moje jsou z Fokkera, ale myslím, že by to šlo použít.
Dr. zvied

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 3564 • Stránka 198 z 238 • 1 ... 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201 ... 238

Zpět na Rozestavěno