Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Cromwell,Comet,Challenger a odvozené varianty 1/35

In-progress builds
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Cromwell M.IVF 1/35 SKP,Airfix,Tamiya

Příspěvekod MirekK » 13 lis 2021, 09:36

Ahoj, se zájmem sleduju stavby a držím palce, tuhle řadu chci taky zkompletovat. Ke Cometovi, co vím tak u kol je chybou stavebnice je že má moc malý kryt středu kola.
Přílohy
Bronco Comet.jpg
MirekK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pavel behensky » 18 lis 2021, 18:19

Jo Miro,ty středy jsou malé,to je pravda.Použil jsem ty panzert art kola.Bylo s tim teda crcání to tam napasovat...Secvaknul jsem korbu.Tady vyvstal další problém- mezera mezi podpůrnými kladami a blatníkem je hodně na knop.Dostat tam pás je už dost problém.Korbu jsem začal pomalu strojit,tady problémy většinou nebyly,vše slušně pasuje.V modelu jsou lepty,díky nimž jde udělat rozdělené kryty výfuků na zadní časti korby.Ty ,ale moc nepasujou,tak jsem to pořešil rozříznutím toho jednotného.
Pak jsem se pustil také do věže.Tady jsem se těšil na sadu od Fy.Legend.Ta by měla obsahovat resiny na vylepšení věže a nějakou droboť.Mno,jediné dvě věci které použiji jsou mantl s plachtou,a pero zadního závěsu.Stropní část věže je identická s tou co je ve stavebnici,velitelská věžička chyběla zcela asi ji tam zapomněli dát :-D .Díly jako periskopy jsou také pouhou kopií toho co je v krabici.Asi aby měl kupující pocit,že má trochu resinového smetí.Takhle se prostě vydělávají peníze.Aby byl výčet komplet,ten mantl je menší oproti dílům věže,takže je třeba dolepovat a dobrušovat.Jedeme dál.Pavel
PSX_20211118_175722.jpg
PSX_20211118_175840.jpg
PSX_20211118_175943.jpg

pavel behensky

• Odpovědět s citací

Příspěvekod greenbaron » 18 lis 2021, 19:54

Na zadní stěně bedny na věži je vylisované obdélníkové "něco", jde o plechovou tabulku s registračním číslem, která byla jen a pouze na Cometech Irských ozbrojených sil..., na britském tanku nemá co dělat...
Jestli vidím dobře, tak pancíř před řidičem a střelcem (s kruhovým průzorem a lafetací kulometu) je šikmo, věřím, že to zatím není napevno - ve skutečnosti má být svislý.
- Musíme si pomáhat. Informace, které potřebujeme, tu vždycky někde jsou.
Jen ten, kdo na nich "sedí", nesmí být moula, který si myslí, že jsou jen jeho.

- Modeláři neodpouštějí ani tu nejmenší chybu - zvláště ne tu na svém modelu. Řežme raději do modelů, neřešme modeláře.

- Modely nejsou tak levné, abych je stavěl jen z krabičky a nechával všechny jejich chyby bez povšimnutí...
greenbaron

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pavel behensky » 18 lis 2021, 20:12

To víš,že jsem to přilepil takhle šikmo.Už jsem to urval.Opíral se mi zevnitř vyhazovák o stěnu.Nevšiml jsem si toho.Opravim to.Tu tabulku obrousim.Díky za postřehy!Pavel
pavel behensky

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tom.Vrabec » 18 lis 2021, 23:33

Klube se ti to parádně Pavle :hurray: ten mantl od Legendu vypadá dobře...ale ten zbytek teda nasere. To je občas vidět aj jinde, že doplňkové sady či lepty jsou jenom zbytečná práca (a hlavně prachy) navíc oproti původním částem modelu. Já postavil od Bronca jenom Valentina, čistě z krabky myslím...a byl jsem velice mile překvapen. Držím palce, ať to dál jde hezky dokopy ;-I
Tomáš "Vrabec / Nádražák" Kosič
Tom.Vrabec

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pavel behensky » 21 lis 2021, 15:29

Tak jo,v podstatě druhej pancíř připraven do barev.Teď uvidim jak na tom budu dále s časem.Model Cometu se stavěl velice příjemě.Oproti jiným modelům mi přijde,že úroveň detailů není až tak jemná,ale asi to není nic co bych nepřekousl.Prostoru pro vylepšení je hafo,ale jako krabičkáře mě to nechává v klidu.Další kousek který v tématu v budoucnu načnu bude Cromwell ARV.Pavel
PSX_20211121_151834.jpg
PSX_20211121_151937.jpg
PSX_20211121_152027.jpg
PSX_20211121_152135.jpg

pavel behensky

• Odpovědět s citací

Příspěvekod greenbaron » 22 lis 2021, 08:42

Z fotek je vidět, že ten pancíř před řidičem a střelcem (s kruhovým průzorem a lafetací kulometu) má "zapadnout" za šikmý díl přídě, na kterém jsou světla, pak nebude tak moc vyčnívat nad stropní díl korby... Je tam výřez jak pro řidičův průzor, tak pro tu lafetu kulometu... A na bocích věže jsou návarky pro upevnění vrhačů zadýmovacích granátů - to je až poválečný upgrade, záleží na tom, co stavíš a vzhledem k tomu, že to neinstalovali "hned hned" po válce, bude dobré se řídit fotkami skutečných vozidel.
Velitelská věžička má "zapadnout" do límce kolem její základny, není to "válec na válci", bude třeba brousit...
Přílohy
A34 1RTR 1946 018.jpg
2006_0625bovvy0053.jpg

- Modeláři neodpouštějí ani tu nejmenší chybu - zvláště ne tu na svém modelu. Řežme raději do modelů, neřešme modeláře.

- Modely nejsou tak levné, abych je stavěl jen z krabičky a nechával všechny jejich chyby bez povšimnutí...
greenbaron

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pavel behensky » 22 lis 2021, 09:54

Problém s tim čelním pancířem je ten,že ho prostě níž dostat nejde.Sedí na tom předsazeném panceřování a nejde nikam zastrčit.Nevim co s tim.Velitelská kopule je jasná,ta tam nevleze,takže jedině dobrousit.O těch pásovicích vím,ty odstranim.Ještě by mě zajímalo jak to bylo pořešené u krytu výfuků.V návodu udávají umístit u této rané verze leptané kryty se šrouby.Nevim jestli tam byly.Dle mého asi ne,páč to by vypadalo jako zaslepeneé díry po výfucí které procházely tím kastlem u pozdějších verzí.Ještě s tim něco zkusim vymyslet.Pavel
pavel behensky

• Odpovědět s citací

Příspěvekod greenbaron » 22 lis 2021, 10:55

pavel behensky píše:Problém s tim čelním pancířem je ten,že ho prostě níž dostat nejde.Sedí na tom předsazeném panceřování a nejde nikam zastrčit.Nevim co s tim.Velitelská kopule je jasná,ta tam nevleze,takže jedině dobrousit.O těch pásovicích vím,ty odstranim.Ještě by mě zajímalo jak to bylo pořešené u krytu výfuků.V návodu udávají umístit u této rané verze leptané kryty se šrouby.Nevim jestli tam byly.Dle mého asi ne,páč to by vypadalo jako zaslepeneé díry po výfucí které procházely tím kastlem u pozdějších verzí.Ještě s tim něco zkusim vymyslet.Pavel

No, to slovo "nejde" u plastových dílů zní tak nějak nemístně...
Ty čtvercové šroubované desky (v modelu lepty), zakrývající otvory, kterými u Mark IB procházely "fishtail" výfuky, tak tam byly od začátku..., tedy u prvních několika tanků z předsérie ne, ale na vozidlech, která byla použita za války, tak ano... A všimni si výztuhy v krytu Normandy Cowling...
Přílohy
Comet Tanks of 11 armoured div advance toward Osnabruck 2-3 apr 1945 pic 2.jpg
Celerity Comet 004.jpg
2af42147c6b510563960b3fca071f8f5_78659.jpg

greenbaron

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pavel behensky » 22 lis 2021, 11:57

No,nemístně to zní proto,že bych to musel podruhé trhat :-D a pak bych to asi musel nějak " natvrdo" zbrousit.Uvidim.Jinak věci popsané upravim.Barevně je jedním z kandidátů tank " Celebrity" na prostředním obrázku.Opět díky za postřehy.Pavel
pavel behensky

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pavel behensky » 22 lis 2021, 18:34

Takže, provedl jsem opravy oproti vítkám.Na věžičce odbroušen rantl který bránil v zapuštění,ve stropním pancíři věže vyřezáno mezikruží.Takto to jde sesadit aby věžička netrčela.Odbrousil jsem pásovice pro uchycení dýmovnic a povrch věže zlehoulinka přejel extrathinem.Čelní pancéř korby znovu oddělen.Tady přišla na řadu frézka a musel jsem na spodku docela ubrat aby to sedlo dolu.Snad už dobré to bude.Cowlingy na zádi dostaly výztuhy a krabice záplaty na dírách pro fishtaily.Pavel
PSX_20211122_182624.jpg
PSX_20211122_182524.jpg
PSX_20211122_182709.jpg

pavel behensky

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pavel behensky » 23 lis 2021, 18:04

Komu se nelení,tomu se zelení.Kometa je v základním nástřiku.Pavel
PSX_20211123_175646.jpg
PSX_20211123_175743.jpg
PSX_20211123_175844.jpg
PSX_20211123_175946.jpg
PSX_20211123_180053.jpg

pavel behensky

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 23 lis 2021, 18:19

:-)˜
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
„Zlu k vítězství stačí, když dobří lidé nedělají nic."
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tom.Vrabec » 23 lis 2021, 20:33

Tyjo, to sú fofry :-)˜ =D>
Tomáš "Vrabec / Nádražák" Kosič
Tom.Vrabec

• Odpovědět s citací

Příspěvekod greenbaron » 24 lis 2021, 08:14

pavel behensky píše:Komu se nelení,tomu se zelení...

Chtěl jsem ještě doporučit záměnu těch leptů na zadku korby za silnější destičku a vysekané šrouby z plastu, protože na fotkách (třeba právě Celerity) je pěkně vidět, že to je pořádný plát pancíře a ne jen plech, ale když to forsíruješ takhle z chodu...
Taky se ještě dá doplnit kabel napájení světlometu na věži, je to stejný schéma a provedení, jako na Cromwellu, jen ta fajfka kabelové průchodky je schovaná za tím šikmým pásem pancíře před věžičkou velitele...

greenbaron

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Rozestavěno