Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Správným SMĚRem

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 3564 • Stránka 184 z 238 • 1 ... 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187 ... 238
  • Odpovědět s citací

Re: Správným SMĚRem

Příspěvekod standaslechta » 03 lis 2021, 08:44

Nemám ale co tak kolem čtu, tak by si dost jedinců valejo do pistole nenalilo ale to bude asi tím že tito se drží mota "co nesmrdí to nedrží".
standaslechta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mirek Franc » 03 lis 2021, 09:01

standaslechta píše:Nemám ale co tak kolem čtu, tak by si dost jedinců valejo do pistole nenalilo ale to bude asi tím že tito se drží mota "co nesmrdí to nedrží".

Já Vallejo zkoušel jen jednou. Koupil jsem barvu na airbrush a nic moc teda.
Stavím Finy, Spitfiry, X-planes a potom co se mě líbí.
Mirek Franc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 03 lis 2021, 10:32

to Lubos Vinar: Děkuji! Je to velmi pěkný výkres!

Ve srovnání s výkresem z Modeláře (ze kterého jsem doposud vycházel) je rozměrově přesnější (při měření mi vyšly zanedbatelné odchylky). Výkres sice vychází pravděpodobně z první série B.H.10 - já chci stavět model z druhé série, ale je pro mě určitě použitelný. A s tou přední částí, zejména motorovou přepážkou, se už nějak poperu. Výkres z Modeláře odkládám (budu ho používat jen orientačně), neboť tam jsou odchylky v rozměrech markantní! Takže ještě jednou, mnohokráte díky. [-o<

Co z toho vyplývá pro mě? Jestliže jsem včera odpoledne sedl k výkresu (z Modeláře) a měřil..., a měřil..., a dělal si poznámky...
Tak dnes můžu začít nanovo. :lol:
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod csaero19 » 03 lis 2021, 11:51

Mirek Franc píše:Já Vallejo zkoušel jen jednou. Koupil jsem barvu na airbrush a nic moc teda.

Co to znamená, nic moc teda? Když jsou barvy Vallejo na airbrush správně naředěné a je přidaný zpomalovač schnutí, tak se s nimi pracuje dobře. Ale samozřejmě, každý to může vidět jinak...
csaero19

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mirek Franc » 03 lis 2021, 12:10

csaero19 píše:
Mirek Franc píše:Já Vallejo zkoušel jen jednou. Koupil jsem barvu na airbrush a nic moc teda.

Co to znamená, nic moc teda? Když jsou barvy Vallejo na airbrush správně naředěné a je přidaný zpomalovač schnutí, tak se s nimi pracuje dobře. Ale samozřejmě, každý to může vidět jinak...

Šlo to stříkat blbě. Naředěný jsem to měl myslím správně, jen jsem tam asi neměl ten zpomalovač schnutí. V tu chvíli jsem je měl po prvý v ruce tak mě to nenapadlo a nějak jsem je přestal používat .. zatím mě stačí gunze, tamiya a AK interactive.
Mirek Franc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 03 lis 2021, 12:20

Dr. zvied píše:to Lubos Vinar: Děkuji! Je to velmi pěkný výkres!

Ve srovnání s výkresem z Modeláře (ze kterého jsem doposud vycházel) je rozměrově přesnější ...

Co z toho vyplývá pro mě? Jestliže jsem včera odpoledne sedl k výkresu (z Modeláře) a měřil..., a měřil..., a dělal si poznámky...
Tak dnes můžu začít nanovo. :lol:

Inu modelář míní - Luboš Vinař mění :grin:
... výkres se objevil v době, kdy ho můžeš bez větších problémů použít. Horší by to bylo, když už bys měl rozestavěno nebo skoro hotovo :P
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 03 lis 2021, 13:21

Mirek Franc píše:Šlo to stříkat blbě. Naředěný jsem to měl myslím správně, jen jsem tam asi neměl ten zpomalovač schnutí. V tu chvíli jsem je měl po prvý v ruce tak mě to nenapadlo a nějak jsem je přestal používat .. zatím mě stačí gunze, tamiya a AK interactive.

Tomu rozumím. Každý máme své odzkoušené postupy a když fungují, tak proč je měnit. Ale jednou za čas má člověk chuť vyzkoušet něco nového. Nebo, jako v mém případě, je k tomu okolnostmi donucen. Než jsem začal své modely stříkat, používal jsem na jejich barvení vodou ředitelné akryly od Agamy. Postupně jsem přišel na to jak je správně naředit a nejlepší výsledky jsem měl, když jsem barvu na povrch modelu tupoval kouskem molitanu strčeného do brčka. Při tomto způsobu nanášení barvy se výsledný povrch velmi blížil tomu stříkanému.

IMG_3061_detail.jpg
na ukázku detail z trupu K-70 (Messerschmitt Bf-108)...

IMG_3062.JPG
... a kousek křídla Spitfire Mk.IX (modely jsou trošku zaprášené a navíc jsem v době jejich stavby neměl ani potuchy o napouštění spár, ale jako ukázka ručně tupovaného povrchu to snad postačí)

Problémy nastaly, až když jsem si pořídil stříkací pistoli a začal modely stříkat. Tehdy se projevily dvě nepříjmné vlastnosti vodou ředitelných barev Agama. Rychle zasychají na trysce pistole a mají nižší přilnavost k povrchu. Zasychání byrvy na trysce se mi nepodařilo zcela zabránit ani přidáváním Zpomalovače schnutí, ani vyšším naředěním barvy. Vše problém jen trochu oddálilo. No a ta nižší přilnavost k povrchu se projevila v okamžiku, kdy bylo potřeba model maskovat pro nástřik dalšího odstínu. Agamy se velmi ochotně spojily s maskovací páskou a společně s ní pak při odmaskování opouštěly povrch modelu v místech, kde byla páska nalepena. Opět změna nepřinesla zásadní rozdíl ve výsledku. I páskám s nízkou lepivostí se sem tam dařilo Agamu z povrchu sundávat.

Tím nechci říci, že vodou ředitelné Agamy jsou šmejdy na nic, jen se mi neosvědčily při nanášení stříkáním. Dokud jsem je nanášel ručně, byl jsem s nimi spokojený a na štětečkování a tupování je používám bez problémů dodnes. A na stříkaní jsem přešel na barvy Gunze.
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mirek Franc » 03 lis 2021, 14:01

KLuK píše:
Mirek Franc píše:Šlo to stříkat blbě. Naředěný jsem to měl myslím správně, jen jsem tam asi neměl ten zpomalovač schnutí. V tu chvíli jsem je měl po prvý v ruce tak mě to nenapadlo a nějak jsem je přestal používat .. zatím mě stačí gunze, tamiya a AK interactive.

Tomu rozumím. Každý máme své odzkoušené postupy a když fungují, tak proč je měnit. Ale jednou za čas má člověk chuť vyzkoušet něco nového. Nebo, jako v mém případě, je k tomu okolnostmi donucen. Než jsem začal své modely stříkat, používal jsem na jejich barvení vodou ředitelné akryly od Agamy. Postupně jsem přišel na to jak je správně naředit a nejlepší výsledky jsem měl, když jsem barvu na povrch modelu tupoval kouskem molitanu strčeného do brčka. Při tomto způsobu nanášení barvy se výsledný povrch velmi blížil tomu stříkanému.

IMG_3061_detail.jpg
na ukázku detail z trupu K-70 (Messerschmitt Bf-108)...

IMG_3062.JPG
... a kousek křídla Spitfire Mk.IX (modely jsou trošku zaprášené a navíc jsem v době jejich stavby neměl ani potuchy o napouštění spár, ale jako ukázka ručně tupovaného povrchu to snad postačí)

Problémy nastaly, až když jsem si pořídil stříkací pistoli a začal modely stříkat. Tehdy se projevily dvě nepříjmné vlastnosti vodou ředitelných barev Agama. Rychle zasychají na trysce pistole a mají nižší přilnavost k povrchu. Zasychání byrvy na trysce se mi nepodařilo zcela zabránit ani přidáváním Zpomalovače schnutí, ani vyšším naředěním barvy. Vše problém jen trochu oddálilo. No a ta nižší přilnavost k povrchu se projevila v okamžiku, kdy bylo potřeba model maskovat pro nástřik dalšího odstínu. Agamy se velmi ochotně spojily s maskovací páskou a společně s ní pak při odmaskování opouštěly povrch modelu v místech, kde byla páska nalepena. Opět změna nepřinesla zásadní rozdíl ve výsledku. I páskám s nízkou lepivostí se sem tam dařilo Agamu z povrchu sundávat.

Tím nechci říci, že vodou ředitelné Agamy jsou šmejdy na nic, jen se mi neosvědčily při nanášení stříkáním. Dokud jsem je nanášel ručně, byl jsem s nimi spokojený a na štětečkování a tupování je používám bez problémů dodnes. A na stříkaní jsem přešel na barvy Gunze.

na to, že to je tupované tak to máš kolikrát lepší než já pistolí (:) . Holt jak má člověk obě ruce levé tak musí používat barvy, který jsou nejvíc blbuvzdorné.
Mirek Franc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lubos Vinar » 03 lis 2021, 19:20

No, Vallejo. To je takovej příběh sám pro sebe. Ze začátku smutnej, ale možná s dobrým koncem. Všude v prezentacích to vypadá jako super barva, skvěle se s tím pracuje a dál už samá pozitiva a životní jistoty. A v reálu očistec. Pro mě tedy až do okamžiku než jsem se doslech čím to ředit. Se správným ředidlem už to je velmi použitelná barva. Nedosahuje to kvality Céček od Gunze, nebo obecně jakýchkoliv lacquer barev, ale dělat se s tím dá. Pak už začínají převažovat ty výhody. Hlavně to že to nesmrdí. A samozřejmě ty páně Čejkovy odstíny, který se nemusejí míchat, to je lahoda. Jo, abych nezapoměl, to ředidlo... Pro někoho to asi není tajemství, ale pro mě to byla překvapivá informace, je to obyčejná Okena nebo Iron. Složení je asi stejný. A i to obstojně dokáže vyčistit pistoli. Takže já dávám Vallejo/Peewit ještě šanci. Teď tu mám nějakou ČSR věc kterou bych chtěl Peewitama o víkendu nastříkat, tak doufám že se při tom moc nenaxeru.
Luboš Vinař
www.vinar.cz - zakázková výroba obtisků
www.hobbyshop.cz - eshop
www.modelmag.info - modelářský občasník

Pro samé modely nelepím.
Lubos Vinar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mirek Franc » 03 lis 2021, 19:36

Lubos Vinar píše:No, Vallejo. To je takovej příběh sám pro sebe. Ze začátku smutnej, ale možná s dobrým koncem. Všude v prezentacích to vypadá jako super barva, skvěle se s tím pracuje a dál už samá pozitiva a životní jistoty. A v reálu očistec. Pro mě tedy až do okamžiku než jsem se doslech čím to ředit. Se správným ředidlem už to je velmi použitelná barva. Nedosahuje to kvality Céček od Gunze, nebo obecně jakýchkoliv lacquer barev, ale dělat se s tím dá. Pak už začínají převažovat ty výhody. Hlavně to že to nesmrdí. A samozřejmě ty páně Čejkovy odstíny, který se nemusejí míchat, to je lahoda. Jo, abych nezapoměl, to ředidlo... Pro někoho to asi není tajemství, ale pro mě to byla překvapivá informace, je to obyčejná Okena nebo Iron. Složení je asi stejný. A i to obstojně dokáže vyčistit pistoli. Takže já dávám Vallejo/Peewit ještě šanci. Teď tu mám nějakou ČSR věc kterou bych chtěl Peewitama o víkendu nastříkat, tak doufám že se při tom moc nenaxeru.

twl tak tímdle by mě to fakt nenapdlo ředit (:)
Mirek Franc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standaslechta » 04 lis 2021, 00:18

Okenou jsem ředil agamy(lihovky) sice byla doma i slivovice ale jistě chápete že lít ji do barvy je smrtelný chřích. Jinak touko cestou děkuji za výkres panu Vinařovi i když mám BH-10 skoro hotovou podle zde zmíněné Monografie z Modeláře tak asi začnu znova :)
standaslechta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mirek Franc » 04 lis 2021, 08:25

standaslechta píše:Okenou jsem ředil agamy(lihovky) sice byla doma i slivovice ale jistě chápete že lít ji do barvy je smrtelný chřích. Jinak touko cestou děkuji za výkres panu Vinařovi i když mám BH-10 skoro hotovou podle zde zmíněné Monografie z Modeláře tak asi začnu znova :)

pokud bys měl doma tu od Jelínka tak jo, ale domácí teda ne (:)
Mirek Franc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lubos Vinar » 04 lis 2021, 09:15

Ta Okena proti slivovici a jiným domácím prostředkům v sobě bude mít nějaký další látky, který poměrně překvapivě zlepšujou chování těch barev. Především tedy zpomalují zasychání. Předevčírem jsem tím ředil i Vallejo premium, což jsou barvy spíš pro RC a všeobecné použití, ale na stejné bázi, a chovalo se to taky uspokojivě. Proti běžným ředidlům se ta Okena vyznačuje i tím že poměrně dost pění, například při čištění pistole probubláním, pravděpodobně v důsledku nějakého přidaného saponátu. Což tedy ničemu nevadí a ten saponát asi snižuje povrchové napětí vody, což by mohlo zlepšovat rozlévání té barvy. Ale je to jen moje laická dedukce, nejsem chemik. I tak nedoporučuju v případě Vallejo a obecně dalších akrylů ředění/míchání barev až v pistoli, jak je běžné u lacqueru. To téměř vždy vede k ucpání pistole. Barvy si na vhodnou konzistenci naředím bokem, mírné doředění namíchané směsi, ale jen a pouze ve prospěch ředidla, je pak možné i v pistoli. Ale jakmile do pistole kápnete barvu rovnou z lahvičky, s tím že se to promíchá v kalíšku, tak je okamžitě zaděláno na problém. Myslím že to souvisí s neochotou těch barev se přirozeně okamžitě rozpouštět v ředidle. Další věc je, že ty akryly poměrně ochotně zasychají na stěnách lahvičky, zvlášť pokud je tam menší množství barvy. Problém je pak v tom, ža jak s tím člověk zatřepe, aby barvu v lahvičce promíchal, tak se ten zaschlý nános z vrchu oklepe do barvy. A to už se samozřejmě nerozpustí, ale zacpává to trysku a dělá to binec v barvě. Takže je vhodné ty barvy filtrovat. Zkrátka, proti lacquerům jsou ty akryly poměrně nekomfortní, respektive člověk se s nimi musí naučit zacházet. Lacquery jsou blbuvzdorný. Na druhou stranu, akryly nesmrdí. Což pro mě poslední dobou začíná být podstatná výhoda.
Luboš Vinař
www.hobbyshop.cz - eshop

Pro samé modely nelepím.
Lubos Vinar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nespor.jenda » 04 lis 2021, 09:35

Já zcela běžně ředím Gunze Hobby Color "háčkovým" ředidlem tak, že prvně dám do pistole ředidlo a poté postupně přidávám barvu štětcem, kterým to pak rozmíchám a poté i v pistoli probublám. Problémy s tím skoro nemám.
Honza Nešpor
Stavím pro radost.
www.klpm.cz
Rozpracované:
Letadla z disneyovky Letadla
nespor.jenda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lubos Vinar » 04 lis 2021, 10:05

nespor.jenda píše:Já zcela běžně ředím Gunze Hobby Color "háčkovým" ředidlem tak, že prvně dám do pistole ředidlo a poté postupně přidávám barvu štětcem, kterým to pak rozmíchám a poté i v pistoli probublám. Problémy s tím skoro nemám.

Gunze Háčka a Tamiye jsou trošku jiné akryly. Ty fungují a dělá se s nimi dobře bez nějakých velkých kouzel. O tom že jsou dost jiné než Vallejo napovídá trochu i to, že jdou oboje ředit lacquerovým ředidlem. Což je pro Vallejo smrt. Není akryl jako akryl.
Ty Vallejo jsou zkrátka dost specifické barvy na práci. Ne zlé, ne špičkové. Ale celá ta diskuze tady vznikla hlavně proto, že jsou k dostání odstíny na ČS od Peewit, které jsou namíchané právě z Vallejo barev. To jen abychom se tu neztratili.
Luboš Vinař
www.hobbyshop.cz - eshop

Pro samé modely nelepím.
Lubos Vinar

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 3564 • Stránka 184 z 238 • 1 ... 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187 ... 238

Zpět na Rozestavěno