Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Správným SMĚRem

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 3564 • Stránka 182 z 238 • 1 ... 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185 ... 238
  • Odpovědět s citací

Re: Správným SMĚRem

Příspěvekod boticka5 » 31 říj 2021, 19:42

Díky za odkaz o této knize Jsrm nevěděl

Odesláno z mého Redmi Note 9 Pro pomocí Tapatalk
boticka5

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standaslechta » 31 říj 2021, 20:47

Myslím že to tu chybí, původní balení Avie BH-11.
Přílohy
IMG_20211031_203120.jpg
IMG_20211031_203206.jpg
standaslechta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 31 říj 2021, 21:34

Tak přesně z týhle krabičky mám schovaný ten obrázek z horní strany (:)
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 31 říj 2021, 23:29

boticka5 píše:Kluci aviáci, chci se zeptat, odkud máte výkresy? Z L+k? Pokud ano můžu poprosit o čísla že bych si je zkusil stáhnout. Děkuju

Plánek, podle kterého stavím B.H.10, vyšel v Modeláři 7/1986 v rubrice "poznáváme leteckou techniku", autoři: M. Květoň a I. Šimánek. Plánek není úplně nejpřesnější, protože při zvětšení do měřítka 1/48 se mi rozcházely rozměry pro délku i rozpětí. Proto jsem si to přepočetl, a tím pádem mám dva pracovní plány - jeden pro trup (rozchází se v půdorysu), druhý pro křídlo. Pokud by měl někdo něco lepšího, rád bych porovnal.

Plánek na B.H.9, resp. B.H.11, doporučuji z Modeláře 4/2006, který je z pera Ing. R. Vavřiny, a který je součástí článku (stavby) Petra Marka. Přestože je plánek v měřítku 1/50 je podle mě použitelný. Monografie na BH-9 vyšla v L+K, ale ve kterém čísle to bylo už nevím. Autorem článku i výkresu je J. Krybus. Součástí monografie je i pět barevných bokorysů. Ta samá monografie vyšla i v ročence L+K VÝBĚR ´73 (bez bar. bokorysů). A nakonec je tu ještě knížka od V. Němečka, Československá letadla 1, kde je třípohledový výkres BH-11 který je i s naznačenou konstrukcí trupu i křídla a i s naznačenou imatrikulací L-BONB.

Všechny plánky obsahují řezy. Nezmínil jsem monografie z ABC (od autorů V. Šorela a j. Velce), či jiná periodika. Výkresy na netu považuji za deriváty výše uvedených materiálů.

Ludvíkovi děkuji za odpověď Michalovi. Je to přesně tak, jak píše. A jen doplním, že předlohou mi je stroj ze sbírek NTM. :wink:
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standaslechta » 01 lis 2021, 01:41

K těm výkresům v L+K, byly taky sice v dvaasedmě v članku v malém letectvu popisující konverzi Polikarpova Po-2 na BH-9
standaslechta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod boticka5 » 01 lis 2021, 07:00

Radku, děkuju za odpověď, pokusím se nějak dohledat

Odesláno z mého Redmi Note 9 Pro pomocí Tapatalk
boticka5

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lubos Vinar » 01 lis 2021, 10:38

Asi nejlepší výkres na BH-10 co jsem zatím viděl je tuším v časopise Journal LHS. Z hlavy nevím číslo, ale v knihovně ho zcela jistě někde mám. Je tam vložený velký výkres, v měřítku cca 1/20, kde je zakreslena i konstrukce a instalace.

BH-9/11 pak vyšly mnohokrát různé výkresy, BH-11 v Modeláři od Krybuse někdy před rokem 1980, BH-11C/Antilopa? také v Modeláří, myslím že tak 90tá léta a myslím že něco vyšlo i v Model Hobby Magazínu. Samozřejmě L+K, to už bylo vzpomenuto, včetně legendární přestavby z kukuruznika nebo z čeho se to strouhalo. Vyšla také kniha s výkresy J. Krybuse, kde je BH-11 také. Ale to je myslím stejný výkres jako v Modeláři (ale jiný než v L+K). Takže podkladů je dost. Jen si vybrat :-)
Luboš Vinař
www.vinar.cz - zakázková výroba obtisků
www.hobbyshop.cz - eshop
www.modelmag.info - modelářský občasník

Pro samé modely nelepím.
Lubos Vinar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 01 lis 2021, 11:07

Výkresových podkladů je celkem dost, fotografií taky, ale horší je to s intriérem. Nemá někdo použitelné fotky nebo nákresy na interer BH.9/BH.11?
Mám zatím akorát tři fotky na Bk.11
5.-Bk-11-2.jpg

5.-Bk-11-3.jpg
na této fotce je zajímavý detail lemování otvoru do předního pilotního prostoru. Mylslel jsem, že kožený lem byl úplně dokola. U zadního prostoru je to jasné, tam byl za hlavou pilota pilon, chránící piloty při otočení letadla koly vzhůru, takže tam je přerušení lemu v tomto místě logické.

5.-Bk-11-4.jpg

Fotky to jsou pěkné, ale neřeší to boční a zadní stěny kokpitů ani tvar sedaček, podobu řídící páky atd...
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Dub » 01 lis 2021, 19:47

Při vší tě práci na BH-11 by už stálo za to zvážit přestavbu na BH-11C.
Jsem líný nevyhraněný modelář 40+. Stavím pomalu a nekvalitně a přesto mě to občas baví.
Rozcestník na moje stavby na MF: Roční rekapitulace staveb letadel čs. pilotů
MF oblíbené skupinovky: MiG-21 v čs. službách, 80. výročí SNP, B-534 do každé vitrínky
Michal Dub

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 01 lis 2021, 20:09

No, tak nad tím jsem taky přemýšlel ... Tuhle jedenáctku ale chci mít klasiku, vojenskou v tříbarevné kamufláži s praporovými znaky ... BH.11C je v plánu také, ale bude později bude později, v některém z dalších kol úprav směráckých Avií (:). Ta Avia je docela chytlavá ... mimo BH.11C budou určitě ještě další. Ale zatím ještě nemám jasno, které... 8-)
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sedan1 » 01 lis 2021, 20:22

Něco interiéru tady: http://www.modelmag.info/old/view.php?c ... 2004012701
Honza
sedan1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sedan1 » 01 lis 2021, 20:28

Ty Bosky je nádherné téma, ale nemůžu se přidat…
Stavím 1:72 a s KP, natož New KP, sem fakt nemůžu.
Ale už mám dvě hotové a třetí (hradecký Hurvajz) čeká v krabici.
:D
Honza
sedan1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 01 lis 2021, 22:08

Dnes jsem pokračoval na trupu BH.11. Když jsem porovnával tvar otvorů pilotních kabin s výkresem, zjistil jsem, že stavebnice v této části nemá přesný tvar. Při pohledu shora to jěště ujde, ale při pohledu z boku je viditelný rozíl ve tvaru.
výřezy.jpg
na tomto obrázku jsem do výkresu naznačil červenou červenou čárou tvar pilotních otvorů na modelu.

Díky tomuto poznatku jsem změnil postup stavby trupu BH.11.
IMG_3058.JPG
Z horní části trupu jsem vyřízl část s původními otvory. Nový díl s otvory se správným tvarem vyrobím z tenké plastové destičky. Zabiju tak dvě muchy jednou ranou. Protože nový díl bude z tenké destičky, nemusím řešit zeslabení stěn v otvorech. A díky odříznutému dílu mám pro výrobu a osazení pilotních prostorů do trupu přístup shora a mohu tedy slepit horní a dolní část trupu.

IMG_3055.JPG
Na spodní část trupu jsem nalepil 1 mm silnou destičku pro zvětšení výšky trupu

IMG_3056.JPG
v přední části jsem do přilepené destičky vyvrtal otvor a mikrobruskou odfrézoval přebytečný materál (aby destička nepřekážela v kabinách)

IMG_3059.JPG

IMG_3060.JPG
poté jsem slepil horní a dolní díl trupu. Tím jsem dokončil zvětšení trupu BH.11 do měřítka. Trup je nyní o 5 mm delší, o 1 mm širší a o 1mm vyšší.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 01 lis 2021, 22:23

pro sedan1:
Honzo, díky za ten odkaz, ty fotky jsou SUPER ;-I

Ještě kdyby se poštěstilo nějaký pohled na pravou stranu pilotního prostoru ... to by bylo paráda.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lubos Vinar » 02 lis 2021, 08:51

KLuK píše:pro sedan1:
Honzo, díky za ten odkaz, ty fotky jsou SUPER ;-I

Ještě kdyby se poštěstilo nějaký pohled na pravou stranu pilotního prostoru ... to by bylo paráda.

Dostal jsem se bohužel tehdy k tý Avii jen z jedný strany. Mrknu doma na ten výkres BH-10, tam je to myslím zakreslené. A u všech těch Avií to bude velmi obdobné, spíš stejné.
Luboš Vinař
www.vinar.cz - zakázková výroba obtisků
www.hobbyshop.cz - eshop
www.modelmag.info - modelářský občasník

Pro samé modely nelepím.
Lubos Vinar

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 3564 • Stránka 182 z 238 • 1 ... 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185 ... 238

Zpět na Rozestavěno