Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Správným SMĚRem

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 3564 • Stránka 174 z 238 • 1 ... 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177 ... 238
  • Odpovědět s citací

Re: Správným SMĚRem

Příspěvekod KLuK » 05 říj 2021, 23:39

hansp píše:Strouhnout si Blocha ve čtvrtce, to by se mi tak líbilo. Jak píše KLuK, svojí jednoduchostí se to nabízí. Zkrachoval jsem ale na profilech. Teď to tahám z paty, byly tam tuším dva druhy profilů zvenku na potahu, trojúhelník a půlkruh. A obojího je potřeba opravdu hodně a v konstantním průřezu. Je to ale i ve čtvrtce tak malé, že to žádný běžný výrobce (třeba Evergreen) nenabízí.

Výztužné profily mohou být problém. Zatím jsem nestudoval dokumentaci, tak nemám přesnou představu. Jenom si pamatuji, že je jich opravdu hodně. Ale možná by to šlo obejít jinak. Něco mě napadlo, ale nejdřív si musim prohlédnout výkresy a pak zkusit, jestli by to fungovalo. Pokud to bude funkční, rád se pochlubím.
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 06 říj 2021, 00:03

Dr. zvied píše:... Proč jsem se do něho nepustil? Když pominu trapnou epizodku s nakupováním modelů a jejich potupným zdlouhavým rozprodejem, tak to byly zejména tyto důvody:
1. Čtrnáctiválec Gnome-Rhône měl ve své nabídce Vector (aspoň si to myslím). Než jsem se rozhoupal, motor z nabídky zmizel. Stejně tak i samotný Vector. A to jsou na model potřeba motory dva.
2. Křídlo. To se skládá ze tří částí - obdélníkový centroplán a lichoběžníkové konce. Ale jak na to?

Zatím nejjednodušší se jeví trup. Ale abych něco začal, a potom se zastavil... ? Takových kostlivců mám víc. Navíc mám už postavený model ve dvaasedmdesátce, tak jsem si řekl, jestli by to nebylo nošení dříví do lesa. Hóóódně nanošeného dříví do lesa. Ale třeba se najde nějaký šikula, který si to střihne v 3D tisku.

Myslím, že motory jsou zrovna jedna z věcí, kde by mohl pomoci 3D tisk. Ale při nejhorším půjdou vyrobit i jinak.

Křídla mají celkem jednoduchý tvar a vzhledem k jejich velikosti si myslím, že s jejich výrobou by nemusel být problém. Použil bych mírně upravený postup, který používají modeláři létajících modelů. Na podelník či podélníky bych navlékl žebra a tuto kostru pak potáhl tenkou plastovou fólií. Zatím jsem to zkoušel jen na menším modelu a tam to fungovalo. Tak si myslím, že ve větším provedení by to mělo být i jednodušší.

Ale jak jsem už výše napsal. Zatím je to ve stádiu nápadu na zajímavý model a ještě jsem nad tím moc nedumal.
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standaslechta » 06 říj 2021, 01:10

žMotory u Blocha se sehnaz dají ajsou problém spíš finanční 30$ za dva motory nemluvě o poštovným je docela dost.
https://northstarmodelvéhos.ecwiůlkd.com/1-48-Gnome-Rhone-GR-14K-N-M-85-87-88-Engine-Vector-Resin-48-029-p112014716
A nějaké profily ať průřezu půlkruhového nebo trojúhelníkového bych jaksi neřešil, leda možná že bych se zbláznil a pokusil se Blocha sochat ve dvaatřicetině.
standaslechta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 06 říj 2021, 08:35

KLuK píše: Křídla mají celkem jednoduchý tvar a vzhledem k jejich velikosti si myslím, že s jejich výrobou by nemusel být problém. Použil bych mírně upravený postup, který používají modeláři létajících modelů. Na podelník či podélníky bych navlékl žebra a tuto kostru pak potáhl tenkou plastovou fólií. Zatím jsem to zkoušel jen na menším modelu a tam to fungovalo. Tak si myslím, že ve větším provedení by to mělo být i jednodušší.

Jó, tak nad tím jsem také přemýšlel. V podstatě jsem uvažoval o tom, že bych měl asi postavit pevnou konstrukci křídla - hlavní nosník, pomocný nosník a několik žeber, a ty bych potom potáhnul tenkou destičkou. Ale také mě napadlo, jestli tento způsob není příliš komplikovaný. Resp. kolik užít žeber, a potom jestli by se mi ta destička v mezerách mezi žebry a nosníky neprohýbala (jak moc, a kolik by to potom chtělo tmelu?). Tou destičkou potahovat křídlo za studena, nebo ji přede krapet nahřát, aby byla "poddajnější" a tolik se nelámala (zejména na náběžné hraně)? A v neposlední řadě, udrželo by si to křídlo geometrii? Nezkřivilo by se mi křídlo časem? Nebylo by lepší použít třeba křídlo z jiného modelu, kde je již zejména náběžná hrana profilovaná, jen by se to případně upravilo podle tvaru žeber? Ale z jakého modelu potom vycházet? Ne všechna letadla mají obdélníkový centroplán. :-k

Proto jsem nenašel odvahu to vyzkoušet a navíc jsem se místo toho pustil do jiných - hloupějších - projektů.
Naposledy upravil Dr. zvied dne 06 říj 2021, 08:54, celkově upraveno 1
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 06 říj 2021, 08:53

standaslechta píše:Motory u Blocha se sehnaz dají ajsou problém spíš finanční 30$ za dva motory nemluvě o poštovným je docela dost.

Já měl na mysli hlavně tuzemské obchody, resp. e-shopy. I na domácím trhu se nejednalo o levnou záležitost. Mám doma připravený Walter Pegas od CMK pro P.Z.L.-23. Pořizovací cena bratru za 280,- Kč. Za tuhle cenu však Gnome-Rhône 14K od Vectoru neseženete. A dávat cca jednu tisícovku za dva motory vč. poštovného, tak za to si koupíte kvalitní stavebnici, která se staví sama, i s nějakými doplňky. A to potom stojí za úvahu. Zejména, když si chce člověk něco takového pořídit pro scratch, který ještě ani nezačal stavět.

Jinak bych přemýšlel, kdybych měl již model rozestavěný a čekal by na zástavbu motorů. Ale to by zase ty motory musely být běžně sehnatelné, což nejsou. Stavba hvězdicového motoru, je pěkná makačka. Když je to potom dvojhvězdicový motor, tak je to dvojnásobná makačka, a pokud ho potřebuji aspoň dvakrát, tak to abych začal pokukovat po někom, kdo mi ho odlije z resinu.

Co včíl? Stavět, či nestavět? To je to, oč tu běží! :-k
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standaslechta » 06 říj 2021, 11:01

Jo jo stále jsme v teoretické rovině i když kdo ví (:) .
standaslechta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JimiX » 06 říj 2021, 12:37

KLuK píše:Čím déle nad tím přemýšlím, tim více se scratch zamlouvá. (:)

Člověk je chvilku offline a takové táma... Ludvíku, držím palce a jsem na Tvůj projekt zvědavej, jak na málo který, tady v plastikových vodách ;-I
Radek Bednařík
JimiX

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mischio » 06 říj 2021, 13:50

No nad Blochem 1/48 přemýšlím už dlouho. Resinový hlavní díly + 3D tisk blbinek okolo.
https://zlejruda2.blogspot.com/
Mischio

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 06 říj 2021, 14:53

standaslechta píše:... A nějaké profily ať průřezu půlkruhového nebo trojúhelníkového bych jaksi neřešil, leda možná že bych se zbláznil a pokusil se Blocha sochat ve dvaatřicetině.

No já nevím ... a jak bys řešil povrch trupu a křídel ve čtvrtce? Je pravda, že jsem se ještě nedostal k výkresu, tak nemám přesnou představu o rozměru ani průřezu povrchového vyztužení. Že by mohlo stačit nastříkat tmelem, stejně jako se dělají porty?
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 06 říj 2021, 15:11

Dr. zvied píše:Jó, tak nad tím jsem také přemýšlel. V podstatě jsem uvažoval o tom, že bych měl asi postavit pevnou konstrukci křídla - hlavní nosník, pomocný nosník a několik žeber, a ty bych potom potáhnul tenkou destičkou. Ale také mě napadlo, jestli tento způsob není příliš komplikovaný. Resp. kolik užít žeber, a potom jestli by se mi ta destička v mezerách mezi žebry a nosníky neprohýbala (jak moc, a kolik by to potom chtělo tmelu?). Tou destičkou potahovat křídlo za studena, nebo ji přede krapet nahřát, aby byla "poddajnější" a tolik se nelámala (zejména na náběžné hraně)? A v neposlední řadě, udrželo by si to křídlo geometrii? Nezkřivilo by se mi křídlo časem? Nebylo by lepší použít třeba křídlo z jiného modelu, kde je již zejména náběžná hrana profilovaná, jen by se to případně upravilo podle tvaru žeber? Ale z jakého modelu potom vycházet? Ne všechna letadla mají obdélníkový centroplán. :-k
Proto jsem nenašel odvahu to vyzkoušet a navíc jsem se místo toho pustil do jiných - hloupějších - projektů.

Radku, vždy si cením Tvých rozvah. Docela dobře mi pomáhají doplnit ty moje. Já při svých projektech nejdříve hledám a vymýšlím způsoby, jak by to šlo udělat a ty na to jdeš z druhé strany. Zvažuješ všechna možná rizika a možnosti potencionálních problémů - tedy proč by to nešlo. Já jdu do svých projektů po hlavě a Ty nenacházíš odvahu.
My dva dohromady bychom byli skvělý tým (:)
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 06 říj 2021, 15:33

JimiX píše:Člověk je chvilku offline a takové téma... Ludvíku, držím palce a jsem na Tvůj projekt zvědavej, jak na málo který, tady v plastikových vodách ;-I

Radku, velmi mě těší Tvá podpora. Ale budeš muset ještě nějaký čas vydržet. To víš, plány jsou velké a času je málo. Bloch je zatím ve stádiu čerstvě zrozeného nápadu. Postavit si ho ve čtvrtce mě napadlo docela nedávno, když v tomto vlákně o něm padla zmínka a mě se vybavily jeho tvary.
Až dotáhnu do konce své rozvrtané MiGy-21, pravděpodobně se pustím do některého ze svých scratch projektů. Jen ještě nevím, který to bude. Zatím mám v plánu tři, (ale ke každému z nich mi ještě něco chybí):
- Savoia Marcheti SM.73
- letadlo Jana Kašpara
- Bloch MB-200
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PantherG » 06 říj 2021, 16:52

Výkresy MB-200 - L+K 3 - 7 /1986
Jsou tam tuším i zvětšené řezy výztuh.
Kdyžtak stačí říct a dodám.... :wink:
Obrázek
Václav Maděra - PantherG@seznam.cz Z blbce vola neuděláš.....
Nebojte se dokonalosti..... Stejně jí nikdy nedosáhnete !
PantherG

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standaslechta » 06 říj 2021, 16:56

Několik slov k čvrtkovýmu Blochoj. Křídlo čistě z plastu asi ne určitě nosník z kovu nebo uhlíková trubka případně kdo se chce patlat v pryskyřici tak jádro z extrahuovanýho a olaminovat. U trupu mám nápad dno, strop a přepážky plast, bočnice kvůli oknům průhledná fólie. A ty výztuhy stříkat surfem by bylo k ničemu, ty výztuhy budou vysoký cca jako vlny v potahu Ju-52 nebo TB-3.
standaslechta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 06 říj 2021, 16:58

Vašku, díky za nabídku, právě si je skenuji. (:)
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 06 říj 2021, 17:01

standaslechta píše: ...A ty výztuhy stříkat surfem by bylo k ničemu, ty výztuhy budou vysoký cca jako vlny v potahu Ju-52 nebo TB-3.

Myslel jsem si to (:) A máš nějaký nápad jak na ně?
KLuK

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 3564 • Stránka 174 z 238 • 1 ... 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177 ... 238

Zpět na Rozestavěno