Přiznám se, že mě při koupi stavebnice neoslovil moc divný vzhled letadla, ale spíš očekávaná kvalita stavebnice.
V průběhu stavby se to trochu otočilo, protože jsem zjistil, že jako každá stavebnice má i tahle svoje mínusy. Zato futuristický vzhled letounu - a řekl bych zejména kvůli kapkovitému překrytu kabiny, se mi začal čím dál víc líbit. Další plus - je to monstrum. Je to fakt velký letadlo, když vezmu v úvahu, že je jenom jednomístné.
Od začátku jsem řešil problém, jakou verzi postavit, aby to nebylo obligátní kovová kačena, kterou staví prakticky všichni, co si tenhle model koupili.
Našel jsem krásně olétaný prototyp, ale zase měl věci, které nebyly ve stavebnici - včetně emblému, který jsem nebyl schopen identifikovat ani s dopomocí pamětníků.
Nakonec jsem skončil u druhého prototypu, který měl aspoň trochu opotřebený povrch. Tohle letadlo trpělo hodně na očouzení trupu a loupání barvy v oblasti výfuků, než někoho napadlo namontovat deflektory, které situaci aspoň trochu vylepšily. Ten můj prototyp žádné podle fotky neměl.
Co se ukázalo jako největší problém, resp. nepřesnost stavebnice, byl úplně jiný typ směrovky, na který výrobce vůbec nereflektoval. Stejně si asi nikdo nelámal hlavu s tím, že vystřelovací sedadlo není pro tuhle stavebnici nijak přizpůsobené a tak se bez radikální úpravy vůbec nevejde pod překryt kabiny.
Krom toho výrobce - když už se bavíme o věrnosti s předlohou - nějak přehlédl v přední části trupu nějaké vstupy vzduchu, jiné umístění panelů, chybí mu kryt plnění paliva a tak...
S některými z těch věcí jsem se zabývat nemusel, a některé jsem nebyl schopen přesně lokalizovat, takže jsem upravil jen nejnutnější a to, kde jsem si byl jistý.
S čím jsem si rady nevěděl a nechal jsem to být, byly jasně viditené štěrbiny v sacích kanálech, které jsou i u prvního prototypu...
Moc nechápu, jak je možné, že si dá někdo obrovskou práci s pečlivou přípravou výlisků, které jsou v kategorii "shortrun" prostě excelentní, a takhle mizerně odfláknout studium podkladů.
Stavba je všechno možné, jen ne pohodová. Dodržet geometrii trupu je extra náročné, stačí uhnout o půl milimetru a na konci trupu řešíte obrovský problém. I když, trup je vlastně jediný záludný kus stavby, zbytek je už totální pohoda, protože díly sedí opravdu absolutně přesně. Je je vyštípete z rámečku, lehce začistíte a lepíte. Tmel prakticky neuvidíte (pokud budete lepit přesně). Všechno doporučuju vyzkoušet nasucho a nespěchat.
Ještě bych podotknul, že bych tuhle stavebnici určitě vyrobil v některých ohledech jinak, protože mi připadá, jako by to někdo jenom slepě navrhnul jako by šlo o skutečné letadlo a ne model, který se prostě staví trochu jinak. Třebas lepit podvozkové nohy natupo ke křídlu mi připadá jako nesmysl, když tam můžete udělat trn, který je krásně podrží ve správné pozici a navíc vylepší pevnost spoje...
Ale, přes všechny chyby a nedokonalosti, výsledek je unikátní a rozhodně nepřehlédnutelný.