Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Správným SMĚRem

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 3564 • Stránka 172 z 238 • 1 ... 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175 ... 238
  • Odpovědět s citací

Re: Správným SMĚRem

Příspěvekod standaslechta » 31 črc 2021, 19:26

Plůtky u MiGu-17 budu řešit takto. Uřežu zabrousím do hladka a k stanovení dolní křivky plůtku použiju obrysovou měrku na obrázku pak asi několik zkušebních vzorků ( než to bude opravdu sedět) a pak na ostro ze silnějšího podle nejlepšího z hliníkového plechu vypižlám a nalepím.
Přílohy
stažený soubor (1).jpeg
stažený soubor (1).jpeg (7.01 KiB) Zobrazeno 4490 krát
standaslechta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PantherG » 31 črc 2021, 19:55

Plech je fajn.... ale co možu doporučit je plast z krabiček na vajíčka.
Občas se v obchodech objeví....
Obrázek
Václav Maděra - PantherG@seznam.cz Z blbce vola neuděláš.....
Nebojte se dokonalosti..... Stejně jí nikdy nedosáhnete !
PantherG

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standaslechta » 31 črc 2021, 20:07

Jo to je dobrý zdroj plastu. Rezignuju na plech, bude mě stačit několik víček od hořčice. (:)
standaslechta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dr. zvied » 31 črc 2021, 22:29

standaslechta píše:... a k stanovení dolní křivky plůtku použiju obrysovou měrku na obrázku ...

Taková obrysová měrka je dobrá věc a zatraceně by se mi hodila. Kde se to dá sehnat? Kde se po tom poptat?
Dr. zvied

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 31 črc 2021, 22:34

U víček od hořčice bacha, vypadají naprosto stejně, ale některá jsou z materiálu, který lepidlo na plasty nelepí ... ale když tak sekunďák to jistí :)

Už dříve jsem si udělal zásobu víček od polárkového sněhu. Jsou z tenkého bílého plastu, na pohled stejného jako ta víčka od hořčice, ale ... lepidlo na plast (v mém případě revelácká Contacta) je nelepí. Po tomto zjištění jsem dělal testy i s jinými víčky ... a ta od hořčice (ale jen některá) jsou na tom stejně.

Jinak použití obrysové šablony mě taky napadlo. Je to jedna z možných cest, jak udělat přesný obrys plůtků a určitě je to zvládnutelné. Ale je pár věcí, proč jsem zvolil jinou metodu. Styčná plocha plůtku s křídlem bude potřeba jemně dolatit, aby plůtek sedl na křídlo přesně. Tenký a úzký proužek plastu - plůtek - se snadno ohýbá a bude náročnější přilepit jej rovně (bez ohnutí) a ve správném úhlu ke křídlu. Plůtek na křídlo se bude lepit hranou, tedy malou plochou a to přesnosti taky moc nepomáhá. Navíc je takový spoj náročněnjší na čistotu lepení a pevnost takového spoje je nižší. Kdyby šlo jen o to, aby plůtek zůstal po přilepení na svém místě, tak to určitě stačí. Ale já se znám a jsem si naprosto jistý, že bych takto přilepený plůtek do dokončení celého modelu několikrát ulomil. 8-)

Z těchto důvodů jsem šel u Sůčka cestou vyříznutí drážky do křídla, do které jsem plůtek vsadil. Žiletkovou pilkou jde rovnou tenkou drážku vyříznout snadno a v případě potřeby jemného rošíření drážky stačí protažení proužkem brusného papíru. Tím, že vsazuji plůtek do drážky, mám zajištěno, že spoj plůtku s křídlem bude vytvarovaný přesně a rovně, pod správným úhlem a to bez další práce. A navíc je takovýto spoj pevnější. Riziko odlomení plůtku je v tomto případě daleko menší, než u plůtku lepeného natupo na povrch křídla ... a vo tom to je :lol:

Nikomu tento postup nevnucuji. Jen se snažil vysvětlit důvody (a myslím, že jsou dobré :-D ), proč jsem to udělal právě tak. (:)

stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 31 črc 2021, 22:56

Dr. zvied píše:
Taková obrysová měrka je dobrá věc a zatraceně by se mi hodila. Kde se to dá sehnat? Kde se po tom poptat?

Dej si do vyhledávače "obrysová šablona" nebo "kopírovací šablona" a můžeš vybírat (:)
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standaslechta » 31 črc 2021, 23:48

Myslím že tamyáckým rydlem (hákem) bude dostačovat a čistoty lepení se moc nebojím podobné věci lepím chloretylénem nebo extra thinem tam upatlání nehrozí.A o těch kelímkách a víčkách z rozdílného plastu vím docela dlouho a docela mě to séře koukat v krámě na dno kelímků jestli je tam PS nebo PP.
Naposledy upravil standaslechta dne 31 črc 2021, 23:54, celkově upraveno 1
standaslechta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standaslechta » 31 črc 2021, 23:51

Jo a tu měrku mají na Wish za 120,20 Kč
https://www.wish.com/product/5d6514f4b7 ... =mobileweb
standaslechta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 03 srp 2021, 07:19

standaslechta píše:... a čistoty lepení se moc nebojím podobné věci lepím chloretylénem ...

A dá se někde chloretylén koupit?
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standaslechta » 03 srp 2021, 08:21

KLuK píše:
standaslechta píše:... a čistoty lepení se moc nebojím podobné věci lepím chloretylénem ...

A dá se někde chloretylén koupit?

To víš že dá a že se s ním pracuje jak z filmovým lepidlem ti snad nemusím říkat.
http://www.entosphinx.cz/cs/44-chemikalie
standaslechta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 03 srp 2021, 21:54

standaslechta píše:To víš že dá a že se s ním pracuje jak z filmovým lepidlem ti snad nemusím říkat.

Když už jsi to sem napsal, tak snad už ani ne :grin:

A díky za ten odkaz (:)
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 03 srp 2021, 22:26

Abych si trochu odpočinul od sochařiny s Piperem ... a taky abych nestavěl jen samá letadla ... tak jsem si během víkendu udělal radost a postavil si tohoto elegána (je to mimo téma, tak dávám jen odkaz):
Mercedes Benz 540K
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Patlal » 20 zář 2021, 07:15

Je tady nějak mrtvo
Mám rád what-if s čs. Letectvo
Patlal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 20 zář 2021, 10:41

To máš pravdu. Asi už SMěr převálcovaly jiná témata. :cry:

... ale já se sem časem vrátím. Až dodělám své MiGy-21, tak se sem vrátím. Ještě mám v plánu nějaké to éro od Směru spáchat.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JimiX » 20 zář 2021, 12:47

Správně naSMĚRované stavby přichází ve vlnách :)
Já zrovna nedávno jsem otáčel v ruce pytlík s nápisem MB.200 a krabici s D.510. Uklidnil jsem se ale ještě na chvilku :lol:
Naposledy upravil JimiX dne 20 zář 2021, 14:24, celkově upraveno 1
Radek Bednařík
JimiX

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 3564 • Stránka 172 z 238 • 1 ... 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175 ... 238

Zpět na Rozestavěno