Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

1/48 Su-27UB, GWH + aktuální doplňky, NA POHODU - HOTOVO

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 365 • Stránka 13 z 25 • 1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 25
  • Odpovědět s citací

Re: 1/48 Su-27UB, GWH + aktuální doplňky - NA POHODU -NA PAT

Příspěvekod Andy » 05 črc 2021, 04:53

Mohl bych poprosit o fotku spojů dvou polovin na směrovce?
Já to zkoušel a ten spoj kolem panelů zrovna jako rytí nevypadá.
Možná to bude mýma rukama tak se ptám a prosím abych věděl jak to umí jiní modeláři spasovat.
Děkuji
Andy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 05 črc 2021, 11:18

Andy píše:Mohl bych poprosit o fotku spojů dvou polovin na směrovce?
Já to zkoušel a ten spoj kolem panelů zrovna jako rytí nevypadá.
Možná to bude mýma rukama tak se ptám a prosím abych věděl jak to umí jiní modeláři spasovat.
Děkuji

OK, koukl jsem do fotek, jestli tam něco nemám...

Tohle byla jedna z prvních fotek, které jsem udělal:

88a.jpg

88b.jpg

Zde vloženo nasucho:

88c.jpg

Po slepení jsem to cvičně přejel surfem, abych to viděl, jak to vypadá, protože po přilepení k draku bych se tam nedostal. Popravdě, takhle z dálky to vypadá super:

88d.jpg

88e.jpg

Ale v detailu bylo vidět, jak jsou spáry řekl bych nestejné, proto jsem to "zestejnil". Vylezlý lepidlo atak podobně.

88f.jpg

88g.jpg

Ve výsledku to vypadá, jako jedna z linek paneláže...(teď jsem na to na modelu koukal). Nikde to explicitně vyfocené nemám. Ale žádná rýha to není.
Naposledy upravil jezekm dne 05 črc 2021, 12:20, celkově upraveno 1
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 05 črc 2021, 11:31

Trochu předběhnu vlákno - ale jen doplním předchozí příspěvek - tady jsou 2 fotky ze střiku:

89a.jpg

Tady je vidět, že ta vnější linka je skoro stejná jako ta vnitřní... (na barvu nehleďte, je to pře-exponované)

89b.jpg

jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 05 črc 2021, 15:02

A už před časem jsem taky dělal výstupy a lamely.

Vnitřek byl popsán zde:
viewtopic.php?f=57&t=139410&start=105#p2421194
nyní vnější strana.

Zamaskováno a stříknuto surfem:

85a.jpg

85b.jpg

85c.jpg

Výstupní lamely (celý ten prstenec) jsou složeny ze 4 dílů. Po surfu vylezly nepřesnosti slepení. Je to tak, že ideální by bylo lepit to všechno (myslím ty 4 díly) tak nějak najednou. Já to lepil postupně = první k druhému k nim třetí a pak už mi 4 do prstence nevyšel úplně přesně a vznikla tam ta spára... Takže alespoň byl zase po čase důvod vytáhnout tekuté tmely.

85d.jpg

A tady stříknuto základem:

85e.jpg

No a tady dle návodu stříknuto spáleným železem. Už dříve jsem se rozčiloval, že barvy C061 a C028 jsou naprd.
viewtopic.php?f=57&t=139410&p=2425428&hilit=c061#p2425428

Tak tady se to opět potvrdilo:
85f.jpg

85ff.jpg

I na tom obrázku je vidět jak jsou tam lesklé pigmenty na tmavém podkladu. No hrůza, s tím se nespokojím... [-X , NENE, to by mě sralo.

PS: během stavby jsem ještě jednou použil i druhou barvu "steel" a taky jsem se s výsledkem spálil, nyní jsou obě barvy už v krabici interně nazvané: vrakoviště a pohřebiště a vodpadiště..., ale taky zásobárna ztracených a pokažených dílů, leptů, zaschlých barev... No fšicí to máme.
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 05 črc 2021, 15:17

Takže jsem to myslím smyl nebo přestříkal (už přesně nevím) a vrátím se do bodu, kde jsem v minulém příspěvku skončil.

Nalepit masky. Tak nevím proč jsem si myslel, že masky se dávají na horní lamely, ale tady se dávají na spodní - tedy mezi horní.

85g.jpg

Jo už vím, nejdřív jsem to stotiž stříkl světlým kovovým odstínem a začal jsem na to zkušebně lepit ty masky a tady jsem zjistil že je to jinak a že jsou dovnitř (jakoby hlouběji) - tam by to mělo být tím pádem tmavší. Tak jsem to přestříkal tmavším odstínem. Na to dal masky a celé jsem to stříkl světlejším kovem.

Hentato věta nahože je dost krkolomě napsaná, ale tak nějak to bylo - a dává to i smysl, proč jsem to udělal blbě.

Teď obrázky:

86b.jpg

86c.jpg

86d.jpg

86e.jpg

86f.jpg

86g.jpg

Na tohle jsem ale použil leštitelné barvy - na konci je to trochu vyleštěné.
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 05 črc 2021, 15:26

No ale jak se říká: "HISTORIE SE NEPTÁ, DŮLEŽITEJ JE VÝSLEDEK".

Takhle zatím stačí - zbytek až na konci stavby doladím: "burnt" stínama, "smoke" pigmentem a možná i nějakým "exhaust" washem - ale tady pozor - je to leštitelná barva = wash by to asi zmatnil, možná celé zhatil...

87a.jpg

87b.jpg

87c.jpg

jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 05 črc 2021, 15:52

No a ještě jeden příspěvek - sklíčko zaměřovače.

Takhle je to v návodu:

90b.jpg

Je tu možnost vybrat si sklíčko z čirých dílů, nebo u plastové fólie - taky přímo v krabici od GWH.

90c.jpg

Na test jsem vzal oba!

90d.jpg

To z čirých dílů vypadá asi takhle:

90f.jpg

To tam soudnej člověk asi nedá, co?

Fólie vypadá lépe:

90e.jpg

90g.jpg

Bylo potřeba ji ale upravit/zkrátit.

90h.jpg

jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 05 črc 2021, 16:24

No a teď, každej, kdo kdy něco podobného dělal, tak ví, co je to za průser to přilepit (fólii k barvenýmu plastu) tak aby to nebylo vidět. Sekunďák nelze, svařovák nelze, rozpouštědlo nelze, herkules je vidět...

Starý známý trik - přilepeno lesklou černou barvou. Stačí kapička, co se rozteče.

90i.jpg

Výsledkem je jednolitá plocha pod sklíčkem, která se z úhlu leskne jak zrcadlo. Důkaz místo slibů:

90j.jpg

90k.jpg

90l.jpg

90m.jpg

No tak to by bylo.

Ještě jsem tam přilepil tu čočku projektoru zaměřovače - barva je transparentní žlutá C048. Proti tomu podkladu se tváří do oranžova, ale to už je jen detail (a nebo možná, že jsem to trochu víc přistříkl a nebo jsem to spletl a dal tam oranžovou, už nevím, dělal jsem to před měsícem). Serepes.

No a koukám, že tu hadici ze strany co tam vede (nevím co v ní je) jsem mohl namáznout šedou/hnědou barvou - jen tak pro okrasu :) , protože co letadlo, to jiná hadice a jiná barva - viz obrázky. Mám ji černou - tím se nic nezkazí.

90n.jpg

90o.jpg

90p.jpg

jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Andy » 06 črc 2021, 05:17

Moc děkuji za ochotu a fotky !
Tak nějak to mám i já.
Jak píšete není to dokonalé, ale asi žít se s tím dá. (:)
Andy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 10 črc 2021, 11:24

Čelní překryt - je spojen s přední částí.

Nastříkal jsem pomocí masek vnitřek a připravil k přilepení. Nasucho seděl pěkně, ale po přilepení tam zase vznikla nějaká spára/vyteklé lepidlo, kterou bylo potřeba vybrousit a zatmelit a vybrousit..., atd. Nějak nevím, jak to lepit - když se tam dá lepidla málo, tak zateče = vznikne spára (a navíc to moc nedrží), když se ho dá moc, tak vyteče v podobě kapiček = a misí se to upravit - ale alespoň to drží... Oprava byla nutná ze stran i zepředu. Tady jsem postupoval opatrně, aby se překryt nepoškrábal. Nakonec znovu prorýt, vonýtovat...

PS: Když koukám na "ksichtoknize" na ostatní podobné stavby UBčka, tak se s touto partií moc modelářů zrovna nezabývá (mají tam díry jak do...), ale v rámci řekněme čistoty stavby je to jeden z nejvíce (na první pohled) do očí bijících detailů...

Takže fotky:

91a.jpg

91b.jpg

91c.jpg

91d.jpg

91e.jpg

91f.jpg

91g.jpg

91h.jpg

91i.jpg

jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 10 črc 2021, 11:25

No a kontrola práce pomocí vypálení (černé SP lepidlo - proto ta černá barva). Někde to psal Vilingr, že to používá... Tak jsem to zkusil. Výhoda oproti průhlednýmu SP lepidlu je na první pohled jasná - zvýrazní to chyby - což ale na druhou stranu občas zase nasere, takže je lepší použít "vypalovač" podle aktuálního rozpoložení :)

No a jak to tak bývá tak jsem to dodělal, zaradoval se že je to hotovo a až pak jsem zjistil, že ty nýty tady nejsou (na obou stranách)... Takže po surfu jsem je zatmelil (+ dodělal linku se kterou jsem nebyl spokojen...). NO, nad tím už jen mávám rukou.

92.jpg

92a.jpg

92b.jpg

S tímhle byl docela voser, ale v rámci na pohodu stavby, to takhle stačí - CAJK.
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 10 črc 2021, 11:47

Tady se řešil plech u kanónu:
viewtopic.php?f=57&t=139410&p=2417282&hilit=plech#p2417467

Bylo rozhodnuto ZATMELIT.

PS: ty tečky se dělaj fakt blbě, navíc surf500 je známej tím, že se propadá - proto jsem ho tam napatlal takovou vrstvu. Vybroušeno pod vodou, naleštěno, přeryto a na konci výsledek.

93a.jpg

93bb.jpg

93c.jpg

93d.jpg

93e.jpg

93f.jpg

93g.jpg

93h.jpg

jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 11 črc 2021, 09:41

Těsnění kolem kabiny - často dost diskutované téma.

Tak jsem prolít fotky a je v tom teda dost guláš. Tak nějak mi to připadá, že vždycky vzali v "Hornbachu" silikon/gumu nějaké barvy, co tam zrovna byl a zatmelili to tím.

Je tam různá škála barev od černé přez červené až po světle hnědo-oranžovou. Někdy je to vidět, někdy skoro ne, někdy je několik vrstev na sobě, u novějších letadel (po rekonstrokcích) je vidět, že je to těsnění přelakováno barvou překrytu... Ale co je na všech fotkách vidět - tak se stím zrovna dvakrát soudruzi nesrali..., prostě to udělali.

Na to fakt nemám nervy to zkoumat a řešit co je co!

93z.jpg

93zz.jpg

Takže jsem vybral třeba tuhle barvu:

93zzz.jpg

93zzzz.jpg

jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 11 črc 2021, 09:49

Masky se dají koupit v různém provedení - tyto jsou s "těsněním kabiny".

94a.jpg

Je tam instrukce - 0,3 mm šířka od okraje. NO TO NEDÁM - NA TO NEVIDÍM. Vůbec, nic, to nepude, vyhodit...

Ale teda zkusíme - mezera tam nakonec nějaká je - viz šipky.

94b.jpg

94c.jpg

94d.jpg

94e.jpg

94f.jpg

No tak uvidíme.
jezekm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jezekm » 11 črc 2021, 10:14

Odstín barvy jsem si vymyslel. Surf je tam proto,aby to na kabince drželo a aby to byla taková "hustější" barva.

94g.jpg

94h.jpg

Stříknuto - no něco v těch mezerách snad zůstane.

95a.jpg

95b.jpg

95c.jpg

95d.jpg

No a tady už nalepeny hlavní masky až ke kraji - těsnění by mělo zůstat zakryto, uvidíme.

95e.jpg

Takhle nějak to vyšlo vepředu:

95f.jpg

95g.jpg

A tady zamaskováno na hlavní střik:

95h.jpg

Ještě to nemám hotové do konce, takže nevím jako to dopadlo, nechám se sám překvapit.

Vzhledem k tomu, jak to na těch letadlech vypadá, tak by to asi šlo napatlat i opatrně štětcem. Ale když už tam ty masky byly...

Čas od času vidím hlavně Migy 21 (převážne v 1/72) kde mají kolem kabiny cca 1mm žloutou barvou štětcem napatlané těsnění. Tak nějak to vypadá divně, navíc v reálu by to mělo mít tím pádem cca 7cm - jen to těsnění. Oproti tomu je ale v kontrastu přeba Mig-31, kde naopak to těsnění kouká snad všude okolo a tvoří hlavní barvu překrytů i čelního průzoru. To jen tak mimo téma.

Máme Su- 27 tak snad se mi to nějak povede - 0,3 mm x 48 je cca 1,5 cm - to by mohlo odpovídat realitě.
jezekm

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 365 • Stránka 13 z 25 • 1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 25

Zpět na Rozestavěno