Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Letadla ‹ Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Správným SMĚRem

In-progress builds
Odeslat odpověď
Příspěvků: 3564 • Stránka 169 z 238 • 1 ... 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172 ... 238
  • Odpovědět s citací

Re: Správným SMĚRem

Příspěvekod JimiX » 07 čer 2021, 08:26

Ludvíku, moc pěkně =D>
Radek Bednařík
JimiX

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Yippee » 07 čer 2021, 08:52

"Po dlouhé době jsem se zase dostal na chvíli k Piperovi". =D> =D> =D> "pár téměř hotových kousků vystřelil pinzetou do nenávratna" - pokud se to stalo při lepení, tak na uchycení takových dílů používám kuličku hmoty tack-it na špejli...spolehlivě udrží drobné díly při usazení na místo a přilepení.
Kitařina je mužský pud po odbornosti, projevující se v oblasti hry.
Yippee

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 07 čer 2021, 19:52

Všem velký dík za pochvaly! (:)

pro Yippee:
Právě že při lepení se to nestalo. Fintu s kuličkou tack-it znám a používám ... nebo taky prachsprostě nasliním hrot jehly :P ... ty dílky jsem si "vystřelil" při ohýbání do profilu U. Pro představu, jeden dílek má v rovném stavu (před ohnutím) velikost cca 1,5 x 1,5 mm
úchyt vzpěry.png
úchyt vzpěry.png (4.89 KiB) Zobrazeno 3649 krát

stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mirek Franc » 07 čer 2021, 19:56

zkoušel jsem vše. I jsem si koupil uchopovátko a taky není úplně ideální na ty prťavé díly co člověk ani nevidí. Navíc třebas ohýbat páčky nebo jiné vymoženosti je nad moje možnosti ...
Např. díly jako jsou zaměřovače v měřítku 1/72 jsou téměř neuchopitelné ... Aspoň pro mě.
Stavím Finy, Spitfiry, X-planes a potom co se mě líbí.
Mirek Franc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 07 čer 2021, 21:49

pro Mirek Franc:
Dovedu si to představit. To byl taky jeden zdůvodů, proč jsem opustil dvaasedmdesátiny a přešel na čtvrtkové modely. Ae i tak jsou některé díly, alespoň pro mě, na hranici zpracovatelnosti. Naštěstí, když už mám gramlavé pazoury, mám i trpělivost. Prostě mi to nedá, abych od toho odešel.

Na ty nejjemnější díly je uchopovátko příliš hrubé. Já na to používám obyčejnou tenkou jehlu na šítí. vlepil jsem ji sekunďákem do kousku dřevěné kulatiny aby se to lépe drželo. Hrot jehly nasliním, to stačí na to, aby se pidi dílek na hrotu udržel. No a takto díl přenesu a umístím na jeho místo. Na lepení používám gelový sekunďák a nanáším jej udělátkem z tenké injekční jehly přímo na místo, kde má být díl přilepen. Gelový sekunďák je dobrý v tom, že tak rychle nezasychá a neroztéká se do okolí.
stavím pro své potěšení modely 1:48 letadel československých pilotů od prvních nesmělých pokusů o létání až po současnost ... a příležitostně (pro odpočinek od letadel) staré automobily
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Yippee » 08 čer 2021, 07:10

What if...hotovo. Mnichov 1938 se nekonal a Francie začala plnit své spojenecké závazky vůči ČSR. Do ČSR byly dodány vzorové kusy typu M.B.-152 za účelem zavedení jejich licenční výroby pod označením Avia M.B.152. Pomoc byla typicky "francouzská" - finančně výhodný nákup licence na výrobu Avia M.B.152 byl podmíněn zastavením výroby a vývoje vlastních typů Avia B-35 a Avia B-135...a samozřejmě nákupem originálních francouzských motorů do prvních 100 licenčně postavených kusů.
Přílohy
stažený soubor152-2.jpg
stažený soubor152-1.jpg
stažený soubor152-4.jpg
stažený soubor152-3.jpg
stažený soubor152.jpg
Kitařina je mužský pud po odbornosti, projevující se v oblasti hry.
Yippee

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vrazel » 08 čer 2021, 07:50

Parádní "Avie" ;-I
Obrázek
Dušan Vrážel - Čs. letectvo 1918 - 1939
Letov Š-328v.4, Avia B-222, Avia B-422, Aero A-300
vrazel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JimiX » 08 čer 2021, 08:03

:lol: Super "Ávka" ;-I
Radek Bednařík
JimiX

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mirek Franc » 08 čer 2021, 08:13

to KluK dík za návod. Zkusím to. Nejhorší jsou zaměřovače např. u dvojplošníků. Já bych přešel na 1/48, ale zatím mě v tom brání prostor. Mám problém i s 1/72. Dokud nezbohatnu a nekoupím si pořádnej barák nebo větší byt tak zůstanu u 1/72.

pěkná Avia =D>
Mirek Franc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 08 čer 2021, 09:45

Pěkný Bloch - Avia =D>

... a ty noviny pod modelem mě fakt dostaly, vypadají opravdu autenticky =D> =D> =D>
Naposledy upravil KLuK dne 08 čer 2021, 10:48, celkově upraveno 1
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 08 čer 2021, 10:38

Mirek Franc píše:... bych přešel na 1/48, ale zatím mě v tom brání prostor. Mám problém i s 1/72 ...

Jo, problém s místem na modely dříve nebo později řeší každý. Já si to ještě zkomplikoval tím, že sbírám staré foťáky a tak musím místo ve vitrinách dělit mezi hotové modely a fotoaparáty :P .

Ještě k těm pidi dílům a jejich lepení. Chce to taky pevnou ruku a hlavně dobré nervy a taky trochu cviku. Pokud použiješ ostrou jehlu, tak ty nejmeší dílečky na ni lze taky jemně napíchnout. Jehla musí být opravdu ostrá (s co nejostřejším úhlem špičky) a napichovat opravdu jemně a na podložce, jinak se díl zdeformuje.
KLuK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pepsini » 08 čer 2021, 12:45

ten se ti povedl =D> =D>
2022 viewtopic.php?f=6&t=147487 2021 viewtopic.php?f=6&t=142957&hilit=pozdni+sber
2020 viewtopic.php?f=6&t=137562&p=2383849&hilit=pozdni+sber+2020 2023 viewtopic.php?f=6&t=151434 2024 viewtopic.php?f=6&t=155213
pepsini

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standaslechta » 08 čer 2021, 12:58

Na tyhle pididíly by to chtělo podle druhu materiálu hliníkový nebo mosazný magnet :)
standaslechta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mirek Franc » 08 čer 2021, 14:47

KLuK píše:
Mirek Franc píše:... bych přešel na 1/48, ale zatím mě v tom brání prostor. Mám problém i s 1/72 ...

Jo, problém s místem na modely dříve nebo později řeší každý. Já si to ještě zkomplikoval tím, že sbírám staré foťáky a tak musím místo ve vitrinách dělit mezi hotové modely a fotoaparáty :P .

Ještě k těm pidi dílům a jejich lepení. Chce to taky pevnou ruku a hlavně dobré nervy a taky trochu cviku. Pokud použiješ ostrou jehlu, tak ty nejmeší dílečky na ni lze taky jemně napíchnout. Jehla musí být opravdu ostrá (s co nejostřejším úhlem špičky) a napichovat opravdu jemně a na podložce, jinak se díl zdeformuje.

To zkusím akorát teď si chci na chvíli od všech plechů odpočinout. Foťák mám naštěstí jen jeden Canona 600D. K tomu ještě dalekohled na trojnožce pak binokulár na šmírování okolí a letadla poletující kolem. To taky zabere místo .. Teď k tomu připočti asi 200 +/- 50 ks krabic s modelama. Přesnej počet si nepamatuju. To je v bytě pak plno krámů (:). Ale už jsem začal řešit umístění již postavených tak, že jsem nejstarší modely dal do krabice od MiG-21 royal class a dal ji do skříně. Tam se jich tak 6 vejde. Další 2 krabice mam připravený ..
Mirek Franc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod KLuK » 03 črc 2021, 11:36

K modeleřině se teď na nějakou dobu nedostanu, ale při údržbě vitrín s modely padlo moje oko na dva kousky, které zapadají do tématu Správným SMĚRem. Je to už hodně dávná záležitost z dob, kdy jsem se snažil k modelařině dovést své (tehdy ještě malé) syny. V té době už zvládali celkem slušně postavit a nabarvit model a protože zrovna objevili Hvězdné války, nejvíc se jim líbili různé vesmírné stíhačky, raketoplány a vše co s tím souviselo.

A tehdy se zrodily tyto dva modely hvězných stíhaček. Do tohoto tématu je dávám proto, že ačkoliv to tak na první pohled nevypadá, za svůj vznik vděčí stavebnicím SMĚR. Ti z vás, co už si toho hodně pamatují, si zajisté vzpomenou, že součástí každé stabnice od Směru byl průhledný plastový stojánek na hotový model. A právě tento stojánek posloužil při stabě modelů.

Slepením dvou základen stojánku k sobě vznikl trup modelu. Křídla a směrovky jsou vyrobeny z plastových výstražných tabulek. Tento základ byl "vyšperkován" nepoužitými díly z různých stavebnic, které nám zbyly při jejich stavbě. Modely jsou barveny štětcem Humbrolkami, kamufláž se vybírala podle toho, co se zrovna líbilo, použité obtisky jsou co dům dal :-)
Modely vznikly před 20 roky a dávám je sem spíše jako inspiraci, co vše lze postavit, když máte trochu fantazie. Prosím, mějte schovívavost při posuzování modelů, jsou to výtvory cca 7 letých kluků, kteří v době stavby těchto modelů měli více elánu, než dovedností (:)
IMG_20210703_103834154.jpg

IMG_20210703_103902014.jpg

KLuK

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 3564 • Stránka 169 z 238 • 1 ... 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172 ... 238

Zpět na Rozestavěno